Януарче в коремчето расте - мама все се тревожи дали е добре (Тема 2/ 2024г.)

• 41 286
  • 757
  •   1
Отговори
# 420
Имам питане относно болничните. Трябва ли задължително да се следиш и по здравна каса, за да АГ издава болничен или може и този на частно ?

# 421
  • София
Аз ще се следя в Надежда, а до колкото знам е частна болница. Говорих с АГ за болничен и каза, че няма проблем. Но нека и другите момичета дадат мнение.

# 422
Основния пакет за следене на ЖК  в Надежда струва 800 лв. Разширения е по-скъп.
И да, дават болничен, до сега не съм ги плащала, но май болничния от ЖК вече се заплащал. Това го сподели едно момиче в групите за ин витро.

# 423
  • София
Темата с болничните и мен ме интересува, ако може да споделите. Ако не работят с НЗОК обменна карта или нещо допълнително носи ли се?

# 424
Аз нищо не съм носила, в болничен съм от деня на трансфера, тогава за него ми дадоха 15 дни.
После продължих с два болничен от по един месец, попълвам бланка за иск на болничен на регистратура. В тази бланка пиша данните си и колко дни болничен искам. После ми го изпращат по Спиди, тъй като не съм от София и не ги издават в същия ден. Но за ЖК как е не знам, не съм решила все още къде да се следя, в Бургас или в Надежда.

# 425
  • София
Аз със сигурност ще съм в Надежда, но ще се записвам след 2 или 3 седмици. Мисля да е пълния пакет ЖК и тогава ще мога да споделя повече. Насочила съм се към тази клиника понеже събрах доста добри отзиви. Предното раждане и водене на бременността ми беше в Тима Киркова, но беше преди 10 години. Сега условията там са доста занижени, а и доста лекари са напуснали, а в крайна сметка те са важни. Единственото, което ме притеснява леко за Надежда е, че нямаш право за избор на екип, т.е. който е на смяна -той изражда, но понеже и първия път мъжа ми беше с мен, мислим пак да сме двамата, което си е успокоение. Голяма упора ми беше, само неговия глас чувах и го следвах, родих нормално, бързо и доста лесно. Дай боже и сега да имам такъв късмет Blush

# 426
Аз се следя на частно и моята АГ каза, че ще ми даде първия от 14 дни и после се ходи на комисия. От друго място разбрах, не от докторката, че се заплащали болничните от комисия 40-50лв, но ще видим, не съм стигнала до там.
Ако се следите по ЗК ще са безплатни най-вероятно.

# 427
Болничен от лекар по каса не се плаща, а като си на частно се плаща комисията. При мен е 80лв, но предстои  да се запиша на ЖК и там е безплатно ми казаха

# 428
Devya ти защо пиеш аспирин протект..имаш тромбофилия или превантивно?
Сега малко и аз да кажа какво мисли моя ендо за хормоните на ЩЖ...аз съм с базед и от както съм бременна пускам хормоните през две седмици...по принцип тсх трябва да е под 2..моя ендо го искаше под 1...каза,че за него идеално тсх е между 0.5 и 1 ...моето тсх е 0.02 тоест малко под долна граница ,но той не го счита за проблем...страх го е да ми вдигне пропицила,защото има риск ако вдигна тсх фт4 да падне рязко,а до 3ти месец за него е много важно фт4 да бъде в горните 25%,защото бебчето черпи от моето т4 до 3тия месец,а после си има собствена жлеза и ми обясни,че е опасно при ниско т4..затова и първите три месеца пия пропицил,който е безвреден за бебчето,но е по вреден за мен и после си минавам на старото лекарство тирозол....моето т4 беше 23...горната граница е 22...после падна на 18 и се закова там,а за него това е перфектно...т3 ми е съвсем малко над горна граница...искам да попитам видях,че има момичета с Хашимото ...вашите ТАТ и МАТ как са...моя МАТ е 1000... с базед съм от 18 годишна...тоест 15 години и винаги е бил висок въпреки,че хормоните ми са добре...моя ендо не се радва много,че е високо но и не държи да го изследвам повече...незнам крие ли някакъв риск ..
Сега имам леко подута става на единия Пръст...никога не съм имала и незнам от бременността ли е...от припицила ли е че си лепнах няколко странични неща от него или е от липса на нещо...например калций...аз пия витамин д ,но калций не взимам.ще питам АГ...Да ви попитани резултатите от БХС за колко време стават...утре ми предстои и ФМ и се моля всичко да е наред...тази седмица съм решила и пакет тромбофилия да пусна за всеки случай..
За болничните аз използвам една АГ по каса,която ми даде 34 дена първи болничен,като се водех 5 дни фиктивно в отделение...във вторник ще ходя да го удължавам с още 30...пари не са ми взимали,само гледахме да сметнем да ми стигнат 180 дни...те май няма да ми стигнат,но аз и работя и се самоосигурявам и АГ каза,че после мога да се водя 2 дена на работа там където се самоосигурявам и пак ще ми даде болничен...иначе ходя при Милена Мануелян в Бургас на частно и я питах за болничен...тя ми каза да си държа тази по ЗК за болничните...аз съм от Ямбол и много се чудих в Бургас или в Стара Загора да си избера някой АГ за прегледи на частно и дай боже всичко да е наред и раждането да е или в Бургас или стара Загора ,защото и двата града са ми на еднакви разстояние...

Последна редакция: нд, 09 юли 2023, 17:43 от Надежда Х

# 429
Последно МАТ ми беше около 100, а ТАТ около 8.

Devya ти защо пиеш аспирин протект..имаш тромбофилия или превантивно?
Сега малко и аз да кажа какво мисли моя ендо за хормоните на ЩЖ...аз съм с базед и от както съм бременна пускам хормоните през две седмици...по принцип тсх трябва да е под 2..моя ендо го искаше под 1...каза,че за него идеално тсх е между 0.5 и 1 ...моето тсх е 0.02 тоест малко под долна граница ,но той не го счита за проблем...страх го е да ми вдигне пропицила,защото има риск ако вдигна тсх фт4 да падне рязко,а до 3ти месец за него е много важно фт4 да бъде в горните 25%,защото бебчето черпи от моето т4 до 3тия месец,а после си има собствена жлеза и ми обясни,че е опасно при ниско т4..затова и първите три месеца пия пропицил,който е безвреден за бебчето,но е по вреден за мен и после си минавам на старото лекарство тирозол....моето т4 беше 23...горната граница е 22...после падна на 18 и се закова там,а за него това е перфектно...т3 ми е съвсем малко над горна граница...искам да попитам видях,че има момичета с Хашимото ...вашите ТАТ и МАТ как са...моя МАТ е 1000... с базед съм от 18 годишна...тоест 15 години и винаги е бил висок въпреки,че хормоните ми са добре...моя ендо не се радва много,че е високо но и не държи да го изследвам повече...незнам крие ли някакъв риск ..
Сега имам леко подута става на единия Пръст...никога не съм имала и незнам от бременността ли е...от припицила ли е че си лепнах няколко странични неща от него или е от липса на нещо...например калций...аз пия витамин д ,но калций не взимам.ще питам АГ...Да ви попитани резултатите от БХС за колко време стават...утре ми предстои и ФМ и се моля всичко да е наред...тази седмица съм решила и пакет тромбофилия да пусна за всеки случай..
За болничните аз използвам една АГ по каса,която ми даде 34 дена първи болничен,като се водех 5 дни фиктивно в отделение...във вторник ще ходя да го удължавам с още 30...пари не са ми взимали,само гледахме да сметнем да ми стигнат 180 дни...те май няма да ми стигнат,но аз и работя и се самоосигурявам и АГ каза,че после мога да се водя 2 дена на работа там където се самоосигурявам и пак ще ми даде болничен...иначе ходя при Милена Мануелян в Бургас на частно и я питах за болничен...тя ми каза да си държа тази по ЗК за болничните...аз съм от Ямбол и много се чудих в Бургас или в Стара Загора да си избера някой АГ за прегледи на частно и дай боже всичко да е наред и раждането да е или в Бургас или стара Загора ,защото и двата града са ми на еднакви разстояние...

# 430
  • София
Моите ТАТ и МАТ са около 20 пъти над нормата. Така ми поставиха и диагнозата Хашимото. Иначе хормоните, преди да забременея си бяха ок. Ендокринологът каза, че по време на бременност може да паднат, но не играят роля за бебето. След инвитро съм и явно от стимулацията възелчето малко ми се е увеличило, но не ми е драма. Жегите не ми се отразяват добре. Започнах да се чувствам леко замаяна. Меря кръвно 110/70 но пулсът….78 ме притеснява. Установих, че в жегата го повишавам, а дори не усещам сърцебиене и се чудя как да оправя нещата до края на месеца. На 26 съм на фетална и ще видим какво ще ми кажат за болничния. Не искам да изглеждам като лигла, но май искам да си остана в къщи.

# 431
Благодаря ви за отговорите момичета ❤️
Ивче не се притеснявай за пулса аз от 5 до 9г.с имах постоянно ускорен пулс...моя беше около 90-100 ,но моя нормален е около 80...и тогава и двете АГ и ендо ми казаха,че е съвсем нормално,заради бременноста и големия обем кръв е съвсем нормално да е ускорен...аз дори имам екстрасистоли,които преди ги усещах по веднъж на няколко дни,а сега почти всеки ден...моето кръвно сутрин е 90 на 55/60 ,но следобед става около 110 на 70...иначе аз си взимам болнични,защото моята работа е свързана с вдигане и мъкнене на тежки работи...няма как да си го позволя и затова си седя в къщи

# 432
Надежда, при АГ по касата само за болнични ли ходиш или и те преглежда?
Аз също мислех да търся друг аг за болнични, защото мислех, че моята не може да дава.

# 433
  • София
Моята работа е динамична, на моменти с много нерви. Утре ми е 1 ден след отпуска. Ще трябва да търся АГ по каса, заради болничните. В 10гс съм, а още следящото АГ не ми е назначило изследвания. Нормално ли е?

# 434
Нормално е, моите ги правих в 11 г.с.

Общи условия

Активация на акаунт