Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова събра, обобщи и зададе на д-р Кацаров въпросите, които отправихте към него в тази тема.
В настоящата тема ви даваме възможност да откриете техните отговори и да научите повече за актуалното състояние на здравната ни система - с оглед на пандемията, но не само.

Д-р Стойчо Кацаров завършва медицина със специалност „Вътрешни болести“. Има и магистърска степен по специалност „Право“, както и специализации по здравен мениджмънт и местно управление. Бил е депутат в 38-мото и 39-тото Народно събрание, както и областен управител на Софийска област и заместник-министър на здравеопазването. Д-р Стойчо Кацаров е един от основателите и председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Въпроси от интервюто:

Как гледате на този „ластик“ с мерките? От пълна блокада до рязкото отваряне на живота още преди да е изтекло извънредното положение.

Като специалист имате ли притеснение, че разхлабването на мерките може да доведе до някакъв бум на заразата?

Все още ли смятате, че има противоречие между степента на заплаха и предприетите мерки?

Премиерът преди няколко дни каза, че при 100 души на ден заразени, новооткрити, отново ще се затвори държавата. Имате ли притеснения относно “играта с числата“, грубо казано?

Очаквате ли мерките отново да се затегнат?

Вие какви мерки вземате?

Един конкретен въпрос към Вас: „За да стигна до работното ми място, пише потребител на BG-Mamma, използвам три различни превозни средства – тролей, метро и автобус. Нямам алтернатива за работа от вкъщи. Как да се предпазя от вируса, на фона на това, че имам и хронични заболявания?"

Има ли нещо странно според Вас в начина, по който се обявява, че един човек е починал от коронавирус, а се оказва, че всъщност за зла беда има изключително много и то тежки съпътстващи заболявания?  

Имате ли отговор на въпроса защо в България има малко починали, в сравнение с Италия?

Какво казват колегите Ви по света за така наречената ваксина БЦЖ? Може ли тази ваксина да се окаже щит срещу коронавируса?

Какво става с болните, които имат други тежки заболявания, но не са с положителен от Ковид, що се касае до тяхното лечение? Къде да търсим помощ при астматичен пристъп?  

Как да си потърси правата жена, която има тежък астматичен пристъп, на която е отказана лекарска помощ?

Едно емоционално мнение на потребител: “Лишиха населението от лекарска помощ и ни лекуват по телефона. Това е незаконно. Личните лекари отказват да преглеждат хора с грипоподобна симптоматика, а си вземат заплатите.” Така ли е?

Имате ли впечатление, че хората продължават да се страхуват да отидат на лекар в случай, че не е спешно състоянието им?

Казахте ми в предварителния разговор за Ваш колега, който е правил определен брой цитонамазки и профилактични прегледи преди коронавируса и какво става сега. Може ли да повторите тази статистика, която четем през практиката на един лекар и да направим изводи от нея?

Какви сигнали стигат до Вас? Има ли хора с тежки диагнози, нелекувани, необгрижвани от лекарска помощ? Или хората са толкова уплашени от коронавируса, че не смеят да потърсят правата си, когато имат други заболявания?

Стигат ли до Вас оплаквания  от лекари, че не са им осигурени предпазни средства? И към този момент ли продължава това?

Трябва ли да се притесняваме като пациенти, че има болници, в които има немалък процент заразени лекари, медицински работници и служители? Трябва ли медиците да се тестват регулярно?

Препоръчвате ли масово тестване към днешна дата?

Знаете ли за разделението “почитатели на Мутафчийски” - “почитатели на Мангъров”? Вие от кои сте?

Кога здравноосигурените ще получават адекватна помощ и диагностика на заболяване?

Има ли смисъл да уведомявам Здравната каса при установена злоупотреба с данните ми?

Какво става с програмите за рехабилитация по здравна каса? Те в момента работят ли?


Интервюто е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Вижте всички специалисти, които са се включили в кампанията тук.


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи

Последна редакция: ср, 13 май 2020, 12:03 от Редактор**

# 1
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
Ще започнем с по-общата картина и след това ще преминем и към конкретните въпроси на потребителите. Как гледате на този, ако мога така да го нарека, „ластик“ с мерките? От пълна блокада на живота ни и след това рязкото отваряне на живота ни, и то даже още преди да е изтекло извънредното положение на 12 май.

Д-р Кацаров:
Според мен мерките, които прилага правителството, следват по-скоро общественото мнение, отколкото медицината и епидемиологията. И в тях няма особена логика, тъй като най-строгите мерки бяха наложени в момент, в който бяхме регистрирали 20 заразени в рамките на една седмица. А облекчаването им се прилага сега, когато имаме между 50 и 60 души заразени дневно. Т.е. по-скоро логиката на заразяването на хората и на броя на заразените подсказва обратното действие – да не се налагат мерки в началото на март, а да се наложат сега, когато има ръст на заболелите.

# 2
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
Като специалист имате ли притеснение, че разхлабването на мерките и това, че хората излязоха от домовете си, отидоха на почивка, излязоха по улиците да се разхождат, може да доведе до някакъв бум на заразата?

Д-р Кацаров:
Да, имам притеснения. Същият въпрос беше поставен на една от пресконференциите на щаба и оттам не се чу ясен отговор. Там се чу някакво обяснение, че видите ли, слънцето грее по-силно сега и по-дълго и това ще ни предпази от разрастване на заразата. Това не е точно така. Преди два дни бяха публикувани две проучвания – едно американско и едно канадско, които сочат, че температурата на въздуха и влажността не оказват съществено влияние върху разпространението на вируса. И предположението, и очакванията, че лятото ще изчезне от само себе си разпространението на вируса не са основателни.

Анна Цолова:
Но пък излезе друго проучване, че вирусът не виреел на добре нагрят от слънцето морски пясък. 

Д-р Кацаров: Да.Те отчитат, че... Всъщност той преживява по-малко на повърхности, но процесът на разпространение от човек на човек, който е основният начин на заразяване, не се влияе от температурата и от влажността.

# 3
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
Все още ли смятате, че има противоречие между степента на заплаха и предприетите мерки? И не само в България, а и по цял свят.

Д-р Кацаров:
Да, смятам, че проблемът беше преекспониран. Не го подценявам, не казвам, че няма пандемия и няма проблем с нововъзникнал вирус, но мисля, че мерките бяха прекомерни и не съответстват на нивото на заплахата, която представлява тази инфекция. Не само в България.

Анна Цолова:
Именно. Но имате ли вашето експертно обяснение на въпроса „защо“?

Д-р Кацаров: Мога да предположа, че в основата на това са страхът от неизвестното и желанието, може би, политиците да се възползват от тази ситуация, защото в ситуации на такива кризи, когато има външен виновник, обикновено вдигат рейтинг. Така че мисля, че много от тях се възползваха от ситуацията, за да преекспонират грижите и мерките за хората. Но нанесоха вреда с това. Вредите от тези прекомерни мерки са очевидни.

# 4
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
Да, вече са факт и тепърва ще берем плодовете на двумесечното затваряне що касае икономиката не само в България, но и по света. Премиерът преди няколко дни каза, че при 100 души на ден заразени, новооткрити, т.е. носители на Ковид, отново ще се затвори държавата. Имате ли притеснения относно “играта с числата“, грубо казано? Защото знаем, че в началото се тестваше по-малко и съответно един от изводите защо има малко заразени е, защото се тестват малко хора. След това се увеличиха заразените и сякаш имаше и признание от щаба „ами да, увеличиха се, защото ние тестваме много повече хора“.

Д-р Кацаров:
Това, което се вижда и което според мен е недопустимо от гледна точка на управление на тази криза, е два месеца след нейното начало да нямаш никаква представа колко наистина е броят на заразените. Според едни изчисления на базата на имунните тестове броят на заразените вероятно е някъде между 200-300 и 500 хиляди души – прекарали и срещали се с коронавируса. Според обясненията на щаба те са 1800...,те са под 2000 отчетените и потвърдени лабораторни случаи. Те казват, че според тях реалният брой е три пъти повече, т.е. 6000. Но вижте парадокса в този начин на отчитане... Ако е вярно, че те са между 2 и 6 хил., както твърдят от щаба, броят на заразените и прекарали инфекция с коронавирус, то тогава напълно абсурдно звучат мерките на блокиране на цяла държава за 6 хил. души. Знаете ли, че според закона за здравето, за да се обяви епидемия, не да се блокира цялата страна, е необходимо да има повече от 200 души заразени на 10 хил. население, което в нашия случай изисква да имаме 140 хил. души заразени, за да обявим епидемия. И вижте абсурда при 1800 души положителни проби и предполагаеми 5 хил. заразени, ние блокирахме цялата страна. А ние нямаме основание да обявим дори епидемия. Тази неяснота, тази липса на достоверна информация пречи, според мен, на правителството да прилага адекватни мерки, затова то се люшка според общественото мнение. Ние сме свидетели колко заповеди бяха издадени..., часове или дни по-късно отменяни, отново издавани и пр.

Анна Цолова:
Обяснението на д-р Ангел Кунчев от щаба е, че след като има обявена пандемия, тоест световна епидемия, ние трябва да се съобразим с това. Другото обяснение, което се чува от други специалисти, е: „Не го познаваме този вирус, така че поведението трябва да е такова.“.

Д-р Кацаров:
Това, че е обявена пандемия, няма никаква връзка с броя на заразените в нашата страна, защото в нашата страна може да няма нито един заразен. Пандемията по-скоро означава, че доста страни в света са отчели наличие на такава инфекция, което не значи на всички страни в света. Това е от една страна. От друга страна, налагането на такива драстични мерки е грешка от страна на медицината по простата причина, че принципът, който се следва, откакто има медицина и епидемиология, е да се изолират заразените. А ние блокирахме здравите.  Поставихме под карантина здравите хора, а не болните. Заради малкия брой тестове, заради непроследяването на огнищата и контактните хора, най-лесният начин беше да блокираме всички хора. Затваряш градовете, спираш училищата, затваряш магазините и блокираш всички. По-трудно е, но далеч по-ефективно е да изолираш само заразените. Така казва медицинската наука. И трето по този повод,... основната причина да се прилагат тези мерки на социална изолация и блокади е да се предпази здравната система от претоварване. И в България важи това, не само в нашата страна. Но обърнете внимание, при нас последните два месеца, откакто е обявена блокадата, извънредното положение..., ние нямаме не само претоварване, ние нямаме намек за претоварване на здравната система. Тя по-скоро бездейства.

Анна Цолова:
Тя бездейства може би в частта заболявания извън Ковид. Но знаем, че има болници, в чиито инфекциозни отделения няма хора и лекари, които да работят. Мисля, че две болници поискаха помощ.

Д-р Кацаров:
Да, от 320 болници две поискаха помощ. Това е процент и половина от болниците. В София всичките болни, които са хоспитализирани в момента, са 200 или 300 души. А само в София имаме 9000 легла. Разбирате ли, това е нищожно. Средно на 2 месеца, колкото трае извънредното положение, в България нормално се правят 300 000 хоспитализации. 330 000 хоспитализации се правят за два месеца, ние имаме 330 от коронавирус. Това е една хилядна от капацитета на нашите лечебни заведения. Затова казвам, че тя „бездейства“... Тя не е засегната дори от коронавируса. Ако мерките се обясняват с това да се предпази системата, то очевидно те са неадекватни, тъй като за нея няма никаква заплаха в момента. Има заплаха да бездейства, да стои без работа е заплахата.

# 5
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
Има и такива случаи, има и такива въпроси от потребители, които ще ви задам след малко, но преди това към така наречния „ластик“... Очаквате ли мерките отново да се затегнат, „ластикът“ отново да се опъне до невъзможност? И знаете ли дали има достатъчно тестове в България, така че да започне по-масово тестване, защото, доколкото разбирам от пресконференциите на щаба, тестването не е по-интензивно, отколкото последния месец.

Д-р Кацаров:
Да, те твърдят, че имам много тестове, но не знам защо не ги прилагат и за кога ги пазят.
Много е трудно да се направи прогноза какво ще се случи. Аз имам опасения. Виждам как хората изглежда се умориха. Аз бях изненадан от тази самодисциплина, която видях в първата седмица на обявяването. Хората наистина се съобразиха с всички мерки. Нямаше нужда да бъдат преследвани, те реагираха много адекватно, но изглежда се умориха. И сега наблюдавам, че сме се разпасали тотално. Все едно, че всичко е минало, никаква опасност няма повече. Виждам ги по улиците, по кафенетата... и имам опасения, защото от това, което чета какво се случва в Европа, в Америка, където има по-сериозно проблеми с разпространението, нещата не трябва да се подценяват, както при нас изглежда. Имам опасения, но не мога да дам прогноза. Пак ще повторя..., заради липсата на адекватни данни за броя на заразените.

# 6
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
Един въпрос от потребител... А, да ви питам и Вас – Вие какви мерки вземате? В момента, тук и сега. Защото е ясно, че всеки един от мина мина през различни етапи. Някои от нас влязоха в състояние на „Монк“... Аз виждам около себе си хора, които през цялото време ходят с няколко гела за ръце в себе си, сменят маски, не пипат никого, не докосват нищо..., ако докоснат нещо, веднага трият ръцете. Но виждам и хора, които се държат, сякаш нищо не се е случило. Вие какво правите?

Д-р Кацаров:
Работя от вкъщи и си наложих да излизам по-малко. Освен когато се налага да отида до магазина. Не съм излизал от София през последните два месеца. Маската ми се струва глупава, но е задължителна. На закритите места я слагам, на открито – не. Мия си ръцете, разбира се. Може би по-често, отколкото обичайно го правя, но толкоз. Не повече.

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 20:49 от BG-Mamma™

# 7
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
Ето един конкретен въпрос към Вас: „За да стигна до работното ми място, пише потребител на BG-Mamma, използвам три различни превозни средства – тролей, метро и автобус. Нямам алтернатива за работа от вкъщи. Как да се предпазя от вируса, на фона на това, че имам и хронични заболявания? Не мога да спра да ходя на работа“.

Д-р Кацаров:
Ами, не може да се предпази. Няма гаранция за предпазване. Очевидно не може да отиде пеша на работа. Какъв съвет... Да сложи маска в автобуса... Тя почти не предпазва. Тя по-скоро предпазва другите от нас, отколкото нас от болния човек. Но да стоиш с гръб към другите, поне да не дишат в лицето ти, ако е възможно. Друго няма какво да се направи.

# 8
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
Има ли нещо странно според Вас, сменям темата, в начина, по който се обявява, че един човек е починал от коронавирус, а се оказва, че всъщност за зла беда има изключително много и то тежки съпътстващи заболявания? Ще Ви дам пример от миналите дни, който ми направи впечатление, пак от пресконференция на Националния оперативен щаб. Обявиха, за съжаление, двама починали в този ден – единият е на 95 години с тежки сърдечни проблеми, беше съобщена диагнозата, другият – на 75 години с много тежко онкологично заболяване – рак на белия дроб. Но всъщност се обявява публично, че са починали от коронавирус. Гледах един италиански депутат, който много емоционално постави този въпрос пред италианските власти... Направо попита, ще цитирам: „Защо обявявате, че хората са починали от коронавирус, когато те са много възрастни и имат тежки заболявания?“. Много емоционален беше, не знам дали сте гледали видеото, но имаше аргументи. Твърдеше, че е проверил почти всички починали в Италия, те за съжаление са много..., и всички са на преклонна възраст към 90 или с много тежки съпътстващи заболявания.

Д-р Кацаров:
В нашата страна са направени три аутопсии на починали с коронавирусна инфекция. Всички останали са свързани с коронавируса заради положителни проби PCR. Независимо дали в момента, преди месец, или кога е направена. Това е малко некоректно спрямо хората, когато се обявява, че всички те са починали от коронавирус, защото не е вярно. Първо, че причината не е доказана за смъртта при повечето от тях, може само да се предполага, тъй като не са правени аутопсии, но второто нещо, за да излезем от рамките на страната... Тези дни имаше международен уебинар на патолози от Европа – от Италия, Франция, Швейцария, Германия, засегнатите страни, Испания също. И общият извод, аз чакам с нетърпение записа, защото те обещаха да го изпратят, общият извод на хората (там са правени много повече аутопсии, включително и под електронен микроскоп са гледани тъкани)..., общият извод, който те правят е, че в по-голямата част от случаите трябва да се казва, че тези хора са починали с коронавирус, но не от коронавирус. Водещото заболяване при огромната част и при непосредствената причина за смъртта е друго заболяване. Коронавирусът е допринесъл в някаква степен, но не е причината за огромната част от хората. Това са учени от водещи европейски страни.

# 9
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
 Затова питаме и Вас, специалистите, които знаят, когато се случат тесни специалисти по темата, какво да ни предадат на нас неспециалистите. И затова много внимателно Ви слушам за изводите на Ваши колеги по тази тема. Имате ли отговор на въпроса защо в България, и дано да е така, има малко починали, в сравнение с Италия? Можем ли да предположим, че в Италия възрастните хора живеят до много по-голяма възраст, заради значително по-добрия начин на живот там? И това ли е една от причините в Италия да има толкова много починали, с много висока средна възраст на починалите? Над 80 години е средната възраст на починалите, поне според последните статистики, които гледах.

Д-р Кацаров:
Аз мисля, че отговор на тези въпроси предстои да получим, когато се направят по-подробни анализи и има повече информация за това, което стана и в Италия, и в Испания. Лично аз нямам отговор за това, което става в България. И пак ще потретя, че тук липсват достатъчно данни. Ние не знаем колко души реално са прекарани, за да кажем: „Смъртността при нас е 3% или 0,3%, или 0,03%“ и да търсим обяснения, ако тези проценти са различни от тези в другите страни. Но ние с нашия Център направихме един анализ на броя на заразените и броя на починалите. Сравнихме 10 европейски държави, включително Италия, Великобритания Швеция, Швейцария, Испания, Германия... Сравнихме броя на заразените и починалите на 100 хил. население, за да могат да са сравними данните. И Белгия включвам, защото те са с най-много починали в момента, те са на 1-во място на глава от населението. И знаете ли колко интересна съпоставка се получи... Оказа се, че в страни като Швеция, където нямаше никаква блокада и никакви мерки не бяха приложени, в други като Швейцария или Германия бяха приложени сравнително меки мерки, и такива като Италия, Франция и Испания, където бяха брутални мерките..., там се блокираха цели градове и държави в един момент... Оказва се, че това не е повлияло кой знае колко на смъртността. Даже страните, които са с по-меки мерки, приложени през това време, имат по-добри показатели, отколкото страните, които са приложили най-крутите мерки. Пак казвам, като брой заразени и брой починали на 100 хил. население. Което означава, че всъщност прилагането на блокада, пълната блокада на страната не е изиграло толкова решаваща роля в намаляването на епидемията. Вероятно има други фактори, за които Вие споменахте във въпроса си като възраст на населението, като начин на живот, като някакви индивидуални национални особености, но като че ли това не е още съвсем ясно. Блокадата помага, но явно не е решаващият фактор. Това показват данните.

# 10
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
А какво казват колегите Ви по света, с които си говорите и общувате, за така наречената ваксина БЦЖ и факта, че хората в България сме ваксинирани с нея, за разлика от хората в много други държави, където има висока смъртност? Може ли наистина тази ваксина, макар и все още неизследвана, знам, че категоричен отговор не може да ми дадете..., тя да се окаже щит срещу коронавируса?

Д-р Кацаров:
Имаше такива хипотези и те бяха научно разглеждани, не просто обсъждани от лаици. Имаше такива хипотези, но до този момент няма доказателства, че това наистина е така. Има население, където се е случило много широко разпространение, което е било ваксинирано. Няма сигурни доказателства за такова нещо. Остава като хипотеза и предположение засега.

# 11
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
Какво става с болните, които имат други тежки заболявания, но не са с положителен от Ковид, що се касае до тяхното лечение? Сега ще Ви прочета една история, разказана от потребител на BG-Mamma, за да Ви бъде представена на Вас и да дадете Вашия отговор. Ето я.
„Къде да търсим помощ при астматичен пристъп? Преди няколко дни по телефона личната ми лекарка каза да отида в спешната помощ на ВМА. Синът ми ме закара дотам, но не ме допуснаха да вляза. Сложили една лента и ми казаха да отида в инфекциозна болница и да си направя тест за коронавирус. Исках само урбазон да ми инжектират. Не ставало така, имало правила. Отидохме до инфекциозна болница. Вратите заключени. Един пациент отвън каза, че от два дни го разхождат и той също не може да получи помощ. Отидохме в Белодробна болница. Портиерът каза, че не извършват прегледи и нямат спешен кабинет. Купих си урбазон, синът ми го инжектира мускулно, защото не е медик и не може да го инжектира венозно. Прибрахме се, правих си инхалации и след няколко часа пристъпът поотмина. Кой и къде, като осигурено лице, аз мога да потърся помощ? В момента други болести освен коронавирус няма ли? Да умираме ли ние, астматиците?“

Д-р Кацаров:
Много хубава илюстрация на лошата организация на целия този процес на управление на кризата. Формално мога да отговоря така – има личен лекар, има центрове за неотложна помощ, които трябва да заместват личния лекар, когато не е на работа, има и спешна медицинска помощ, която следва да предприеме мерки. Състоянието на астматичен пристъп е спешно състояние и изисква незабавна намеса. И се оказва, че тази жена в ситуация, в която бездействат и излизат в отпуска лекари в извънболничната помощ, пък и в болниците, няма кой да я прегледа. Не защото няма лекари, просто защото от една страна са се уплашили, панирали, и от друга страна, е лошо организиран целият този процес.

# 12
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
Как да си потърси тази жена (и други като нея) правата? Какво да направи, когато се нуждае от лекарска помощ? Защото тя се е обърнала към, доколкото виждам, три лечебни заведения, а преди това е звъннала на личния си лекар.

Д-р Кацаров:
Да, всеки един от тях е могъл да свърши това нещо. Ами, да позвъни на телефона на откритата линия на Министерството на здравеопазването. Те нали отвориха телефон? Имат открит телефон, на който отговарят на всякакви такива въпроси. Да позвъни и да каже. Те могат да вземат тези мерки. Ние с Вас можем само да ги констатираме.

# 13
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
 Едно емоционално мнение на потребител. Не е въпрос, просто е искал да го сподели. Ще го споделя и аз с Вас: “Лишиха населението от лекарска помощ и ни лекуват по телефона. Това е незаконно. Личните лекари отказват да преглеждат хора с  грипоподобна симптоматика, а си вземат заплатите.” Така ли е?

Д-р Кацаров:
Да, да, точно така е. Точно така е, но искам да добавя нещо към това. Аз споменах няколко пъти, че те наистина нямат какво да правят в момента. И в болничната, и в извънболничната помощ бяха много малко натоварени през тези два месеца. Много хора не посещават нито личния си лекар, нито специалист. А пък в случая те казват, че и да искат, трудно ще го посетят, защото бяха посъветвани да лекуват по телефона. Това изигра много лоша шега на здравната система, но особено на пациентите, защото, от една страна, много от тях занемариха лечението на хроничните си заболявания или пропуснаха да диагностицират нововъзникнали такива заболявания, тъй като не посещават лекари. Тъй като пък бяха и забранени плановите операции, профилактичните прегледи, имунизациите в продължение на два месеца. И сега мога да прогнозирам нещо. Тук не ми трябват допълнителни данни. Мога да прогнозирам, че големият удар върху здравната система, ако, разбира се, не се случи някаква беля с коронавируса в следващите месеци, големият удар ще дойде от хората с други заболявания, които тези два месеца са пропуснали и сега всички заедно с тези, които юни, юли така или иначе трябва да отидат на лекар по една или друга причина, ще отидат и тези, които не са го направили през март, април и май. И ще се струпат много повече хора и здравната система ще има нужда от повече, включително и финансов ресурс. Като обаче, обърнете внимание, ние ще сме в ситуация, в която здравната каса няма да има достатъчно средства да посрещне тези нараснали разходи, защото нейният бюджет ще бъде съкратен, тъй като приходите от осигуровки логично ще намалеят през последните няколко месеца заради повишения брой на безработни хора, на по-ниски доходи и прочие. Така че  кризата в здравната система, която уж трябваше да е свързана с коронавируса, не се състоя, но тя ще се състои след два месеца и причината няма да е коронавирусът, а наложените мерки.

# 14
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 524
Анна Цолова:
Имате ли и Вие впечатление като човек, който общува и с пациенти, и с Ваши колеги, че хората продължават да се страхуват да отидат на лекар в случай, че не е спешно състоянието, дори и да не е свързано с коронавирус?

Д-р Кацаров:
Да, да.

Анна Цолова:
Какво бихте ги посъветвали тези хора, които са си отложили профилактичните прегледи, не са отишли при гинеколога си, за да направят обичайните изследвания, които знаем, че на определена възраст трябва да се правят и през 6 месеца?

Д-р Кацаров: Бих ги посъветвал да отидат. Може да се отложи даден преглед или промяна на терапия и прочие. Може да се отложи седмица, две, не е страшно. Но два месеца е вече твърде дълго време. Аз бих ги посъветвал да отидат. Рискът да се заразят или да пострадат от коронавирус не е толкова голям, колкото е рискът, ако има онкологично заболяване и то не е открито своевременно или не е лекувано своевременно. И не само онкологично заболяване. Така че моят съвет е да започнат да се грижат за здравето си така, както са го правили, преди да се обяви извънредното положение.

Общи условия

Активация на акаунт