Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 8

• 50 002
  • 830
  •   1
Отговори
# 720
Задравейте,
Може ли коментар за резултатите на майка ми, на 51 години.

# 721
Здравейте. Снощи излязоха резултатите от кръвните ми изследвания. През седмицата, ще намеря време да ги покажа на личният лекар, но ако някой има представа, ще се радвам да сподели мнение. Притесняват ме Еритроцити, Хематокрит и Хемоглобинът на горна граница. При такъв Хемоглобин МCHC не трябва ли да е по-висок?

# 722
  • На изток от Ада
мнение за вит Д ясно

# 723
Инсулин и кр.захар са високи за сутрешни, този ТСХ като стойност е добър, но въобще не може да се съди само от него за щитовидната, ако това е била целта.

# 724
Здравейте!
Желязо 7 при феритин 79 и хемоглобин 130 какво означава?
Желязото по принцип си е на долната граница и пия периодично, но сега и феритин изследвах и ми е интересно защо е така.

# 725
  • На изток от Ада
Инсулин и кр.захар са високи за сутрешни, този ТСХ като стойност е добър, но въобще не може да се съди само от него за щитовидната, ако това е била целта.
за Ир ходих. Късно ги пуснах ,на гладно разбира се

# 726
Здравейте!
Желязо 7 при феритин 79 и хемоглобин 130 какво означава?
Желязото по принцип си е на долната граница и пия периодично, но сега и феритин изследвах и ми е интересно защо е така.

Какви са границите на феритина, че на места доста се различават? Но като цяло ми изглежда добра стойност. А е съвсем възможно да си има човек добри запаси на желязо и ниско активно (което се ползва в момента). Понякога има и обратни случаи - желязото е добро, а феритина е нисък, тогава има проблем при разпределянето в тялото и не се трупат добри запаси. Също така феритина се влияе от боледуване тъй като е острофазов белтък и често след Ковид се засичаха много високи нива.

# 727
Стойностите на феритина са 13 - 150.
Желязо 5.8 - 34.5.

# 728
Здравейте, бих искала да знам дали всичко е наред с тези резултати на снимката? Изследванията са доста, за сега са излезнали само тези. Да отбележа, че не съм бременна, изследванията са пуснати на 23-ти ден от МЦ, била съм в покой 20 минути заради пролактина и най - вече той ме притеснява. 

# 729
Стойностите на феритина са 13 - 150.
Желязо 5.8 - 34.5.

Значи си е добре феритина, при тези граници е добре да е 80-90. Което значи, че динамиката на желязото в организма е добра, т.е. това което е налично успява да се разпредели добре и да натрупа запас.
Иначе да, активното желязо в кръвта е малко ниско. Да няма някоя бактерия в стомах да го "яде"?

# 730
Какво изследване се прави за да се установи дали има бактерия в стомаха, която го яде?
Какво е евентуалното лечение?
🌺

# 731
Ами обикновено от фецес проба, но за Хеликобактер може и кръвно изследване.

# 732
Много ти благодаря за насоките, mibobo! Възможно е, особено тази пролет имах доста оплаквания от стомаха. Ще трябва да проверя.

# 733
  • БГ
Задравейте,
Може ли коментар за кръвната картина на дъщеря ми която е на 1 годинка. Благодаря.
Скрит текст:

# 734
Задравейте,
Може ли коментар за кръвната картина на дъщеря ми която е на 1 годинка. Благодаря.
Скрит текст:

Инфекция. Много вероятно да е ковид или подобна. Предполагам има и типични симптоми, на вирусна инфекция?

Хемоглобинът е леко занижен, най-вероятно от инфекцията. След като отшумят симптомите, направете нова ПКК, този път включете и желязо, ТЖСК, феритин, В12.

Иначе нищо притеснително по тези изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт