Думи, които "излизат" от употреба

• 192 519
  • 6 112
  •   1
Отговори
# 195
Шокирате ме. Наистина ли нямате чекмеджета вкъщи? Нито в кухня, нито в спалня...
А ако имате, но не използвате думата, как ги наричате?

# 196
Шокирате ме. Наистина ли нямате чекмеджета вкъщи? Нито в кухня, нито в спалня...
А ако имате, но не използвате думата, как ги наричате?
Вероятно "това" и "там" ¯\_(ツ)_/¯

# 197
Кой знае? Може drawer да е.
Не си признават обаче.

# 198
Шкаф чувам, малък, голям, среден.

Полица също не съм чувала от години.

# 199
  • София
Чекмедже още е в масова употреба, но факт, че все повече хора сякаш не я знаят. Последно колега в офиса ме молеше да взема нещо от второто шкафче... То там има и шкафче, аз търся, не намирам, накрая питам "чекмеджето ли?", ами да, чекмеджето било. Мъжът ми пък май не прави голяма разлика между шкаф, скрин, ракла, бюфет и т.н. Поне знае кое е чекмедже де.
Любима моя изчезваща дума е "нефелен", аз за сметка на това я употребявам широко, вкл. за неодушевени предмети, и децата са възприели от мен.

# 200
Сигурно само 2-3 думи от написаните в темата не знам и никога не съм ги чувала. Чак ми е странно как може толкова думи да са непознати. Тези хора книги не четат ли, не общуват ли и с по-възрастни от тях?

# 201
Ние ги знаехме тези думи, защото четяхме. В училище имахме едни списъци за лятната ваканция, доста големи бяха. Не съм изчитала целият списък, разбира се, но поне това, което изучавахме, четях. Понякога и през ред. Щеш не щеш, научаваш много думи. В поезията, особено ако е в превод, също има много думи, за да се нагласят римите.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 22:36 от Poni69

# 202
Сигурно само 2-3 думи от написаните в темата не знам и никога не съм ги чувала. Чак ми е странно как може толкова думи да са непознати. Тези хора книги не четат ли, не общуват ли и с по-възрастни от тях?
И аз това се чудя! Почувствах се като от друга планета! И Вазов съм чела без да ми е нужен речник и преводач, и "чекмедже" знам и използвам...ужас. При това далеч не съм антична като възраст.
Всеобщо видиотяване и обеднели речници. Не само сред децата. В крайна сметка - те слушат И нас как говорим.

По темата: красиво звучаща според мен дума, която отдавна не бях чувала- бликам. Днес я чух Simple Smile

# 203
Тези хора книги не четат ли, не общуват ли и с по-възрастни от тях?
Ползват само красиви чужди думички, да не ги помислят за прости ако ползват българските, особено пък тия дето се употребяват на село или недайбоже от хора над 35г  Scream

# 204
Пеньоар,
галош,
разковниче.

# 205
Аз се сетих днес за шише, от години не я бях ползвала тази дума.  И още една дума олюди, в смисъл да се облагороди. А що се касае до четенето важно е, но не става само с четене, имах колежка наистина четеше много, но беше брутална, във възпитание, манталитет изказ, като изпратеше имейл пълно с грешки.

# 206
Шише е турска дума и няма лошо, че изчезва.

А "олюди" никога не съм срещала...

# 207
Олюди и аз не съм чувала но сега го срещнах в едни забавни стихчета
на Петър Донкин и значението му е нещо като очовечи - т.е. да прилича
на нормален човек.
Не мога да копирам, понеже нямам регистрация във фейсбук. Доста смешно стихче с много
забравени думички.

# 208
Да вземеш, да се олюдиш - да се изкъпеш, да се спретнеш в приличен вид, да заприличаш на човек. В този смисъл съм го чувала.

Сетих се за рукат. Един единствен път съм я чула тази дума в Банско.

# 209
Рукатка е вид пръстен съд с дръжка. Ако е същото. Чувала съм го покрай историята на бусинската керамика.

Общи условия

Активация на акаунт