Прага - тема 3

• 28 509
  • 357
  •   1
Отговори
# 330
  • До моста на реката
Ние ще пристигнем към 9-10ч и се чудим какво да правим до настаняването в апартамента ни. Някъде четох, че може да обиколим града с трамвай по линия 23. Какво мислите вие?
Благодаря!

# 331
  • София
SelfcareaddictZ, не си уточнила колко дни ще бъдете в Прага?
Ние с дъщеря ми се върнахме на 29.11. и тъй като си тръгнахме
на шестия ден, си купихме на два пъти тридневни карти за целия
транспорт. Мисълта ми е, че ако сте с такава карта, валидирането
е само първия път. Можете да я купите от този сайт - https://pidlitacka.cz/en,
тогава картата остава в телефона и оттам я активирате. Ако я купите
от машина или бюро за билети на летището, тогава я получавате на хартия и
трябва да я активирате при първото ви качване в транспорт.
Транспортът е много добре организиран и много редовен. Най-много
ползвахме трамваите, които буквално опасват целия град.

Програмата ви е добра, много сходна с нашата. Потвърждавам за
Страховския манастир. Ако ви е интересно, освен музея на Кафка,
можете да видите и статуята на главата му, чиито части се въртят в
първите 15 мин. на всеки час. Препоръчвам също панаромния етаж
на телевизионната кула. Кулата е висока цели 215 м., а този етаж е
на 93 м. и открива красива панорама към града, а има и три интересни
зали. Отвън кулата също е интересна с фигурите на Давид Черни на
пълзящи нагоре-надолу бебета. Между другото тези "бебета" ги има
и в парка Кампа, който е близо до най-тясната "уличка". Слагам кавички,
защото това всъщност са стълби, водещи към едно кафене. От кафенето
са сложили решетка, която заключва "уличката" и я отварят в 11:30 ч.
При което има натрупана опашка и нетърпеливи орди от хора се втурват
нагоре и надолу, без да спазват светлините на светофара, съответно
стават и пререкания. И това, за да изминеш няколко стъпала и да
слезеш до площадката, на която е кафенето. Спокойно можете да
пропуснете. Simple Smile

За хапване препоръчвам ресторант U Fleku.

# 332
Sophia L., ще бъдем там 10-13.12, 3 дни и половина някъде, и ние пристигаме рано сутринта, като yana kr, но просто ще си оставим багажа в хотела, уточнили сме го с тях и после вечерта ще се настаняваме, почти винаги така правим при пътуване, защото избираме ранни полети. Значи тридневната карта ни устройва и ще си вземем сигурно еднодневна за 13ти, благодаря ти! Сигурно ще я вземем на място, че ползваме телефоните за какво ли не, нека поне картата ни е на хартия, а се маркира само първия път, нали така? И после повече не? Ако е от сайта, се активира през телефона предполагам? И аз гледах, че от хотела ни към повечето ни начални дестинации ще ходим с трамвай Simple Smile

Срещала съм клипчета за главата, ще видим дали да я включа, ако е близо до някоя друга атракция, телевизионната кула честно казано за първи път я чувам, ще погледна и за нея Simple Smile "Уличката" след твоите обяснения с моя годеник, който е 2 м./120 кг. гардероб може и да я пропуснем, или пък да избута всички. Satisfied

Благодаря на всички за предложенията!

# 333
  • София
Тридневната карта е 14 евра, билетчето 30 мин. 1,50 евра. Ние ползвахме транспорт само от и до летището, до гарата и до Вишеград. Всичко останало е много компактно за пеша. Зависи дали обичате да ходите. Преценете си дали си струва цената.

# 334
  • София
SelfcareaddictZ - по въпросите за картата, и на двата
въпроса, отговорът е - да. Ако е на хартия, валидиране само
при първо ползване. Ако е през телефона, активиране от там.

Относно обикалянето пеш - много зависи човек къде е отседнал.
Аз бях наела прекрасен апартамент, от който до центъра се стигаше
с трамвай, далече беше за ходене пеш. А и единият ден цял ден ни валя
и тогава картите много добре се уплътниха. 330 чешки крони карта за 3 дни
не е непосилна сума, за да спестиш време и мокри крака. Simple Smile

# 335
Със сигурност ще вземем карти, винаги така правим навсякъде, още повече че рискът да те глобят отпада, не мога постоянно да мисля и да следя от къде да си купя билет. Simple Smile Все пак е зима, дали ще вървим и по колко ще преценим на място.

# 336
SelfcareaddictZ, главата на Кафка е до Café Louvre и недалече от висящия човек /Фройд/ на Давид Черни.

# 337
Момичета, планувам посещение в Прага през март, може ли да ми препоръчате място за настаняване, район, който да е на удобно място. За първи път ще пътувам и ми е важно лесното стигане от летището. Ще се радвам на съветите ви.

# 338
  • София
Ние бяхме в Arbes, на 10 мин. пеша от спирка на автобус 191, който директно стига до летището и на 20 мин. пеша от Карлов мост и стария град.

# 339
Момичета, планувам посещение в Прага през март, може ли да ми препоръчате място за настаняване, район, който да е на удобно място. За първи път ще пътувам и ми е важно лесното стигане от летището. Ще се радвам на съветите ви.

В тема 2, стр. 51 # 755 съм писала за х-л Julian 4*.
Разгледай дали ви устройва като цени и локация. Малко встрани се пада, но за нас беше удобен, хем доста обикaляхме, вкл. извън града.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 20:12 от SamoDiva

# 340
Здравейте, предстои ми преместване в Прага и бих искала да потвърся всякаква полезна информация, но не намирам конкретна тема, която да е активна. Ще се радвам, ако някой ме насочи към нещо, което би ми било полезно, дори и извън форума. Благодаря!

# 341
Здравейте, предстои ми преместване в Прага и бих искала да потвърся всякаква полезна информация, но не намирам конкретна тема, която да е активна. Ще се радвам, ако някой ме насочи към нещо, което би ми било полезно, дори и извън форума. Благодаря!

В търсачката във фейсбук напишете Българи в Прага - излизат няколко групи.

# 342
  • София

Ние и трите пъти отсядахме в Андел. Там има и автогара, автобуса 191 до летището тръгва от там. Удобно е, на нас ни харесва този район. Много комуникативен, ресторанти, заведения, магазини колкото искаш. Включително и мол.

# 343
  • В градината...
Ние бяхме отседнали в Мала страна, на малко повече от километър от Страховския манастир, на 500 м. от замъка. Първият ресторант, който посетихме, беше до манастира - после се оказа, че там беше най-добрият джолан, който ядохме - Pekle се казва. Всичко ни беше много близо. Ползвахме метро само веднъж, на връщане от новата част, която не ни впечатли кой знае колко. Общо-взето 4 дни бяхме повече в Мала страна и пак бих повторила.

# 344
Ние бяхме в Arbes, на 10 мин. пеша от спирка на автобус 191, който директно стига до летището и на 20 мин. пеша от Карлов мост и стария град.

Моля за отзиви за Арбес? Запазили сме там.

Общи условия

Активация на акаунт