Майчинството счетоводно - 96

• 42 643
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
Точно така догодина са нови 180 потвърдено от моя аг

# 706
Не се знае кога ще родите. Аз родих около три седмици преди термин и дните болничен от ЛКК ми стигнаха. Излязох в 9 г.с.с прокървяване и отлепване. Изписаха ме с месечен болничен от АГ и след това нямаше смисъл да св връщам.

# 707
Здравейте,

На 17.11 ми изтичат 180-те дни болнични за тази година. 45 дневният преди термин ми се пада на 29.11. Осигурявам се на тавана. При тази ситуация как е по-добре да постъпя - да си пусна платен отпуск (имам доста дни) за 7 работни дни или да отида на ТЕЛК за недостигащите ми дни? Много ли мотаят с този ТЕЛК? Също така дали ще е голямо преизчислението ако прекъсна болничните и си пусна отпуската ?
Предварително благодаря!

# 708
Изчислението на обезщетението за 410-те дни ще обхваща периода до 31.10 (до месеца, предхождащ 45-дневния), така няма да има значение доходът през месец ноември.

# 709
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

На 17.11 ми изтичат 180-те дни болнични за тази година. 45 дневният преди термин ми се пада на 29.11. Осигурявам се на тавана. При тази ситуация как е по-добре да постъпя - да си пусна платен отпуск (имам доста дни) за 7 работни дни или да отида на ТЕЛК за недостигащите ми дни? Много ли мотаят с този ТЕЛК? Също така дали ще е голямо преизчислението ако прекъсна болничните и си пусна отпуската ?
Предварително благодаря!

Пусни си отпуск.

# 710
Точно така догодина са нови 180 потвърдено от моя аг
Аз тази година от предишнотоми бременост имам 160 болнични дни родих мъртво бебето ми сега пак съм бременна и съм в болничен.
Ще имоли проблем със предишните болнични дни

# 711
Здравейте. Предстои детето да тръгне на ясла преди навършване на 2 години. Съответно трябва да:

1. Съобщя за промяна в обстоятелствата. Това е приложение 8, нали? Там не виждам кое е обстоятелството. Flushed Разбирам, че работодателят трябва да го предаде към НОИ, обаче аз трябва да го попълня преди това, нали?

2. Искам да си пусна веднага натрупаният платен годишен отпуск от времето на майчинството. Съответно ще подам молба към работодателя за това, но не съм сигурна кой член от КТ да използвам. 172, 173 или друг?

3. За ползване на 50% от майчинството, заради преждевременното му прекъсване, към кого се обръщам?

Благодаря.

# 712
Здравейте, предстои да попълня декларация прил. 2 за раждане на дете, но тъй като родих преди термина, се колебая коя дата да напиша в декларацията - датата от която е започнал 45-дневният ми болничен или датата на болничния ми от раждането. Моля за рязяснение.

# 713
  • ново
Dentz, първо трябва да уведомите работодателя, че желаете да прекъснете отпускът по чл. 164 от КТ и да се върнете на работа (при нас това става с писмено заявление, един месец по-рано). След това да си подадете заявление за платен годишен отпуск и прил.8.

Coconut water, не разбирам за коя дата питате? Прил.2 е за остатъка до 410 дни. Имате 135 дни с болничен лист, остатъка е с прил.2.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 14:21 от Г&В

# 714
Момичета, аз съм самосигуряващо се лице като собственик на фирма. Понеже чакам изплащане на болничен, а нямам изплатен от този месец. Влязох в НАП и видях, че имам задължения ( около 47 лв.) от Септември. Платих ги. Но исках да попитам заради тези задължения ли не ми е преведен болничния, трябва ли да изчакам да отразят плащането или трябва да говоря със счетоводител да предприеме той нещо.  Благодаря предварително.

# 715
Здравейте, мами. Доста четох в интернет, ни не успях да разбера това което ме интересува.на 15.02.2023г. Родих и съм в майчинство. Обаче вероятно ще се наложи да се върна на работа след нова година и ще трябва да прехвърля майчинството на бащата. От изчетеното, разбрах, че един месец по-рано трябва да подам в моята работа декларация и като получа съгласие бащата заедно а моето съгласие, подава в неговата работа. Той има стаж, на постоянен ТД е, ни реално има ли шанс да му откажат да ползва майчинство?

# 716
  • София-Младост
Здравейте, мами. Доста четох в интернет, ни не успях да разбера това което ме интересува.на 15.02.2023г. Родих и съм в майчинство. Обаче вероятно ще се наложи да се върна на работа след нова година и ще трябва да прехвърля майчинството на бащата. От изчетеното, разбрах, че един месец по-рано трябва да подам в моята работа декларация и като получа съгласие бащата заедно а моето съгласие, подава в неговата работа. Той има стаж, на постоянен ТД е, ни реално има ли шанс да му откажат да ползва майчинство?
Не могат да му откажат отпуска. Срок един месец предварително не съм срещала, но ако така сте прочели, хубаво е и двамата работодатели да знаят за вашите планове.

# 717
Здравейте. Имам въпрос. След справка в сайта на НОИ виждам,че имам два месеца (септември и август) през 2020г , в които нямам внесени здравни осигуровки. От тогава обаче всичко друго ми е изрядно до ден днешен. Та тези два пропуснати месеца през 2020г ще създадат ли проблем, когато отида да раждам (например да ме сметнат за неосигурено лице заради този пропуск и да искат да платя по-висока сума)?

# 718
  • София-Младост
Здравейте. Имам въпрос. След справка в сайта на НОИ виждам,че имам два месеца (септември и август) през 2020г , в които нямам внесени здравни осигуровки. От тогава обаче всичко друго ми е изрядно до ден днешен. Та тези два пропуснати месеца през 2020г ще създадат ли проблем, когато отида да раждам (например да ме сметнат за неосигурено лице заради този пропуск и да искат да платя по-висока сума)?
Не, до 3 месеца здравно неосигурен, не прекъсват права.

# 719
Здравейте! Искам да попитам , първият болничен лист ми  е издаден от Аг от 23.08-06.10 , понеже раждах секцио ,вторият лист е от 18.09-29.10 , в сайта на НОИ пише за втория болничен че за 09/23 не подлежи на изплащане, предполагам защото вече е изплатен от първия болничен? Дали е така? И ако да, по тази логика за втория болничен трябва да получа от 07.10-29.10 ? Благодаря предварително за отговор .

Последна редакция: нд, 22 окт 2023, 17:46 от IrinaGar

Общи условия

Активация на акаунт