Думи, които "излизат" от употреба

• 168 405
  • 5 486
  •   1
Отговори
# 5 430
ИИ не е наясно. Когато не знае, ИИ лъже, измисля си. Точно снощи написах, че наскоро при въпрос за фериботи Гърция- Италия ИИ си измисли несъществуващо пристанище.

Давам задача да набере/препише абзац от скрийншот - заменя изречения, пише допълнителни...

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 20:18 от SamoDiva

# 5 431
Днес в старо издание на "Нежна е нощта" попаднах на формата "ней" (на нея). Отдавна не я бях срещала. И любимото ми "чувствува".

# 5 432
Аз все още използвам "обръгнал", но не го чувам от никого с когото си говоря на български.

# 5 433
Аз все още използвам "обръгнал", но не го чувам от никого с когото си говоря на български.
Много рядко използвам обръгнал. Заменям го с цветното “очукан кат’ банаджийски налъм” 😆

# 5 434
Тоя израз за налъма трепе и заравя. Оправи ми деня.

# 5 435
И отскоро - Beron.bg, който отразява нормата на правописния речник.

Там е проблемът, че Берон променя доста правила, отразени в книжния речник. А доколкото знам, точно книжното издание на БАН е равно на закон. Получава се сблъсък на два източника, все рожби на ИБЕ на БАН.
То е ясно кой ще победи накрая, но все пак... Не е никак коректно от тяхна страна.
Особено ако се сбъдне предположението ми, че подготвят почвата за ново издание на книжния речник, а за цената не ми се мисли каква ще е...

# 5 436
Да, така е. Предвид че последното издание е 2012, очаквам да ни "сурвакат" съвсем скоро.

# 5 437
Много рядко използвам обръгнал. Заменям го с цветното “очукан кат’ банаджийски налъм” 😆
Обръгнал го знам като свикнал и то на лошо.

# 5 438
Мисля, че не само на лошо. Аз поне съм го заел от Вазовия дядо Йоцо и го използвам в значението му от разказа.

"Нещастните родни души няма обаче да възкръснат и да се порадват на чудесиите на свободата, на които ние, обръгнали вече, гледаме равнодушно сега и за които те не са сънували даже в най-дивните си блянове!..."

# 5 439
  • Пловдив
Аз го ползвам.

# 5 440
  • Майничка
Днес в старо издание на "Нежна е нощта" попаднах на формата "ней" (на нея). Отдавна не я бях срещала. И любимото ми "чувствува".

Когато започнах училище, нормата беше "чувствувам", "чествувам" и т.н.. Към края на прогимназията станаха дублетни, за матурата ми вече беше силно препоръчително "чувствам".
Прословутото "Не противоконституционствувателствувайте!" се съкрати на "Не противоконституционствайте!"

# 5 441
[Прословутото "Не противоконституционствувателствувайте!" се съкрати на "Не противоконституционствайте!"
И двете са смехотворни. Една приятелка в училище усилено настояваше че "не"-то е слято:   непротиво...

# 5 442
  • Обран бостан ;)

" На градски кенеф мандалото".

мандало - заключващ механизъм.
Скрит текст:

# 5 443
Мандалото /х/лопна.
Т.е. късно е вече.

# 5 444
  • Пловдив
Мандалото /х/лопна.
Т.е. късно е вече.
Ето това аз го употребявам редовно и много често.

Общи условия

Активация на акаунт