Думи, които "излизат" от употреба

• 187 401
  • 5 965
  •   2
Отговори
# 5 940
Да ви споделя, че аз като от по-старо поколение, също не можех като дете да схвана за какво точно идеше реч в тая песничка. Нито кроила знаех какво е, а с изместените ударения на гранчета и лакета съвсем се обърквах. Иначе песничката лесно се наизустяваше и си я пеехме.
И други песнички нар. творчество също не сме разбирали, но ни строяваха да ги пеем. Никой не си е правил труда да ни пита дали можем със свои думи да разкажем това, което пеем. Отчитам го като голяма грешка, но то вече е минало.

# 5 941
Да ви споделя, че аз като от по-старо поколение, също не можех като дете да схвана за какво точно идеше реч в тая песничка. Нито кроила знаех какво е, а с изместените ударения на гранчета и лакета съвсем се обърквах. Иначе песничката лесно се наизустяваше и си я пеехме.
И други песнички нар. творчество също не сме разбирали, но ни строяваха да ги пеем. Никой не си е правил труда да ни пита дали можем със свои думи да разкажем това, което пеем. Отчитам го като голяма грешка, но то вече е минало.
В първи клас на едно от тържествата драматизирахме песента. Съученичка беше в ролята на бабата - в носия и с хурката и къделята - така че що-годе сме си я представили по-образно.
Но да кажем, че ни се е случвало и извън контекста на песента и не задължително в етнографски музей да имаме досег с изброените предмети или дейности (предене, тъкане, насноваване).

Към днешна дата никой не се и опитва да обяснява, а е толкова по-лесно. С едно кликване можеш да покажеш за какво иде реч, а после да обясниш за какво служи.

Когато дъщеря ми в детската градина учеха песента по-долу, голяма част от текста се изопачаваше от децата.

Плуг се пее масово като лук; никаква идея какво е набраздени, нито изредените реки, а татковино, логично, се интерпретира като татко и вино.

# 5 942
Насновала, насновала три граненка,.....
Тази песен ни я пееха: Насновала, насновала три кълбета.

# 5 943
  • Пловдив
Аз си имам плуг-обръщач бе! за оран с кон. Как тъй моите деца няма да знаят какво е? Съвсем наскоро успях да се спъна в него и да се пльосна в цял ръст.
Забележка - плуг е различно нещо от рало!

# 5 944
Аз имах късмета да си имам село и нямах проблем с разбирането на текста на Татковина - много обичах да гледам как дядо разорава с плуга и магарето, и прави браздите... ех детство сладко и незабравимо. Но и на моите деца трябваше да показвам и обяснявам доста неща.

# 5 945
Забележка - плуг е различно нещо от рало!

Е, хайде сега, някои знаем, че плугът е част от ралото, нищо че никога не сме орали. Simple Smile

# 5 946
ВЕФ, в смисъл на транзисторен приемник Simple Smile

Ако е ВЕФ 221 или 222, може да се употребява и сега. Ако е 204 или 206 не може. Имаше и радиограмофон ВЕФ с радиолампи и без транзистори.

Транзисторните ВЕФ бяха радиоприемници от 3-ти клас. Селената  беше втори, а разни стационарни радиоапарати бяха първи. Появи се и хай-фи-най-високия клас. Сонатата беше хай-фи клас. Джобните като Ехо и Селга бяха четвърти клас. Всички споменати класове са свързани с качеството на звука. Чудя се днешните телефони, които имат и радио от кой клас са? Май четвърти, но не зная със сигурност. Не зная и дали все още някой зачита тези класове.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 23:11 от vl

# 5 947
Плуг се пее масово като лук; никаква идея какво е набраздени, нито изредените реки, а татковино, логично, се интерпретира като татко и вино.
Какво ще рече се пее? Би трябвало да са виждали текста написан, а не по слух да учат думите. Ако за забавление казват лук е друга работа. Нещо като Лекар с нож (вместо лека нощ).

# 5 948
“Крава скача по терлица
Митко трето кървавица”
🤣🤣🤣

# 5 949
ВЕФ, в смисъл на транзисторен приемник Simple Smile

Цъкни майна вефа да чуйм Кидика как са дере!

# 5 950
Какво ще рече се пее? Би трябвало да са виждали текста написан, а не по слух да учат думите.

Вероятно става дума за доста често срещан и НЕкорегиран говорен дефект при произношението на Л - уук, вместо лук. Поне аз така си мисля.

# 5 951
Аз допускам, че не знаят плуг, чуват лук и си пеят лук. Както горе писах “кравай скача от полица” = “крава скача по терлица”

# 5 952
  • Обран бостан ;)
Аз имах късмета да си имам село и нямах проблем с разбирането на текста на Татковина - много обичах да гледам как дядо разорава с плуга и магарето, и прави браздите... ех детство сладко и незабравимо. Но и на моите деца трябваше да показвам и обяснявам доста неща.

На мен ми е интересно защо е ТАТКОвина, а думата е в женски род.
Е, МАЙКОвина не звучи добре, но все пак.

# 5 953
Защото е Родина.

# 5 954
Защото е сродна с отечество.

Общи условия

Активация на акаунт