Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Указания за съхранение на кърма

 • 206 613
 • 66
 •   2
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 937
СЪХРАНЕНИЕ И ТРЕТИРАНЕ НА КЪРМА

ЗАБЕЛЕЖКА: Тези инструкции са приложими за майки, които имат здрави доносени бебета (допитайте се до болничния персонал за указания, отнасящи се до съхранението и третирането на кърма за недоносени или болни бебета).
 

СЪХРАНЕНИЕ

Откри се, че кърмата има свойства, които я предпазват от бактериално замърсяване, което позволява тя да бъде съхранявана по- дълго време, отколкото се мислеше до сега. Указанията за съхранение на кърма са както следва:

•   Прясно изцедена кърма може да бъде държана на стайна температура до над 10 часа (коластрата, или млякото което се образува до 6 дни от раждането, може да се съхранява 12 часа на стайна температура).

•   Прясно изцедена кърма може да бъде съхранявана на температура малко под стайната температура (например в хладилна чанта или друг охладител) за над 24 часа. Ако млякото е било държано на стайна температура преди да бъде поставено в охладителя, времето за безопасно съхранение в охладителя може да бъде намалено.

•    Прясна кърма може да бъде държана в хладилник за над 8 дни. Съхранявайте млякото на гърба на хладилника, а не на вратата. Ако млякото е държано на стайна температура или в охладител преди да бъде поставено в хладилника, времето за безопасно съхранение може да бъде намалено.

•   Прясна кърма може да се остави в камера в хладилника за над 2 седмици. Ако преди това то е държано на стайна температура, в охладител или в хладилник, времето за съхранение може да варира.

•   Прясно изцедена кърма може да бъде държана в камера със самостоятелно отделение в хладилника за над 3-6 месеца, в зависимост от това колко често се отваря вратата. Съхранявайте млякото в дъното на камерата. Ако млякото е било съхранявано на стайна температура, в охладител или в хладилник преди да бъде поставено в камерата, времето за безопасно замразяване може да бъде намалено.

•   Прясна кърма може да се остави в отделение за дълбоко замразяване (фризер тип „сандък”) за 6-12 месеца. Ако преди замразяването му е било съхранявано на стайна температура или в охладител или хладилник, времето на съхранение може да варира.

•   Предварително замразено мляко може да бъде държано в хладилник за над 24 часа след пълното му размразяване.

Едно последно нещо относно указанията: Въпреки че горното е най- последния публикуван набор от указания относно безопасното съхранение на кърма, имайте предвид, че това са все пак просто указания. Разумно е да опитате да се придържате колкото се може по-точно към тях, но мляко, което е по- старо от посочения безопасен период не трябва автоматично да се изхвърля. Млякото, което наистина е лошо има забелижим кисел вкус и мирис. Дори ако изцедената кърма е „с изтекъл срок” пак може да е безопасно да се даде на бебето, щом като още има пресен мирис и/или вкус.

ИЗБОР НА СЪД ЗА СЪХРАНЕНИЕ

Когато едно бебе получава изцедена кърма инцидентно, видът на съда за съхранение не е толкова от значение; ако обаче бебето получава повечето от храната си като изцедена кърма, изборът на съд за съхранението й трябва да бъде обмислен внимателно. Пластмасовите контейнери са най-добрият избор за съхранение на кърма в хладилник, тъй като повечето от левкоцитите, или белите кръвни клетки, в човешкото мляко се залепят за стъклото. Ако кърмата ще бъде замразявана, стъклото е предпочитаният избор, тъй като по-малко пропуска и предлага най- добра защита. Повечето левкоцити в човешкото мляко така или иначе умират при замразяването й. По тази причина мляко, което може да се използва в следващите 8 дни от изцеждането му е по-добре да се остави в хладилника, отколкото да се замрази, защото антимикробните му свойства се запазват по- добре в хладилник.
 
Друг добър избор за охлаждане или замразяване са торбичките за съхранение на мляко, които са специално създадени за кърма. Те са предварително стерилизирани и са плътни, двойно покрити с полиетилен и подплатени с найлон, който предпазва мазнините от залепване по страните на торбичките. Твърдите пластмасови контейнери, от който и да е вид, са също добър избор и за охлаждане и за замразяване. Други торбички за мляко и по- специално продаваните bottle liners (под формата на бутилки), не са трайни, което ги прави неприемлива алтерантива за замразяване на кърма, тъй като е вероятно да се спукат по време на замразителния процес и млякото да се разтече, когато го размразявате. Също така, едно изследане доказва, че има над 60% намаление на антителата в млякото и загуба на мазнини, които залепват по страните на тези торбички. Ако все пак изберете този вид торбички, млякото може да бъде по- добре защитено като го поставите в  по- голяма по размер торбичка или в твръд пластмасов контейнер.
 
Когато кърмата замръзва, тя се разширява, така че е необходимо да оставите около 2,5 см празно място най- отгоре на съда. Поради тази причина капачката на бутилката или контейнера не трябва да се затяга, докато млякото не замръзне напълно.

ТРЕТИРАНЕ И РАЗТОПЯВАНЕ

При прясната кърма млякото се отделя от каймака, така че е важно внимателно да разклатете с въртеливи движения контейнера, за да смесите млякото преди да го предложите на бебето си.

Докато първоначално се мислеше, че майката трябва да охлади прясно изцедената си кърма, за да я смеси с преди това изцедено и изстудено мляко, последните проучвания показват, че можете да изцеждате директно в мляко, което е било в хладилник или във вече изстинало такова, ако млякото е прибавено в 24 часов период от изцеждането на първото мляко. В този случай би трябвало да следвате препоръките за съхранение, базирани на времето и датата на първоначално изцеденото мляко. Можете да изцеждате директно в мляко, което е било съхранявано на стайна температура, ако направите това до 10 часа. Това мляко след това би трябвало да се използва.

Можете да добавите прясна кърма към такава, която вече сте замразили, ако първо сте я охладили за около половин час и тя е по-малко количество от тази, към която я прибавяте.

Когато разтопявате кърма най- добре е да го правите в хладилника. Това ще отнеме около 12 часа. Ако ви трябва по- бърз метод, можете да държите съда под течаща вода, като постепенно увеличавате температурата й или да го поставите в купа с вода, която отново постепенно затопляте. Друг, по-нов метод, който позволява по-бързо затопляне е нагревателя за бутилки на Авент. Този нагревател позволява постепенно затопляне, тестван е с кърма и не е показал, че засяга някое от свойствата й. Без значение кой метод  на затопляне ще изберете, преди да проверите температурата разклатете съда. Кърмата не трябва НИКОГА да се затопля в микровълнова печка или директно на котлона. Тези методи на затопляне променят състава на кърмата и може да образуват горещи участъци в млякото, които биха могли да наранят бебето ви!   

Веднъж размразена, кърмата не трябва да бъде замразявана отново. Също така веднъж затоплена, не трябва да се притопля втори път.

Най-добре е да се съхранява на порции от по 2-4 унции (60-120 мл), за да се избегне разхищението й. Такива малки порции също така се размразяват и топлят по-бързо.

Все още не е правено подробно изследване, за да се определи дали е безопасно да се дава на бебе кърма, която е останала от предишно хранене или мляко, което е било затопляно вече, но не е било използвано. Обаче повечето експерти по лактация са съгласни, че мляко, което не е изпито на едно хранене, може да бъде предложено още веднъж, преди да трябва да се изхвърли. Човешкото мляко има антибактериални и антимикробни свойства, които му помагат да се разваля по-бавно в сравнение с другите храни.

А ВКИСНАЛОТО ИЛИ „ЛОШО” МЛЯКО?

Млякото не е развалено, освен ако няма кисел мирис или лош вкус. Някои майки откриват, че кърмата им изглежда се разваля по- бързо въпреки внимателното спазване на указанията за правилно съхранение и третиране. Това е резултат от това, че млякото им има свръх количество липаза- ензимът, който подпомага разтварянето на мазнините в кърмата. Един от начините да се предпази млякото от толкова бързо разваляне е да се спре разграждането на мазнините чрез варенето му точно преди да бъде съхранено. Това се прави колкото се може по- скоро след изцеждането му и като се наблюдава котлона. При варенето на млякото е позволено да се появят малки балончета на повърхността, но трябва да се махне от огъня преди да заври. След това млякото трябва веднага да се остави или в хладилник или във фризер.

Други майки докладват за сапунен мирис на тяхната кърма след размразяването й. Тези промени в мириса се приписват на промените в мазнините на млякото, свързани със съхранението му в саморазмразяващ се хладилник- фризер. Не е открито това да вреди на бебето.

Понякога миризми от хладилника или фризера може да проникнат в съхраненото мляко. За да се избегне това бъдете внимателни при избора си на съд за съхранение (прегледайте информацията по-горе), обмислете поставянето на сода за хляб в отделението, където съхранявате кърмата, изхвърлете старите остатъци и се уверете, че всички нови храни са покрити и затворени добре и проверете дали хладилника или фризера ви е настроен на достатъчно ниска температура.

ВЪНШЕН ВИД НА СЪХРАНЯВАНОТО МЛЯКО

Външният вид на съхраненото мляко може да приеме много форми. Повечето майки забелязват, че след кратък период мазнините в млякото започват да се отделят отгоре. Те може да се вдигнат най-отгоре или да се уталожат по стените на контейнера. Преди да изсипете млякото в шишето или чашата на вашето бебе и точно преди да му го дадете се уверете, че сте разклатили добре млякото, така че мазнините да се смесят отново с останалата част от млякото.

Изцедената кърма може да изглежда рядка и някои майки може да си помислят, че този външен вид на млякото им означава, че то е бедно на мазнини. Човешкото мляко не изглежда като пакетираното краве мляко. Кравето мляко е било хомогенизирано, придавайки му по-бял вид в сравнение с кравето мляко, което не е минало този процес или с изцедената кърма. От друга страна кърмата може да приеме различни цветови нюанси. Това може да се дължи на нещо, което майката е яла или на лекарство, което приема. Цветът на млякото не вреди на бебето. И не забравяйте, че ако млякото не се изцеждаше, а гърдата направо се даваше в устата на бебето, никой нямаше да мъдрува какъв е външният вид на кърмата.

ЗАЩО ТЕЗИ УКАЗАНИЯ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ ДРУГИ ПОДОБНИ БРОШУРИ?

Бъдете внимателни относно източниците ви на информация за съхранение и третиране на кърма. Разумно е да се пренебрегва повечето информация, съдържаща се в брошури, публикувани от производители на адаптирано мляко във връзка с изцедената кърма. Често тази информация е противоречива и остаряла. Също така, не е от най- голям интерес за производителите на формула една майка да има запаси от безопасна, изцедена кърма под ръка, тъй като тя би трябвало да предложи на бебето си шише или чаша с техния продукт. Друга литература, книги и т.н., предлагащи информация за съхранението и третирането на кърма, трябва да бъде осъвременена и да е от автор, запознат с кърменето; например консултант по лактация, Ла Лече Лига лидер, медик с опит в кърменето и т.н.
________________________________________
Написано от Becky Flora, BSed, IBCLC
Последна версия: 31 юли, 2002
http://www.breastfeed-essentials.com/storagehandling.html
________________________________________
Източник: La Leche League's, "The Breastfeeding Answer Book" (1997) by Nancy Mohrbacher, IBCLC and Julie Stock, BA, IBCLCПоследна редакция: пн, 15 яну 2007, 10:20 от Бу

# 1
 • София
 • Мнения: 1 937
За какво се притесняваме най- често, когато съхраняваме кърма

By Cindy Scott Duke
Davis, California, USA
From: NEW BEGINNINGS, Vol. 15 No. 4, July - August 1998, p. 109

http://www.lalecheleague.org/NB/NBJulAug98p109.html

Предоставените статии са от публикации от миналата година за справка на Ла Лече Лига лидерите и членовете ни . Предупреждаваме читателите, че изследванията и медицинската информация се променя от време на време.

Една от многото ползи от кърменето е удобството. В повечето случаи човешкото мляко преминава директно от производителя в консуматора, без притеснения как да се събира, съхранява, приготвя и между това да се запази прясно. Но някои майки изцеждат и съхраняват мляко за бебетата си от време на време или пък постоянно.  Тази статия разглежда някои от често повдиганите въпроси и притеснения относно външния вид на изцедената кърма и правилното й съхранение за здрави, доносени бебета. Ако вашето бебе е хоспитализирано или смятате да събирате мляко за банка за кърма,  възможно е да се прилагат други правила.

Визуални характеристики на кърмата
 
Тези, които никога не са виждали кърма може да се изненадат, ако очакват тя да изглежда като краве мляко, сипано от кутия. За разлика от хомогенизираното мляко, човешкото мляко, когато се остави да престои, ще се утаи, като мазнината му ще остане най- отгоре. Това не означава, че то се е развалило. Просто разклатете контейнера внимателно и млякото отново ще възвърне хомогенната си консистенция.

 Възможно е порции кърма, изцедени по различно време да не изглеждат еднакво, тъй като различни фактори може да оказват влияние върху съдържанието на мазнини и дори цвета. Количеството на мазнините може да се променя през различните дни, а също така и при отделните кърмения или изцеждания. Произведеното в началото на храненето мляко може да изглежда „по-рядко”, отколкото млякото отделено по- късно, когато рефлексът на потичане на млякото изпраща през зърната по- богато на мазнини мляко.

Цветът на човешкото мляко може да варира. Коластрата най- общо казано е от жълта към жълто-оранжева на цвят. Превръщането на коластрата в зряло мляко може да отнеме около две седмици, докато завърши напълно процеса. През този период цветът се променя постепенно до синкаво бяло. Но цветът на вече зрялото мляко също може да се променя, заради диета на майката или прием на лекарства. Хранителните багрила, използвани в газирани, плодови сокове и желатинови десерти се отразяват на млякото, така че то става розово или розово-оранжево. Зеленикавото мляко се свързва с консумирането на зелено оцветени напитки, водорасли или голямо количество зелени зеленчуци. Една жена, приемала определено предписано й лекарство, споделя, че е имала черно мляко. Замразеното мляко може да изглежда жълтеникаво.

Розовеещата кърма може да бъде сигнал за кръв в млякото. Това би могло да се случи с или без разранени зърна. Ако причината за кръвта в млякото е разранени зърна, майката може да се свърже с Ла Лече Лига лидер за съвет как да лекува болезнините зърна. Кръвта в кърмата не е вредна за бебето и кърменето може да продължи. Ако кръвта в млякото не изчезне до две седмици майката може да се консултира и с лекаря си.

Миризма на кърмата

В повечето случаи прясната кърма има слаб, леко сладникав мирис. Рядко, когато е била замразявана и после затоплена, може да мирише на сапун и бебето да не я иска. В „Кърменето: Ръководство в медицинската професия”, д-р Рут Лорънс (Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, Ruth Lawrence, MD), твърди, че при някои майки, съхраняваната в саморазмразяващ се хладилник кърма може да е променила своята липидна структура, заради цикъла на замръзване-затопляне, който става в този тип хладилници.

В редки случаи, майки са докладвали, че кърмата им е започвала да мирише на сапун щом изстивала, без оглед на това дали е била замразявана. „Когато тези майки са затопляли кърмата си чрез варене (без да я оставят да заври) и след това бързо са я охлаждали и замразявали”, пише Лорънс „този ефект не се е наблюдавал и децата им са приемали топлинно обработената кърма”. Този процес блокирал дейстивето на  липазата (ензим, който разтваря мазнините) и спирал процеса на храносмилането на мазнините.  Затоплянето на висока температура обаче може да понижи някои хранителни нива, включително аскорбиновата киселина (витамин С). Ако кърмата вече мирише кисело, затоплянето няма да повлияе на вкуса или мириса й. Мляко, което мирише на гранясало би трябвало да се изхвърли.

Изборът на съд за съхранение на кърма

След изцеждането на кърмата в чист контейнер, млякото трябва да се съхранява в добре затворен стъклен или пластмасов съд. Преди имаше дискусии относно това кой вид контейнер  най-добре ще защити хранителните и имунните вещества на кърмата. Последните изследвания посочват, че човешкото мляко може да бъде съхранявано успешно в стъклен или пластмасов съд без да има значителни хранителни загуби. В книгата ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА КЪРМЕНЕТО се препоръчват за замразяване чисти стъклен или твърд пластмасов (от поликарбонат) или тъмен пластмасов (от полипропилен) контейнери. Ако бебето получава изцедена кърма от време на време, какъвто и да е негативен ефект върху качеството на млякото ще бъде незначителен.
 
Обмислете добре какъв съд за съхранение да изберете, така че да бъде лесен за използване. Найлоновите пликчета заемат малко място и могат да бъдат слагани директно на някои от помпите за изцеждане. Торбичките, специално създадени за съхранение на кърма са от плътен материал и са лесни за плътно затваряне, предварително стерилизирани и имат етикет, на който да се напише датата и името на бебето. Една от марките такива торбички, които се предлагат може да получите чрез каталога на Ла Лече Лига :Egnell Freezer Milk Bags, LLLI Catalogue. (No.426, $7.95). Еднократните полиетиленови торбички под формата на бутилки (bottle liners) не са подходящи за съхранение на мляко и не се препоръчват. Те могат да се спукат по шевовете по време на замразяването или пък съдържанието им да изтече, когато млякото се топли. Ако нямате възможност да използвате други, слагането на две торбички една в друга може да ви помогне да избегнете ръзкъсването им. Този тип торбички не се препоръчват за дългосрочно съхранение.
 
Охладена кърма може да бъде смесена с друга такава или замразено мляко, ако количеството охладено мляко е толкова малко, че няма да размрази замръзналата вече порция. Замразяването на кърма в малки количества (2 - 4 унции или 60-120 мл) помага да се избегне прахосването на тази така ценна течност. Слагайте етикет с датата и името на бебето, ако кърмата ще се съхранява за повече от едно бебе.

Съхранение за кратко време, когато нямате хладилник

Липсата на непосредствен достъп до хладилник не трябва да бъде пречка за изцеждане и съхранение на кърма или да намали решителността на майката да продължи да кърми, ако й предстои връщане на работа. Изследванията показват, че човешкото мляко има невероятната способност да устоява на появата на бактерии и може да бъде държано на стайна температура до над 10 часа. При едно изследване зряла кърма е била изцедена в чисти, нестерилни контейнери, като някои от тях са били съхранявани на стайна температура (19-22o C или 66 - 72o F), а други в хладилник за десет часа. След това млякото е било култивирано, за да се изчисли образуването на бактерии. Не е открита статистически значителна разлика между бактериалните нива в кърмата, която е била оставена в хладилник и тази,  която е била съхранявана на стайна температура. (Barger и Bull 1987).

Малки охладителни устройства, накои създадени специално за кърма и термоси с широко гърло могат да се използват, за да поддържат млякото хладно, когато нямаме в близост електрически хладилник. Термосът може да бъде напълнен с лед преди излизане от къщи, за да поддържа вътрешността му изстудена. Ледът трябва да се изхвърли точно преди  наливането на кърмата в бутилката.

Колко дълго човешкото млякото може да остане „добро”? Таблицата дава указания за съхранение, базирани на съвременни изследвания. Ако млякото ви ще бъде давано на вашето бебе от други хора, може би ще е добре да им предоставите копие от тези указания.

Кърма, която ще бъде използвана до 11 дни след изцеждането й е по- добре да бъде оставена в хладилник, отколокото да се замразява.  Не само, че млякото няма да се нуждае от разтопяване, но и имунните вещества в кърмата се запазват по- добре в хладилник. За по- дълго съхранение кърмата може да бъде замразена.

Имайте предвид, че съставът на майчиното мляко отговаря на променящите се нужди на бебето по времето, когато млякото се е образувало и затова се опитайте ако е възможно да използвате най- прясното мляко.

Съхранение на мляко извън дома

Кърмещата майка не би трябвало да се сблъсква с ограничения да съхранява млякото си на друго място, различно от дома й, като например в хладилника на работното й място или в детската ясла. Не се прилагат специални предпазни мерки. Ако една работеща майка среща наистина съпротива от колегите си, може би тази съпротива ще намалее, ако кърмата се постави в непрозрачен, втори съд, предлага Лори Номсън-Ривърс в „Дневник на човешката лактация” (Journal of Human Lactation, Laurie Nommsen- Rivers 1997). Има много източници на информация, които майката може да използва, за да образова другите не само за ползите на кърмата, но и да ограничи евентуалните им притеснения относно безопасното съхранение на "телесна течност".

През октомври 1995, Центърът за иноформация за кърменето на Ла Лече Лига Интернешънъл в публикация в пресата посочва: „До днес кърмата не е (нито някога е била) включена в списъци на федералните здравни институции за телесни течности, контролирани с универсални предохранителни мерки за кръвни патогени, които да предписват третиране и хранене с гумени ръкавици или съхранение в отделен хладилник като опасен био материал. Това продължава да бъде настояща политика на Щатските центрове за контрол  и превенция на болестите (CDC) и на Службата за сигурност и безопасност на труда (OSHA). ” Други държави, обмисляли идеята за универсални предохранителни мерки, но според Номсън- Ривърс е трудно да се открият такива конкретно за кърмата.

В "Грижа за нашите деца," („Caring for Our Children”), една обща публикация от 1992 на Американската педиатрична академия и на Американската асоциация за обществено здраве ( с помощта на Северноамериканската асоциация на банките за кърма), се предлагат указания за програма за извъндомашна грижа за децата. Тази разработка приема, подкрепя и промовира храненето с кърма на малките деца в яслите и не поставя други ограничения извън редовното миене на ръце и спазване на стандартните хладилни протоколи. "Грижа за нашите деца" може да се намери от: AAP Publications Dept, P.0. Box 927, Elk Grove Village IL 60009-0927. Phone: 800-433-9016; FAX: 708-228-1281.

Майки, на които им се налага да са отделени от бебетата си, може да имат много други въпроси и притеснения извън съхранението на кърма, включително за лесното отделяне на майката от детето и обратно, за помпите и изцеждането, за ръчното изцеждане или за улесняване връщането на работа. Книгата „Нежното изкуство на кърменето” (The Womanly Art of Breastfeeding), издание на Ла Лече Лига Интернешънъл и ЛЛЛ лидерите може да бъдат ценни източници на информация по тези въпроси.

Информация за съхранение на кърма

Тази информация се базира на последните изследвания в областта и се отнася за майки, които:
•   имат здрави доносени бебета;
•   съхраняват кърмата си за домашна употреба (а не за използване в болинца);
•   измиват ръцете си преди изцеждане;
•   и използват контейнери, които са били измити с гореща, сапунена вода и изплакнати.

Всички порции кърма следва да бъдат датирани преди съхранението им.

Препоръки за съхранение

Период на коластра
(започва до 6 дни от раждането)
дръжте на стайна температура 27-32 C (80.6-89.6 F) - 12 часа

Зряло мляко
дръжте на 15 C (59-60 F) - 24 часа
дръжте на 19-22 C (66-72 F) - 10 часа
дръжте на  25 C (79 F) - 4-6 часа
в хладилник 0-4 C (32-39 F) - 8 дни

Замразена кърма
- вътрешна камера в хладилник - 2 седмици
- отделена с врата камера на хладилника/фризер - 3 или 4 месеца (температурата варира, защото вратата се отваря често)
- отделение за дълбоко замръзяване на постоянна температура от -19 C (0 F) - 6 месеца или по- дълго

Какъв вид контейнер да използвате

Ако млякото ще бъде замразявано:
•   може да се използва здрав пластмасов или стъклен контейнер
•   торбички за фризер, които са създадени за съхранение на кърма също са подходящи
•   еднократни пластмасови бутилки не се препоръчват
•   охлаждайте млякото в хладилник преди да го прибавите към контейнера със замразено мляко

Как да затоплим кърмата

Размразете и/или притоплете под течаща топла вода; не позволявайте температурата на млякото да достигне точката на кипене; разклатете преди да проверите температурата; не използвайте микровълнова печка за затопляне на кърма.

Размразена кърма
Ако млякото е било замразено и размразено, може да бъде държано в хладилник до над 24 часа за по-късна употреба. Не трябва да бъде замразявано отново.

Източници:
Barger, J. and Bull, P. A comparison of the bacterial composition of breast milk stored at room temperature and stored in the refrigerator. Intl J Childbirth Ed, 1987: 2:29- 30.
Nommsen-Rivers, L. Universal precautions are not needed for health care workers handling breast milk. J Hum Lact. l997; 13(4):267-68.

Последна редакция 10 февруари 2006г., петък, 12:21 часа by jlm.

http://www.lalecheleague.org/NB/NBJulAug98p109.html

Последна редакция: пн, 15 яну 2007, 10:08 от Бу

# 2
 • София
 • Мнения: 1 937
Ето и една Таблица за бърза справка.
Съжалявам, че я давам като линк, но не можах да я форматирам в полето за публикации, така че да запазя информацията под формата на таблица. Ако някой има идея как това да стане, да се чувства свободен да го направи. Simple Smile

П.С. Благодаря на Бу за предоставените материали. От мен е само преводът.

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Много благодаря на lilfi за чудесния и бърз превод! Grinning

# 4
# 5
 • Мнения: 2 616
Предварително да се извиня ако въпроса ми е тъп, защото наистина сте се постарали да ни обясните всичко, но все пак да ви попитам толкова ли е зле и наистина ли си губи ценните свойства кърмата ако я замразя не в специалните торбички за кърма, а в тези обикновените, които отгоре се затварят с нещо като пласмасова лентичка? Не ми се иска да вярвам, че съм замръзявала 1 седмица на халос  и нищо не сме направили Sad

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Не, не е беда Grinning ри замразяване неизбежно се губят част от ценните свойства на кърмата, в каквото и да я поставиш (и няма особено значение в 'специални' торбички ли ще е или в стерилни чашки). Но размразена кърма е по-добре от АМ Simple Smile

# 7
 • Мнения: 101
Благодарности на Мис Бу за предоставения материал и на  lilfi за прекрасния превод.  bouquetВече съм напълно спокойна че 5м и половина съхранявам правилно кърмата.,тъй като до ден днешен се цедя и давам с шише и понякога се налага да я държа на стайна темп./около18- 20 градуса/ по 2-3 часа докато дойде следващото хранене.

# 8
 • Мнения: 2 616
Много ти благодаря, Мис Бу!

# 9
 • Мнения: 2 242
Огромно благодаря за информацията – лично на мен ми беше много полезна Peace
От известно време търся инфо за избора на съд за съхранение на кърмата, особено след като в една форумска тема прочетох, че производител на пластмасови контейнери е отговорил на майка, че те не са подходящи за тази цел.
Та почнах да ровя из нета и установих, че с пластмасите трябва да се внимава !

За да съхраняват хранителни продукти, пластмасови опаковки трябва да са сертифицирани за такива - след като отговарят на определени критерии, иначе могат да имат вредно въздействие. Поликарбонатът съдържа бисфенол А, който при дадени условия може да се отдели в храната, да се натрупа в организма (не се изхвърля или редуцира) и да предизвика сериозни здравословни проблеми (той е токсин). Полиестерът също съдържа канцарогенни вещества. Певецето се обработва със силно токсични химикали (диоксин, фталати)....
Даже се спори така въведените изисквания и стандарти, дали са достатъчни (не е доказано какви са вредните и приемливите количества в съдържанието)– сещам се за темата за бисфенола А в шишетата на Браун Mr. Green.

До колкото разбрах от прочетеното най-добре да се предпочита политиен, полипропилен и да се избягва PVC/ PC. По принцип има обозначения, които могат да бъдат ориентир (на шишетата ги пише отдолу) http://en.wikipedia.org/wiki/Resin_identification_code
LDPE - обикновен полиетилен с ниска плътност
HDPE - полиетилен с висока плътност (шумящ)
PP - неориентиран полипропилен (целофан)

Пластмасовите контейнери от аптеката нямат идентификация.
В сайта на производител на опаковки намерих инфо за пликовете за хранителни продукти и те ми се виждат приемлив избор, но май най-добре да напиша мейл и да питам http://printed-bags.net/products/view.php?p=5&lg=bg

# 10
 • Мнения: 12
момичета, моля за мнение по следния казус:

замразявам кърма във фризера на хладилника, в отделно чекмедже,
в пластмасови контейнерчета и стъклени бурканчета.

тези дни обаче ни спряха тока за ок. 24 часа (дълга история)...

кърмата не се беше размразила, т.е. не беше станала течна,
имаше кристалчета по капачетата, но все пак спад в температурата е имало...

навсякъде изрично чета, че като се размрази веднъж, не бива да се замразява повторно?

според вас да я изхвърля ли?

# 11
 • София
 • Мнения: 1 937
Аз не бих я изхвърлила веднага. Бих опитала една-две дози в какво състояние са. Ако не мирише на вкиснало или гранясало значи не е развалено. Но бих редуцирала срока на съхранение- т.е. вместо да я пазя 6 месеца бих гледала да я използвам по-скоро.

# 12
 • Мнения: 629
Хиляди благодарности момичета! Безкрайно полезна и успокоителна информация! Simple Smile

# 13
 • Мнения: 146
imam vapros - moge li da sahraniavam karmata po 3- 6 chasa v hladilnika v 6i6eto na Avent, ot koeto deteto mi iade?

# 14
 • София
 • Мнения: 5 688
според вас да я изхвърля ли?
Не съм компетентна да кажа дали със сигурност е годна за даване на бебето, но ако решиш да не я даваш, не я изхвърляй, слагай във ваничката за къпане или, ако имаш по-голямо детенце, давай да пие или на кремчета. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт