Любители на котки - Тема 184

• 32 439
  • 766
  •   1
Отговори
# 210
Сина е на четвърт цистон. Давам го сутрин, стрит, в супичка.

# 211
Ан Мари, при камъни в пикочния мехур лечението не е ли само операция?
Нямам представа, ще питам.
Защо не помислиш и за цистон?
Защото не се сетих. Ще купя.
Той е 5кг. По колко да давам?
Питай Кардю. Тя дава на Сина след неговия проблем.

# 212
  • София
Сина вече приема само за поддържане. При проблем трябва да е по-голяма дозата. В началото се дава по половинка сутрин и вечер (7-10 дни - да започне да пишка нормално), после по четвърт сутрин и вечер около месец.

# 213
Вчера взехме котето от единия ветеринар след системите му, за съжаление доктора не беше много изчерпателен в информацията и заведохме котето на друг лекар. Там му направиха обстоен преглед с мерене на температура, определиха го като момченце, дадоха му кремче за вътрешно обезпаразитяване, дадоха пробиотик да му слагаме в храната, за да му се оправи диарията, даже го боцнаха с инжекция, която в последствие се усетих, че в притеснението си не разбрах каква точно беше, може би ще е добре да се обадя да попитам. След няколко дни ще отидем да му сложат прахче и за външно обезпаразитяване.

Досега му слагахме капките за очи 2 пъти на ден, вчера новия лекар препоръча 3-4 пъти - с всяко хранене. Котето най-вероятно е с херпес, казаха че ще се оправи, но е възможно да остане с мъгливо оченце, което по думите на лекаря няма да повлияе на качеството му на живот.

Цялостно котето се справя много добре. 💞 От три хранения му даваме пробиотик и вече забави изхождането по голяма нужда, консистенцията също се подобри. Започва да си рови с лапи в тоалетната, но още го е срам да се изхожда в нея и си ходи по пелените в кашончето. Започва и да обръща повече внимание на играчката си, както и да пие вода самостоятелно. 🤗

Много се притеснявам и мисля за всички болести и вируси, които ходят по малките (улични) котета. Има още месец до ваксините. Много се надявам, че правя всичко по силите си котето да е добре, както и Арти да спазва добра дистанция от него. Арти така или иначе скоро навършва 6 месеца и искам да го заведем за профилактичен преглед и обезпаразитяване. Чудя се дали и да не му пуснем една ПКК, за да подсигурим, че всичко е наред.

Продължавам да му стискам палци и да го мисля мъника. Давам всичко от себе си и се надявам да е здравичко.
Barbara, ако капките са с дексаметазон има вероятност от него да остане трайно замъглено очето. Какви капки капеш?

На толкова малко коте взимането на кръв ще е малко трудно. Може да се опитат да му вземат кръв от югуларната вена, а там котките не са много съгласни. Може да се стресира допълнително, а стресът не влияе добре при боледуване. Трябва да го пазиш от стрес сега, на топличко и мекичко.

Изчакай да се оправят изхожданията до нормални. Това би било знак, че оздравява. Освен пробиотик, можеш да пробваш с гастроинтестинална храна, гастроинтестинален мус за бебета на РК, сварено пилешко месце, сурово свинско месо, оризова вода,... защото е важно да запазиш коремчето в кондиция, за да не спре да се храни. Спре ли да се храни може много бързо да се влоши.
Дано да е лаком дребосъкът и да ръмжи докато яде! Това ще го спаси. Simple Smile

Месечинка, то и аз не съм се замисляла преди, като прибрах Оливър едвам дишащ от сополи, като прибрах Ефи... Но сега с тая корона ситуацията е някаква супер странна и съмнителна след ковид пандемията...
Аз последно бях видяла коте с фип преди 6 години.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 21:39 от amy_nka

# 214
amy_nka, капките са Тобракулин. Доколкото разбрах, са антибиотични.

За ПКК - имах предвид за нашето коте, Арти, който след няколко дена навършва 6 месеца. След втората ваксина не сме го водили, а хич не ми се рискува да му се лепне нещо от мъника вкъщи.

Пазим котето от стрес, главно си седи в кашончето и бива гушкано. Храним го с гастроинтестинална храна от ветеринарния кабинет. Акото му вече е по-тъмно на цвят и по-гъсто, ака и през по-големи периоди от време. Остава му още малко пробиотик, днес му взехме още две сашета - предполагам не би му навредило да продължи да го приема. Иначе си е наистина лакомник и ръмжи като посягам към него, докато хапва. Радвам се да чуя, че това е добър знак 🤗

Днес съм доста емоционална. Много ще ми е трудно да се разделя с това бебче. Толкова е мъничко и беззащитно… Имам чувството, че никой друг няма да го е толкова грижа за него, колкото мен. Приемния му родител ще е бабата на гаджето, със сигурност ще продължим да му следим лечението и да му набавяме всичко нужно, а след като се оправи и го ваксинираме планът е да му потърсим постоянен дом. Опитвам се да разсъждавам разумно - с нашия график не можем да му предоставим вниманието, от което бебе като него има нужда; живеем в малък апартамент със 6-месечен Арти, за него също не е честно да трябва да пази дистанция, докато котето оздравява - но пак днес доста си поплаках. Ще ми липсва мъника, имам чувството, че то разчита на мен, а аз все едно го изоставям…

# 215
  • София
Изпишка се вечерта. Вратата на банята беше отворена и го видях. Спокоен беше, т.е. не го е боляло нещо.
Видях вет-а вечерта, но забравих да го питам за Цистона. Утре ще му звъня да го подсетя за сиропа и инжекцията и ще го питам за Цистона като се видим.
Рече "ще го оправим".

Уж късметлийска черна котка, а късмета все бяга от него.

# 216
Утре по обяд котето ще го вземе приемния му родител. Не съм толкова тъжна като снощи, но пак ми е мъчно. Просто ми се ще да имам някаква сигурност, че живота му ще е хубав. Изобщо не знам как да подсигуря, че осиновителите му ще са свестни и ще се грижат за него така, както всички във форума се грижим за котките си.

Междувременно давам данък - спящия мъник и Арти 💞

# 217
Бабата на гаджето ще може ли да му слага капките? Вторият вет изглежда читав - довери му се. Пробиотик можеш да продължиш да му даваш.
Човек се привързва, особено като вижда, че тази душичка е зависима от него, а животът ѝ от неговите решения... Дано да се адаптира добре на новото място.

За Арти - ветът ще прецени дали е необхидимо да се пусне пкк преди ваксина.

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 15:51 от amy_nka

# 218
  • Пловдив
Здравейте, имаме дворна котка, която роди 4 котенца на 20.05. Откакто роди, отслабна страшно много, въпреки че я храним много - пауч и гранули за малки котета, всеки ден варено месо с бульон, човешки салам и т.н. Но не връзва никаква мръвка, а от известно време имам чувството, че е пред припадък, страшно изтощена е. Подгъва си лапите като рахитична и на няколко пъти я виждам да залита. Понеже е дива и не ни дава да я пипаме, не мога да я заведа на вет, но говорих с двама  - единият каза да ѝ даваме бебешка храна за котета, а другата ни изписа Б комплекс за подсилване. Стриктно изпълняваме и двете препоръки, но ефект не виждам. От една седмица сме захранили котетата, но продължават и да сучат все още. Какво друго можем да направим?

# 219
  • София
Според мен трябва да ѝ се пуснат изследвания - кръв и урина.

# 220
Бабата на гаджето ще може ли да му слага капките? Вторият вет изглежда читав - довери му се. Пробиотик можеш да продължиш да му даваш.
Човек се привързва, особено като вижда, че тази душичка е зависима от него, а животът ѝ от неговите решения... Дано да се адаптира добре на новото място.

За Арти - ветът ще прецени дали е необхидимо да се пусне пкк преди ваксина.

Ще може, има опит в отглеждането на котки кърмачета. Ще следим нещата, ще я инструктираме. Арти си има двете ваксини, чак другата година му е реваксинацията. Ще видим какво ще каже неговия лекар. Благодаря много за отзивите!

Да, привързах се много към мъника. Много се надявам някой в близкия ми кръг да може да го осинови и да мога да го виждам.

# 221
Здравейте, имаме дворна котка, която роди 4 котенца на 20.05. Откакто роди, отслабна страшно много, въпреки че я храним много - пауч и гранули за малки котета, всеки ден варено месо с бульон, човешки салам и т.н. Но не връзва никаква мръвка, а от известно време имам чувството, че е пред припадък, страшно изтощена е. Подгъва си лапите като рахитична и на няколко пъти я виждам да залита. Понеже е дива и не ни дава да я пипаме, не мога да я заведа на вет, но говорих с двама  - единият каза да ѝ даваме бебешка храна за котета, а другата ни изписа Б комплекс за подсилване. Стриктно изпълняваме и двете препоръки, но ефект не виждам. От една седмица сме захранили котетата, но продължават и да сучат все още. Какво друго можем да направим?
Яде ли всичкото това, което ѝ даваш, с апетит? А, повръща ли? Изхождания как са? Обезпаразитена ли е? А, бебетата кърми ли ги? Наддават ли? Без кръвни не може да се предположи какво ѝ е. Може да е вирусно, може хормонално, така, както го описваш, може и фип да е ...(подгъването на лапите и залитането) Frowning1
Ако няма начин да я хванеш и да я водиш на вет, това, което можеш да направиш е да почнеш да ѝ даваш антибиотик и пробиотик една седмица (50-62,5 мг Синулокс за котка до 4 кг и пробиотика разделен на два 2 пъти на ден прием два часа след антибиотика), да видиш как ще ѝ се отрази. Ако можеш, измери ѝ температурата. Огледай ѝ лигавиците (венците, очите, вътрешността на ушите дали е бледа, ако котката не е черна) дали са жълти, бледи... Да ѝ даваш повечко или само течна храна - сигурно е дехидратирана... Има едни хидратиращи пликчета на Пурина (само сосче) - такова можеш да ѝ даваш също. Рикавъри мус на РК, също. Омега - 3 Рибчо за деца 2 капсулки на ден, освен Б-комплекса, също...
Без изследвания, на сляпо, освен с антибиотик, можеш да експериментираш и с есперавир (не знам дали можеш да се сдобиеш с него). Дано да не е фип, че ме е страх да го пиша вече!

Barbara, щом и кърмачета е отгледала жената (а това си е трудна работа), значи ще се справите. Стискаме палци на мъника!

# 222
  • Пловдив
amy_nka

Много благодаря за съветите, ще направя каквото успея!

Има голям апетит. Не повръща. Изхожда се на двора и нямам представа какви са, заравя си ги. Не е обезпаразитена. Кърми активно, бебетата са добре охранени.
Аз също имам съмнения за фип, още повече че единият ѝ брат  беше с фип, напълно ослепя, в много лошо и прогресиращо състояние беше,  и се наложи да го приспим зимата. Силно се надявам обаче да не е това. На другия ѝ брат нищо му няма.
Изобщо не ни дава да я докосваме, само да посегнем да я погалим, и бяга. Супер неконтактна, а в същото време ни има изключително доверие за бебетата.

Рикавъри мус на РК какво е?
И Омега - 3 Рибчо за деца - за човешки или котешки (извинявам се за тъпия въпрос)

# 223
Извинявай за въпроса, но колко време след като ослепя братът на котанката, заболяването погресира и завърши с фатален край? Заседна ми на гърлото... Persevere

Рикавъри мус консерва на Роял Канин:

Омега-3 "Рибчо" (добавка за човешки деца)

Режеш капсулката и добвяш капката масло в храната. След няколко дни прием, ще видиш ефекта върху козината.

Според мен, щом има апетит и кърми и бебета наддават, не е фип. Обезпаразити я с Празимек-C. Подхранвай и хидратирай колкото можеш и антибиотика пробно. Ако няма подобрение след обезпаразитяване и антибиотик и набюдаваш някакъв друг симптом, пиши. Б-комплексът е много важен при предполагаема анемия.

# 224
  • Пловдив
Извинявай за въпроса, но колко време след като ослепя братът на котанката, заболяването погресира и завърши с фатален край? Заседна ми на гърлото... Persevere
След две-три седмици, максимум месец. Да го приспим беше изключително тежко решение, но накрая не можеше да си стои на краката и падаше... абе мъчеше се животинката.

Мога ли да я обезпаразитявам докато кърми? И дали може да се натрошава в храната, защото това е единственият начин.

Общи условия

Активация на акаунт