СЕДМИ КЛАС - голямото чакане - 19-26 юни

• 84 813
  • 862
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Не знам, ние ще се ориентираме по бал и училищата, които са над нашия по миналогодишни данни хич няма и да ги включваме. За какво са ми само да висят като поредност в желанията.
Това е много грешно и може да ви изиграе лоша шега.Ако пишете паралелки с много точкипо -напред,  няма да изгубите, компютърът ще ви класира там, където ви стигат точките.
Е, да де, ама няма да можем да кажем, че сме приети по първо желание. Joy
Подреждайте желанията в реда, в който ги иска детето. Системата не таксува на брой желания.

# 331
  • Варна
Относно баловете и желанията има въпрос:
Може ли дете с по-нисък бал и с второ желание примерно, да измести друго дете с по-висок бал и с пето желание например? Става въпрос за една и съща паралелка в едно и също училище.

# 332
  • София

Може ли дете с по-нисък бал и с второ желание примерно, да измести друго дете с по-висок бал и с пето желание например? Става въпрос за една и съща паралелка в едно и също училище.

Един от любимите ми въпроси. Joy Не, не може дете с по-нисък бал да измести дете с по-висок, независимо от поредността на желанията.

# 333
  • Варна

Един от любимите ми въпроси. Joy Не, не може дете с по-нисък бал да измести дете с по-висок, независимо от поредността на желанията.
Е, това е важното. ЧЕ НЯМА КАК дете с по-нисък бал да измести дете с по-висок бал.
Благодаря!

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 15:30 от spaceone

# 334
vald, моето дете, което е от квартално училище е решило много бързо 1-ви модул и го е проверило спокойно, но във втори модул 22 зад. й е отнело повече от нормалното време за текстова задача. 23 зад. едвам й е стигнало мястото.

# 335
  • София
Но това важи само ако разликата е от няколко единици. Ако разликата е в десетици, не виждам смисъл. Но нека всеки записва каквото си ще. После ще четем статистики как за езиковите гимназии кандидатствали по 30 ученика за 1 място.

В примера, който дадох за 133то, разликата не беше никак малка. През 2021 минималният бал за момиче за паралелката с РЕ интезивно е бил 425, а през 2022 - 396,50. Сходни са разликите и при момчетата. Оставям на теб да сметнеш с колко е паднал бала за тази паралелка през 2022 спрямо 2021.

# 336
Какъв е проблемът желанията да се подредят според предпочитанията на детето, а не според бала му? И да не стигне какво? Аз лично ще редя по желанията, пък за където стигне.

# 337
  • София
В примера, който дадох за 133то, разликата не беше никак малка. През 2021 минималният бал за момиче за паралелката с РЕ интезивно е бил 425, а през 2022 - 396,50. Сходни са разликите и при момчетата. Оставям на теб да сметнеш с колко е паднал бала за тази паралелка през 2022 спрямо 2021.
Да, здраво ми прецакаха прогнозата. Joy

# 338
Здравейте,
Бих искала да попитам вижда ли се в системата на МОН, след като си подал заявлението с желанията и си натиснал бутона "Подай...", че те наистина са изпратени? Има ли къде да се види какво точно си им изпратил или някакъв вид потвърждение за ипзращане? Например както при подаването за изпита в НПМГ с google формуляра, получаваш потвърждение на мейл. В сайта на МОН не видях опция за е-майл адрес...

Благодаря Simple Smile

# 339
  • София
vald, когато страстите от НВО по мат малко се поуталожиха, ще си позволя да не се съглася с твърдението, че изпитът е бил по-трудоемък/времеемък и със задачи, изискващи повече разписване от предишни години. Не се наемам да  го окачествявам като лесен/труден, понеже това са относителни понятия в зависимост от това кой ги ползва за определяне на сложността на НВО, но определено редица задачи, примерно 2,3,4,9,11,12,13,14,15,17 се решават или с никакви, или с наистина минимални разписвания/пресмятания по чертежа. А упоменатите задачи са половината първа част.

# 340
vald, когато страстите от НВО по мат малко се поуталожиха, ще си позволя да не се съглася с твърдението, че изпитът е бил по-трудоемък/времеемък и със задачи, изискващи повече разписване от предишни години. Не се наемам да  го окачествявам като лесен/труден, понеже това са относителни понятия в зависимост от това кой ги ползва за определяне на сложността на НВО, но определено редица задачи, примерно 2,3,4,9,11,12,13,14,15,17 се решават или с никакви, или с наистина минимални разписвания/пресмятания по чертежа. А упоменатите задачи са половината първа част.

Възможно и така да е, съдя само по себе си. НВО-тата от 21 и 22 г. ги реших наум в целите им първи модули, сега ми се наложи да пиша. Затова написах "струва ми се".

# 341
  • Sofia
Аз гледах сега балове от 2021 и 2022 г. на НПМГ и 32 СУ. В НПМГ много драстичен скок има в някои паралелки, но не съм сигурна дали там не е имало промяна в балообразуването. В 32 СУ точно обратното - или падат или никакво движение. Аз също бях склонна да пиша според бала, а не според желание толкова, но виждам примери, че има отливи и приливи при определени паралелки през годините и то сериозни. Това важи поне за училищата извън СМГ, ТУЕС, езиковите.  Не се знае кое е модерно в момента.
Отделно, че при нас желания няма за редене. Ако му дам съвет и го насоча, той е склонен веднага да се съгласи, за да му се махна от главата и да се приключат  драмите и разискванията.
Аз съм от тези, които разчитат на по-ниски резултати по МАТ и поне за запазване на бала, ако не за падане.

# 342
НПМГ е изключително трудно да се прогнозира, заради различните резултати на състезанията и олимпиадите по години...
Физика миналата година 30 по ред дете е с около 85т на състезанието по физика, сега 30то дете е с около 70т (пъхам пред него с олимпиадата, но те се повтарят част от децата).
Химията обаче направо не подлежи на проследяване Wink С удвояване на математиката, дете с 90т математика и 70т изпит се изравнява с дете 75т математика и 100т изпит...

# 343
  • София
За НПМГ има причина. Преди 2 г, когато започнаха да приемат от 5 клас, паралелките с биология бяха направени от 2 на 1. И борбата стана още по-тежка
А и явно природните науки стават “модерни”- всяка година някое училище открива такава паралелка. А някога това можеше да се учи само там

# 344
Идвам да подкрепя желаещите да оспорват годишните оценки, защото тази идея (като възможност) я прочетох тук, за което благодаря Heart

В предната тема се отвори дискусия, относно възможностите за реакции в случаите, в които очакваните резултати от НВО биха били по-високи от годишната оценка.  Ние сме в тази хипотеза и реших да подходя планирано и спокойно - обадих се на класния, поисках телефон и приемно време на замесената учителка; телефон и приемно време на директорката и мимоходом споделих идеята си за неприемане на оценката, дали би ме упътил за процедурата. Пет минути по-късно учителката ми се обади (при все двумесечната ѝ безответност в Школо), а днес вече имаме и решение на казуса.

Така че момичета, ако сте в подобна ситуация - действайте, 11 точки са си 11 точки в балообразуването и след всичкия стрес за децата не бива да не бъдат подкрепени. Само спокойно, обективни случки (ако се наложи), делово и сте длъжни да опитате Heart

Общи условия

Активация на акаунт