Банята - тема 44

• 35 912
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Grizantema, може ли линк или точното име и къде да я търся?
След като прочетох тук, попитах моя майстор и каза, че никога не е чувал, но той е старателен и ще се научи, ако му я доставя.

# 541
Примерно ето това: https://siko.bg/fuga-kerapoxy-easy-design-3 или това: https://topgroup.bg/produkti/starlayk-evo-dvukomponentna-2-5kg/. Може в произволен магазин просто да потърсите "епоксидна фугираща смес" или "епоксидна фуга". Ние сме ползвали само на mapei. Но имайте предвид, че изложените цветове в тези магазини, а и в други, въобще не са налични всичките. Тук-таме имат едни табла с парченца истинска фуга, на които може да се види реално цветът и фактурата на фугата. Когато си харесаш цвят извън съвсем базовите, се оказва, че или не се произвежда, или трябва да го поръчат и ти да почакаш. Другият проблем е, че нещата не стават баш по спецификацията при нанасянето и особено при чистенето, та е имало проба-грешка (не съм присъствала, но първият участък отне девет часа Sweat). По-нататък тръгна много по-бързо.

# 542
ММ не одобри епоксидната фуга на Мапей това лято. Каза, че е по-различна от преди. Не остана доволен и от факта, че има разлика в цветовете. По принцип обикновената, епоксидната и силикона трябва да са еднакви, но не са! Има разлика, което води до естетически несъвършенства в една баня. Също така инструкциите за употреба и почистване са много тъпи и не отговарят на реалността. Пише едно отворено време за работа, което е доста малко, а се оказва, че е повече. Даже вика някого от търговските, защото реши, че има проблеми с партидата... Та имайте едно на ум. Цената колко да е космическа -130 лв по спомен, което е достатъчно за една стандартна баня.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2023, 08:55 от drago_2008

# 543
Добре а кои са по-добрите марки фугин ?

Чух че имало и някакъв епоксиден ама това май си е скъпо и за баш майстора Simple Smile

Поне тук в темата, а и доста майстори, използват фугиращите смеси на Мапей. И силиконите със същия цвят като фугиращите смеси.
Аз избрах Mapei Ultracolor Plus, което уж е по-ъпгрейднат вариант на основната смес. Уж с водоотблъскващи и противоплесенни свойства.

Но за цвета на фугата ще трябва ти да си избереш, задължително с парченце плочка в магазина. Иначе много майстори си карат с бяла фуга, като по времето на соца.

Да кажа, че и майсторлъкът при фугиране си има значение - калпав майстор може да прецака и хубава фуга.

В Баухаус погледнах, че има епоксидната фуга на Мапей. Вижда се от конкретен цвят каква е наличността. Там си имат картончета с цветовете - за всеки продукт отделно. Ходи се с парче плочка, задължително, особено ако си мъж. Не искам да обиждам мъжете, не ме разбирайте погрешно, но съм си правила няколко пъти експерименти - даден цвят мъжете и жените го виждат различно и го назовават различно. Мисля, че в повечето случаи жените различават повече нюанси на даден цвят.

Има значение и осветеността, когато избирате. В Баухаус (този магазин ми е най-удобен, затова там ходя и го споменавам) има оберлихт над картончетата с цветовете. През деня слънцето свети отгоре, т.е. имаме естествена светлина. Вечер, на изкуствено осветление, цветовете се променят. Повечето бани са само на изкуствено осветление. Т.е. в магазина е добре да се гледат картончетата с цветовете на изкуствено осветление, ако банята е без прозорец.

# 544
Епоксидната точно от Баухаус я е купувал и уж трябвало да е същия цвят като Ултра колор и силикона, но не е. И те разсъждавали, че се гледа картелката с мострата в магазина. На всичкото отгоре и без инструкции на български. Като на живо демонстрирал на специалистите на Мапей продуктите и разликата в нюансите, отговорът бил, че би трябвало да са еднакъв цвят, ама нали били различни продукти... Сега както работеше само с Мапей, така се отказа от епоксидната, защото не му харесва качеството на крайния резултат като визия Sad .
Та цветовете тук нямат общо мъж ли ги гледа или жена, различни са.

# 545
  • Los Angeles CA
Момичета. Идвам при вас защото търся магазини в София където продават душове и батерии за бани на Ханс грое или Грое но има избор и нагледно да се види как изглеждат. Моля помогнете с идея къде да търся. Не разполагам с кола и не мога да обикалям от единият край до другия.

# 546
Момичета. Идвам при вас защото търся магазини в София където продават душове и батерии за бани на Ханс грое или Грое но има избор и нагледно да се види как изглеждат. Моля помогнете с идея къде да търся. Не разполагам с кола и не мога да обикалям от единият край до другия.

И затова се обикаля в интернет, набелязваш си нещо по параметри и вид и после ходиш да гледаш. Това е най-удачното (и аз така правих), защото в никой магазин нямат всичко, а и нямат другата информация, която за мен е решаваща и първична ( височина, дължина, дебит...). И после вече, като си направиш шортлист от ставащи, преглеждаш пък къде са най-евтини, защото разликите може да са много големи. И чак тогава ходиш да гледаш. Много колежки поръчват и от Амазон.

# 547
Магазин Джесика на Ботевградско шосе. Също шоурума на бул. Черни връх

# 548
  • Los Angeles CA
Къде се намира шоурума на  ул Черни връх? Някакъв ориентир?
Аз харесвам немците като дизайн, но искам да видя разликата в продуктите на двамата Grohe,
На ясно съм какво търся.

# 549
  • София
В баня стил също има и на двете фирми
И те имат магазин на черни връх, над парадайз, не е мн голям, обаче.

# 550
Грое имат шоурум (не е супер богат) на Солунска срещу градинката (до площад Славейков), но поне е удобно с градски транспорт, все пак е в центъра. Грое и Хансгрое съм виждала и в строителните хипермаркети (на мен Баухаус ми е удобен с градски транспорт, но сигурно и в Практикер и в Бриколаж има). Влизах в един магазин Баня-нещо-си срещу МОЛ България, имаха изложени 2-3 модела на двете марки и това е. Като попитах продавач-консултанта как се скъсява тръбата за душа, той ми каза, че за пръв път чува за подобно нещо. А в спецификацията на производителя го има изрично написано. И на практика наистина майсторът скъси тръбата, както си го е казал производителят. Толкова за продавач-консултантите в България.

Като дизайн не виждам голяма разлика на външен вид. Бих се съсредоточила върху характеристиките на конкретните модели, в описанието и схемите с размерите.

Аз лично бях решила, че искам Ханс Грое, а не само Грое, имаше позитивни мнения за техните душове тук в темата. И следих и купих от немския Амазон. Цена около 850 лв. (промоция имаше на някои модели), същият модел, на промоция в Баня-нещо-си беше 1250 лв. Доставката с българска фирма-превозвач ми излезе не повече от 30 лв. до офис на Еконт, отне около 14 дни от момента на поръчката.

Като поогледаш на живо, бих те посъветвала да следиш в немския Амазон и да си поръчаш от там, когато има някакво намаление. Често дори без намаление в Амазон-а цените са достатъчно по-ниски от България, така че да решиш да поръчаш от сайта там, с доставка с превозвач. Освен това, в сайта на Амазон-а има много повече обяснения и информация, както и реални отзиви на потребители. Самият сайт има опция за превод на английски (не знам немски) или с Гугъл си превеждаш страницата.

# 551
# 552
Като дизайн не виждам голяма разлика на външен вид. Бих се съсредоточила върху характеристиките на конкретните модели, в описанието и схемите с размерите.

Точно това направих и аз и го препоръчвам. При мен беше особено важно, защото изводите за душа в банята ни са малко ниски, а ММ е висок и искахме душ с дълга тръба. Оказа се, че от един и същ модел има различни конфигурации и намерих точно нужната с удължена тръба. при това на прИмоция. А за външния вид, след като веднъж е избран моделът и се напише в Гугъл, излизат всякакви снимки - и от български, и от чужди сайтове, че и филмчета. Може да се поучи съвсем добра представа. Но се почва от чертежите и характеристиките.

За протокола, много съм доволна от моето Хансгрое. Лесно и сигурно се управлява (някой се беше оплаквал, че при него се хлъзга ако е със сапунена ръка) и има могъща струя от голямата пита. Лично за мен това е най-важното, мразя разни едва прокапващи душчета.

# 553
Мнението на ЧС за ХансГрое беше едно от тези, които ми помогнаха да реша.
Само да добавя, за да улесня избора евентуално. Smirk Височината на душ-питата, големината на душ-питата, разстоянието на душ-питата от стената (колко стърчи напред), ъгълът на душ-питата при стационарните (дали питата е вертикална, т.е. тече надолу или е под тъп ъгъл, т.е. тече леко напред) и възможността да се върти душ-питата са основни характеристики, които са важни. Примерно - някои модели са с въртяща се душ-пита, други са със стационарна. Това не можеш да промениш и си зависи от нуждите и предпочитанията на конкретния потребител. Видовете струя от душ-питата - също. Има модели с 1 струя, има модели с 2 и дори с 3 вида струи на душ-питата. Колкото повече - толкова по-скъпо.
Това, което не е базова характеристика и може да се надгражда на по-късен етап, е душ-слушалката. Сменяш слушалка с 1 вид струя с такава с 2 или 3 дори, когато искаш и имаш пари за това.

Аз също гледах врътките на батерията да не са съвсем гладки, за да може с насапунени ръце да не се хлъзгат. ХансГрое (повечето модели) имат едно като палче (надигнато на врътката) и това помага да законтриш, като въртиш.

Иначе самите термостатични батерии (повечето хора избират такива, с копче за фиксиране на 40 градуса температура макс) не се различават особено - нито между моделите, нито между марките. Само външният вид е различен - едни са заоблени, други са ръбести (квадратни), шайбите към стената - едните са конусовидни, другите са с по-модерна форма, трети са квадратни, но това вече е въпрос на естетика. По модели има и разлика във вида и цвета на покритието - хром (стандартно), четкана стомана, черни, бели... И това пак е въпрос на естетика, не на функционалност.

# 554
...
Това, което не е базова характеристика и може да се надгражда на по-късен етап, е душ-слушалката. Сменяш слушалка с 1 вид струя с такава с 2 или 3 дори, когато искаш и имаш пари за това.
...
При твърда вода калцира механизма , който е пластмаса и става или за киснене в оцетена или лимонена киселина или за смяна.
Има си спец. душсистеми без слушалка с щифт. Според мен са по-добре като механизъм. Въпреки че с материалите които ползват напоследък все се поврежда .

Общи условия

Активация на акаунт