Отговори
# 390
  • Paris, France
Винаги ми е било противно оставането на майката с детето в жилище, което не е нейна собственик. За мен частната собственост трябва да е неприкосновена.  Също съм против запазената част при унаследяване. Би трябвало човек да може да прави със собствеността си каквото пожелае.

Добре, обаче детето е свикнало в това жилище. Раздялата на родителите е сътресение, още едно от местене, ако е в друг квартал губи приятелчета, сменя училище. Ако съм сама и се разделим, предпочитам да си тръгна, дори и да остана на улицата и да спя под някой мост. Ще ми е мъчно за миналото в общото жилище. С деца е сложно.

Ако ще се гледат смесено и ще са половината време при бащата, ясно. Няма да ми е драма да напусна жилището.

# 391
  • София
Не е пазарен,а по данъчна оценка.
Аз познавам останали.
Все е по-добре от нищо или по е докато си стъпиш на краката.
Зависи от отношенията. Спокойствието цена няма.

# 392
В семейния кодекс навсякъде, където се споменава "семейно жилище", е в случаите на "брак", "съпрузи", "съпруг". Току що погледнах, да не би да има промяна.
Без брак вече зависи единствено от добрата воля на собственика.

# 393
ако някой е решил да си пази златното имане и с подпис ще го направи, няма да има нищо на негово име и при развод няма какво да се дели..
обратното също, ако е решил да се погрижи хипотетично за майката на децата си, мъжът може ѝ “продаде” някой имот за нейно спокойствие и без подпис..
съвсем на пазарлък заприлича темата..

# 394
Винаги ми е било противно оставането на майката с детето в жилище, което не е нейна собственик. За мен частната собственост трябва да е неприкосновена.  Също съм против запазената част при унаследяване. Би трябвало човек да може да прави със собствеността си каквото пожелае.

Добре, обаче детето е свикнало в това жилище. Раздялата на родителите е сътресение, още едно от местене, ако е в друг квартал губи приятелчета, сменя училище.

Ами тогава е хубаво майката да не е бляла до средата на 30те, а да се е устроила и да има собствено жилище. Така детето няма да има нужда да се мести, нали? Но не, ние вина в една такава майка не виждаме, но за сметка на това мъжът е длъжен всичко да ѝ осигури. Откъде такива претенции към мъжа, когато майката е имала достатъчно време да постигне същото? Тук човек дори не може да ползва аргумента “няма кариера, защото е била вкъщи да си гледа децата”. Изключително нагла гледна точка, според мен.

Жена на 35 да е до под кривата круша е окей, мъж на същата възраст без собствено жилище е обаче несериозен. Не съм съгласна.

# 395
  • Наблизо
Кечър,съдът предоставя жилището на отглеждащия родител,дори да е собственост на другия родител..или на негови роднини.Той не може да остава там,което означава че щом има решение-може да повика полиция ако не иска да си ходи.

Съгласна съм за спокойстието,но темата е за Гал и в нейният случай всяка гаранция е добре дошла.

# 396
Тя случай няма. Има ново гадже, с което дори все още нямат общо домакинство. Нищо повече няма на този етап.

# 397
  • Paris, France
Жена на 35 да е до под кривата круша е окей, мъж на същата възраст без собствено жилище е обаче несериозен. Не съм съгласна.

В други теми е писала, че има собствено, обзаведено, празно жилище, но не в София. Има си жилище ако не е го продала междувременно.

ЕммаТ, благодаря за усилията 💐. Значи е както BeautifulM беше писала и трябва да се изнася с детето ако се разделят.

Искай брак преди детето, Нарциса!

Мислех, че с увеличаването на съжителствата без брак този въпрос е уреден в полза на детето.

# 398
Е, след като има лично жилище - не някакво, дето чакаме няколко поколения да измрат, за да стане нейно - значи проблем няма. Ще ходи да си гледа хипотетичното дете след хипотетичната раздяла в това жилище. Няма нужда да има каквито и да било претенции и да я притеснява липсата на брак заради ползването на хипотетичното семейно жилище, нали?

Ако не иска да си стресира хипотетичното дете допълнително с местене при хипотетична раздяла, още сега веднага ще си продаде личното жилище и ще търси ново в София.

Не съм сигурна дали изобщо при наличие на собствено жилище, в което можеш да се нанесеш, можеш да изгониш мъжа си от единственото му такова също.

Последна редакция: нд, 25 юни 2023, 19:26 от Анонимен

# 399
Тъкмо това щях да пиша - ако жената има жилище в Пловдив не може да се събере с някой от София или Варна ли?

# 400
  • Paris, France
Е, след като има лично жилище - не някакво, дето чакаме няколко поколения да измрат, за да стане нейно - значи проблем няма. Ще ходи да си гледа хипотетичното дете след хипотетичната раздяла в това жилище. Няма нужда да има каквито и да било претенции и да я притеснява липсата на брак заради ползването на хипотетичното семейно жилище, нали?

Тя иска да живее в София. Няма да се премести в жилището си. Ако детето е голямо и учи в тип училище, което няма филиал в града, в който е жилището, какво правим?

На нейно място бих обяснила, че не желая да забременявам и раждам преди сключване на брак. Нарциса си има изисквания. Нека да си ги следва!

# 401
  • Наблизо
Можеш,защото е семейното жилище на детето и то учи наоколо.
Жилището й е някъде около Шумен/Търговище.Не е като да може да пътува всеки ден като от Перник или Ботевград.

# 402
Детето може да бъде гледано и от баща си, за да си остане в гимназията, и това е доста по-честно отколкото да бъде той изгонен от хипотетичното си единствено жилище, защото на нея “ѝ се живее в София”. И, за пореден път, до 35 всеки човек е имал предостатъчно време да си уреди живеенето, където и да било. С приказките и сметките тук ако бях мъж и аз нямаше да искам да сключвам брак.

Да си следва каквото желае. Но в момента няма нищо за следване, те дори нямат общо домакинство, тя не си е прекратила договора за квартирата и не се е пренесла. Конят е много пред каруцата, а рибата изглежда е все още на дъното на океана и дори още не е хвърлена мрежата, в която ще се хване, за да стигне до Нарцисиния тиган 😄

ПП от любопитство: семейно ли е жилище, придобито преди брака?

Последна редакция: нд, 25 юни 2023, 19:36 от Анонимен

# 403
  • София
Да го продаде и да започне да изплаща жилище в София, вместо да иска да й приписват.

# 404
  • София
Чакайте, де, може пък да ѝ дадат пръстен и жилище, кво я отписахте.

Общи условия

Активация на акаунт