Любители на котки - Тема 184

• 32 435
  • 766
  •   1
Отговори
# 195
Слънчи е добре (като махнем окапване на козината в зоната където го боцкаме).
Джери ослепя...
Нарочно не пиша.

# 196
Горкият Джери 😭.
Дано поне Слънчи се пребори с гадния вирус!

# 197
Милият Джерко Heart Дано това е последното лошо нещо, което да преживява.

# 198
Ех много изпатиха котенцата, АминКа!

За тиксото - мисля, че не й харесва гладката повърхност. Опита и до там.

# 199
Някой ден ще опиша подробно какво е да имаш коте с фип, защото на теория е едно, на практика - друго.
Това е непосилна работа - терапията с експерименталното лекарство. Ако не вървят нещата както трябва, се иска увеличаване на дозата, понякога до двойна доза. Това означава за коте 2,5 кг по 150 евро на седмица. Хващаш се на хорото с идеята да го играеш до край, но по някое време разбираш, че не можеш да продължиш да го играеш.

# 200
Като е експериментално, няма ли програма, фонд, производител, организация които да го следят и съответно спонсорират?
При човешките мисля, че е така?

# 201
Както е експериментално така е и нелегално. Разпространява се нелегално. Китайците правят реплика на оригиалната формула, разреждат го с киселина и го доставят течно и готово за боцкане в Китай, Европа и Америка. Д-р Педерсен (човекът, който е открил нуклеосида GS-441524) го е разработил за американската фармацевтична компания Gilead Sciences, а тя не дава лиценза за ветеринарна употреба.  Лекарството е предвидено за хора. Искат да печелят от хуманна употреба, защото човешкия живот е по-ценен. Същата тази компания е производителя на ремдесивир, който боцкаме при ковид. В основата на ремдесивир е точно този нуклеосид GS-441524. Т.е., може да се лекува котка и с ремдесивир. Един флакон ремдесивир, обаче, струва 810 лв. https://www.puls.bg/novini-debat-c-1/blizo-2600-flakona-remdesiv … -kovid-19-n-39332

Едно флаконче китайско GS струва 50 евро. В него има 5,2 мл до 6 мл. Т.е., едно флаконче, според последните протоколи за лечение на фип с GS на австралийските ветове (наврях се на такива неочаквани места да чета...) за неврологичен фип е общо 20 мг/кг на ден. В 5,2 мл флаконче има 20 мг/мл = 100 мг грубо. Ако котето е не 1 кг, ами 2 кг, това флаконче ти стига за 2,5 дни (не стига за 3 дни дори). Смятайте по 50 евро на всеки два дни...

Така че, като взимате коте от улицата - задължително тест за антитела на FCOV на котета след 6-12 седмица живот (до тогава могат да имат готови от майката). Ако взимате бременна котка - пак тест. Ако майката е положителна, малките се отделят от майката форс-мажор преди да почнат да ползват тоалетната с нея. Иначе всички се заразяват и не се знае при кого кога може да цъфне фип.

Бяхме с Джери при д-р Войчев. Няколко часа след прегледа там внезапно се влоши в колата и като се прибрахме вкъщи и го пуснах от чаната осъзнах, че не вижда. Тъй-като нямам възможност да продължа да лекувам с GS пробвам последното, което имам под ръка - молнупиравир.

Като е експериментално, няма ли програма, фонд, производител, организация които да го следят и съответно спонсорират?
При човешките мисля, че е така?
Има организация, която официално проучва лекарството.
Center for Companion Animal Health, School of Veterinary Medicine, University of  California (CCAH), чиито директор е самият д-р Педерсен
https://sockfip.org/

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 19:57 от amy_nka

# 202
Мале, АминКа ти си направо…. За поклон

# 203
Хич не съм за поклон, Мариета. За поклон са онези хора, които успяват сами да си боцнат котката цели 84 дни без пропуск.

# 204
Вчера взехме котето от единия ветеринар след системите му, за съжаление доктора не беше много изчерпателен в информацията и заведохме котето на друг лекар. Там му направиха обстоен преглед с мерене на температура, определиха го като момченце, дадоха му кремче за вътрешно обезпаразитяване, дадоха пробиотик да му слагаме в храната, за да му се оправи диарията, даже го боцнаха с инжекция, която в последствие се усетих, че в притеснението си не разбрах каква точно беше, може би ще е добре да се обадя да попитам. След няколко дни ще отидем да му сложат прахче и за външно обезпаразитяване.

Досега му слагахме капките за очи 2 пъти на ден, вчера новия лекар препоръча 3-4 пъти - с всяко хранене. Котето най-вероятно е с херпес, казаха че ще се оправи, но е възможно да остане с мъгливо оченце, което по думите на лекаря няма да повлияе на качеството му на живот.

Цялостно котето се справя много добре. 💞 От три хранения му даваме пробиотик и вече забави изхождането по голяма нужда, консистенцията също се подобри. Започва да си рови с лапи в тоалетната, но още го е срам да се изхожда в нея и си ходи по пелените в кашончето. Започва и да обръща повече внимание на играчката си, както и да пие вода самостоятелно. 🤗

Много се притеснявам и мисля за всички болести и вируси, които ходят по малките (улични) котета. Има още месец до ваксините. Много се надявам, че правя всичко по силите си котето да е добре, както и Арти да спазва добра дистанция от него. Арти така или иначе скоро навършва 6 месеца и искам да го заведем за профилактичен преглед и обезпаразитяване. Чудя се дали и да не му пуснем една ПКК, за да подсигурим, че всичко е наред.

Продължавам да му стискам палци и да го мисля мъника. Давам всичко от себе си и се надявам да е здравичко.

# 205
  • София
Върнахме се от вет. клиника. Една болест по-малко.
Но пък има камъни в бъбреците и 1 в пикочният мехур. Преди да излезем Оникс влезе с мен в банята, върти се, кляка, но не пишка.
Ще бъде една седмица на инжекции. Ветеринарят ще минава вечер да му ги слага. Даде консерви и суха храна (уринарни). Като се прибрахме яде от сухата храна и му хареса.
Останалите ще са на диета Simple Smile Прибрахме храната от купичките.

Асистирах на сестрата при прегледа на един котарак (на ехограф). При него няма връщане назад - ще му слагат катетър.
Оникс все още има шанс да не стигне до там.

# 206
Тъкмо Дейзи ще позаслабне с диетата Grinning

# 207
Горкият Оникс! Дано да се стабилизира и да няма повече проблеми. Защо не помислиш и за цистон?

# 208
  • Варна
Ан Мари, при камъни в пикочния мехур лечението не е ли само операция? Кетя нали имаше преди 5 години, докторът каза, че това е начинът, няма как да се разбие. Верно нейният беше бая голям - горе-долу колкото малка черешка, че имаше и втори колкото оризово зрънце. След операцията слава богу не е имала проблеми.
Аминка,
просто не знам какво да кажа... Тъжно. Честно казано дълги години не бях се замисляла за тези рискове, вземали сме котка, после втора, при свеки станаха три, взехме си нашите две, а тя сега има още една, май единственото з акоето сме се тревожили са бълхите и чревните паразити. Това преди доста години се е случвало, де, но факт, много неща не съм знаела. Милите животинчета.

# 209
  • София
Ан Мари, при камъни в пикочния мехур лечението не е ли само операция?
Нямам представа, ще питам.
Защо не помислиш и за цистон?
Защото не се сетих. Ще купя.
Той е 5кг. По колко да давам?

Общи условия

Активация на акаунт