Банята - тема 44

• 36 649
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
  • Sofia
Преди лепенето на плочките полага ли се пак грунд на хидроизолацията ? Simple Smile
След като е направена мазилка за изравняване на стените и е изсъхнала - ако не сте вдигнали по някаква причина прах в помещението то няма нужда от грунд отново. Има смисъл от грунд, ако мазилката е стара или е прашна.

# 511
Привет.Някой дали е фугирал с фугин Изомат?Такъв препоръчаха там където взех плочките.

# 512
  • София
Варова мазилка много се рони, та от грунд има нужда и нова.

# 513
  • Sofia
От личен опит дори с варогипсова (RÖFIX 150) става много здраво и твърдо, не се рони изобщо. Не, че ще навреди, но ако въпроса е може ли да се спести - може и практическа разлика няма. Ако се шури, шлайфа и т.н.т е нужен един слой отгоре.

За да се рони варогипсова шпаловка, то тя не е изчакана да изсъхне - с всеки изминал ден става все по-твърда. Или пък слоя е много тънък, а основата върху който е положен е компрометиран (прашен или е пропуснат грунда)

# 514
От личен опит дори с варогипсова (RÖFIX 150) става много здраво и твърдо, не се рони изобщо. Не, че ще навреди, но ако въпроса е може ли да се спести - може и практическа разлика няма. Ако се шури, шлайфа и т.н.т е нужен един слой отгоре.

За да се рони варогипсова шпаловка, то тя не е изчакана да изсъхне - с всеки изминал ден става все по-твърда. Или пък слоя е много тънък, а основата върху който е положен е компрометиран (прашен или е пропуснат грунда)

Каквото и да е гипсово в влажно помещение ? Не ги разбирам много ама ?

# 515
И аз така знам - варта само "стяга" във времето. Хоросанът, колкото е по-стар, толкова е по-здрав.
Варо-циментова мазилка мисля, че е ОК за основа.

КонстантинГрет, мисля, че си правиш сметките без майстора. Майсторите вече не обичат да правят мазилки, всичко правят с картон - хем лесно, хем скъпо. Гладки стени, изправят ъглите, където се налага (почти винаги се налага - повече или по-малко). И на гладките стени с прави ъгли им е много по-лесно да лепят плочките.
Искам да кажа, че ако решиш да къртиш до тухла (с фирма кърти-чисти-извозва, имаше тема за препоръчани такива фирми), е много вероятно майсторът за плочките да ти предложи да ти сложи гипскартон по стените, без замазка. То и със замазка, пак ще ти предложат гипскартон.

# 516
  • София
Варо гипсова и на мен ми е странно... 🤷‍♀️
Ама нашата варо какво е или само варова ще излъжа, на баумит, за първата баня още беше напълно суха, съхна месеци, мерена и тн, за втората вече почти година. Ми пак като миня с ръка все пада някоя трохичка 😅

# 517
И аз така знам - варта само "стяга" във времето. Хоросанът, колкото е по-стар, толкова е по-здрав.
Варо-циментова мазилка мисля, че е ОК за основа.

КонстантинГрет, мисля, че си правиш сметките без майстора. Майсторите вече не обичат да правят мазилки, всичко правят с картон - хем лесно, хем скъпо. Гладки стени, изправят ъглите, където се налага (почти винаги се налага - повече или по-малко). И на гладките стени с прави ъгли им е много по-лесно да лепят плочките.
Искам да кажа, че ако решиш да къртиш до тухла (с фирма кърти-чисти-извозва, имаше тема за препоръчани такива фирми), е много вероятно майсторът за плочките да ти предложи да ти сложи гипскартон по стените, без замазка. То и със замазка, пак ще ти предложат гипскартон.

Знам, то всички искат все по-лесно.

ГК в банята няма да сложа.

Затова се притесних при първият ни разговор с майстора. Незнам как ще подходят искам да си е с мазилката както трябва. Те ще къртят каза. Ще се провери каква е "основата" мен ми се искаше до тухла после варо-циментова ама това за 16 дни както каза майстора незнам как ще стане. затова като дойдат следващият месец да гледат ще говоря с тях. Ако не на два пъти но пък и така не си е работа. Мъкааа ... ще видим.

# 518
Да де, ама си има гипскартон  за бани (зелен). Освен това върху гипскартона се слага хидроизолация, а после и плочки. С други думи изобщо не се предполага до картона да стига влага. А ако стигне има проблем даже и мазилка да има.

# 519
Да де, ама си има гипскартон  за бани (зелен). Освен това върху гипскартона се слага хидроизолация, а после и плочки. С други думи изобщо не се предполага до картона да стига влага. А ако стигне има проблем даже и мазилка да има.

Да има ГК за баня, "не се предполага" да. Но каква е цената на най-хубавият? Не мисля че лист ГК ще има повече живот от мазилката или по голяма товароносимост.

# 520
За гипскартона съм чела в темата, че за широкоформатните плочки (тези с по-голям размер) се слагат 2 листа гипскартон, именно за да издържи тежестта на плочките, заедно с лепилото. На външен вид може и да не изглеждат тежки (защото са сравнително тънки, 10 мм. макс), ама като тръгнеш да вдигаш и ти става ясно колко тежи.

# 521
Има нормален живот ГК. Ако няма влага не старее, че да се начупи и плочките да се напукат и паднат. Нашият е от 2008 г., дори има лепено плочка върху плочка от 4 години.
Кнауф са най-претижната марка да кажем за такива продукти. НО и картонът трябва да се направи по технология, за да не падне стената с все плочките!
Не са малко майсторите, които продължават да мажат, не е истина, че трудно се намират такива дето да мажат, трудно се намират истински майстори. Който не може да си измаже банята, за да налепи плочки е пишман майстор!
 ГК се залага при доста криви стени, които не се бутат, за да се изправят и в панелни бани.

# 522
И пак да уточня разликата между криви и неравни стени (един майстор шпакловчик у нас ми я обясни) - криви стени са такива, които се разминават в хоризонтал и вертикал, ъглите също са с голямо отклонение от правия ъгъл. Неравни стени са такива, по които има стърчащи и вдлъбнати тухли, но хоризонталите и вертикалите са с много малко отклонение. Неравните стени се изравняват сравнително по-лесно със замазка и стават равни (гладки). При кривите стени зависи много колко е отклонението по хоризонтал и вертикал и ъглите с колко см. се отклоняват от правия ъгъл.

# 523
Криви стени - криво иззидани самите те или такива, които нямат прав ъгъл спрямо перпендикулярната стена. Използва се ГК за да се изправят.
Неравните стени не са равни - там се изчуква и се заглажда (измазва при необходимост), далеч по-малки са несъвършенствата и не налагат употребата на ГК. Не е необходимо винаги да се сваля мазилката до тухла щом е здрава.

# 524
  • Sofia
Каквото и да е гипсово в влажно помещение ? Не ги разбирам много ама ?
Да уточним за какво става дума?
Ако е за мазилка, която ей така ще стои в банята и няма да е покрита от плочки - то задължително нещо на циментова основа. Ако няма да се слага хидроизолация - пак нещо задължително на циментова основа се слага.
Същото може да се каже за гипсокартон - НЕ се слага при "мокро" строителство - не случайно е за "сухо". ОБАЧЕ, както се вижда - слага се, при това грешно. В най-добрия случай "влагоустойчив" картон, което НЕ е водоустойчив. При един теч в банята, този картон става на каша. Дори влагоустойчивия - ако теча е по-продължителен. Падат цели стени от плочки при подобни гафове. За това има циментови плоскости, но майсторите не ги обичат.
Аз това, което съм сложил в моята баня е една интересна алтернатива син картон на Technogips Pro "Blue Board Тип GM DFH1IR". Това нещо е изключително усточиво дори при теч, с хидрофобни съставки. Също така е близо 50% по-здрав на огъване. Има в един магазин направена къщичка за куче от него - години наред навън, на дъжда не е мръднал картона. Аз самия съм оставял парчета от плоскостта за седмица в кофа с вода - не се разпада и не се подува.

След това, ако се слага мазилка и след това плочки - нали по-горе си говорихме дали се слага грунд преди хидроизолация... При мен цялата баня е хидроизолирана, но като минимум душ пространството (или там където ще мокрите).

А това, какви са майсторите е отделен въпрос. При мен мазилката съхна 1 седмица през лятото. Може да трябват и две (по спецификация, за дебел слой си е месец). За това и е нормално да се предлагат алтернативи, които да пестят време. Масово чувам как някой ще направи баня за седмица или 10 дена и това е "нормално". Нормално е, ако всички неща са идеални (примерно идеално прави стени, за полагане на плочки), иначе може спокойно и месец да отиде, ако трябва да се правят много операции изискващи съхнене.

Общи условия

Активация на акаунт