Майчинството счетоводно - 96

• 42 917
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Само не знам как решихте, че ще е в края на юли? Има си срокове и ако са предали болничният в НОИ още през юни, то тези дни ще получи превод.

# 76
  • София
Здравейте, от 17.06 до 31.07 съм в 45 дневния болничен преди термин, кога мога да очаквам превод? Болничния е пратен на работодателя още на 20.06, в сайта на нои с пик като проверя още не ми излиза в графата с болничните, означава ли че работодателят не го е подал към нои? И превода, да очаквам едва август ли? Или ще получа на части, първо за периода до края на юни и после юли?

# 77
Здравейте, от 17.06 до 31.07 съм в 45 дневния болничен преди термин, кога мога да очаквам превод? Болничния е пратен на работодателя още на 20.06, в сайта на нои с пик като проверя още не ми излиза в графата с болничните, означава ли че работодателят не го е подал към нои? И превода, да очаквам едва август ли? Или ще получа на части, първо за периода до края на юни и после юли?

Работодателя има срок до 10.07 да го подаде, после до 10 дни би трябвало да имате превод. За дните за юни със сигурност, а тези от юли ще ги преведат няколко дни след като изтече месеца. На 2 пъти ще е плащането на целия болничен най-вероятно.

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 20:04 от MintyMohito

# 78
Здравейте ! Дали е възможно 45дневния болничен преди термин да е по-кратък ? Визирам да бъде 42 дена (поради станало разминаване в системата на АГ и тази на ЛКК  комисията ) .

# 79
Здравейте ! Дали е възможно 45дневния болничен преди термин да е по-кратък ? Визирам да бъде 42 дена (поради станало разминаване в системата на АГ и тази на ЛКК  комисията ) .
Не знам какво разминаване имаш предвид, но 45-дневният не е задължителен. Може да ползваш целия, част от него или въобще да не го ползваш.

# 80
Застъпват ли се? Мисля, че НОИ ще види и дните от болничния преди 45 дневния, които се застъпват просто няма да ги плати, а направо ще ги отчете към 45 дневния. 

# 81
Застъпват ли се? Мисля, че НОИ ще види и дните от болничния преди 45 дневния, които се застъпват просто няма да ги плати, а направо ще ги отчете към 45 дневния. 

Все още не ми е издаден 45-дневния,но проблемът е че в документацията на АГ според първия ден на последната ми редовна менструация термина ми е на 26.08. Според ЛКК комисията (която въвежда същите дати ) термина ми е на 27.08. Съответно ЛКК комисията ми издава последния БЛ до 12.07 вкл (когато трябва да влезна в 45-дневния вече ) . И в случая АГ като издаде следващия ще е с дата 13.07 и вече ще е 44-дневен ,вместо 45.
Не знам дали го обясних разбираемо 😁
Но се радвам ,че няма да е проблем това,защото просто и аз не мога да си обясня откъде идва това разминаване при въвеждане на две еднакви дати на последна редовна менструация .

# 82
Хмм тук вече трябва някой наистина навътре в нещата да се включи с компетентно мнение.

По принцип знам, че не е задължително и 45тте дни да се взимат, може и по-малко. Тук обаче е някаква грешка в изчисленията. Аз бих говорила с АГ и бих му обяснила за какво става дума, може би от там да дойде решението. Иначе предполагам ще се изгуби 1 ден.

# 83
Реших го, тъй като срока на работодателя за предаване на болничния към НОИ е до 10 число на юли. Но благодаря за поправката, много сте полезна! 🤗

Само не знам как решихте, че ще е в края на юли? Има си срокове и ако са предали болничният в НОИ още през юни, то тези дни ще получи превод.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 12:17 от mosca.marina

# 84
Здравейте, знаете ли малко повече информация относно двата месеца бащинство?
Не мога да намеря много информация точно в закона.
Мъжът ми го осигуряват на максималния осигурителен доход, но в някой сайтове пише, че ще получава 710 лв.
На места има информация и че трябва да имаме брак или адресна регистрация на едно място. Моля за повече информация. Всичко би ми било от полза, благодаря!

# 85
Мъжът ми го осигуряват на максималния осигурителен доход, но в някой сайтове пише, че ще получава 710 лв.
На места има информация и че трябва да имаме брак или адресна регистрация на едно място. Моля за повече информация. Всичко би ми било от полза, благодаря!

710лв е, важи за родители на деца от 2г+ до 8г., може да се взима наведнъж или на части до достигане на тези 2м. Трябва да предупреди работодател минимум 10 работни дни преди започване на отпуск и работодателят е длъжен да уважи отпуска.

# 86
Благодаря! А относно дали имаме брак или не знаете ли? Може ли детето да посещава детска градина, когато таткото е взел тази отпуска?

710лв е, важи за родители на деца от 2г+ до 8г., може да се взима наведнъж или на части до достигане на тези 2м. Трябва да предупреди работодател минимум 10 работни дни преди започване на отпуск и работодателят е длъжен да уважи отпуска.

# 87
Благодаря! А относно дали имаме брак или не знаете ли? Може ли детето да посещава детска градина, когато таткото е взел тази отпуска?

Не е задължително да имате брак. Детето може да посещава градина. Изпращам ви линк към пълните условия и отговорите на най-често задаваните въпроси. https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/dete-do-8-godishna-vyzrast/

# 88
Благодаря за информацията! Този линк гледах и аз.

Не е задължително да имате брак. Детето може да посещава градина. Изпращам ви линк към пълните условия и отговорите на най-често задаваните въпроси. https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/dete-do-8-godishna-vyzrast/

# 89
Здравейте, сигурно въпроса е задаван, но не зная къде да търся. Има ли смисъл да ми вдигнат осигуровките за моя сметка, за да взимам по-голямо майчинство. Осигуряват ме на минималната в момента. Колко г.д ще ми струва на месец, ако почна да се осигурявам на 1300 примерно, разликата от минималната, която ми плащат работодателите ми.

Общи условия

Активация на акаунт