Думи, които "излизат" от употреба

• 188 878
  • 6 019
  •   2
Отговори
# 6 000
  • София
Е, и на български се казва: Тая бира ми беше точно.

# 6 001
На адет какво му е значението на турски? Аз я знам точно като навик, начин на правене на нещо.

# 6 002
  • София
На адет какво му е значението на турски? Аз я знам точно като навик, начин на правене на нещо.
Бройка, виждах го през 90-те, когато се ползваха онези многоъгълни чаши, ако се сещате

# 6 003
Адет е обичай.

# 6 004
# 6 005

Не мисля, че ще изчезнат толкова бързо.
Все още се ползват изразите "ново двайсет" и "черен гологан не се губи", също и "пет пари не давам".

Днес заради едно хумористично стихче употребих немедлено - русисъм, който почти не се употребява вече.  Тутакси също почти не се среща.

# 6 006
Ами то и доларите са пари, и английските лири и еврото. Така че "пет пари не давам" ще си е актуално, а и другите споменати.
Друг русизъм, който почти не се среща, е "кончина".

# 6 007
"Направи ме на пет стотинки" и "цепя стотинката на две" няма причина да изчезнат, защото българските евроцентове си се казват стотинки - написано е на монетите дори.

Днес заради едно хумористично стихче употребих немедлено - русисъм, който почти не се употребява вече. 
То не се и пише така, но предполагам, че устно си го употребила Simple Smile

# 6 008
  • Ю Ес ъф Ей
Мърцина вече не го чувам да се употребява в смисъл на напразно.

# 6 009
Сетих се много остаряла дума.
Айбашлик.
Може би регионално да се е разпространява. Възрастните казваха *хвана те айбашлика.*

# 6 010
Прилича на турцизъм. В какъв смисъл се употребява?

# 6 011
  • Mars Hotel
Днес се наложи да обяснявам на дъщеря ми какво значи "хвана го съклета". Прочете го в книга от списъка със задължителната литература за училище. Винаги съм мислела, че значи нещо като да не те свърта на едно място, примерно "Толкова дълго продължи, че ме хвана съклета по едно време", а според обясненията в книгата било "меланхолия, униние, потиснатост".

# 6 012
Прилича на турцизъм. В какъв смисъл се употребява?
Туцизъм, е да.
Сега гугълнах.
При мен прабаба ми го казваше в смисъл, че са ме хванали лудите, не стоя на едно място, изчезнала съм...

# 6 013
  • пустинен пъпеш
За мърцина да добавя нюанса в см.безсмислена жертва,който всъщност само допълва напразно.И аз знам хвана ме съклета като да не те свърта на едно място.

# 6 014
В израза "пет пари не давам" думата "пара" е в смисъл на конкретна монета, а не на пари по принцип. Парата е била най-дребната монета в Османската империя, отнасяла се е към грошовете както стотинката към лева. После вече ние сме минали на стотинки, но сърбите си запазват парАта.

https://medianews.bg/bg/a/zashcho-tochno-pet-pari-ne-davame

Общи условия

Активация на акаунт