Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 74 982
  • 675
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте д-р Георгиев! Моят син- 16г. се оплака мин.седмица от болка в дясното коляно, която е продължила 3-4 часа и е минала напълно. Следващият ден не е имало болка, а по- следващият- лека болка,продължила само 5 Мин. Сега 3-4 дена няма болка. Напълно нормално за мен поне изглежда коляното - без оток и зачервяване.Спортуваше баскетбол, а сега бокс.Казва,че не е от травма,въпреки,че при баскетбола много пъти е падал, но това- преди.Макар,че няма сега болка, аз мазах 2-3 пъти с Ибутоп. Моля ви кажете ми най- често срещаните болести при тийнейджъри, свързани с коляното,защото мисля,че е нещо лошо и много се притеснявам. А и да кажа,че ходи с много тънки шушлякови анцузи в това студено време.Четох в интернет и там излизат лоши болести.Знам,че не можете да кажете без снимка и преглед, но ще отидем на преглед тези дни,макар,че той казва,че няма нужда,защото не го боли. Просто ако може да ми кажете най- честите диагнози при така описаните симптоми.Благодаря ви!

Ето как бих отговорил като ортопед:  

---

Здравейте!

Благодаря Ви за подробното описание на случая. Разбирам Вашето притеснение и ще се опитам да Ви ориентирам.  

Болката в коляното при тийнейджъри, особено такива, които спортуват активно, може да бъде свързана с няколко най-често срещани състояния:  

1. Оскуд-Шлатеров синдром (Osgood-Schlatter disease):
Това е едно от най-често срещаните състояния при активно спортуващи младежи. Причинява се от натоварване на връзките в зоната на паталарното сухожилие (под капачката). Симптомите включват болка и понякога подутина под коляното, особено след спортна активност.  

2. Пателофеморален синдром (Runner’s knee):
Това е състояние, при което има напрежение и болка около капачката, особено при натоварване на коляното.  

3. Претоварване:
Интензивните спортни дейности като баскетбол и бокс могат да доведат до временни претоварвания или малки травми, които невинаги са забележими веднага. Това е най- вероятната причина за неговите оплаквания.

4. Растежни болки:
Тийнейджърите често изпитват болки в ставите и костите поради бързия растеж. Това е нормален процес, който обикновено не изисква лечение.  

5. Бурсит или леко възпаление на тъканите около коляното:
Може да се случи след многократни падания или натоварване, въпреки че в момента няма оток или зачервяване.  

6. Простуда или дразнене от студеното време:
Ходенето с тънки дрехи може да провокира лека реакция на ставата, макар това да не е основна причина за болката.  

Съвети:  
- Продължете да наблюдавате: ако болката не се върне, може да е било временно дразнене или претоварване.  
- Спортувайте разумно: ограничете спортните натоварвания, докато коляното е напълно спокойно.  
- Посетете ортопед: въпреки че няма болка в момента, прегледът е важен, за да се изключат по-сериозни състояния.  
- Използвайте подходящо облекло: уверете се, че синът Ви носи достатъчно топли дрехи, особено в студеното време.  

Ако имате допълнителни въпроси или симптомите се влошат, не се колебайте да се свържете с мен или друг специалист.  

С уважение,  
Д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 12:43 от Рaдост

# 436
Здравейте, д-р Георгиев!

Родих преди три месеца и от тогава имам болки в кръста, глезените, колената, раменете и врата. По време на бременността качих 20кг. Забременях 53кг, родих 73кг, а в момента съм 58кг. Имам левостранна сколиоза от тийнейджърка още, която не ми е създавала проблеми до сега. Питането ми е дали тези болки се дължат на бързо качените и след това свалени килограми или на сколиозата и как мога да ги облекча? Благодаря! Simple Smile

Здравейте, благодаря за въпроса.

Причините може да са множество. Много често от рязкото качване и сваляне на килограми се влошават симптомите на плоскостъпие, което променя биомеханиката на натоварването и засилва болките в посочението от Вас зони. Друга възможна причина е хондромалация в резултат на хормонален дисбаланс- https://beta-clinic.com/%d1%85%d0%be%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%be%d0% … 0%b0%d1%82%d0%b0/ .

Препоръчвам Ви да направите преглед при ортопед с оценка на плоскостъпието.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 12:43 от Рaдост

# 437
Здравейте д-р Георгиев, заради травма и болки в дясното коляно си направих ЯМР.
Заключение от ЯМР - хипоплазия на медиален бедрен кондил и срязващо нараняване на мастната подложка на Хофа. Описано е, че съм с много нисък и с кос ход медиален бедрен кондил, трохлеата с дълбочина под 1 мм и наклон под 11°. Какво лечение трябва да се приложи според вас- физиотерапия, наколенки или други помощни средства - кинезитейпинг, подложки?

# 438
Здравейте , мъжа ми има дискова херния от 7 месеца е вкъщи , дърпа го левия крак . Опита инжекции , хапчета упражнения , но няма резултат . Ходи на рехабилитация леко го отпусна , но още усеща придърпване в крака и не може да го изпъне напълно . Лекарствата му дразнят стомаха , моля за съвет . Има прищипан нерв и от там го дърпа крака . Беше на мануален , но никакъв резултат . Моля за помощ и съвети , обиколи 3 лекари никакъв резултат .

# 439
Здравейте д-р  Георгиев, от 2 месеца напипвам подутина отстрани на челото над веждата, която за това време е пораснала двойно твърдо е като кост и не е подвижно ,Какво може да е и при  ортопед ли трябва да отида ?

# 440
Здравейте , мъжа ми има дискова херния от 7 месеца е вкъщи , дърпа го левия крак . Опита инжекции , хапчета упражнения , но няма резултат . Ходи на рехабилитация леко го отпусна , но още усеща придърпване в крака и не може да го изпъне напълно . Лекарствата му дразнят стомаха , моля за съвет . Има прищипан нерв и от там го дърпа крака . Беше на мануален , но никакъв резултат . Моля за помощ и съвети , обиколи 3 лекари никакъв резултат .

Дисковите хернии може да са много упорити. Моля да посочите какви лекарства приема.
Има състояния, които са посочени и за оперативно лечение.
Моля да предоставите ЯМР, за да видим на какво ниво е дисковата херния.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:51 от Рaдост

# 441
Здравейте д-р Георгиев, заради травма и болки в дясното коляно си направих ЯМР.
Заключение от ЯМР - хипоплазия на медиален бедрен кондил и срязващо нараняване на мастната подложка на Хофа. Описано е, че съм с много нисък и с кос ход медиален бедрен кондил, трохлеата с дълбочина под 1 мм и наклон под 11°. Какво лечение трябва да се приложи според вас- физиотерапия, наколенки или други помощни средства - кинезитейпинг, подложки?

Описаната информация от ЯМР- а е анатомична вариация. Т.е. чрез лечение с физиотерапия, кинезитейпинг не очаквайте промени в костите. Разбира се, оплакванията от болки ще намалят.

Препоръки:
- Намалете натоварването
- Моля да предоставите ЯМР, за да мога да го разгледам и да Ви дам повече насоки.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:52 от Рaдост

# 442
Здравейте д-р  Георгиев, от 2 месеца напипвам подутина отстрани на челото над веждата, която за това време е пораснала двойно твърдо е като кост и не е подвижно ,Какво може да е и при  ортопед ли трябва да отида ?

Тази зона, която описвате, е за лицево-челюстен хирург. Съветвам Ви да направите консултация.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:52 от Рaдост

# 443
Здравейте г-н Георгиев, бих искала консултация относно състоянието на майка ми. Оперирана е 2021 заради фрактура на прешлен на три места и е поставен гръбначен стабилизатор, има няколко остеопорозни прешлени, почти всички вторични болки от зарастването на импланта в процеса на възстановяване са изчезнали или в много редки случай има леко сковаване след силна физическа преумора. Лятото мисля че юли месец 2024г. при спъване майка ми имаше лек инцидент и леко падане, но не на гърба, а се е подпряла на лакът и колена, никакви сериозни симптоми и болки не последваха, но след месец два след малко по-голямо физическо натоварване в градината на вилата се появиха отделни стрелкащи болки и леко сковаване в ляво от долната страна на импланта при ставане от леглото след продължително лежане , също по-рязко ставане от седнало положение или вдигане на ръцете нагоре и изпъване. Болките са моментни не постоянни, но се притеснявам, с оглед на прекараната операция да не би да има някаква травма, на която трябва да се обърне внимание. Направихме снимка октомври 2024 и по снимката по долу и разчитането й не бяха описани никакви травми на гръбнака или импланта, но стрелящата болка се появява от време на време за ден или няколко после изчезва и след време пак се появява, в момента е вече трети ден, сякаш малко поотшумява от топли нагрявки, но е упорито и болезнено. Би могло да е нараняване на мускул, сухожилие или настинка, но няма  конкретно предаване и изтръпване на крайници, няма слабост в гръбначния стълб, няма и болка при продължителни разходки, тя се разхожда по 5-6 км на ден, нито при продължително стоене права. Само придръпването и срелкащата болка, която минава до 5-6 мин след ставане. Бихте ли погледнали снимката за мнение, да не би лекарите да пропускат нещо, мислим също да направим до дни ЯМР за всеки случай, благодаря предварително!

# 444
Здравейте г-н Георгиев, бих искала консултация относно състоянието на майка ми. Оперирана е 2021 заради фрактура на прешлен на три места и е поставен гръбначен стабилизатор, има няколко остеопорозни прешлени, почти всички вторични болки от зарастването на импланта в процеса на възстановяване са изчезнали или в много редки случай има леко сковаване след силна физическа преумора. Лятото мисля че юли месец 2024г. при спъване майка ми имаше лек инцидент и леко падане, но не на гърба, а се е подпряла на лакът и колена, никакви сериозни симптоми и болки не последваха, но след месец два след малко по-голямо физическо натоварване в градината на вилата се появиха отделни стрелкащи болки и леко сковаване в ляво от долната страна на импланта при ставане от леглото след продължително лежане , също по-рязко ставане от седнало положение или вдигане на ръцете нагоре и изпъване. Болките са моментни не постоянни, но се притеснявам, с оглед на прекараната операция да не би да има някаква травма, на която трябва да се обърне внимание. Направихме снимка октомври 2024 и по снимката по долу и разчитането й не бяха описани никакви травми на гръбнака или импланта, но стрелящата болка се появява от време на време за ден или няколко после изчезва и след време пак се появява, в момента е вече трети ден, сякаш малко поотшумява от топли нагрявки, но е упорито и болезнено. Би могло да е нараняване на мускул, сухожилие или настинка, но няма  конкретно предаване и изтръпване на крайници, няма слабост в гръбначния стълб, няма и болка при продължителни разходки, тя се разхожда по 5-6 км на ден, нито при продължително стоене права. Само придръпването и срелкащата болка, която минава до 5-6 мин след ставане. Бихте ли погледнали снимката за мнение, да не би лекарите да пропускат нещо, мислим също да направим до дни ЯМР за всеки случай, благодаря предварително!

От направените рентгенови снимки няма данни за проблем с импланта. Меките тъкани не могат да се оценят от тази снимка. Макар да са преходни болките, не Ви съветвам при тази операция да има претоварвания.

Препоръка:
- Да се направи ЯМР (ако позволява имплантът) или скенер.
- Консултация с Вашия лекуващ лекар или оператор

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:53 от Рaдост

# 445
Здравейте г-н Георгиев, бих искала консултация относно състоянието на майка ми. Оперирана е 2021 заради фрактура на прешлен на три места и е поставен гръбначен стабилизатор, има няколко остеопорозни прешлени, почти всички вторични болки от зарастването на импланта в процеса на възстановяване са изчезнали или в много редки случай има леко сковаване след силна физическа преумора. Лятото мисля че юли месец 2024г. при спъване майка ми имаше лек инцидент и леко падане, но не на гърба, а се е подпряла на лакът и колена, никакви сериозни симптоми и болки не последваха, но след месец два след малко по-голямо физическо натоварване в градината на вилата се появиха отделни стрелкащи болки и леко сковаване в ляво от долната страна на импланта при ставане от леглото след продължително лежане , също по-рязко ставане от седнало положение или вдигане на ръцете нагоре и изпъване. Болките са моментни не постоянни, но се притеснявам, с оглед на прекараната операция да не би да има някаква травма, на която трябва да се обърне внимание. Направихме снимка октомври 2024 и по снимката по долу и разчитането й не бяха описани никакви травми на гръбнака или импланта, но стрелящата болка се появява от време на време за ден или няколко после изчезва и след време пак се появява, в момента е вече трети ден, сякаш малко поотшумява от топли нагрявки, но е упорито и болезнено. Би могло да е нараняване на мускул, сухожилие или настинка, но няма  конкретно предаване и изтръпване на крайници, няма слабост в гръбначния стълб, няма и болка при продължителни разходки, тя се разхожда по 5-6 км на ден, нито при продължително стоене права. Само придръпването и срелкащата болка, която минава до 5-6 мин след ставане. Бихте ли погледнали снимката за мнение, да не би лекарите да пропускат нещо, мислим също да направим до дни ЯМР за всеки случай, благодаря предварително!

От направените рентгенови снимки няма данни за проблем с импланта. Меките тъкани не могат да се оценят от тази снимка. Макар да са преходни болките не Ви съветвам при тази операция да има претоварвания.

Препоръка:
- Да се направи ЯМР (ако позволява импланта) или скенер.
- Консултация с вашия лекуващ лекар или оператор

С уважение
д-р Георгиев

Здравейте, много благодаря за отговора, щом не се вижда проблем с импланта или фрактура по гръбнака и прешлените около него ще търсим проблем в меките тъкани. Ами импланта е титаниев, мисля че е възможно да се направи ЯМР. Бихте ли ме посъветвали дали би имало проблем. Благодаря предварително!

# 446
Здравейте д-р Георгиев,
На 44г. съм с двустранна коксартроза (2-ра степен), като първите симптоми бяха около 25г. възраст. Отначало само лявата става ,но от известно време вече балките се усилват  и в дясната, като вече започвам да имам праблеми със съня- по-ранно събуждане, с болки. Продължавате ли да практикувате лечение на коксартроза със стволови клетки и къде? Смятате ли,че би било ефективно и какво е вашето мнение за този метод. Пре всички консултации до момента, ортопедите казват,че няма какво много да се направи- хондро протектори и НСПВ...и отлагане на смяната на ставата. Физиотерапията не помага.

# 447
Здравейте, тъй като незнам как да ви кача целия диск Ви качвам малко снимки
[/url]

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 14:12 от evelin1983

# 448
Д-р Георгиев, моля за вашето мнение.
Бях писала по-назад заради майка си. На 76 г със счупване на тибията (голям пищял) след удар от кола.
Беше гипсиран кракът. Без операция. Имаше малко разместване, докторът каза, че е за смяна на става и не направи операция.
20 дни след сваляне на гипса вече се движи с проходилка. Боли я, което не е изненадващо. Физиотерапевт я насочи какво да прави.
Докторът и каза след 3 месеца да взима решение за операция за смяна на става.

Въпросът ми е- Възможно ли е да се ползва някаква ортеза на този етап, с която ходейки да се предпазва от неправилно движение и голямо натоварване? Отоци видимо няма. Има изписани добавки за стави, разреждане на кръвта, нестероидно противовъзпалително, мазило, и т. н.
Описаното е след сваляне на гипса. Един месец беше с гипс.

# 449
Здравейте,

Съпругът ми си счупи костица на глезена и му сложиха ортопедичен ботуш, с който ходи вече около 5 дни, без да го е махал. Махна го и на крака му имаше огромен мехур, пълен с течност, отпред при пръстите на крака. Мехурът не боли и не е топъл при докосване.
Трябва ли да се притеснявам и да се посещава спешно лекар или ще мехурът ще се разнесе сам?

Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт