Думи, които "излизат" от употреба

• 168 640
  • 5 500
  •   1
Отговори
# 5 490
  • София
Негър от цяла вечност съществува, сега ще я сменяме с друга дума...

То и с коя да я сменим? На английски ги преименуваха на blacks, на български как да им викаме "черни" - "видях един черен днес в метрото", много дружелюбно, няма що. Пробват с "чернокожи", това едно че е дълго, но и върви само в множествено число. "Каква красива чернокожа" например и то на нищо не прилича. Отделно, че на български никога не е била обидна думата негър, точно обратното - черен, черньо е пренебрежително и обидно. И аз се дразня на политкоректните думи, сакън да не наречем нещо с истинското му име, че някоя пренежна душа ще изпадне в афект и обида.

# 5 491
Монтенегро не е на английски 😂 monte е планина или гора на латинските езици, negro пък е черно пак на тези езици, на испански примерно

# 5 492
Името е от венецианския период на Черна гора, т.е. от диалект на латинския.

Никой не сменя думата "негър" във вече преведените книги на български И темата не е за консервативно балалайкане.

# 5 493
Никой не сменя думата "негър" във вече преведените книги на български.

Нима?
https://www.orangecenter.bg/te-byaha-deset.html

# 5 494
В цялата книга няма нито един негър, дето се вика едно кафе да поднесе, а книгата е излизала под три различни заглавия още през 40-те на 20-и век - Ten Little Indians, Ten Little Niggers (което никога не е отпечатвано в САЩ, още от самото първо издаване) и най-често използваното, And Then There Were None (през 1960-а за разнообразие се появява и Ten Little Soldiers).

И пак, както казах, постовете не са по темата.

# 5 495
  • София
Напротив,  точно по темата сме, защото думата негър излиза от употреба. За стари издания не знам, но в нови не се употребява масово, в журналистиката също не се употребява. Кога за последно четохте репортаж за "негрите"? Не че имам прострастие или носталгия към думата, но е излишно. Мое мнение. По темата.

Но наистина все се намира кой да се афектира, както отбелязах по-горе. Не за пръв път изчезват дискусии, понеже не са по вкуса на потребителката, нито са нови подобни резки влизания с рамахан пръст. 

# 5 496
Вчера казах "кански студ", дъщеря ми вика - какво е това "кански", та се замислих. Не знам от къде идва, използва се и  кански усилия.

# 5 497
От птицата "каня" идва, първоначално се използва само за писък, вик, тъй като птицата издава такива пронизителни звуци/писъци. Постепенно се прехвърля и върху други действия, обикновено свързани с някакви усилия или поне нещо неприятно.
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8/

# 5 498
Не за пръв път изчезват дискусии, понеже не са по вкуса на потребителката, нито са нови подобни резки влизания с рамахан пръст.  
Ама тази не е изчезнала, тъй че дишайте спокойно.

От журналистическите репортажи думата изчезва, защото днес не е прието да се употребява, за днешните хора и общества. Журналистиката отразява моментната реалност.
За тези преди 100-200 години е било релевантно и не е изчезнала, например, от книгите на Майн Рид или на Хариет Бичър Стоу. Затова и поясних, че случаят с Агата Кристи е съвсем различен и в нейната книга негри, всъщност, няма.

# 5 499
А след като Агата Кристи е решила така да си кръсти книгата, с какво право ние ще сменяме името? За това някой мисли ли?

# 5 500
Доста тъп въпрос и не, не го сменяте "вие". Агата Кристи е живяла близо 40 години след публикуването на книгата и е одобрила за издаване и била свидетел на абсолютно всички заглавия, които съм споменала.

Общи условия

Активация на акаунт