Интервю на Анна Цолова с д-р Рада Маркова - специалист по педиатрия и детска пулмология

 • 19 572
 • 27
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Доц. д-р Рада Маркова отговори на въпросите, които вие отправихте към нея в тази тема.
Известната журналистка Анна Цолова ги събра и обобщи, а след това ги зададе в специално интервю за вас, което ви представяме в темата. Интервюто е записано на 13 април 2020 г.

Д-р Маркова е специалист по педиатрия и детска пулмология. Има огромен опит в областта на детското здраве и хроничните заболявания на дихателната система. Пред името ѝ има и научно звание – „доктор“. Тя е доцент в Медицинския университет в Плевен и не на последно място – майка е на три деца.

Тя ще продължи да дава отговори на вашите въпроси в специална тема тук във форума.
Можете да задавате Вашите въпроси към д-р Маркова в новата консултантска тема.


Въпроси от интервюто:
 
Какво е най-важното, което трябва да знаем за предпазването на децата от коронавируса?

Новородените и бебетата до първата си година в по-голям риск ли са?

Имате ли информация в България какви са данните за протичането на заболяването при деца? Има ли усложнения при тях или не?

Какво става с имунитета на децата, които вече повече от месец стоят затворени вкъщи?
Как препоръчвате родителите да запазят и подсилят имунитета на децата?


Какво мислите за забраните децата да излизат на разходка в парка или пред блока?

Какво е мнението Ви за носенето на маски от деца?
Има ли опасност от задушаване на детето, ако носи маска?


Какво е мнението Ви за колективния имунитет?

Деца с какви заболявания трябва да спазват строга карантина?

Децата с алергии по-застрашени ли от тежко протичане на вируса?
Трябва ли да задържим децата с алергии за по-дълго време вкъщи, когато училищата и детските градини отново отворят врати?


Как можем да окажем адекватна първа помощ у дома на дете с алергии и астма?

В рисковата група ли попадат деца, които са имали тежки двустранни бронхопневмонии?

Възможно ли е симптомите на коронавирус при децата да са по-различни от тези при възрастните?

Как да се погрижим за психическото състояние на децата?
Как да предпазим собственото си психическо здраве?


Отлагането на ваксините няма ли да повлияе на способността на децата да се предпазят от болести?

Предпазва ли ни БЦЖ ваксината от коронавирус?
Смятате ли, че правителството може да промени намерението си да редуцира присъствието на ваксината в имунизационния календар?
Кога се е случила промяната в имунизационния календар?


Какво е Вашето предвиждане за нагласата към ваксините в светлината на сегашната криза?
Предвиждате ли, че настроенията срещу ваксинирането ще намалеят?
Ако за да започне масовата употреба на една ваксина са нужни между 15 и 20 години, тогава на какво се надява светът по отношение на коронавируса?


Смятате ли, че има двоен стандарт спрямо мерките за коронавируса - в черквите вярващите се причестяват, а в същото време на хората е забранено да излязат на разходка?

Ако човек, който е шофьор на камион и е преминал през редица европейски страни, а в момента прекарва карантината вкъщи, достатъчно безопасно ли е за децата, ако те са на отделен етаж и са взети всички мерки?

Бяха тествани 1000 полицаи и се установи, че 0,7% от тях са се срещали с коронавируса. Защо 0,7% само според Вас са се срещали с него под една или друга форма?
Ниският процент какво означава? Че мерките са сработили или че мерките в момента са излишно тежки?


Какво мислите за предложението на бизнеса за „България на две скорости“?

Какво мислите за това, че не чуваме за план за това какво следва след 12-ти май?

Ако един човек е влязъл в болница след тежка черепно-мозъчна травма или след тежък инсулт, но се е оказал и положителен за коронавирус и изгуби живота си, от какво е починал?

Каква е разликата между различните видове тестове?
Според Вас всички тестове на пазара в България надеждни ли са?
Какво е мнението Ви за масовото тестване на населението?
Имате ли представа каква част от българите отиват в частна лаборатория да се тестват, с надеждата да бъдат здрави?


Има ли според Вас лекарство, което би било ефективно при установен COVID?

Вие в лично качество, като лекар, изпитвате ли страх за себе си? За това, че може да заразите близките си?

Има ли сред родителите страх да заведат децата си на лекар?

Как бихте успокоили хората, които се притесняват толкова много от вируса?
Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Вижте всички специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 13:15 от Mamma

# 1
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Какво е най-важното, което трябва да знаем за предпазването на децата, що се касае до коронавируса? Изобщо, какво да правим за тяхното ежедневие?

Д-р Маркова:
По отношение на коронавирусната инфекция – за всички е ясно, че това е един нов вирус, който е непознат, с който ние тепърва се сблъскваме. Това, което ни е известно от цялата научна информация е, че вирусът определено има протективно действие по отношение на децата, тоест те са много по-малко засегнати. По-леко боледуват, преобладават т.нар. атипични форми на заболяването, поради което за нас, педиатрите, тежестта на това заболяване е много по-малка, отколкото при хората, които се занимават с възрастна патология. Проблемът, както знаем, е, че тази инфекция се пренася лесно точно чрез децата, поради което те са като „резервоар на инфекцията“ поради асимптомното носителство. Поради това изобилстват тези кадри, които виждаме от чужбина на отделянето на децата от техните баби и дядовци, поради причина, че действително могат да бъдат заразоносители за тях.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:45 от Редактор***

# 2
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Има въпрос от потребител на BG-Mamma – новородените и бебетата до първата си година в по-голям риск ли са, защото очевидно хората се притесняват много?

Д-р Маркова:
Това притеснение би трябвало лека-полека да се успокои, защото с тази инфекция според мен ние ще живеем, ще бъдем принудени да живеем години наред. Не вярвам толкова бързо тя да изчезне, не вярвам и да се намери лечение. За момента то не съществува, нито пък ваксина в обозримите една-две години. Така че хората би трябвало малко по-спокойно да възприемат тази пандемия. Имало е такива епидемични взривове в различни места от света, така че и тази пандемия ще мине и ще замине със съответните поуки от нея. Данните, които съществуват, не показват разлика в заболеваемостта по отношение на новородените и на останалите възрастови групи. Разбира се, децата, които се кърмят, имат протекцията и от своите майки. Новородените също така много по-малко биват извеждани, тоест те почти пък нямат никакви социални контакти, което прави риска за тяхното разболяване, бих казала, минимален.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:51 от Редактор***

# 3
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Един допълнителен въпрос. От Щаба една сутрин разбрахме, че има и пациент – 4-годишно дете. Имате ли информация в България, в страната, какви са данните, как протича заболяването? Имало ли е усложнения при деца, или не?

Д-р Маркова:
При пациентите в детска възраст заболяването протича като една стандартна вирусна инфекция, дори не тежко протичаща – с обща отпадналост, главоболие, гърлобол, мускулни болки. Някои от тях имат суха и непродуктивна кашлица. Абсолютно неспецифични са симптомите. Децата за момента, при които е установена коронавирусна инфекция, не са в тежко състояние.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:53 от Редактор***

# 4
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Какво става обаче с имунитета на децата, които вече повече от месец стоят затворени вкъщи в по-голямата част от времето си? Това е въпрос, който задават изключително много хора.

Д-р Маркова:
Този въпрос е абсолютно резонен, тъй като децата, за разлика от възрастните, които са в карантина, няма как да бъдат спрени. Тоест те имат нужда от физическа активност, те имат нужда от разходки, имат нужда от въздух. При тях терапията и въобще общуването с външната среда е част от тяхното нормално развитие. Така че имунитетът при всички случаи се компрометира с това задържане на децата толкова време в домашна среда.

Анна Цолова:
Какво препоръчвате на родителите тогава, така че децата им, въпреки че прекарват голяма част от времето си затворени, въпреки пролетта, да запазят имунитета си? Има и много такива въпроси. Достатъчно ли е да се ядат само пресни плодове и зеленчуци, да се взима витамин С, трябва ли да се взима допълнително витамин Д. Всъщност Вие Вашите децата как ги осигурявате и стабилизирате имунитета им?

Д-р Маркова:
Витамин С си се явява слаба киселина, тоест непрекъснатото даване на витамин С по никакъв начин не го подкрепяме, тъй като може да доведе до образуване на бъбречни конкременти, променя PH на урината... Тоест витамин С има смисъл да бъде вземано тогава, когато човек наистина е с данни за вирусна инфекция, тоест е болен. През останалото време доказано е, че някои от витамините, като витамин Д и С, имат протективен ефект по отношение на вируса, но кога точно ще се случи да се разболеете, ако се разболеете от коронавирусна инфекция, това човек няма как да го знае. Поради което всъщност за децата най-важно е да се хранят пълноценно, тоест да им се готви, да се хранят с домашна храна. Това, което ние педиатрите апелираме е по някакъв начин да се създаде регламентирано извеждане на децата в паркови пространства и в планината, с която София може да се гордее. Поради това, че от наша гледна точка няма никакъв риск за разболяването на децата, ако те посещават при спазването на всички ограничения и на социалната дистанция тези места. Разбира се, говорим в присъствието на родител, при изолиране съответно от други деца, доколкото това е възможно. Но разходките на открито и физическата активност са основни моменти, за да може да имаме нормално развитие на нашите деца и имунитетът да съществува като наистина защита, да не стане автоимунитет, т.е. да не се обърне срещу нас.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:11 от Редактор***

# 5
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Вие всъщност отговорихте и на следващия ми въпрос – какво мислите за забраните и за това, че децата не могат да играят нито в градинката, нито пред блока?

Д-р Маркова:
На този етап, в който ние нямаме други ясни методи освен наистина дистанцирането и социалната изолация, спазването на карантината в този вид е начинът, по който ние можем да избегнем разпространението на вируса, но децата си имат нужда от своето и особено ние, родителите, в това число и аз се включвам, трябва да можем да осигурим максимално добри условия за нашите деца. Поради което разходката според мен е част от едно нормално детско ежедневие.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:14 от Редактор***

# 6
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Какво Ви е мнението за носенето на маски от деца? Вече има и такава издадена заповед – всички навън да сме с маски, което се отнася и за децата.

Д-р Маркова:  
Ами вижте, спазваме я. При всички случаи маските имат своето значение, особено при децата, при които пък броят на асимптомните носители на коронавирусна инфекция е голям, тоест действително децата често нямат клиника, а са вирусоносители. Поради което всъщност ние с маските протектираме останалите хора. При децата няма как да кажете „Не, не пипай, не отивай при еди-кой си“, тоест те действително търсят социален контакт и това е някакъв начин да предпазим другите хора. Друг е въпросът, че част от децата отказват. Това е като с шапките и децата. Колкото можете да ги накарате да бъдат с шапки, толкова и с маски. Трудно е, но при всички случаи трябва и да се направи опит да се контролира това заболяване.

Анна Цолова:
Включително има въпрос от потребител на BG-Mamma: има ли опасност от задушаване на детето, ако носи маска?

Д-р Маркова:
Детето носи маска по време на активно състояние, а не в сън, така че няма как да се задуши, когато е будно и активно. Мисля, че този въпрос е ясен.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:17 от Редактор***

# 7
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Колективният имунитет? Всъщност специалисти Ваши колеги и тук в България, и не само, спорят по темата дали по-младите, здравите, работоспособните да си изградят имунитет, след като се заразят, работейки и продължавайки живота си, или да останем затворени вкъщи всички, каквато е и философията на Щаба в България.

Д-р Маркова:
Колективният имунитет е нещо много интересно. Не знам дали хората съзнават какво се влага в тази дума. Когато коментираме имунизациите, под колективен имунитет се разбира такъв брой имунизирани (примерно сто човека), при които, дори и при неимунизирани хора сред тях, рискът от възникване на инфекция да е нулев. Колкото е по-заразно едно заболяване, толкова по-висок процент от хората трябва да бъдат имунизирани, за да може действително този колективен имунитет да пази неимунизираните. При коронавирусната инфекция имаме два много сериозни проблема. Единият проблем е, че ние не сме наясно всъщност какъв е точно контагиозният индекс при това заболяване. И вторият въпрос и проблем – това е, че всъщност този имунитет, дори и при преболедувалите, никой не може да отговори колко траен е. Така че съществуването на колективен имунитет сред населението е един неясен феномен по отношение на коронавирусната инфекция.

# 8
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Продължавам с въпросите. Деца с какви заболявания трябва да спазват строга карантина? Обобщавам с този въпрос много въпроси на потребители на BG-Mamma.

Д-р Маркова:
Така, както няма абсолютни контраиндикации за имунизации, по същия начин няма абсолютни контраиндикации за това деца в своето ежедневие да излизат и съответно да имат един нормален начин на живот. Абсолютна или строга карантина би следвало да спазват деца, които са с тежки онкологични заболявания, при които се провежда в момента химиотерапия. Автоимунни заболявания, при които също е потиснат имунитетът, взимайки определени препарати, стероиди и съответно цитостатици. Ако са прясно оперирани, ако скоро е имало някаква травма, ако е имало остро инфекциозно заболяване, да речем една прекарана пневмония или друг тип инфекция, би следвало да спазват една по-сериозна карантина. Но всички деца, които са с хронични заболявания с добър контрол, по-никакъв начин не са по-рискови от средностатистическите деца. Аз понеже се занимавам с деца с бронхиална астма, честно имаме питане дали астмата и съответно инхалаторните медикаменти създават подлежащ терен по отношение на коронавирусната инфекция. Отговорът е не. При една добре контролирана астма ние сме много по-спокойни за нашите пациенти и те не бива да спират тяхното лечение.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:22 от Редактор***

# 9
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Има и много въпроси, свързани с алергиите. До момента се коментира, че хората с автоимунни заболявания са по-застрашени от тежка развръзка на заболяването при заразяване с COVID-19. Както знаем, пише потребител на BG-Mamma, алергиите са също имунна реакция, а децата ни все повече имат хранителни и други алергии – към мляко, глутен, полени, ядки. Прави ли ги това по-застрашени от тежко преболедуване при сблъсък с вируса?

Д-р Маркова:
До известна степен аз съм леко притеснена по отношение на алергичните деца, особено тези, които са със сезонни алергии. Задържането им вкъщи, когато те имат един нормален начин на живот, те постепенно грубо казано се сенсибилизират спрямо тревен, житен полен, тоест полените, които очакваме в този пролетен период. Сега, седейки вкъщи, те са в една изкуствена изолация и рано или късно тези деца, когато излязат в естествена природна среда, те могат да имат много бурна реакция, така че при всички случаи тези хора би трябвало да потърсят компетентно мнение по отношение на превантивни медикаменти за подобна по-сериозна алергична реакция. Иначе хората с тежки алергии не бих казала, че са по-уязвими към коронавирусната инфекция, както и към която и да е вирусна инфекция, когато тази алергия е добре контролирана. Тоест, ако е хранителна алергия, съответно спазват съответен хранителен режим, ако е дихателна алергия, си спазват, съответно взимат съответните медикаменти – локални и системни. Така че не считам, че рискът е съществено по-висок.

Анна Цолова:
Един конкретен въпрос – трябва ли да задържим децата с такива диагнози вкъщи за по-дълго време, когато училищата и детските градини отново отворят врати?

Д-р Маркова:
Аз смятам, че нашите деца, колкото почиваха тази зима и родителите съответно бяха натоварени, такова нещо, поне аз откакто съм педиатър и откакто съм родител, не се е случвало. Нямаме аналог тази година, тоест две грипни ваканции и в момента това извънредно положение. Аз смятам, че би следвало и децата, дори с по-сериозни алергии, да тръгнат на училище или на градина в нормалния ритъм.

# 10
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Вие повдигнахте въпроса за астмата. Родител пише, че често с детето си стига до спешна помощ поради тежък задух. В ситуация на коронавирус каква трябва да е реакцията на родителите вкъщи, ако лекарите се бавят? Защото знаете, че в момента много хора нямат достъп до лекарска помощ.

Д-р Маркова:
Първо това дете би следвало да се помисли въобще върху контрола на астмата като такъв. Тоест който човек го следи, който колега го следи, би трябвало да предложи смяна на терапията, така че детето да има добър контрол. При всички случаи детето, пак казвам, детето не е по-рисково отколкото един сезонен грип или друга вирусна инфекция. Не бива хората по отношение на децата им да бъдат толкова притеснени от коронавирусната инфекция. Наистина е така. Данните са в подкрепа на това, което казвам и не бива да се притесняват.

# 11
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Предполагам, че ще е подобен отговорът на следващия въпрос. Деца, които са имали тежки двустранни бронхопневмонии заради доказан риновирус, могат ли да очакват, че срещата с COVID също ще е толкова тежка?

Д-р Маркова:
Първо, риновирусът рядко, изключително рядко би могъл да причини пневмония, тоест той не е причинител на инфекция на долните дихателни пътища. По-скоро вероятно е установен като допълнителна флора в горните дихателни пътища. Ако детето е наистина в оздравителен период на такъв тип заболяване, би следвало да спазва по-сериозна карантина поне 2 – 3 седмици след прекарана пневмония. И в този смисъл – то е по-рисково, тъй като както и след грип, знаете много добре, след варицела, след друг тип вирусни заболявания, нашият организъм е изтощен. Но по никакъв начин не мисля, че би трябвало да се слага една обща рамка за всички деца. Тоест действително то може да си преболедува и да е в много добро състояние или да има някакви остатъчни промени. Всеки случай е индивидуален.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:34 от Редактор***

# 12
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Потребителите питат възможно ли е заразени деца с COVID да имат други симптоми – вместо кашлица и температура – болки в ушите или обща отпадналост? И една добавка от мен – може би в момента всички родители, чиито деца хващат други вируси, вече ги тълкуват като COVID и страхът, който следва от COVID?

Д-р Маркова:
Да, в момента действително страхът е много голям, но пак казвам, в голям процент от случаите при децата може да няма температура, може да няма задух, може да има дори гастроинтестинални симптоми. Възпаление на ушите поне аз не съм срещала, но в рамките на една вирусна инфекция то също може да се появи, така че в никакъв случаи не бива да се притесняват от първите симптоми. Между другото, използвам така на аудиторията да кажа, че последните седмици, откакто е това извънредно положение, ние работим с изключително много психосоматични състояние, тоест деца, които се оплакват, и техните майки считат, че се задъхват, че имат тежест в гърдите, кашлят през деня, пък нощно време не кашлят. Тоест, явяват се едни такива наистина психосоматични заболявания и разстройства при децата, което е във връзка наистина с тази масова психоза около коронавирусната инфекция.

# 13
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Как да се погрижим за психическото състояние на децата? Аз истински съм учудена, че вече има деца, които страдат психически от това, което се случва.

Д-р Маркова:
Знаете много добре, че децата са отражение най-често на родителите и особено на майката. Когато майката е спокойна, много често децата се гледат спокойно и са много по-позитивни. Когато майката е тревожна, обичайно това се прехвърля върху децата. Молбата ми е по-малко гледане на телевизия и по-малко негативни емоции през деня. Всъщност децата си искат своето, те си искат игри, те си искат положителни занимания, те си искат една положителна енергия, което ние, родителите, би следвало да го дадем. Поради тази причина децата психически наистина страдат, откакто е това извънредно положение и ние го виждаме всеки ден.

Анна Цолова:
Всъщност, за психическото здраве на хората, които са вкъщи и са затворени, като че ли никой не говори. Какво бихте препоръчали на хората, които ни гледат в момента? В някои държави вече излязоха препоръки на психиатри, на психолози, които препоръчват темата COVID да е до час-два на ден. Телевизиите и средствата за масова информация да намалят обема от предавания и новини, посветени на COVID, защото психическото здраве на хората, особено когато са затворени вкъщи, също е толкова важно, колкото и физическото им. Но струва ми се, в България като че ли никой не говори за това.

Д-р Маркова:
По принцип ние, българите, сме хора, които не сме свикнали да говорим за психическото ни състояние, тоест считаме, че всички сме добре, здраво стъпили на земята, никой от нас няма психически проблеми. Та в този смисъл – това е отражение на цялата наша народопсихология, но психическите ефекти от тази криза тепърва ще ги наблюдаваме във времето. Тоест аз смятам, че ще има отдалечени такива и те ще бъдат много сериозни. Какви са моите съвети по отношение на хората? Аз трябва да ви кажа, че виждам доста положителни ефекти от това извънредно положение. Започна да ми стига времето вкъщи. Винаги съм била в дефицит на време. Започнах да имам повече време, прекарвам определено повече време с моите деца. Липсват ми родителите, дистанцирала съм ги и това силно ме боли. Аз съм от хората, които действително обичат и имат тесен контакт с тях. Повече експериментирам в кухнята. Това е също един плюс, тоест българските деца смятам, че повече ще ядат домашна храна и много по-малко ще си купуват съответно от училищните лавки и други заведения за т.нар junk food и храна, която е от типа на чипс, кроасани и пр. Мисля, че остава повече време за т.нар. настолни игри, които бяха тотално забравени за нас българите. Тоест не само на компютри седят децата, търсят разнообразие, търсят книги, гледат се стари снимки, гледат се стари филми. Така че смятам, че като всяко едно нещо то си има своите страни положителни и отрицателни. Ако особено се разнообрази наистина ежедневието на децата с една физическа активност, мисля, че нещата ще завършат добре.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:42 от Редактор***

# 14
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Анна Цолова:
Много въпроси има за ваксините и по-скоро за отлагането им, защото в момента и детските консултации не работят, достъпът до личен лекар понякога е по-труден. Конкретният въпрос е отлагането на приема на ваксините няма ли да намали или да повлияе на способността на децата да се предпазят от болести, включително и COVID?

Д-р Маркова:
Отлагането на имунизациите е един много сериозен въпрос. Пак казвам, тази година за някои деца то ще бъде повече от 4 – 6 месеца благодарение на предходните грипни епидемии, когато отново спря профилактичната дейност. Мисля, че и Щабът, и управляващите съзнават, че постепенно самите детски консултации трябва да бъдат възобновени пак със спазване на всички мерси – дезинфекция, ползване на маски и всичко останало. Децата, които съответно са здрави, би следвало да бъдат имунизирани. Така, както днес е проблем с коронавирусната инфекция, утре отново може да бъде проблемът с морбилната епидемия в България, както и в редица други европейски страни, които минаха през този проблем. Така че ваксините би трябвало да започнем съвсем скоро да ги прилагаме.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:16 от Редактор***

Общи условия

Активация на акаунт