Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
Ваксината срещу туберкулоза, или т.нар. БЦЖ ваксина. Появиха се, знаете, предположения, че тя е щит срещу коронавируса и че в държавите, където ваксинирането с БЦЖ е било държавна политика, сред които е и България, всъщност има по-малко заболели и по-малко смъртни случаи. Вие какво бихте добавили по темата?

Д-р Маркова:
Темата с БЦЖ ваксината е много актуална, но за момента се спекулира, тоест няма категорични данни за нейното предимство. Факт е, че действително в бившия соцлагер, тоест страните, в които тя редовно се прилагаше, имаха стриктна противотуберкулозна имунизация, показателите и фактите около заболели и около починали са доста по-добри, отколкото са в страните, които отказаха тази редовна ваксинация. Българският БЦЖ щам, който между другото е открит от д-р Сребра Родопска, той действително е патентован, той се и изнася, е един много добрите БЦЖ щамове. В този смисъл България като никога е за пример по отношение на противотуберкулозната профилактика. Аз съм искрено изненадана във връзка с промените в нашия имунизационен календар от 2020 година от януари. Мога да кажа, че възрастното население е добре покрито от БЦЖ ваксина, докато по новия имунизационен календар тя се полага единствено при новородени и евентуално при отрицателна туберкулинова проба първи клас. Бецежирането на 11 и на 17 години е отменено по новия имунизационен календар. Нашето професионално съсловие така и не разбра какви са причините за тези промени в имунизационния календар, но това е факт.

Анна Цолова:
В контекста на коронавируса дали според Вас е възможно да бъде променено това намерение и да бъде отново променен имунизационният календар?

Д-р Маркова:
Ако действително тези плюсове на БЦЖ ваксината се докажат, пък дори и без тях, според мен действително институциите би трябвало да се самосезират и да преразгледат причините, поради които БЦЖ ваксината отпадна от имунизационния календар на Република България след седемгодишна възраст.

Анна Цолова:
Всъщност Вие казвате, че сте се интересували и така и не сте разбрали защо се е случило това, а то се е случило месеци преди пандемията?

Д-р Маркова:
То още от миналата година се обсъждаше като промяна. От миналата година отпадна БЦЖ ваксината на 17 години и постепенно тази година вече и на 11 години, така че явно това е една тенденция, която ще продължи.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:17 от Редактор***

# 16
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
Какво е Вашето предвиждане за нагласата към ваксините в светлината на сегашната криза, пита потребител на BG-Mamma? А аз добавям от себе си – Вие като лекар, а и аз като журналист през годините, сме давали думата на хора, които категорично отказват да поставят ваксини на децата си. Дали това ще се промени, защото т.нар антиваксъри всъщност не сме ги чували последния месец и половина, когато целият свят стои и чака ваксина срещу коронавируса?

Д-р Маркова:
Ваксина за коронавирус няма скоро да се появи. Знаете, че създаването на една ваксина е един дълг процес. Отнема между 15 и 20 години сериозна научна работа, така че толкова бързо, дори и при най-бързи темпове на създаване на ваксина, тя би могла да се появи от порядъка на 18 – 24 месеца след началото на самата епидемия. Тоест евентуално догодина най-рано. Считам, че тази пандемия изигра положителна роля по отношение на проваксинално настроените хора, тоест, смятам, че повече хора се убедиха, че ако действително разполагаме с повече възможности за ваксинопредотвратими заболявания, това е като вид оръжие на хората срещу микробите в този тип война. Наскоро, в края на миналата година, ние направихме едно проучване в клиниката, заедно с института по обща медицина, сред наши пациенти, тоест родители, за нагласата спрямо ваксините. Резултатите бяха доста интересни, защото повече от 2/3 (около 80 – 85%) от нашите пациенти казаха, че редовно поставят ваксини, убедени са в смисъла на приложението на ваксините. 5-6% имат забавяне в имунизациите по причина на инфекция, която е преминало детето, или съответно някакви други проблеми по време на самото отглеждане, които са довели до отлагане на имунизациите. Но интересни са едни 11%, които категорично казват, че не са съгласни с поставянето на ваксините и не считат, че те имат действително позитивен ефект по отношение на предотвратяване на заразни заболявания. И затова СЗО всъщност в програмата за 2020 година каза, че един от десетте най-сериозни бича за човечеството е отказът от ваксини. Поради което СЗО 2020 г., още преди изявата на коронавирусната пандемия, каза, че ще се бори активно с антиваксиналните настроения.

Анна Цолова:
Вие предвиждате, че всъщност те ще намалеят?

Д-р Маркова:
Допускам. Така се надявам. Разбира се, няма как да изчезнат, но дори и наполовина да намалеят, за нас, педиатрите, това ще бъде един успех.

Анна Цолова:
Казвате, че една ваксина, за да започне масовата ѝ употреба и ваксиниране, отнема между 15 и 20 години. Тогава на какво се надява светът по отношение на коронавируса?

Д-р Маркова:
Надява се на по-бърза процедура по отношение на коронавирусната ваксина, но и най-бързата процедура по-малко от 18 месеца няма как технически да се случи. Вижте сега, ние така или иначе сме в царството на микроорганизмите – бактерии на вируси. 21-ви век определено е векът на вирусните инфекции. Ние трябва да свикнем да живеем с тези инфекции. Хубавото е, че в България повече хора се научиха да си мият ръцете, по отношение на хигиенни навици, което е добре, по отношение на една изолация и дистанция, което също е добре. Знаете ли колко пъти по време на грипни епидемии деца и възрастни, които имат респираторни оплаквания, сме им казвали: „Добре, защо не сложите маска? Просто да предпазвате хората около вас“. Ние не сме склонни да предпазим ближния, така че мисля, че тази пандемия ще ни научи на такива навици и ще свикнем да живеем с коронавирусната инфекция.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:59 от Редактор***

# 17
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
Сещам се, като Ви слушам, да Ви питам за още едно нещо. То, разбира се, е извън Вашата конкретна специалност. Има ли нещо, което искате да кажете на хората, които в изминалите дни се причестяват с една обща лъжичка в черквите, на отчетата от Светия Синод, които не затварят храмовете, и на Щаба, който взема решенията и който сякаш прилага своеобразен двоен стандарт. На хората, които излизат да се разхождат им се кара, а за Светия Синод и за хората в църквите, които се причестяват с една лъжичка, не чуваме подобен тон.

Д-р Маркова:
Аз конкретно тази тема не искам въобще да я започвам, защото ще се извади от контекста на това, което кажа, ще се направят друг тип изводи. Моят апел е въобще за двойния стандарт в България. Ние трябва да се научим, че за всяко нещо стандартът трябва да бъде един. Ние сме склонни по същия начин, когато караме с превишена скорост, да има двоен стандарт, както добре знаем. За прием в болниците има двоен стандарт. За Светия Синод и съответно за обикновените хора да има двоен стандарт. Двойният стандарт какво означава? Означава липса на правила, липса на контрол и липса на воля да бъдат постигнати нещата така, както всъщност трябва да бъдат. Но липсата на двоен стандарт означава сила на хората, които би трябвало да вземат решения и да упражняват контрола.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:01 от Редактор***

# 18
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
Сега да се върнем към въпросите на потребителите на BG-Mamma. Има въпроси за шофьори, които пътуват извън България. Ако човек, който е шофьор на камион и е преминал през страни като Италия, Гърция и вече в България си прекарва карантината вкъщи, достатъчно безопасно ли е за децата, ако той е на отделен етаж, ползва отделни санитарни помещения, взети са всички мерки по дезинфекция, но използват един общ коридор, в който гледат да не се засичат?

Д-р Маркова:
Смятам, че ако действително има възможност да се спазват отделни санитарни помещения и се дезинфекцират съответно общи повърхности и площи, и той няма и симптоми, доколкото разбирам, тоест той просто е в рамките на карантинен период, смятам, че рискът за близките действително е минимален и хората не би трябвало да се притесняват.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:20 от Редактор***

# 19
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
Ясно е, че няма статистика на професиите на болните от COVID-19. Имаше опит на държавата чрез тестване на полицаи, които, както казват, са на първа линия, често се срещат с други хора. Бяха тествани 1000 полицаи. 0,7% от тях са се срещали с коронавируса. Защо само 0,7% според Вас са се срещали с вируса под една или друга форма?

Д-р Маркова:
Ами аз не смятам, че полицаите точно са една репрезентативна група, но при всички случаи все пак тези данни показват едно – че ние в България все още нямаме активна вирусна циркулация. Тоест, дори и броят на заразените да е в пъти повече от това, което статистически, разбира се, се изнася, ние сме далеч от показателите за епидемия като такива. Хората на първа линия не бих казала, че са само полицаите. Абсолютно всички лекари, които се срещат с пациенти, и със, и без оплаквания, също са на първа линия. Хората, които са в хранителната промишленост в супермаркетите също са на първа линия, както и фармацевтите, както всички други, които са в обслужващия сектор. Но поетапното тестване по този начин ще покаже. Нашите резултати в клиниката показват същото. Тоест действително в огромен процент от хората не се наблюдава нито остра инфекция, нито данни за прекарана такава, тоест те са наивни по отношение на срещата с този вирус, тоест те не са имунокомпетентни, не са се срещали все още с COVID-19.

Анна Цолова:
Ниският процент 0,7 какво означава? Че мерките са сработили или че мерките в момента са излишно тежки, защото няма в България епидемия от COVID?

Д-р Маркова:
Значи аз ще започна отзад напред. Епидемия няма, но мерките дали са излишни, или не, това времето ще покаже. Никой, който е категоричен в едната или другата посока, не би могъл да бъде прав, просто защото става въпрос за инфекция, която ние не познаваме. Страните, които минаха през тази инфекция през предходните месеци, част от тях, както знаете, наистина имаха сравнително висок процент смъртност и много тежки решения, които трябваше да взимат лекарите по болници. Така че на този етап мерките бих казала, че са ефективни не само заради тях, а просто заради липсата на циркулация в България с подобни показатели. При всички случаи ние при подобен тип изолация няма как дълго да живеем. Моето мнение е, че много внимателно и полека тази фуния би трябвало да се разшири и то за сметка наистина на по-младите, по-здравите хора, на децата. Децата са тези, които ще изнесат този момент с колективния имунитет, т.е. с така по-голяма циркулация на вируса и с по-леки и безсимптомни форми, към което ние се стремим.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:03 от Редактор***

# 20
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
Какво мислите за това предложение, което дойде от бизнеса за „България на две скорости“? Възрастните, хронично болните хора да останат в тази изолация за тяхно съжаление, а всички останали да се опитат да продължат живота си, да се върнат на работа, да продължават да се срещат с приятели. Мислите ли, че това би имало ефект?

Д-р Маркова:
Категорично смятам, че бизнесът би трябвало под една или друга форма да продължи. Работата на хората трябва да продължи. Голяма част от хората, вие виждате и статистическите данни – в бюрото по труда ежедневно се регистрират хиляди безработни в България. Тази тенденция при всички случаи ще продължи, така че нито НОИ, нито каквито и да е системи ще издържат на подобен тип тенденция. Хората също би следвало да имат своята ангажираност и работа. Така че много внимателно смятам, че би трябвало да се стартират определени бизнеси и хората просто да се научат да спазват тези правила, които коментираме ежедневно.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:21 от Редактор***

# 21
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
А какво мислите за това, че не чуваме за план за това какво следва след 12 май?

Д-р Маркова:
Мисля, че нямаме все още готовност да чуем това, което искаме да чуем. Тоест такъв план все още не съществува. Иначе съм притеснена, че не съществува, защото това активно би трябвало да се говори. Сега ще минат великденските празници, после идват майските празници и то 12 май дошъл, то не е далече.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:21 от Редактор***

# 22
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
Конкретен въпрос – ако един човек е влязъл в болница след тежка черепно-мозъчна травма или след тежък инсулт, но се е оказал и положителен за коронавирус и за съжаление губи живота си, от какво е починал? От тежката черепно-мозъчна травма, от инсулта или от усложнения след коронавируса? Всъщност това, което Ви цитирам, са случаи, които са записани и оповестени като българи, загубили живота си от коронавирус.

Д-р Маркова:
Това е един интересен въпрос, който и в Италия много вирусолози обсъждаха, тоест дали причината за смъртта е коронавирус, т.е. дали е починал човека от коронавирус или с коронавирусна инфекция. Ясно е, че при такива тежки състояния, както са черепно-мозъчните травми, както беше човекът тридесет и шест годишният, който цитирате – с трахеостома, тежки инсулти и други подобни, пряката причина за смъртта е дихателна недостатъчност, сърдечно-съдова недостатъчност, тоест коронавирусната инфекция е „бонус“ към цялата тази картина. Но те влизат при настоящия период в статистиката, разбира се за починалите от коронавирус, но реално, да, те са „със“, не са „от“.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:22 от Редактор***

# 23
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
Потребител на BG-Mamma моли да обясните какви са видовете тестове. Обяснявано е, но ако може накратко да повторите и тук и каква е разликата между тях?

Д-р Маркова:
Тази тема беше обект на много големи полемики в публичното пространство. Истината е, че има наистина много видове тестове. Едни от тях засичат самия вирусен антиген, а други се базират на вирусните антитела. Бързите тестове при всички случаи са свързани с отчитане на вирусни антитела най-често в практиката, които са от два типа – IgM и IgG тип. IgM вирусните антитела показват наличието на остра инфекция при съответния човек. IgG антителата са белег на това, че тази инфекция вече е прекарана, тоест, че той е преболедувал. Т.нар. real time PCR, тоест действително установяването на самия вирус и вирусен антиген, е свързан най-често с взимането на т.нар. тампони, които ги виждате масово, особено в САЩ много се прилагат, но и навсякъде по света, които също са част от възможността да се докаже вирус. По отношение на това доколко е достоверността на съответните тестове, с което много също се спекулира, всички тестове имат висока достоверност. И бързите тестове – и те имат „чувствителност“ и „сензитивност“ от порядъка над 85 – 90% съответно за двете групи антитела. Има случаи, в които и PCR тестовете не са достатъчно надеждни, тоест имате първи негативен PCR тест, след това позитивен и така нататък. Така че никой тест не бива да се абсолютизира. Поради тази причина се опитаха да се въведат и клинични лабораторни критерии за коронавирусна инфекция. Тоест, освен самото тестване при пациентите, на база на клиничната картина, на рентгенова характеристика, на някои от лабораторните показатели както са C-реактивният протеин, левкоцити с лимфоцити, LDH, феритин, трансеминази, съответно да бъдат изследвани съобразно и клиниката, да кажем, че действително диагнозата е много вероятна при този човек.

Анна Цолова:
Всъщност казвате, че тестовете, които са на пазара в момента в България са надеждни, така както са надеждни и останалите тестове? Защото за тестването и масовото такова имаше сериозна полемика, като аргументът на Щаба беше, че всъщност те са с ниска достоверност и няма никакъв смисъл да се дават пари за тестове, които не биха могли да покажат каква е реалната картина.

Д-р Маркова:
Всички тестове си имат своите сертификати. Няма такива тестове, които да не са сертифицирани. Някои примерно са сертифицирани само в определени държави или съответно в рамките на Европа, Европейския съюз, други са със световни сертификати. Но какво значи ниска „чувствителност“? Чувствителност, която е над 70%, при всички случаи е достатъчно добра, за да си отговорите на някои въпроси, тоест има или няма инфекция, прекарана ли е или не е прекарана. Ако искате, вие може да проследите този човек във времето след месец, след два и да видите съответно дали ще има промяна в неговата имунност, тоест в отговора, който има спрямо коронавирусната инфекция.

Анна Цолова:
Какво е Вашето мнение за т.нар. „масово тестване“? Може ли то да даде пълна картина?

Д-р Маркова:
Тя тази картина може да бъде пълна, но тя ще е към даден момент, тоест ние няма как всички едноетапно да се тестваме и да кажем: „Ето, сега всички тези хора се пускат, те не са вирусоносители“. Според мен масовото тестване ще ни даде възможност ние до голяма степен да проучим каква е епидемиологичната картина на тази инфекция, т.е. ще ни даде по-пълна информация за това колко от хората, които нямат никакви симптоми, всъщност са я прекарали самата инфекция. Иначе за пускането на хората на работа, ако те нямат клинична симптоматика, това вече е въпрос на самия работодател да реши дали да ги тества, или не. Но хората лека-полека би трябвало да тръгнат на работа, аз пак казвам. Със или без вируса, със или без прекаран такъв, ние трябва да живеем по-нормален живот.

Анна Цолова:
Имате ли представа каква част от българите с надежда отиват в частната лаборатория, за да се окажат с антитела и в крайна сметка да си получат “онзи зелен билет”, така че да се върнат на работа, да продължат живота си и да се виждат с когото искат? Ясно е, че на този етап за това няма регламент.

Д-р Маркова:
Пак да се виждат с когото искат е трудно постижимо, защото човека, с когото се виждат, всъщност може да не е минал през този процес на тестване и да няма доказателство, че е здрав. Освен това, нека да не забравяме, че вие пак можете да бъдете инфектиран, но да не позитивирате никое от антителата, тъй като дори създаването на IgM антитела отнема от порядъка на 7-10 дни, след като сте се срещнали с вируса. В този смисъл масовото тестване ще ни даде една много сериозна картина около епидемиологията на тази инфекция, която няма да изчезне. По всичко е ясно, че тя няма да бъде до 13 май или до 13 юни. Тя ще продължи да съществува и, както показва опитът на много други държави, в които в момента е доста топло, тя не е изчезнала по причина, че е топло там. Аз лично считам, че тя няма и да изчезне в следващите месеци. Така че тестването ще ни даде представа за напрежението на имунитета, което съществува в българската популация – каква е картинката, къде сме ние, защото явно че всяка държава има своята особеност. Това е, което виждаме и по статистическите данни. Тоест къде е България в общата картина.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:10 от Редактор***

# 24
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
И още един въпрос. Има ли според Вас лекарство, което би било ефективно при установен COVID? От наличните такива?

Д-р Маркова:
Смятам, че вече всички хора, слушайки информацията от телевизията, са наясно за някои комбинации в световната медицина, които се прилагат като хлорохина, комбинацията му с азитромицин. Няма такова лекарство, при което да е доказан категоричен ефект при една коронавирусна инфекция. Това си е вирусно заболяване. При всички вирусни заболявания или трябва да имате прицелен медикамент, така както знаете, че има примерно за грипа, или трябва да имате ваксина. Във всички останали случаи вие прилагате една симптоматична терапия. Ако имате усложнения, лекувате самите усложнения. Но такова лекарство поне все още няма.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:11 от Редактор***

# 25
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
И на финала един личен въпрос от мен. Вие като лекар, който се среща често с пациенти – малките пациенти и техните родители, изпитвате ли страх за себе си? За това, което ще донесете вечерта вкъщи при семейството Ви, при децата Ви? Защото днес навсякъде по света героите сте вие, лекарите.

Д-р Маркова:
Аз смятам, че всъщност всеки човек на тази земя е герой с това, което прави. Ние нашата работа сме си я вършили и преди пандемията с коронавирус, надявам се да я вършим и след отзвучаването на тази пандемия. Не мисля, че сме герои. Ние сме най-обикновени хора, които се стараем да си вършим професионалните задължения действително компетентно. Обичаме децата, ще продължим да ги обичаме. Бих искала да успокоя абсолютно всички потенциални пациенти, слушатели, зрители и да им кажа, че животът продължава. Трябва да бъдат психически спокойни, а спокойствието е форма на здраве. Когато психически сме спокойни, физически също се чувстваме доста по-добре. В този смисъл аз нямам притеснения дали ще занеса нещо вкъщи, или не. Аз се занимавам толкова години с педиатрия, общувала съм с деца болни от морбили, от грип, от варицела, това за мен е ежедневие. Не се притеснявам и по отношение на настоящата инфекция. Мисля, че ако сме по-позитивни, нещата ще бъдат много по-спокойни.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:12 от Редактор***

# 26
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
А има ли сред родителите страх да заведат детето си на лекар за нещо, което не е свързано с коронавирус? И възможно ли е да бъдат неглижирани случаи заради това?

Д-р Маркова:
Да, случва се, то е ежедневие. Определено толкова са се вторачили хората в този проблем и в тази инфекция, която, Слава Богу, в пределите на България е в много контролиран процент, че забравиха, че децата могат да страдат от много други заболявания и състояния. Имахме детенце, което не беше уринирало 4 дни и родителите се страхуваха да го заведат на лекар по причина да не бъде инфектирано. То беше с бъбречна недостатъчност. Пълно е с новородени деца, които са си в къщите и които нямат досег до личен лекар и нямат кого да попитат по отношение на текущи проблеми. Тоест те въобще не се преглеждат тези деца нито в дома, нито от лични лекари, поради това че профилактиката в момента не съществува. Много хора стискат до последно, независимо че детето е с температура и им се казва примерно: „Стойте си вкъщи, стойте си вкъщи..“. Има момент, в който трябва да преценят до каква степен могат да разчитат на собствените си умения и преценки и до каква степен трябва да се обърнат вече към лекар.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:13 от Редактор***

# 27
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 884
Анна Цолова:
И наистина на финала – призив за успокоение? Може би по-малко зомбиране пред средствата за информация и опит да погледнем и навън?

Д-р Маркова:
Моят призив е много прост. Пролет е, прекрасно е. Пролетта винаги я свързвам с възраждането на живота. Животът продължава. Животът са нашите деца, те са нашето бъдеще. Факт е, че въпросният коронавирус предпазва децата. В кавички го казвам, но действително те страдат по-малко, по-леко, което е повод за оптимизъм. Бъдете с децата си, прекарвайте времето с тях. Мисля, че нещата ще отзвучат и всичко ще се канализира и ще си дойде на мястото.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:26 от Редактор***

Общи условия

Активация на акаунт