Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 74 860
  • 675
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, д-р Георгиев.
Бебето ми все още няма ядра, "ябълкова кост" или тази част, която липсва при тазобедрената става на бебетата и за която се следи от вас ортопедите, просто не знам как точно се нарича.🙃
Проблем ли е, че на 5м. все още я няма и мога ли да я слагам седнала без нея или трябва да изчакам да се появи?
Благодаря!

# 526
Здравейте, д-р Георгиев! Моля за Вашето мнение относно план за лечение при следния резултат от ЯМР:
Установи се костномозъчен оток на задномедиалния аспект на медиален феморален кондил.
Тялото и част от задния рог на медиален менискус са с дегенерация и малки размери, а пред задния корен на менискуса се вижда фрагмент от менискус, вероятно във връзка с вертикално или радиално скъсване с дислокация.
Леко изтъняване на хрущяла на натоварената зона на медиална тибиофеморална междина.
Наличие на минимален ставен излив с оформяне на дискретна поплитеална киста. Няма данни за руптура на латералния менискус.
Интактни предна и задна кръстни връзки, медиална и латерална колатерална връзка, пателарно сухожилие, сухожилие на четириглавия бедрен мускул и пателарни ретинакулуми.
Заключение: скъсване и дегенерация на тялото и част от задния рог на медиален менискус с дислокация пред задния корен на менискуса.
За съжаление не мога да кача изображенията от ЯМР. По-конкретно бих искала да попитам дали и доколко е възможно консервативно лечение и неизбежна ли е артроскопията? В момента оплакванията са епизодична болка при натоварване и винаги – при клякане до долу. Положението е търпимо, но ме притесняват евентуални бъдещи проблеми, ако откажа операцията. Какво бихте ме посъветвали да избера?
С огромно уважение и благодарност за това, което правите!

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 21:15 от sept

# 527
Здравейте докторе.Имах болки в коляното и след направен ЯМР заключението беше-Руптура на задния рог на медиалния менискус.Парциална руптура на сухожилието на м.семимембранозус. Хондромалация пателе III степен."Bone bruise"на тибията.Ставен излив
И понеже тези термини нищо не ми говорят имам нужда от помощ какво означават и какво да правя оттук нататък

# 528
Здравейте,д-р Георгиев!
Ще.се опитам да изпратя файл или снимки(скрийншот) на анализи на двете ми деца,направени с апарат,който не знам как наричате.
Повода е проверка на момичето,което носи стелки от година и половина,и консултация за момчето,при което забелязах изкривявания в областта на гръбнака.
Моля за мнение какви стъпки следва да предприемем за корекция,за лечение,или всичко е нормално засега и няма от какво да се притеснявам. Благодаря предварително!
Скрит текст:

Първите снимки са на момчето-14.5 години футболист.
Момичето е на 16,не спортува.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 22:45 от AnMary

# 529
Здравейте, д-р Георгиев.
От 2022 година имам болки в ставите - колене, лакти и на пръстите на ръцете, по-рядко в тазибедрената става. Болката не е постоянна, а се обостря на моменти. Изследвала съм ревматоиден фактор, анти ССП, АНА скрининг. Всички са в норма, освен АНА скрининга, който е 1:320 (имам хипофункция на щитовидната жлеза и Хашимото). Ставите (колене и лакти) ме болят повече в свито положение. Често се събуждам нощно време от болки в едното коляно или в единия лакът. Коленете ме болят почти постоянно през деня.
Пристеснявам се да не е второ автоимунно заболяване, въпреки отрицателните изследвания. Дали е възможно? Благодаря.

Здравейте, 

Разбирам притесненията Ви и благодаря, че споделяте толкова детайлно симптомите си. Възможно е болките в ставите да са свързани както с автоимунен процес, така и с други състояния, като дегенеративни или възпалителни заболявания на ставите. 

Фактът, че ревматоидният фактор и анти-ССП са отрицателни, намалява вероятността за ревматоиден артрит, но повишеният АНА скрининг може да е индикация за автоимунна активност. Възпалителните ставни заболявания могат да бъдат предизвикани или усложнени от съпътстващи автоимунни състояния, включително Хашимото. 

Болката, която описвате – по-изразена в свито положение на ставите и със събуждане през нощта – може да бъде свързана с възпалителен процес, но също така и с механични или дегенеративни промени (например ранни прояви на остеоартрит). 

Препоръчвам Ви консултация с ревматолог за допълнителна оценка, включително изследване на допълнителни автоантитела (например dsDNA, ENA панел) и евентуално образни изследвания на ставите (рентген, ултразвук или ЯМР). Важно е също така да се оцени състоянието на щитовидната Ви жлеза, тъй като хормоналният дисбаланс може да влияе върху ставите и мускулите. 

За облекчаване на симптомите може да се обсъдят промени в двигателния режим, физиотерапия и подходящи противовъзпалителни или хондропротективни средства, но конкретната терапия зависи от точната диагноза. 

Не отлагайте консултацията – ранната диагностика и подходящият подход могат да предотвратят усложнения и да подобрят качеството Ви на живот. 

Бъдете здрави! 
Д-р Росен Георгиев
www.beta-clinic.com

# 530
Здравейте, от два дни се появи една болка, която се усеща повърхностна. Опасва левият крак, покрай слабините и много ниско в кръста, където започва седалището. Основно ме боли като седя или като лежа на тази страна. Появи се изведнъж от нищо. Работя на бюро по 8 часа, тренирам на кростренажор няколко пъти в седмицата. Но точно преди да се появи болката не бях тренирала три дни. Притеснено ми е, защото във вторник пътувам в чужбина за седмица, не знам какво е това, дали е опасно. Не виждам кога мога да посетя лекар, нямам никакво време преди пътуването. На 35 съм. Благодаря предварително.

Здравейте,  

От описаните симптоми най-вероятната причина за болката е мускулно претоварване или прищипване на нервна структура, особено ако водите заседнал начин на живот и работите продължително в седнало положение. Болката, която опасва слабините, ниската част на кръста и седалището, може да бъде свързана с:  

🔹 Пириформис синдром – дразнене или притискане на седалищния нерв от мускул в тазовата област, често отключвано при дълго седене.  
🔹 Сакроилиачна дисфункция – проблеми в ставата между кръстната кост и таза, които причиняват болка при седене или легнало положение.  
🔹 Мускулен спазъм или възпаление  

⚠ Какво можете да направите преди пътуването?
✅ Опитайте се да редувате седене с леки раздвижвания на всеки 30-40 минути.  
✅ Разтягания за кръста, седалището и бедрата могат да помогнат.  
✅ Топъл компрес или лек масаж в засегнатата зона.  
✅ Временно използване на противовъзпалителен гел или НСПВС – ако нямате противопоказания  
✅ Ако болката се засилва, избягвайте интензивни тренировки.  

Ако усетите изтръпване, слабост в крака или засилваща се болка при ходене, препоръчително е да се консултирате със специалист възможно най-скоро.  

Желая Ви леко пътуване и бързо възстановяване!  
Д-р Росен Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:48 от Рaдост

# 531
Здравейте, д-р Георгиев.
Бебето ми все още няма ядра, "ябълкова кост" или тази част, която липсва при тазобедрената става на бебетата и за която се следи от вас ортопедите, просто не знам как точно се нарича.🙃
Проблем ли е, че на 5м. все още я няма и мога ли да я слагам седнала без нея или трябва да изчакам да се появи?
Благодаря!

Здравейте,  

Разбирам напълно притесненията Ви. Това, за което говорите, са ядрата на осификация на тазобедрените стави – частта от бедрената кост, която постепенно се вкостява при растежа на бебето.  

Обикновено ядрата на осификация започват да се формират около 4-6 месеца, но при някои бебета това се случва по-късно. Закъснялата поява невинаги означава проблем, но е важно да се проследи развитието на тазобедрените стави чрез ултразвуков преглед (Граф метод).

🔹 Мога ли да слагам бебето седнало?
Ако ядрата на осификация все още не са се появили, не е препоръчително да слагате бебето седнало за продължителни периоди, особено ако то не се изправя само. Това натоварва тазобедрените стави и може да забави правилното им развитие. Позволете на бебето да Ви води.

🔹 Какво можете да направите?
✅ Продължете с препоръчаното от вашия педиатър проследяване.  
✅ Оставяйте бебето повече време по корем, за да стимулирате правилното мускулно развитие.  
✅ Избягвайте пасивното седене (например подпиране с възглавници).  

Ако имате съмнения или въпроси, най-добре е да направите консултация с детски ортопед, за да се уверите, че всичко се развива нормално.  

Поздрави и не се притеснявайте – всяко бебе има свое индивидуално темпо на развитие! 😊  
Можете да видите още: https://beta-clinic.com/%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1% … 0%B5%D1%82%D0%B0/

Д-р Росен Георгиев

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:49 от Рaдост

# 532
Здравейте, д-р Георгиев! Моля за Вашето мнение относно план за лечение при следния резултат от ЯМР:
Установи се костномозъчен оток на задномедиалния аспект на медиален феморален кондил.
Тялото и част от задния рог на медиален менискус са с дегенерация и малки размери, а пред задния корен на менискуса се вижда фрагмент от менискус, вероятно във връзка с вертикално или радиално скъсване с дислокация.
Леко изтъняване на хрущяла на натоварената зона на медиална тибиофеморална междина.
Наличие на минимален ставен излив с оформяне на дискретна поплитеална киста. Няма данни за руптура на латералния менискус.
Интактни предна и задна кръстни връзки, медиална и латерална колатерална връзка, пателарно сухожилие, сухожилие на четириглавия бедрен мускул и пателарни ретинакулуми.
Заключение: скъсване и дегенерация на тялото и част от задния рог на медиален менискус с дислокация пред задния корен на менискуса.
За съжаление не мога да кача изображенията от ЯМР. По-конкретно бих искала да попитам дали и доколко е възможно консервативно лечение и неизбежна ли е артроскопията? В момента оплакванията са епизодична болка при натоварване и винаги – при клякане до долу. Положението е търпимо, но ме притесняват евентуални бъдещи проблеми, ако откажа операцията. Какво бихте ме посъветвали да избера?

Здравейте,  

Благодаря Ви за доверието! От описанието на ЯМР се вижда, че имате скъсване и дегенерация на медиалния менискус с дислокация на фрагмент, както и костномозъчен оток в областта на медиалния феморален кондил. Това означава, че натоварването в тази зона вече е довело до известни структурни промени.  

❓ Може ли да се избегне операцията?  
Консервативното лечение е вариант, но основният въпрос е дали дислоцираният фрагмент причинява механични блокажи, или значителна болка. Във Вашия случай:  

✔️ Ако симптомите са лека болка при натоварване и клякане, но без блокиране, силна нестабилност или постоянни отоци, може да се опита консервативен подход. Можете да пробвате prp терапия на колянна става.

❌ Ако имате блокиране на ставата, чувство на нестабилност, чести отоци или прогресивно влошаване, артроскопията е по-добрият вариант, защото скъсаният менискус няма да заздравее сам, а дислоцираният фрагмент може да продължи да дразни ставата.  

Консервативен подход (ако няма блокаж)  
✅ Физиотерапия – укрепване на мускулатурата около коляното, особено на четириглавия бедрен мускул, за да се намали натоварването върху менискуса.  
✅ Противовъзпалителна терапия (при нужда) – кратък курс с НСПВС при болка и възпаление.  
✅ Хондропротектори – глюкозамин, хондроитин сулфат, колаген тип II – за забавяне на дегенеративните промени.  
✅ Вискосуплементация (хиалуронова киселина) – при нужда може да се направи инжекция за подобряване на ставната функция.  
✅ Избягване на клякане и резки ротационни движения.  
✅ Лед и компресия при оток.  

👉 Заключение:
Ако симптомите Ви са поносими и няма блокаж, може да опитате консервативен подход с редовно проследяване. Ако болката или функционалните ограничения се влошат, артроскопията е доброто дългосрочно решение.  

💡 Важно: Ако планирате да се върнете към по-активен начин на живот, спорт или продължително натоварване на коляното, артроскопията ще Ви осигури по-добра прогноза и ще предотврати допълнителни увреждания.  

Желая Ви бързо възстановяване и съм на разположение, ако имате допълнителни въпроси!  

Д-р Росен Георгиев  
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:50 от Рaдост

# 533
Здравейте докторе.Имах болки в коляното и след направен ЯМР заключението беше-Руптура на задния рог на медиалния менискус.Парциална руптура на сухожилието на м.семимембранозус. Хондромалация пателе III степен."Bone bruise"на тибията.Ставен излив
И понеже тези термини нищо не ми говорят имам нужда от помощ какво означават и какво да правя оттук нататък

Здравейте, 

Разбирам, че медицинските термини могат да звучат объркващо, затова ще Ви обясня накратко всяка находка и какво означава за Вас. 

1️⃣ Руптура на задния рог на медиалния менискус – Това означава, че имате скъсване на вътрешния менискус (малката хрущялна структура в коляното, която играе ролята на амортисьор). Тази увреда може да причинява болка, особено при клякане, ротации на коляното и продължително стоене. 

2️⃣ Парциална руптура на сухожилието на m. semimembranosus – Частично разкъсване на сухожилието на един от мускулите в задната част на бедрото. Това може да води до болка в задната част на коляното, особено при движение и натоварване. 

3️⃣ Хондромалация на пателата III степен – Увреждане на хрущяла под капачката на коляното (пателата). III степен означава, че хрущялът е сериозно омекотен и частично износен, което може да причинява болка при изкачване/слизане по стълби, продължително седене или спорт. 

4️⃣ "Bone bruise" на тибията – Това е вид костен оток или микроскопични увреди в костта на подбедрицата (тибията), които се получават при удар, падане или прекомерно натоварване. 

5️⃣ Ставен излив – Натрупване на течност в колянната става, което обикновено е резултат от възпаление, дразнене или травма. 

--- 

✅ Какво да правите оттук нататък?

➡️ Консервативно лечение (ако болката е поносима и няма блокиране на ставата):
🔹 Ограничаване на натоварването (избягвайте клякане, рязко усукване на коляното). 
🔹 Физиотерапия – упражнения за стабилизация на коляното и заздравяване на мускулите около него. 
🔹 Лекарства – нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, диклофенак) при болка и възпаление. 
🔹 Вътреставни инжекции – хиалуронова киселина или PRP терапия (богата на тромбоцити плазма) могат да помогнат за подобряване на състоянието на хрущяла. 
🔹 Избягвайте продължително седене със свити крака. 

➡️ Кога се налага операция (артроскопия)? 
🔸 Ако имате постоянна болка, която не се повлиява от консервативно лечение. 
🔸 Ако коляното блокира (усещате, че "засича" при движение). 
🔸 Ако хрущялната увреда се влошава и създава хронични оплаквания. 

👉 Заключение:
Ако симптомите са леки, може да опитате консервативно лечение с физиотерапия и медикаменти. Ако болката и дискомфортът продължават или се влошават, артроскопска операция може да бъде най-добрият вариант за възстановяване на функцията на коляното. 

Желая Ви бързо възстановяване! 
Д-р Росен Георгиев
Ортопед-травматолог
www.beta-clinic.com

# 534
Здравейте,д-р Георгиев!
Ще.се опитам да изпратя файл или снимки(скрийншот) на анализи на двете ми деца,направени с апарат,който не знам как наричате.
Повода е проверка на момичето,което носи стелки от година и половина,и консултация за момчето,при което забелязах изкривявания в областта на гръбнака.
Моля за мнение какви стъпки следва да предприемем за корекция,за лечение,или всичко е нормално засега и няма от какво да се притеснявам. Благодаря предварително!
Скрит текст:

Първите снимки са на момчето-14.5 години футболист.
Момичето е на 16,не спортува.

Здравейте, благодаря за въпроса.

От приложените снимки се вижда, че има промени в стойката и се нуждае от качествен ортопедичен преглед.

Съветвам Ви да направите след прегледа и ортопедични стелки.

С уважение
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:52 от Рaдост

# 535
Здравейте, д-р Георгиев и благодаря за отделеното време и полезната информация!
Имам въпрос относно Бейкерови кисти. Интересувам се има ли начин да се отстранят безоперативно или поне да се намалят.
Носи ли риск отказ от операция?

# 536
Скрит текст:

Здравейте,  

Благодаря Ви за доверието! От описанието на ЯМР се вижда, че имате скъсване и дегенерация на медиалния менискус с дислокация на фрагмент, както и костномозъчен оток в областта на медиалния феморален кондил. Това означава, че натоварването в тази зона вече е довело до известни структурни промени.  

❓ Може ли да се избегне операцията?  
Консервативното лечение е вариант, но основният въпрос е дали дислоцираният фрагмент причинява механични блокажи или значителна болка. Във Вашия случай:  

✔️ Ако симптомите са лека болка при натоварване и клякане, но без блокиране, силна нестабилност или постоянни отоци, може да се опита консервативен подход. Можете да пробвате prp терапия на колянна става.

❌ Ако имате блокиране на ставата, чувство на нестабилност, чести отоци или прогресивно влошаване, артроскопията е по-добрият вариант, защото скъсаният менискус няма да заздравее сам, а дислоцираният фрагмент може да продължи да дразни ставата.  

Консервативен подход (ако няма блокаж)  
✅ Физиотерапия – укрепване на мускулатурата около коляното, особено на четириглавия бедрен мускул, за да се намали натоварването върху менискуса.  
✅ Противовъзпалителна терапия (при нужда) – кратък курс с НСПВС при болка и възпаление.  
✅ Хондропротектори – глюкозамин, хондроитин сулфат, колаген тип II – за забавяне на дегенеративните промени.  
✅ Вискосуплементация (хиалуронова киселина) – при нужда може да се направи инжекция за подобряване на ставната функция.  
✅ Избягване на клякане и резки ротационни движения.  
✅ Лед и компресия при оток.  

👉 Заключение:
Ако симптомите Ви са поносими и няма блокаж, може да опитате консервативен подход с редовно проследяване. Ако болката или функционалните ограничения се влошат, артроскопията е доброто дългосрочно решение.  

💡 Важно: Ако планирате да се върнете към по-активен начин на живот, спорт или продължително натоварване на коляното, артроскопията ще Ви осигури по-добра прогноза и ще предотврати допълнителни увреждания.  

Желая Ви бързо възстановяване и съм на разположение, ако имате допълнителни въпроси!  

Д-р Росен Георгиев  
www.beta-clinic.com

От сърце Ви благодаря за отделеното време и подробната информация! Ще ми бъде изключително полезна при вземане на решение! Бъдете здрав!

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:53 от Рaдост

# 537
Много ви благодаря за подробния отговор!!!

Скрит текст:
Здравейте, д-р Георгиев.
Благодаря!

Здравейте,  

Разбирам напълно притесненията Ви. Това, за което говорите, са ядрата на осификация на тазобедрените стави – частта от бедрената кост, която постепенно се вкостява при растежа на бебето.  

Обикновено ядрата на осификация започват да се формират около 4-6 месеца, но при някои бебета това се случва по-късно. Закъснялата поява не винаги означава проблем, но е важно да се проследи развитието на тазобедрените стави чрез ултразвуков преглед (Граф метод).

🔹 Мога ли да слагам бебето седнало?
Ако ядрата на осификация все още не са се появили, не е препоръчително да слагате бебето седнало за продължителни периоди, особено ако то не се изправя само. Това натоварва тазобедрените стави и може да забави правилното им развитие. Позволете на бебето да Ви води.

🔹 Какво можете да направите?
✅ Продължете с препоръчаното от вашия педиатър проследяване.  
✅ Оставяйте бебето повече време по корем, за да стимулирате правилното мускулно развитие.  
✅ Избягвайте пасивното седене (например подпиране с възглавници).  

Ако имате съмнения или въпроси, най-добре е да направите консултация с детски ортопед, за да се уверите, че всичко се развива нормално.  

Поздрави и не се притеснявайте – всяко бебе има свое индивидуално темпо на развитие! 😊  
Можете да видите още: https://beta-clinic.com/%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1% … 0%B5%D1%82%D0%B0/

Д-р Росен Георгиев

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:54 от Рaдост

# 538
Благодаря ви за изчерпателния отговор.
Скрит текст:
Здравейте, д-р Георгиев.
От 2022 година имам болки в ставите - колене, лакти и на пръстите на ръцете, по-рядко в тазибедрената става. Болката не е постоянна, а се обостря на моменти. Изследвала съм ревматоиден фактор, анти ССП, АНА скрининг. Всички са в норма, освен АНА скрининга, който е 1:320 (имам хипофункция на щитовидната жлеза и Хашимото). Ставите (колене и лакти) ме болят повече в свито положение. Често се събуждам нощно време от болки в едното коляно или в единия лакът. Коленете ме болят почти постоянно през деня.
Пристеснявам се да не е второ автоимунно заболяване, въпреки отрицателните изследвания. Дали е възможно? Благодаря.

Здравейте,  

Разбирам притесненията Ви и благодаря, че споделяте толкова детайлно симптомите си. Възможно е болките в ставите да са свързани както с автоимунен процес, така и с други състояния, като дегенеративни или възпалителни заболявания на ставите.  

Фактът, че ревматоидният фактор и анти-ССП са отрицателни, намалява вероятността за ревматоиден артрит, но повишеният АНА скрининг може да е индикация за автоимунна активност. Възпалителните ставни заболявания могат да бъдат предизвикани или усложнени от съпътстващи автоимунни състояния, включително Хашимото.  

Болката, която описвате – по-изразена в свито положение на ставите и със събуждане през нощта – може да бъде свързана с възпалителен процес, но също така и с механични или дегенеративни промени (например ранни прояви на остеоартрит).  

Препоръчвам Ви консултация с ревматолог за допълнителна оценка, включително изследване на допълнителни автоантитела (например dsDNA, ENA панел) и евентуално образни изследвания на ставите (рентген, ултразвук или ЯМР). Важно е също така да се оцени състоянието на щитовидната Ви жлеза, тъй като хормоналният дисбаланс може да влияе върху ставите и мускулите.  

За облекчаване на симптомите може да се обсъдят промени в двигателния режим, физиотерапия и подходящи противовъзпалителни или хондропротективни средства, но конкретната терапия зависи от точната диагноза.  

Не отлагайте консултацията – ранната диагностика и подходящият подход могат да предотвратят усложнения и да подобрят качеството Ви на живот.  

Бъдете здрави!  
Д-р Росен Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:54 от Рaдост

# 539
Здравейте, д-р Георгиев,
От няколко години съм с установен скъсан медианен рог на менискус на коляното. През м. Ноември, след нов инцидент (подхлъзване и много рязко изправяне на крака, без падане или удар), направих нов резонанс, като след инцидента се усещаше и тежест в прасеца дълго време, който потвърди диагнозата, вероятно и скъсването се беше увеличило, макар че нямам точно След отново нов лек инцидент реших да направя нов резонанс в началото на м. Януари
За съжаление, по време на резонанса, по незнаен за мен протокол, асистентката „блокира“ коляното ми с пластмасова пластина, с цел да не мърда по време на резонанса. Тази пластина се впи отзад в меката част на коляното ми, съжалявам, че реших да изтрая цялата процедура. След ЯМР се установи, че скъсването на менискуса е достигнало леко до самата става, но проблем стана това защипване на меката част. Усещането беше като рязане на меката част с бръснач, около месец след това избягвах колкото си може движението с цел да заздравее мястото.
За съжаление, след този инцидент със защипването по време на ЯМР, кракът и глезенът видимо се подуха (около 1-1.5см. по-голяма обиколка на прасеца и глезена, отколкото на другия крак), усещат се подуване, стягане, изтръпване, а вече минаха почти 3 месеца и симптомите не се оправят. Директно свързвам проблемите с този инцидент на меките тъкани с подуването, а не със скъсания менискус. Ходих веднага след ЯМР на съдов хирург, която изключи съдов проблем.. Въпреки че симптомите и болката избледняха с течение на времето, горните усещания си остават, и се изострят при по-сериозно свиване на крака, при сгъване под остър ъгъл между бедрото и прасеца в коляното.
Бих искал да попитам как да процедирам и откъде да започна, за да разбера дали проблемът е съдов, ортопедичен, не изключвам и появата на нещо ревматологично. Не знам дали това нещо въобще е лечимо след толкова време.

Общи условия

Активация на акаунт