Думи, които "излизат" от употреба

• 169 064
  • 5 506
  •   2
Отговори
# 5 475
Много интересно, не бях чувала тази дума. Произлиза може би от досег-?

# 5 476

Не знам дали е русизъм, но относно на руски е относительно.

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 08:52 от W

# 5 477
Ако е "русизъм", то и там е архаизъм.
Аз я знам тази дума "досежно", може би (много) възрастни адвокати (или други юристи) по-скоро биха я употребили.

# 5 478
Старите мерки за тегло- самун и калъп.

# 5 479
  • Майничка
Старите мерки за тегло- самун и калъп.
Те май са по-скоро за единица бройка на конкретен артикул - хляб, сапун.

# 5 480
Точно! Не е мярка.

# 5 481
"ока" е мярка, мисля. Остаряла мярка и дума съответно.

Ето тук, много интересно за мен
https://treasures.zonebg.com/stme.htm

Русизъм е "пуд"- равен на 16,3805 кг., древноруска единица за тегло, т.е. също архаизъм.
Но пък в съвременния български език сред фитнес-маниаците (ентусиастите) има дума "пудовка", На английски kettlebell.

Скрит текст:

# 5 482
Ако е "русизъм", то и там е архаизъм.
Аз я знам тази дума "досежно", може би (много) възрастни адвокати (или други юристи) по-скоро биха я употребили.
В документ от съда я видях, издаден преди няколко дни.

# 5 483
Юристи го използват /използваха/, да.
Но мисля, че по-старата генерация.

# 5 484
Във връзка с досежно копирам по-долу отговора на изкуствения интелект. Към подобна информация имам винаги едно наум, което не значи, че непременно е невярна.

Думата "досежно" произлиза от старобългарската дума "досъгнѫ" (достигна), което означава "свързан с", "относно" или " касаещ" нещо. В съвременния български език тя се използва остаряло за изразяване на връзка или отношение между два обекта или понятия.
Произход на думата:
Наречие: "Досежно" е наречие, което произлиза от глагола "достигам".
Значение: Оригиналното значение е "отнасящ се до нещо", подобно на "относно", "касаещо" или "във връзка с".
Остаряла употреба: Днес думата се смята за архаична и се среща рядко в съвременната употреба.

И нека не забряваме, че руският език се е развил въз основа на черковнославянския (старобългарския) език и вторично преминалите в съвременния български русизми, в по-голямата си част са били изначално български думи.

# 5 485
За тази конкретна дума не открих из речниците връзка с руския.

# 5 486
И аз не бях сигурна, че е русизъм, затова написах "Ако е русизъм....".
При проверка в два речника на руския език (на Ожегов и на Дал), няма резултат, т.е. няма такава дума в руския, дори архаична.

Но аз принципно не смятам русизмите (единствено и само те) за нещо осъдително, защото, ако приложим принципа към всички чуждици, които имат точно българско съответствие, ще стане страшно. Laughing
Давам пример - много ми е смешно, когато чета за Монтенегро. SmileySmileySmiley Да, разбирам причината, поради която черногорците наричат така страната си на английски - трудно ще привлечеш туристи в държава, която се произнася, ако въобще успеят да произнесат, Црна гОра. А Монтенегро се произнася лесно, навява едни такива романтични чувства. Но въпреки това ми е смешно.

Скрит текст:
И по повод на Монтенегро, се сетих, че малко хора в България знаят, че Батенберг (планината Батен на немски) е Маунтбатън (същото на английски).

Принц Филип Маунтбатън, Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 17:40 от man_darin_ka

# 5 487
Е, как така Монтенегро??? Нали „негър“ не е политкоректна дума, даже заглавия и съдържание на книги подменят...

# 5 488
Чета сега книга на Ъруин Шоу, в която на страница поне по един път срещам думата "негър" и се чудя ако я преиздават какви евфемизми ще използват.
Дума, която излиза от употреба, е безконечно. Днес я четох някъде.

# 5 489
Мен много ме дразни тази политкоректност с думите. Негър от цяла вечност съществува, сега ще я сменяме с друга дума...

Общи условия

Активация на акаунт