Кога е време за сватба?

• 19 943
  • 704
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Така е, Крис, не отричам. Но системите са различни, тоест, в България плащат едни хора, във Франция други, в Сащ - трети. Друго е дирекно да си таргетиран като ерген/бездетен. И тук идва психологическия момент, защото за теб едното е чисто наказание. Докато в другия вариант е поощрение за някой друг, дори пак да идва (основно) от твоя джоб. А някои хора дори не осмислят тези сметки, което не променя цифрите, но променя това, че като не знаеш, че си на минус заради нещо, не се замисляш да го промениш.

# 601
  • Paris, France
Представям си да върнат ергенския данък и момите да почнат да изискват заверено копие на данъчната декларация на първа среща.

Ravenna, абортите по желание са били забранени в края на 60те до 72г, но ги разрешават, защото започват да се раждат увредени и слепи деца от опити за аборти. Пак ги забраняват за кратко и след това са разрешени в неограничен брой за неженените жени и след първо дете за женените. Не е било както в Румъния. Имаше и много изоставени деца, ужасно много.

# 602
Някак различно звучи да имаш данъчни облекчения, защото имаш деца. По друг начин звучи да те облагат с данък, защото нямаш. Това от психологическа гледна точка, иначе е едно и също. 
За мен най-ужасната част от т.н. "ергенски данък" по време на соца в България е и прилагането му върху хора, които са загубили дете.

# 603
Някак различно звучи да имаш данъчни облекчения, защото имаш деца. По друг начин звучи да те облагат с данък, защото нямаш. Това от психологическа гледна точка, иначе е едно и също.  
За мен най-ужасната част от т.н. "ергенски данък" по време на соца в България е и прилагането му върху хора, които са загубили дете.
Ами тези с репродуктивните проблеми? Моята колежка до края страдаше, че няма деца, а държавата я наказва за това.

Ravenna, абортите по желание са били забранени в края на 60те до 72г, но ги разрешават, защото започват да се раждат увредени и слепи деца от опити за аборти. Пак ги забраняват за кратко и след това са разрешени в неограничен брой за неженените жени и след първо дете за женените. Не е било както в Румъния. Имаше и много изоставени деца, ужасно много.
За женени бяха забранени почти до падането на социализма 80-те години. Т.е. ако забременееш по погрешка от любовника и не искате да се разведете, мъжът ти е длъжен да гледа извънбрачното ти дете.

Последна редакция: вт, 27 юни 2023, 18:28 от Ravenna

# 604
За женени бяха забранени почти до падането на социализма 80-те години. Т.е. ако забременееш по погрешка от любовника и не искате да се разведете, мъжът ти е длъжен да гледа извънбрачното ти дете.

И сега е така. Ако забременееш от любовника и не поискаш да се разведеш, мъжът ти ще е длъжен да гледа извънбрачното ти дете, защото според закона е негово. И това няма нищо общо с абортите.
Не че няма какво да се направи по-нататък. Но дотогава си е негово. И не комунистите, римляните са го измислили. Simple Smile

# 605

И сега е така. Ако забременееш от любовника и не поискаш да се разведеш, мъжът ти ще е длъжен да гледа извънбрачното ти дете, защото според закона е негово. И това няма нищо общо с абортите.
Не че няма какво да се направи по-нататък. Но дотогава си е негово. И не комунистите, римляните са го измислили. Simple Smile
Не е същото. Защото държавата не те задължава да го задържиш. Т.е. можеш да го махнеш легално и съпругът ти дори няма да разбере за "инцидента".

# 606
Да ти имам проблема...

Същинският проблем беше, че семейство с едно дете, което не иска повече деца, нямаше право на аборт. Официално. Неофициално можеше и много семейства се възползваха.

От друга страна, държавата също има право да налага разни регулации от най-елементарна финансова гледна точка.
Пенсионната система е пирамида. С пенсионните отчисления на днешните работещи се изплащат пенсиите на вече пенсионираните, т.е. на техните родители.
Семейство от двама възрасти и 2 деца – грубо казано – децата плащат пенсиите на родителите си. Семейство с повече от 2 деца – децата плащат за родителите плюс още някой непознат.
Семейство с едно дете – детето плаща пенсията на единия родител, вторият увисва и разчита на отчисленията на децата на тези, които са имали повече от две деца.
Семейство (или самотни хора) без деца – няма кой да плаща за тях, разчитат на отчисленията на тези с повече от две деца.
Пак уточнявам – грубо казано, такъв е принципът. На практика всички разчитат на бюджета, който дотира пенсионната система.
Това е положението у нас, Минке. А и не само у нас, което обяснява широко отворените обятия на някои европейски страни към мигранти от други континенти. Доколко такава политика е решение на проблема или още повече утежнява положението, вече е въпрос на друг разговор и на бъдещи отчети.

Последна редакция: вт, 27 юни 2023, 19:18 от Как' Сийка

# 607
Аз проблем не съм имала, ама познавам хора, които са имали. Това е бъркане в отношенията между хората. Не мога да го толерирам.

# 608
Аз пък не толерирам да си женена за един, да не искаш да се развеждаш, но да раждаш от друг.
Ама закона изобщо не го вълнува ние с теб какво толерираме или не.

# 609
  • София
Е, в някои страни все още има пък църковен данък. Grinning

# 610
Аз пък не толерирам да си женена за един, да не искаш да се развеждаш, но да раждаш от друг.
Ама закона изобщо не го вълнува ние с теб какво толерираме или не.
Кой ти говори за раждане? Тук обсъждаме принудително раждане заради забрана на абортите. А, не допускаш ли, че бременността може и да не е била желана? Навремето комунетата ръсеха така навсякъде копелетата си някой друг да им ги гледа. А вие страдате за едновремешния морал и раждаемост. Всичко беше изкуствено. Това искам да кажа. Неслучайно от поколението на родителите ми повечето са само с 1 дете.

# 611
Кой ти говори за раждане?

Ти говориш.
Ах, горките жени, женени за един, пък принудени да раждат от друг.
Ти четеш ли се изобщо?

# 612
Честно казано, не се замислих за по-големи деца, визирах малки и бебета. За дете на споменатата възраст, 15-16 и аз не виждам проблем.
Нито пък аз. Моят пример беше за жена, която е поне на 55, с дете на около 2.

# 613
  • София
След определена възраст не е въпрос на можеш ли да го имаш, а ще можеш ли да го изгледаш, ти ли него ще гледаш или то теб, и докога.

Иначе и аз мен осиновяване на голямо дете е нещо много хубаво на тези години.

# 614
Добре де, ако жена на 50 забременее по естествен път, трябва ли да абортира?

Общи условия

Активация на акаунт