Достатъчно ли правя за детето си ?

• 9 993
  • 361
  •   1
Отговори
# 120
Не става и ако намираш денонощно за какво да мрънкаш и недоволстваш... Щастие и разбирателство, това е двустранен процес, и няма нищо чудно, че овикваната страна, която и да е тя, спира да се раздава. Или да намират начин по-интелигентно да си изразяват емоциите, или наистина накрая шишетата ще се окажат "завряни" някъде. Неизбежно е, когато единствено се допринася за натрупване на напрежението.

# 121
Пичове, няма как дете са се гледа целодневно и да се правят всички нощни ставания! Жената ще фалира в един момент психически и физически.
Просто е невероятно как още в този момент от историята се води тоя дебат.

И какво ще постигнеш, като и “навреш не знам къде шишетата”? Щастие? Разбирателство? Здрава семейна среда за детето си?

За имане, има как. Опре ли ножът до кокал, всичко е постижимо, има своята цена обаче - непълноценно родителство, скапани нерви и здраве на майката. Безсъние месеци наред е унищожително, но явно важи принципът, че на чужд гръб и сто тояги са малко.

Ако мъжът ми е такъв безполезен боклук и ще ме остави да си опъвам сама, аз ще се оправя, но по-добре да не ми е в къщата. Щото, нали, аз ще си се погрижа за детето, ама поне да няма някакъв балкански мачо с претенции за салатка с ракия.

# 122
Не знаех, че майчинството е 8 часа на ден, ама вече знам. Обаче да ви светна, май го бях писал по назад, ако мъжът отива системно мармалад на работа, много бързо ще замине работата. Освен ако не е някой офис планктон, в повечето професии това не се толерира, да не говорим за възможни фатални последици. Така че в случай, че при вашите мъже е било постижимо, не значи да е универсално.
А и да не говорим в конкретната тема, че това си е чисто мачкане, нищо друго.

# 123
Тук не говорим за жена, която опъва сама.
Но да, това изказване дава ясно да се разбере, че явно никога не е достатъчно. Дано не се налага наистина сама да гледа детето, и не знам тези заплахи за изгонване на кого помагат, и кого плашат? Мъжът ще е отново ерген, жената да му мисли.

# 124
Няма лошо човек да не знае. Ето още няколко бързи факта: жената е човек, нощният сън е незаменим, системната му липса съсипва здраве и психика.

# 125
Добре, а кърмещите майки как се справят тогава? Тях бащата няма как да ги отмени.

А и не забравяйте, че тук става дума за дете на година и 7 месеца, което отдавна би трябвало да спи по цяла нощ. Трябва да се работи в посока отказване от тези хранения, а не да тормози бащата да му прави мляко.

# 126
Моят мъж ми подаваше детето в часовете за кърмене, точно за да не ставам аз. Сам, без скандали. Но затова ми е мъж той, него съм избрала за баща на детето ми, а не някое глухарче.

# 127
И така и двамата сте недоспали. Не разбирам смисъла от това.

# 128
Грижа - към майката, към детето. Както казах - затова той ми е мъж и баща на детето ми.

# 129
Какво нощно кърмене при дете на 2 г почти. Вероятно просто му се подава бутилка мляко, ако има нужда да вземе няколко глътки, за да се успокои. На тази възраст нямат нужда от нощни хранения физиологично.

Имаш малко съчувствие към жена си, която близо 2 години не е имала непрекъснат сън, например.

# 130
Не знаех, че майчинството е 8 часа на ден, ама вече знам.
Отпускът за отглеждане на дете, дава възможност на родителя да не ходи на работа, а да си гледа детето. Да, замества работния ден, който за повечето хора е 8 часа. Не е задължително да бъде взет от майката, може и бащата.

Хора, вие жените си не обичате ли? Направо онемявам... Все едно говорите за обслужват персонал - бавачка + чистачка. Не знам защо е недопустимо мъжът да е на мармалад, но е съвсем в реда на нещата това за жена му. Да си отговорен за малко дете е натоварващо и очите трябва да са ти и на главата, за да не се пребие.

Статистически погледнато, много малко мъже на работа носят отговорност за нечии живот и здраве. Повечето са "офисен планктон". Не знам от висотата на каква професия се дава тая квалификация, аз и мъжът ми може би спадаме към него, не знам - при работата на мъжа ми с известно въображение мога да си представя да зависят животи от него, защото има няколко клиенти големи болници, от моята работа ничий живот не зависи, но пак е важно да си я свърша добре. И е важно и двамата да сме имали приличен сън. И двамата сме хора, та искаме и лично време имаме, че и време един за друг.

Родителите ми са лекари, баща ми е с "по-тежка" специалност, разбирайте много нощни дежурства, тежки, критични пациенти, отговорност. Тези професии имат доста отпуск и повече почивни дни, защото се натрупват от смените. Ако има желание, има и начин.

Просто недоумявам какви мъже и жени и семейни модели съществуват, в реала такива не познавам. Не знам жените си се примиряват с калпави мъже, от възпитанието ли идва... Тая тема ми отвори очите какво да уча дъщеря ми, че е недопустимо.

Свърши обедната почивка, адиос от мен.

# 131
  • София
По принцип, ако майката е системно недоспала, може да стане много голяма "инфекция" с детето. Затова родителите са двама – да си помагат взаимно с недоспиването, грижите и т.н. Защото и отговарянето за живота на детето е важна работа, все пак.

# 132
Не съм чела темата, но ми се вижда интересан и ще чета.
Ще ти кажа как са при нас нещата.
Малкия става сутринта в 7-7.30, рядко по късно. Сутринта с ММ оправяме леглата, единия гледа детето, другия прави закуска, аз го храня обикновено, а ММ по често събира боклука, макар че понякога се сменяме.
ММ тръгва за работа в 8:40 и аз изцяло поемам детето. Водя го на ясла, гледам го когато е болен, ходим на разходки, аз имам книжка и го возя навсякъде. ММ се прибира към 18 часа, сега предимно сме в парка и играем с детето до 20 чака, когато се прибираме, хранене, къпане и лягане. ММ ляга с него докато бебо заспи, през това време слагам масата и топля яденето. ММ носи кетъринг, поръчваме или вземаме от магазина. Като се навечеряме раздигам масата, също мия банята като се къпя, а ММ си е на компа. Рядко раздига той.
Аз работя също. Съдомиялната, прането, чистенето са моя грижа, пазаруването е повече за мен.
Свеки /да е жива и здрава/ много ми помага. Днес докато го храни, свърших дребни работни задачи, сега трябва да видя и пране какво има да пусна.
Детето спи вече само 1,5-2 часа през дена, тогава също поработвам. Събота и неделя съм на работа докато ММ и свеки гледат детето.
Имахме и бавачка 3 дни по няколко часа, но ще почва работа и няма да може да разбитам на нея.

# 133
Жена ти от какъв зор реши да учи докато има малко дете за гледане? Доста необмислено. И да не ползва бабата ,която е на пет минути... Сякаш иска нарочно да ти вгорчава живота, сякаш ти прави напук за нещо. Иначе нямам обяснение...
А това,че след 20мин игра се изморява, не значи,че го изморява само играта,както писаха някои. Просто като си постоянно на разположение и си недоспал, може и в една точка да гледаш и да си капнал.
Кажи на жена ти, че е глезла и майчинството е за да си гледа детето, защото има нужда от нея, н то не й е виновно ,че не е учила навреме.
Можете ли да го дадете на частна ясла,ако няма място в държавна, ще е огромно облекчение...

# 134
И аз не разбирам това с настояването бащата да ставаш нощем да храни бебето. То даже не е и бебе вече и не знам защо не спи през нощта и какво мляко му гласят толкоз. Майката е в майчинство точно, за да може да става нощем, защото през деня не е на работа и може да си спи следобед с детето. Аз така правех. Моето не пиеше мляко, но го мъчеха зъби съм го разнасяла по нощите. Мъжа ми тогава спеше в другата стая,за да не се буди от ревовете, защото доста ревеше малкото нощем докато избият кътниците. Все пак бащата става и ходи на работа, там няма как да е зомби, защото може да е опасно и за него и за другите, все пак и шофира до работа в общия случай и няма как да дреме. Пък майката може да си спи през деня като заспи на обяд детето и да си навакса съня. Аз не съм се втелясвала в домакинство, а си почивах при всяка възможност. Хората трябва и разбиране да проявяват един към друг. Иначе след работа, естествено, трябва да се включва и бащата и да си поделят нещата около дете и битовизми. Но автора, струва ми се, прави достатъчно. Моя мъж не правеше толкова неща като бях майчинство. Все пак по цял си си у вас. Никой не я е карал да записва осемнайста магистратура с бебе... Тя доходи има ли тази жена? Кой плаща семестрите? Защо се налага да учи още, няма ли си професия вече на тия години отдавна трябвало да се е ориентирала...

Общи условия

Активация на акаунт