Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 74 876
  • 675
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте.
Искам да попитам при установен скъсан менискус, дали единствената възможност е операция за отстраняването му? След това не стават ли по- сложни нещата със ставата и изобщо с коляното?
Благодаря!

# 556
Здравейте, д-р Георгиев,
След като бяхте изключително любезен да ми отговорите тук, получих диагнози невропатия на н.перонеус комунис и тимбиалис постериор. Според Вас, има ли лечение на установената невропатия, или само поддържаща терапия за подтискане на симптомите? Благодаря предварително!

Здравейте,

на базата на какво изследване е поставена тази диагноза?
Може ли да предоставите документа от доктора?

С уважение
д-р Георгиев

# 557
Здравейте.
Искам да попитам при установен скъсан менискус, дали единствената възможност е операция за отстраняването му? След това не стават ли по- сложни нещата със ставата и изобщо с коляното?
Благодаря!

Здравейте, благодаря за въпроса.

Много е важен прегледът и да се установи дали има блокиране в колянната става.
При множество пациенти се избягва операцията. Важна е преценката от клиничния преглед и започването на физиотерапия и рехабилитация.
- При оток на коляното и блокажи се препоръчва оперативно лечение чрез артроскопия.

С уважение
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 11:37 от Рaдост

# 558
Здравейте, д-р Георгиев,
След като бяхте изключително любезен да ми отговорите тук, получих диагнози невропатия на н.перонеус комунис и тимбиалис постериор. Според Вас, има ли лечение на установената невропатия, или само поддържаща терапия за подтискане на симптомите? Благодаря предварително!

Здравейте,

С уважение
д-р Георгиев
Здравейте отново!
Доколкото виждам от амбулаторния лист, това е установено въз основа на Tinnel тест. Сега чета, че има и позитивен Tinnel за n.cutaneus femoris posterior.
Това е от преглед при ортопед, който след него назначи ЕМГ на долен крайник и ЯМР на лумбален пояс на кръста.
Това, което ме учудва, е че преди прегледа прасецът изглеждаше подут и по тази причина търсих и други специалисти - ангиолог (който даже измери разлика в обиколките на прасеца и глезена с тези на другия крак), ревматолог...След прегледа и тези тестове, които по лично мнение бяха донякъде агресивни, усещането за подуване изчезна, но се усилиха усещанията за боцкане, мравучкане, изтръпване.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 09:25 от Tatko18

# 559
Здравейте.
Благодаря!

Много е важен прегледа и да се установи дали има блокиране в колянната става.
При множество пациенти се избягва операцията. Важна е преженката от клиничния преглед и започването на физиотерапия и рехабилитация.
- При оток на коляното и блокажи се препоръчва оперативно лечение чрез артроскопия.

С уважение
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

При прегледа след разчитане на ЯМР, не беше препоръчана операция.
Дали  физиотерапия и рехабилитация е добре да се започне и по здравна каса има ли място в СФ, където се провежда?
И инжекция с хиалоронова киселина удачни ли са за удължаване живота на колянната става, предвид дегенеративни изменения от възрастта? Ако да, знаете ли на кой производител е с най- добро качество и отзиви на такива инжекции?
Благодаря!

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 11:50 от Тhe little prince

# 560
Здравейте!
Имам въпрос относно детските(бебешки) стъпала. Нормално ли е такова положение на стъпалата? Детето е на 1,5г, прави стъпки и се изправя от 8месеца, сам върви от 5месеца.
Нормално ли е така навътре да стои крачето или да го водим на консултация? (последната беше преди година, там нищо не казаха)

# 561
Здравейте,д-р  Георгиев ,днес правя 2 мес. със счупен глезен, с инплант с винтове,имам още болка и сковаване на място на счупване, оттичане на стъпалото.Правя опити с ортезата и проходилка да престъпям
Но се страхувам и не знам дали се е образувал калус.имам снимка на 1 месец ,Кога да си правя пак снимка за да се разбера дали е заздравяло.Благодаря Ви!

# 562
Здравейте!
Имам въпрос относно детските(бебешки) стъпала. Нормално ли е такова положение на стъпалата? Детето е на 1,5г, прави стъпки и се изправя от 8месеца, сам върви от 5месеца.
Нормално ли е така навътре да стои крачето или да го водим на консултация? (последната беше преди година, там нищо не казаха)

До 5 -6 годишна възраст при всички деца се наблюдава физиологично плоскостъпие.

Препоръчвам Ви използването на обувки с висок борд и контролен преглед при ортопед на възраст 5 год.
Вижте повече по темата: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi … WG7i0dA3dlVag64el

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 11:22 от Рaдост

# 563
Здравейте,д-р  Георгиев ,днес правя 2 мес. със счупен глезен, с инплант с винтове,имам още болка и сковаване на място на счупване, оттичане на стъпалото.Правя опити с ортезата и проходилка да престъпям
Но се страхувам и не знам дали се е образувал калус.имам снимка на 1 месец ,Кога да си правя пак снимка за да се разбера дали е заздравяло.Благодаря Ви!

Счупванията на костите в зоната на глезена са сложни и изискват нужното внимание.
Препоръчвам да се консултирате с ортопеда, който е извършил операцията, по въпроси с натоварването и прохождането след такава операция.

Препоръки:
- Можете да започнете рехабилитация без натоварване
- Упражнения с ластици за подобряване на движенията и избягване на контрактури.
- Упражненията ще намалят отока

Вижте още по темата: https://beta-clinic.com/10-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0- … 1%80%d0%b0%d1%86/

С уважение:
Д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 11:23 от Рaдост

# 564
Здравейте!
 Мъж на 43г. , с частично разкъсан медиален менискус от 1г. доказан с ЯМР. Минали са рехабилитации, лечение с противовъзпалителни. При прием на лекарствата има подобрение и после отново болка. И двата крака са оперирани от разширени вени. Има ли варианти за лечение или операцията е наложителна?

# 565
Здравейте!
 Мъж на 43г. , с частично разкъсан медиален менискус от 1г. доказан с ЯМР. Минали са рехабилитации, лечение с противовъзпалителни. При прием на лекарствата има подобрение и после отново болка. И двата крака са оперирани от разширени вени. Има ли варианти за лечение или операцията е наложителна?

Здравейте!
Благодаря Ви за доверието.

При частично разкъсване на медиалния менискус, което създава оплаквания повече от година въпреки проведеното консервативно лечение (рехабилитация и медикаменти), е добре да се обсъди оперативна интервенция.
Артроскопската операция е минимално инвазивна процедура, чрез която можем да коригираме увредената част на менискуса и да подобрим стабилността и функцията на коляното. Това значително намалява болката и риска от по-бързо развитие на артроза в ставата.

Разбира се, окончателното решение зависи от няколко фактора – степента на разкъсване, Вашата активност, състоянието на ставния хрущял, както и от съпътстващите заболявания (като прекараните операции на вените).
Препоръчвам Ви да направим клиничен преглед и да прегледаме внимателно ЯМР изследването, за да вземем най-доброто решение за Вашия случай.

На разположение съм, ако желаете да насрочим консултация!

С уважение,
д-р Росен Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:07 от Рaдост

# 566
Здравейте, д-р Георгиев,

от около 2.5 години съм с болки в тазобедрената става, дълго отлагах посещение при лекар, в последствие се оказа коксартоза от едната страна по-изразена. Терапията ми беше етористад, пиаскледин, физиотарапия и юмейхо. Поотслабнах и се съвзех близо година нямах проблеми и сега съм в 5-6-та гестационна седмица и много силни остри внезапни болки в едната тазобедрена става, по продължение на крака, които ми подкосяват краката при вървене или при завъртане- докато спя или докато слизам от колата, ограничени движения и т.н. Бременността е рискова тъй като съм 40+ и съм пак с наднормено тегло. Можете ли да ме посъветвате как да облекча състоянието си. Да добавя, че CRP и СУЕ са завишени.

Благодаря Heart

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 12:50 от loretka_81

# 567
Здравейте, д-р Георгиев,

Здравейте,

С уважение
д-р Георгиев
Здравейте отново!
Доколкото виждам от амбулаторния лист, това е установено въз основа на Tinnel тест. Сега чета, че има и позитивен Tinnel за n.cutaneus femoris posterior.
Това е от преглед при ортопед, който след него назначи ЕМГ на долен крайник и ЯМР на лумбален пояс на кръста.
Това, което ме учудва, е че преди прегледа прасецът изглеждаше подут и по тази причина търсих и други специалисти - ангиолог (който даже измери разлика в обиколките на прасеца и глезена с тези на другия крак), ревматолог...След прегледа и тези тестове, които по лично мнение бяха донякъде агресивни, усещането за подуване изчезна, но се усилиха усещанията за боцкане, мравучкане, изтръпване.
Здравейте, д-р Георгиев,

Дали успяхте да видите заключението на лекаря? Бихте ли споделили Вашето мнение?

# 568
Здравейте, д-р Георгиев,

от около 2.5 години съм с болки в тазобедрената става, дълго отлагах посещение при лекар, в последствие се оказа коксартоза от едната страна по-изразена. Терапията ми беше етористад, пиаскледин, физиотарапия и юмейхо. Поотслабнах и се съвзех близо година нямах проблеми и сега съм в 5-6-та гестационна седмица и много силни остри внезапни болки в едната тазобедрена става, по продължение на крака, които ми подкосяват краката при вървене или при завъртане- докато спя или докато слизам от колата, ограничени движения и т.н. Бременността е рискова тъй като съм 40+ и съм пак с наднормено тегло. Можете ли да ме посъветвате как да облекча състоянието си. Да добавя, че CRP и СУЕ са завишени.

Благодаря Heart

Имате ли рентгенова снимка и можете ли да я приложите тук? Така, както описвате нещата, по-скоро става въпрос за компресия на нерв, отколкото за симптоми на коксартроза. Другото важно е къде точно са болките - отпред, странично, задно.
При бременност могат да се засилят болките в таза поради неговото разширяване. Наблюдават се и множество неврологични прояви поради компресии на нерв. Качественият преглед е от изключителна важност.

Ще очаквам отговор.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:08 от Рaдост

# 569
Скрит текст:
Здравейте, д-р Георгиев,

Здравейте,

С уважение
д-р Георгиев
Здравейте отново!
Здравейте, д-р Георгиев,

Дали успяхте да видите заключението на лекаря? Бихте ли споделили Вашето мнение?

Здравейте, благодаря за приложения документ.

Препоръчвам Ви да направите ЕМГ и ЯМГ. Така ще се установи точно нивото на увредата/засягането.
Съветвам Ви да не отлагате поради симптоми като мравучкане, изтръпване.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:09 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт