Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 74 843
  • 675
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте!
Какви маратонки са най-подходящи за бебета, които предстои да проходят?
С каква подметка?
Примерно Найк революшън подходящи ли са или подобни ?
Изглеждат леки и удобни .

# 541
Здравейте, д-р Георгиев,

При профилактични изследвания на дъщеря ми (9 г.) излезе йонизиран калций малко под норма, другият е в норма.
Тя яде много млечни продукти, явно не го усвоява. Удачно ли е да и давам калций на добавка? Като симптом, че не го усвоява мога да посоча, че за крехката си възраст има супер много кариеси, всичките и паднали млечни зъби са с кариеси, и има още. Вероятно и по костите дава отражение.

Взех и сироп Osteocare, след като педиатърът не предприе нищо, ще съм благодарна, ако ме посъветвате ок ли е да и давам този сироп и за колко време.

Прилагам стойностите на калция:

йонизиран калций: 1.07 nmol/l - реф. 1,12-1,23

калций: 2,55 - реф. 2,20 - 2,70

Благодаря предварително!

# 542
Здравейте, д-р Георгиев,
От няколко години съм с установен скъсан медианен рог на менискус на коляното. През м. Ноември, след нов инцидент (подхлъзване и много рязко изправяне на крака, без падане или удар), направих нов резонанс, като след инцидента се усещаше и тежест в прасеца дълго време, който потвърди диагнозата, вероятно и скъсването се беше увеличило, макар че нямам точно След отново нов лек инцидент реших да направя нов резонанс в началото на м. Януари
За съжаление, по време на резонанса, по незнаен за мен протокол, асистентката „блокира“ коляното ми с пластмасова пластина, с цел да не мърда по време на резонанса. Тази пластина се впи отзад в меката част на коляното ми, съжалявам, че реших да изтрая цялата процедура. След ЯМР се установи, че скъсването на менискуса е достигнало леко до самата става, но проблем стана това защипване на меката част. Усещането беше като рязане на меката част с бръснач, около месец след това избягвах колкото си може движението с цел да заздравее мястото.
За съжаление, след този инцидент със защипването по време на ЯМР, кракът и глезенът видимо се подуха (около 1-1.5см. по-голяма обиколка на прасеца и глезена, отколкото на другия крак), усещат се подуване, стягане, изтръпване, а вече минаха почти 3 месеца и симптомите не се оправят. Директно свързвам проблемите с този инцидент на меките тъкани с подуването, а не със скъсания менискус. Ходих веднага след ЯМР на съдов хирург, която изключи съдов проблем.. Въпреки че симптомите и болката избледняха с течение на времето, горните усещания си остават, и се изострят при по-сериозно свиване на крака, при сгъване под остър ъгъл между бедрото и прасеца в коляното.
Бих искал да попитам как да процедирам и откъде да започна, за да разбера дали проблемът е съдов, ортопедичен, не изключвам и появата на нещо ревматологично. Не знам дали това нещо въобще е лечимо след толкова време.

Здравейте,  
Благодаря Ви за изчерпателния въпрос и за доверието.

Ситуацията, която описвате, е комплексна и напълно разбирам тревогата Ви, особено предвид продължителността на симптомите и тяхната еволюция.

На първо място – нека разгледаме възможните причини:

🔹 Менискусът – скъсването му, особено ако засяга медиалния рог и има контакт със ставната повърхност, със сигурност може да създава болка и дискомфорт при натоварване, клякане или рязко сгъване на коляното. Това обаче не обяснява подуването на подбедрицата и глезена, както и изтръпването, които описвате.

🔹 Съдовите причини – щом съдовият хирург е изключил проблеми като дълбока венозна тромбоза или хронична венозна недостатъчност, това е обнадеждаващо. Но е добре и лимфната система да бъде оценена, защото лимфен застой също може да дава подобни симптоми.

🔹 Неврологична или ортопедична причина – притискане или възпаление на периферен нерв, най-често **n. tibialis или n. peroneus, също би могло да е в основата на усещанията, които описвате.

🔹 Ревматологични състояния* – макар по-рядко, те могат да дадат продължителен оток, скованост и болка, особено ако има автоимунен фон. Това е възможна посока, ако се изключат останалите.

Какво бих Ви препоръчал оттук нататък?

1. Обстойна ортопедична консултация с преглед на ЯМР изображенията (не само заключението) – включително клинични тестове за нервна и съдова симптоматика.

2. Неврологичен преглед – за уточняване дали има признаци на периферна невропатия или нервна компресия.

3. УЗД (доплер) на лимфен ток и меки тъкани – за оценка на евентуален лимфен застой или персистиращ оток.

4. Ако няма категорични данни за механичен – може да се насочи внимание и към ревматологична оценка, включително кръвни изследвания (ANA, RF, CRP, антинуклеарни антитела и др.).

Относно лечимостта – макар да са изминали 3 месеца, повечето от описаните състояния са лечими, особено ако се открие точната причина. Важно е да не се отлага повече, за да се избегне хронифициране на възпалението или структурни промени.

С уважение,  
д-р Росен Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 13:13 от Рaдост

# 543
Здравейте!
Какви маратонки са най-подходящи за бебета, които предстои да проходят?
С каква подметка?
Примерно Найк революшън подходящи ли са или подобни ?
Изглеждат леки и удобни .

Здравейте,

Благодаря Ви за въпроса – той е изключително важен, тъй като изборът на първи обувки има роля за здравословното прохождане и за правилното развитие на ходилото и стойката при децата.

🔹 През първите месеци на прохождане – т.е. когато детето започва да прави самостоятелни крачки, най-подходящи са:

✅ Обувки с мека, гъвкава, но стабилна подметка
- Подметката трябва да позволява естествено движение и „усещане“ на пода, без да е твърда или прекалено дебела.
- Гъвкавостта трябва да е в предната част на обувката, за да не пречи на нормалното движение на пръстите и свода.
- Твърд борд на петата.

✅ Материалът да е мек, дишащ и лек
- Това предотвратява запарване и натиск.
- Изкуствени и твърди материи не се препоръчват.

✅ Добро захващане към крака
- Обувката трябва да обгръща добре глезена, но без да го пристяга.
- Залепване (велкро) или връзки – и двете са подходящи, ако обувката не се разхлабва при движение.

С уважение, 
д-р Росен Георгиев 
Ортопед-травматолог

# 544
Здравейте, д-р Георгиев,

При профилактични изследвания на дъщеря ми (9 г.) излезе йонизиран калций малко под норма, другият е в норма.
Тя яде много млечни продукти, явно не го усвоява. Удачно ли е да и давам калций на добавка? Като симптом, че не го усвоява мога да посоча, че за крехката си възраст има супер много кариеси, всичките и паднали млечни зъби са с кариеси, и има още. Вероятно и по костите дава отражение.

Взех и сироп Osteocare, след като педиатърът не предприе нищо, ще съм благодарна, ако ме посъветвате ок ли е да и давам този сироп и за колко време.

Благодаря предварително!

Здравейте, благодаря за въпроса.

Най-често не е проблемът липсата или намаленият прием на калций, а неговото лошо усвояване.
Мога да ви посъветвам за диета, която е разнообразна и пълноценна храна.
Приемът на хранителни добавки в детска възраст се избягва.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 13:15 от Рaдост

# 545
Здравейте! Преди 1 година ми се появи лека болка в слабините и острани по крака до под коляното с изтръпване. Диагностицираха ме с коксартроза 3-та степен с препоръка за незабавна операция. Като цяло нямах проблем с движението, бях доста активна и затова не приех този вариант. Поисках второ мнение на ортопед. Тъй като ме боли повече при седене, а не при ходене и ми минава от милгама, той каза , че болката е неврологична , от кръста и да правя упражнения за паравертебрална мускулатура. Започнах рехабилитация и кинезитерапия. Всеки ден правя упражнения в къщи - и за коксартроза, и за гръб, кръст.  Изтръпването ми мина окончателно, другата болка понякога минава, друг път наболява. Като мина 1 година си направих рентгенова снимка, която показа, че положението е същото, няма влошаване. Аз съм на 67 г. Колко време, според вас, мога да я карам така, ще ми се размине ли операция? Съветват ме да пробвам мануална терапия (чакръкчия) за наместване на гърба. Бихте ли го препоръчали при моята диагноза?

# 546
Благодаря Ви за изчерпателния отговор, д-р Георгиев. Кои изследвания мога да направя във Вашата клиника?

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 10:55 от AnMary

# 547
Здравейте! Преди 1 година ми се появи лека болка в слабините и острани по крака до под коляното с изтръпване. Диагностицираха ме с коксартроза 3-та степен с препоръка за незабавна операция. Като цяло нямах проблем с движението, бях доста активна и затова не приех този вариант. Поисках второ мнение на ортопед. Тъй като ме боли повече при седене, а не при ходене и ми минава от милгама, той каза , че болката е неврологична , от кръста и да правя упражнения за паравертебрална мускулатура. Започнах рехабилитация и кинезитерапия. Всеки ден правя упражнения в къщи - и за коксартроза, и за гръб, кръст.  Изтръпването ми мина окончателно, другата болка понякога минава, друг път наболява. Като мина 1 година си направих рентгенова снимка, която показа, че положението е същото, няма влошаване. Аз съм на 67 г. Колко време, според вас, мога да я карам така, ще ми се размине ли операция? Съветват ме да пробвам мануална терапия (чакръкчия) за наместване на гърба. Бихте ли го препоръчали при моята диагноза?

Понякога симптомите могат да се припокриват и причината да е както неврологична, така и ортопедична.
Хубавият преглед и образната диагностика са от ключово значение за правилната диагноза.
Не мога да кажа дали ще Ви се размине операцията. Можете да приложите образни изследвания. Физиотерапия и рехабилитация би трябвало да се отразяват добре, масажите също. Не мога да Ви препоръчам чакръкчия.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 10:06 от Рaдост

# 548
Благодаря Ви за изчерпателния отговор, д-р Георгиев. Кои изследвания мога да направя във Вашата клиника?

Здравейте,
можете да видите изследванията тук: https://beta-clinic.com/prices-lab/

С уважение
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

# 549
Здравейте, доктор Георгиев.  Синът ми е на 1 година и 4 месеца и все още не ходи сам. По- късно започна и да сяда самостоятелно към 9ти месец, има три прегледа при ортопед няма диагнози,пълзи много ,хваща се за диван,стол,маса и  ходи по тях,но сам не,върви на колене и пълзи. Трябва ли да се тревожа,благодаря Ви!

# 550
Здравейте, д-р Георгиев,

Благодаря предварително!

Най-често не е проблемът липсата или намаленият прием на калций, а неговото лошо усвояване.

С уважение:
д-р Георгиев

Благодаря ви много за отговора! Диетата е разнообразна, тя яде всичко, включително много млечни, хапва и месо. На какво може да се дължи тогава лошото усвояване?

# 551
Скрит текст:
Здравейте, д-р Георгиев,

Благодаря предварително!

С уважение:
д-р Георгиев

Благодаря ви много за отговора! Диетата е разнообразна, тя яде всичко, включително много млечни, хапва и месо. На какво може да се дължи тогава лошото усвояване?

Здравейте,
причините може да са множество. Като: намален Витамин D, той е ключов за усвояването на калций в червата. Някои възпалителни състояния. Повишен прием на фосфати и оксалати, и още много други, които не ги очакваме в детска възраст.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 10:26 от Рaдост

# 552
Здравейте, доктор Георгиев.  Синът ми е на 1 година и 4 месеца и все още не ходи сам. По- късно започна и да сяда самостоятелно към 9ти месец, има три прегледа при ортопед няма диагнози,пълзи много ,хваща се за диван,стол,маса и  ходи по тях,но сам не,върви на колене и пълзи. Трябва ли да се тревожа,благодаря Ви!

Всяко дете е индивидуално. Има множество напълно здрави деца, които малко по-късно почват да пълзят и прохождат. Важното е, че имате преглед при ортопед и няма проблеми.

Препоръки:

- Насърчавайте движението

Осигурете време по корем (tummy time) – укрепва мускулите на гърба и врата.

Стимулирайте пълзенето и лазенето – това са важни стъпки преди прохождането.

Създайте безопасно пространство за игра, където бебето може да се изправя и опитва да ходи.

Използвайте мебели за подпиране – дивани, стабилни масички или кутии, за които детето може да се хване.

- Използвайте играчки за бутане и дърпане

Те насърчават баланса и координацията.

Избягвайте проходилки тип “бръмбар”, тъй като те могат да забавят самостоятелното прохождане.

- Бъдете търпеливи и избягвайте сравнения

Някои деца прохождат на 10 месеца, други след 16–18 месеца.

Важно е да се следи цялостното двигателно развитие, а не само ходенето.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 10:27 от Рaдост

# 553
Здравейте, д-р Георгиев,
След като бяхте изключително любезен да ми отговорите тук, получих диагнози невропатия на н.перонеус комунис и тимбиалис постериор. Според Вас, има ли лечение на установената невропатия, или само поддържаща терапия за подтискане на симптомите? Благодаря предварително!

# 554

Всяко дете е индивидуално. Има множество напълно здрави деца, които малко по-късно почват да пълзят и прохождат. Важното е, че имате преглед при ортопед и няма проблеми.

Препоръки:

- Насърчавайте движението

Осигурете време по корем (tummy time) – укрепва мускулите на гърба и врата.

Стимулирайте пълзенето и лазенето – това са важни стъпки преди прохождането.

Създайте безопасно пространство за игра, където бебето може да се изправя и опитва да ходи.

Използвайте мебели за подпиране – дивани, стабилни масички или кутии, за които детето може да се хване.

- Използвайте играчки за бутане и дърпане

Те насърчават баланса и координацията.

Избягвайте проходилки тип “бръмбар”, тъй като те могат да забавят самостоятелното прохождане.

- Бъдете търпеливи и избягвайте сравнения

Някои деца прохождат на 10 месеца, други след 16–18 месеца.

Важно е да се следи цялостното двигателно развитие, а не само ходенето.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Благодаря Ви сърдечно,  светли празници!

Общи условия

Активация на акаунт