Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 16

• 71 127
  • 829
  •   1
Отговори
# 630
Само да кажа, че в момента депозитите са с приятен лихвен процент, но са въпрос на лично договаряне с банката и зависят от размера на депозита Simple Smile
Само да кажа, че това не е вярно. Предлагат ти някакви оферти за инвестиране на парите а възвращаемостта не е сигурна. Който иска да рискува.

# 631
Това с приемането на еврото сигурно ли е? На мен ми е повече говорене от разни партии за и против. И какво значение има като курса е фиксиран и сега? Датската крона е с фиксиран курс към еврото от както има евро.

# 632
Относно депозити в банките - твоя кредит е мой депозит. Мисля, че това е най-елементарния начин да ти обяснят защо депозитите се вдигат + вдигане на заплати разбира се, но основното е кредитна експанзия.
Все още има достатъчно пари в банките и няма борба за депозити между тях.. В момента вдигането на лихвите по левовите кредити не е резултат от вдигането на лихвите по депозитите. Резултат е от увеличените капиталови резерви и натиска на БНБ да се охлади кредитирането

Лихвите по депозитите започнаха да се вдигат преди близо три месеца, докато приказките на БНБ че "евентуално" могат да охладят кредитирането са от има няма две седмици. Все още не съм прочел БНБ да упражнява натиск, ще съм благодарен на линк.

# 633
  • Варна
Това с приемането на еврото сигурно ли е? На мен ми е повече говорене от разни партии за и против. И какво значение има като курса е фиксиран и сега? Датската крона е с фиксиран курс към еврото от както има евро.

Значението е, че никой не може да каже по какъв курс ще стане минаването от едната валута в другата.

Приемането на еврото е заложено като условие още при приемането ни в ЕС. Въпросът не е дали, а кога точно ще сме с състояние да отговаряме на определени икономически изисквания, за да го изпълним. Уж трябваше от началото на тая година, ама на.

# 634

Значението е, че никой не може да каже по какъв курс ще стане минаването от едната валута в другата.
Чак пък никой да не знае Simple Smile Знаят доста хора, които преди да пишат, се интересуват от правните норми и Закона за БНБ(чисто нов почти неупотребяван) Има и решение на НС от 2022г. по въпроса за курса. Ето какво казва и БНБ:

Зaмянaтa нa лeвa c eвpo ще стане пo ceгaшния ĸypc 1,95583 лв. зa 1 eвpo. Ангажиментът на българските власти страната ни да се присъедини към еврозоната единствено със сегашния фиксиран курс е потвърден както в Националния план за въвеждане на еврото в Република България, приет от Министерския съвет през месец май 2022 г., така и в Решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 г.
Превалутирането означава физически обмен на левове в брой за евро и преизчисление на цените, депозитите, заемите, финансовите инструменти и другите балансови позиции от левове в евро. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс от 1,95583 лева за 1 евро, който ще бъде потвърден с изменение на Регламент (ЕO) № 2866/98 на Съвета от 31 декември 1998 г. относно валутните курсове към еврото на валутите на държавите членки, които приемат еврото.

Превалутирането на цени и парични единици от левове в евро ще се извърши чрез прилагане на пълния цифров размер на фиксирания курс на преобразуване, т.е. използване на всичките пет знака след десетичната запетая. Получената сума ще се закръглява до два знака след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая в съответствие със следното математическо правило за закръгляване:

1. когато третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен;

2. когато третият знак след десетичната запетая е равен или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая се увеличава с едно.

Не се разрешава преизчисляване на цени при курс, различен от фиксирания обменен курс. Няма да се допуска налагането на допълнителни такси и комисиони за преизчисляването върху потребителите.

# 635
Сериозно ли все още има неразбрали за курса на еврото и че кредитите на един са депозити за други. Но иначе като попитам защо ще се вдигат цените като приемем еврото, никой не може да обясни, така чули. Хайде чувайте и другите неща, които ви се говорят.

# 636
Само да кажа, че в момента депозитите са с приятен лихвен процент, но са въпрос на лично договаряне с банката и зависят от размера на депозита Simple Smile
Само да кажа, че това не е вярно. Предлагат ти някакви оферти за инвестиране на парите а възвращаемостта не е сигурна. Който иска да рискува.
Не така смело, тази седмица подписахме договор за едногодишен депозит в банка, в която са ни всички лични и фирмени сметки, изобщо не говоря за инвестиране в разни фондове - това също ни го предложиха, там цифрите са съвсем различни, но има риск да останеш с пръст в устата. Времената на КТБ отминаха, това мисля на всички е ясно, ама не е и без хич както беше дълго време Simple Smile

# 637
Не така смело, тази седмица подписахме договор за едногодишен депозит в банка, в която са ни всички лични и фирмени сметки, изобщо не говоря за инвестиране в разни фондове - това също ни го предложиха, там цифрите са съвсем различни, но има риск да останеш с пръст в устата. Времената на КТБ отминаха, това мисля на всички е ясно, ама не е и без хич както беше дълго време Simple Smile
Добре, давай смело кажи колко ти е лихвата?

# 638
Тук не е място зз обсъждане на депозити, а както казах това е лично договорен процент, той не е меродавен за всички. Не разбирам защо се заяждате? Какъв инетерес имам да си измислям, нито е моя банката, нито рекламирам нещо... споделих, че вече е възможно да получиш пари, ако стоят на депозит, дълги години процента беше 0.

# 639
Тук не е място зз обсъждане на депозити, а както казах това е лично договорен процент, той не е меродавен за всички. Не разбирам защо се заяждате? Какъв инетерес имам да си измислям, нито е моя банката, нито рекламирам нещо... споделих, че вече е възможно да получиш пари, ако стоят на депозит, дълги години процента беше 0.
Как се заяждам точно? Питам каква е лихвата, която едва ли е тайна. Може да споделиш и банката, това ще е полезно за хора като мен.

# 640
И аз не го виждам като заяждане. По-скоро проблема е в теб. Идваш, хвърляш някакви летящи коментари и отказваш да дадеш точна информация на интересуващи се хора. Едва ли ще те разкрият кой си ако си кажеш “лично” договорената лихва. Иначе звучиш като много шум за нищо.

# 641
Ако има банка, която дава някаква лихва за депозит, то тази лихва ще е при определени условия, като например, за сума над 50 000 или 100 000 и то в Евро. Аз обаче не съм чувала някоя банка да е започнала да дава лихви за депозит.

Последна редакция: пт, 09 фев 2024, 06:42 от a.nik

# 642
Аз обаче не съм чувала някоя банка да е започнала да дава лихви за депозит.

Ти може да не си чувала и че Земята е кръгла, но нищо не ти пречи да попиташ чичко Гугъл.

В момента лихвите по банковите депозити са до 2.0% за едногодишни, и до 3.2% за 3-годишни.

# 643
За да затвориш толкова пари за тази малка лихва или нямаш време или ти липсва въображение как да изкараш повече.

# 644
За да затвориш толкова пари за тази малка лихва или нямаш време или ти липсва въображение как да изкараш повече.

Колко "толкова"? Затваряш, колкото искаш, и за какъвто период искаш. Ако си много отворен и знаеш как безрисково да си вложиш парите с по-голяма възвращаемост - действай.

Общи условия

Активация на акаунт