СЕДМИ КЛАС - голямото чакане - 19-26 юни

• 84 759
  • 862
  •   1
Отговори
# 360
  • Някъде на край света
Дидева как ме настъпа по мазола само. Grinning
И аз това пея ама нейсе, в нашето Образование рядко следват логиката, че ако си изкарал 3 първия срок и 6 втория, щото си се стигнал, трябва да имаш поне 5.

То по наредба нито изходно има, нито срочната и годишната са средноаритметични, ама нейсе.

# 361
  • София
Солничка, ти мислиш, че няма такива случаи, но, уви, има..И не са единични. Нали затова едно хубаво нещо направи МОН с  тази наредба, казваща пределно ясно, че НЯМА скала за обръщането на точките в оценки? Нали и затова се считаше за позитив, че НВО беше изместено през юни, а не е вече заедно с ДЗИ през май, както беше години наред? Хем да стигне времето за предаване на целия материал, хем да остане време и за упражнение непосредствено преди НВО, хем да нямат време НЯКОИ учители да издевателстват над децата с тази еднократна оценка. Струва ми се, че твърде много  доверие гласуваш на НЯКОИ преподаватели и въобще училища, допускащи го. Картинката е същата като при профилите. Изрични е регламентирано след 10 клас да няма класации по НВ0, по оценки от 8,9 и 10 клас, по среден успех, по не знам си какви още критерии с цел разпределяне в желан от ученика профил, но  пак има по места, макар и по-скоро негласни..

# 362
  • София
Ама защо с ритник, бе хора? Жената е попитала за процедурата за отказ от годишна оценка и явяване на изпит за промяна на оценката. Какво лошо има? А камо ли агресивно. Това, че учителката по някакъв начин се е стреснала от тази напълно законна процедура и е решила да пише 6, е проблем на учителката.

Няма правило, което да определя, че срочната/годишна оценка е средноаритметично от текущите. Не знам колко пъти трябва да се повтаря.

# 363
В по-честия случай нахални родители просят оценки. За съжаление се случва и учители по една или друга причена да си отмъщават на детето или родителите му с занижени оценки. И ако това се случва в друг клас, може да му тежлиш една и да го забравиш. В седми клас обаче отмъщението е силно болезнено.

# 364
Наистина не е редно да се нападаме така без да знаем какъв е казусът.
Ето мога да дам пример с моята дъщеря, да не по балообразуващ предмет, а за разказвателен.
Първият срок им беше дадено входно на материал обхващащ целия 5 и 6 клас. Изкара на него 4,50. После госпожата е направила някаква своя таблица за оценяване и е поправила оценката на 3ка. Детето имаше три отлични оценки на контролни и изпитване през първия срок по този предмет и дори беше класирана на областен кръг на олимпиада. За малко не й достигна да се класира на национален. Е, госпожатс средно аритметично й остави 5 за срока. Три пъти й отказа да я изпитва с довода, че другите деца в класа ще имат по-малко оценки и не можело така 😒 еднакъв брой оценки трябвало да имат! Втория срок имаше изкарани две отлични оценки и им дала изходно, което предупредиха уж, че няма да влияе на оценката за срока…И за което аз й казах да не се готви много, защото беше преди матурите.
 Сега не се знае дали ще иска да я изпита в края на седмицата, защото дъщеря ми имала вече три оценки, които средно аритметично са точно 5ца.
Е ако този казус беше по мат. или БЕЛ мислите ли, че ще оставя така нещата и не бих ходила да говоря с учители, директори и Сие…
В случая ми е все тая колко ще й пише за годината, но знам, че детето има знания и е редно да й се даде шанс за повишаване.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 17:53 от Дамасцена

# 365
  • Sofia
Ми значи проблемът е в учителите, че отбиват номера и не искат нужното от децата..На много места за голо копиране на дълги текстове никакъв бонус не дава "презентацията". Кратки опорни точки само,  а презентираш темата по тях (тоест нищо не четеш), това е идеята, нали?
До колкото знам, по предмет трябва да има задължително една оценка от домашни и една от проекти.
При нас до анулиране на оценка не се стигна, но предстоят два много тежки изпита( устен и писмен) върху целия материал, които не гарантират повишаване.

# 366
Аз за горния казус веднага реагирах, че жената явно не казва всичко. Разбира се не и длъжна, но учителка няма как да се стресне от това, че ще има молба за повишаване на оценката. Има си ред. Най-много да са имали късмет от мързела на учителката, защото организирането на изпит за повишаване би й създало някаква работа, която да е решила да си спести.

Моята теза още от онзи ден е, че оценката е по усмотрение на учителя и учител и да не впише оценките никой не знае какво й е в главата. Субективният момент неизбежно води до ощетяване на деца и полза на деца за жалост или радост. Та с или без НВО все тая.

# 367
  • София
Може на учителката да не й се е занимавало, може на директора, така или иначе майката за това вина няма. Ако аз съм в такава ситуация и учител/директор решат да си спестят извънредната административната работа и съответно на детето ми явяването на този много рисков изпит, няма да го правя на въпрос. Joy
Иначе аз съм на мнение, че оценките от училище не трябва да участват в балообразуването за прием нито в гимназия, нито в университет. Явяваш се на изпит при равни условия с всички останали и каквото сабя покаже.

# 368
Аз се чудя кога ще ги оформят най-накрая.. вече ми е все едно как, но това протакане идва вповече. В нашето училище няма нито една срочна оценка. Все едно наистина чакат НВО-то, за да ги оформят.

# 369
Ох, и при нас е така!

# 370
Да не наливам масло в огъня на прехвалените гимназии, но преди 9 години когато синът ми беше в една от тях учителката по БЕЛ беше забравила в последния ден за оформяне, че трябва да оформи децата, тогава бяха до 15.06, мислела че до 30 било.. как не получих удар тогава...

# 371
  • София

Иначе аз съм на мнение, че оценките от училище не трябва да участват в балообразуването за прием нито в гимназия, нито в университет. Явяваш се на изпит при равни условия с всички останали и каквото сабя покаже.

Това би бил най-хубавият вариант, понеже се елиминират субективизъм, лично отношение и т.н. Но едва ли някога ще стане. А и ако за университетите можеш да се явиш на една или повече  предварителни дати и на редовна  и така да не си зависим от един единствен резултат, то на НВО не става. И пак ще има недоволни,  даже донякъде с право, понеже ще кажат, че детето им цяла година се е справяло на макс, а в деня на НВО не е било в кондиция и...

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 18:57 от пенсионирана русалка

# 372
  • София
Ами те оценките от училище не решават въпроса с неочаквания крах на НВО. И 6-ци да са - все тая, няма да стигнат при лош резултат от НВО. Но пък могат да костват прием в желаното училище, въпреки доброто представяне на НВО. А 6-ците в различни училища и дори при различни учители, съвсем не са равностойни. НВО е еднакво за всички.

# 373
  • София
Ами те оценките от училище не решават въпроса с неочаквания крах на НВО. Но пък могат да костват прием в жуланото училище, въпреки доброто представяне на НВО.
Да, така е, само казвам, че и тогава ще има недоволни. Никога няма вариант, който да се струва честен на всички.

# 374
Оформянето е до 28, не разбирам защо се нервите, има си Наредба - 3 дни преди края на срока. В нашето училище по молба на Директор е до 27.
Да не говорим, че доста учители по БЕЛ и Мат проверяват НВО в момента.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 18:33 от BoeL

Общи условия

Активация на акаунт