Думи, които "излизат" от употреба

• 191 524
  • 6 088
  •   2
Отговори
# 180
Родът на баща ми са бежанци от Македония - от баща ми съм чувала думата "дода" - значи нещо като стринка. Чувала съм го да споменава дода Божия - някаква негова роднина, като дете са го учили така да се обръща към нея.
По-нагоре ви питах знаете ли какво е багатела - значи чума, но не знам от кой край е.

# 181
Много са полезни тези остарели, диалектни думички, за да се разбираш с хората в съседните държави. Често там са запазени някои от тях, а и турцизмите помагат.

# 182
След като всички тук говорят за разговорния език и това което са чули, то трябва да се вметне и че разговорният винаги е бил доста по-беден вариянт на езика по принип и не значи че думите които не се ползват разговорно са вече излезли от употреба 😉

# 183
при нас имаме чичо и чинка, леля и калеко, вуйчо и вуйна. Всяка жена на годините на майка ми е леля еди-коя си, всеки мъж на годините на баща ми е чичо еди-кой си. всички посредата са каки и батковци. Аз обичам думата челяд. Децата обичат думата кочина Laughing

# 184
Също от баща ми съм чувала думата "прескундям" - значи премятам се презглава. Той казваше, че неговият дядо я е употребявал.

# 185
Воайор не се сещам как е на български, но го разбирам, от френското voir - виждам; или човек, който вижда.

Дебаджия. Така са наричали мъжете, които са се навъртали около евините плажове, женските бани или просто са се опитвали да надничат под полите на жените.

# 186
хахахаха дебаджия, защото много му се... общува с жени ли? Определно ще го запомня и използвам.

# 187
Според мен от дебна, но на някои места казват дебя.

# 188
Ваксаджия.
...
Сирос, не е до край, просто работя с думи и имам широк речник. Ти от кой край си?
//
Хортувам си – думам си с някого, говоря си сладко, приказвам си.

# 189
Ваксаджия не е излязло от употреба, просто не се практикува професията. Ако сега някой седне на тротоара да лъска обувки пак ще се казва ваксаджия.

# 190
Езикът се променя и ще се променя, но забелязвам думи, които не използвам често, като ги чуя и не мога да се сетя какво означават. Пример от последните дни воайор и пацифист или цели събития, като студената война  .....и вие ли сте така? Понякога направо ме е яд на мен самата, адски познати думи и да не се сещам за значението и на момента.
Пацифист не е умиротворител, а човек, който е против войните и изобщо всякакви конфликти.

# 191
Кюскам се
Чекмедже
Долап
Водят се (в смисъл на задно)

# 192
Хм, „чекмедже“ откога не е популярно и с коя модерна дума е заменено?

# 193
Хм, „чекмедже“ откога не е популярно и с коя модерна дума е заменено?

Чекмежде незнам, но регал е все по-често срещано. Лавица май скоро не съм чувала.

# 194
Ами ако не си говорите за мебели няма да чуеш.

Общи условия

Активация на акаунт