Думи, които "излизат" от употреба

• 168 132
  • 5 474
  •   1
Отговори
# 5 460
Сетих се за "дип". Но не вид сос, а за остарялото значение. Твърде, особено.
Тя не е дип умна. Баба ми я употребяваше.
При нас дип се използва в комбинация с „че” като “добре, че”
При падане примерно на двама от колело “дип, че бях отпред” - добре, че бях отпред.

# 5 461
Аз го знам в първия смисъл:
-- Тая ква е грозна!
-- Ти па къвто си дип хубав!

# 5 462
дип - твърде, дип дибоко е - твърде дълбоко е
ДИП - работи в ДИПа - държавно индустриално предприятие

# 5 463
Това ми напомни за дибидюс. Не съм сигурен за правописа, но баба ми и възрастни роднини от село го употребяваха. Означава напълно.

# 5 464
„Джиросвам“ и то в разговорния му смисъл – „да джиросам детето на баба му“ например. Макар че не знам дали и в оригиналния си смисъл думите „джиро“ и „джиросвам“ още се използват днес.

# 5 465
Джиро и джиросвам се използват при прехвърляне на ценни книжа. Май е същото значение, ако се приеме че бебето се прехвърля на бабата. Simple Smile

# 5 466
Това ми напомни за дибидюс. Не съм сигурен за правописа, но баба ми и възрастни роднини от село го употребяваха. Означава напълно.

Аз съм го чувала само в комбинация с “гол”. Даже и само дибидюс със значение на “гол”.

# 5 467
Ето за "дибидюс", че това ми е една от любимите думи:

"Обработвайки... материал, се натъкнахме на една група примери, в които се употребява турцизмът дибидюс. Направи ни впечатление, че в някои случаи лексемата се използва като прилагателно със значение ‘съвсем гол’, а в други като наречие, поясняващо въпросното прилагателно – срв. Той й заръчал да му прати свои снимки дибидюс, за да гаси носталгията си, като ги гледа /“Новинар”, бр. 217, 2001/, Младеж хукнал да гони псетата, както си бил дибидюс гол, а момичето му се спотайвало /“Шок”, бр. 32, 2002/; Всички надарени мацета се пуснаха дибидюс /“168 часа”, бр. 46, 16.-22.11.2001/; Български “playboy” преговаря в момента с няколко легендарни актриси за снимки дибидюс /“Шок”, бр. 39, 12.09.2002/; Дибидюс гола тя продължи да информира, че бащинството пречело на секса според изследване на австралийски учени /“24 часа”, бр. 3, 04.01.2002/ и др.
Съставителите на “A Dictionary of Turkism in Bulgarian” предполагат, че думата е произлязла от тур. dibidòs, съществуваща според Хайрие Сюлейманоглу само в румелийските диалекти на турския език. /вж. Alf Grannes и кол. 2002/. В официалните турски речникови справочници обаче тази дума не е включена. Изразяваме становище, че този фреквентен и стилистично обагрен турцизъм произлиза от 'dòpedòz’ със значения 1. ‘съвършено равен, съвсем гладък', 2. ‘съвсем равно, съвсем гладко’."

# 5 468
Джиросвам се ползва при застрахователните полици.

# 5 469
Търговски закон
ДЕЙСТВИЕ НА ДЖИРОТО

Чл. 317. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) (1) С джиро се прехвърлят всички права по джиросаната ценна книга.
(2) Длъжникът дължи изпълнение само срещу връчване на ценната книга с означение върху нея, че задължението, за което е издадена, е платено.
(3) За формата на джирото, за легитимирането на владелеца и проверката на легитимирането, както и за задължението на владелеца да предаде ценната книга, се прилагат съответно разпоредбите за менителницата.

Чл. 466. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) (1) Всяка менителница, дори когато не е издадена изрично на заповед, може да се прехвърля чрез джиро.
(2) Когато издателят е написал в менителницата думите "не на заповед" или друг равнозначен израз, менителницата се прехвърля по реда за прехвърляне на вземания.
(3) Менителницата може да се джиросва на платеца, на издателя или на всяко друго задължено по менителницата лице. Тези лица могат да джиросват менителницата отново.

Общо 65 пъти се среща в Търговския закон "джиро-".
Та джиро, джиросвам, джиросан са си съвсем юридически термини.

# 5 470
фъргам
Мил спомен от баба Heart
Означава хвърлям, изхвърлям.

# 5 471
Аз днес срещнах досежно в служебен документ. Не бях чувала думата, наложи се да проверявам значението й. Оказа се остаряла форма на относно, що се отнася до.

# 5 472
Много смътен спомен имам за тази дума, но съм я срещала. Досежно.

# 5 473
Русизъм е.

# 5 474
И аз така мислех.

Общи условия

Активация на акаунт