Бедността избор ли е?

• 39 961
  • 1 072
  •   1
Отговори
# 75
  • Тра-ла-ла
А ти искаш на секудата да я назначат за директор на някоя корпорация с заплата в милони ли? 6-12 месеца живее със съквартирант, после си намира по-добра работа, натрупва спестявания и стандарта ѝ се вдига. След 2-3 години вече ще живее добре, ама трябва малко усилия и постоянство.
Всяка хигиенистка - директор. Звучи като соц лозунг Joy

Заплата на касиер в Лидл стартово е 1600 и се вдига всяка година. В вдин фитнес до южния парк търсеха чистачка с обяви незнам колко месеца, предлагаха 900 лева нето, без изисквания и това вписано в обявата. Желаещи няма.
И според теб защо няма желещи?

Тоест в чужбина може да се емигрира само като берач на ягоди, други варианти няма? Dizzy Face Мале какви глупости се пишат, ама с огромни претенции...
В темата се говори за бедността, а не за временните затруднения, които изпитва някой висшист докато захлеби.

# 76
Има и друго. За да функционира обществото и средата във видът в който го познаваме, имаме нужда от всички прослойки на обществото. Трябва да има кой да мете улиците, да кара боклукчийския камион, кой да ти сервира в ресторанта и тн. То не става само шефове да има и хора на високи позиции. Така, че нека се уважаваме въпреки различния си статус и финансово състояние.

# 77

За твое сведение в големите финансови центрове като Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско, Токио и т.н. масов се живее със съквартиранти и то по няколко. И то не само чистачите и касиерите, а и инжинери, програмисти, лекари и адвокати така живеят докато им се развие кариерата и не го наричат бедност.

В България е срамно. Те и го написаха в темата. Защо да не живееш на село, вместо да се буташ в квартира с някой друг.
"Мизерията" докато стигнеш до по-нормално заплащане, се счита за провал, не за път към успех. Това е народопсихология.

# 78
Става дума за пари, а не за срам дали живееш на квартира с други хора, боже, какви неща се налага да пиша...

# 79
Нито има срамна работа (стига да не е нещо незаконно или застрашаващо нечий живот), нито е срамно да живееш с други хора.

# 80
Някои хора никога няма да стигнат по-добро заплащане. Това е бедност, а не временно състояние на безпаричие тип студент-яде-макарони докато завърши и започне работа като юрист, архитект и т.н. В чужбина същото, обикновено без език, без помощ, на възраст над 30 е доста трудно, дори към невъзможно да се пробие до нормално заплащане, за жилище да не говорим, като наемът ти смуква голяма част от приходите. Нищо не се гради пак защото няма пари, няма време и пари за допълнителни квалификации, някой зависи от теб и има нужда от редовни приходи и т.н. Големи чуденки за някакви много основни неща...

# 81
Добре де, а какво предлагате за тези, които нямат препитание в родните си места? Аз това не разбрах. Преместване не може, трудно било; пътуване не става, неудобно било. Значи е по-добре да си стоят в това положение, така ли? Не избирали къде да се родят... Ами не избират, естествено. Никой не твърди това. Но могат да избират дали да останат там или да поемат някаква инициатива и да променят статуквото. Съгласна съм, че не е лесно, че не е комфортно, че може би не е най-доброто нещо. Но предложете нещо по-добро! Държавата да открие по един завод във всяко село? Бил Гейтс да отвори офис в с. Загражден? Мерцедес да отвори шоурум? Ми няма как да стане. Като живееш на село, се занимаваш със земеделие, животновъдство, производство на зимнина, която да продаваш, или правиш грънци, плетива, сувенири и пр. и пак продаваш. Това е, няма какво друго да се прави на село, навсякъде по света е така. Другият вариант е да пътуваш до друго населено място. И последният е да се преместиш. Аз не виждам други варианти. Държавата предлага някакви социални помощи, не е като да не дава. Да, не са достатъчни, но не може и да дава по една заплата, която другите хора пък си изработват, нали така?

# 82
Аз нямам претенции да оправям нерешими проблеми, които винаги ги е имало. Против съм да се приравнява бедността с некадърност, мръсотия, мързел и подобни. Всеки казус си е сам за себе си. Просто ме дразни арогантното отношение.

# 83
Като живееш на село, се занимаваш със земеделие, животновъдство, производство на зимнина, която да продаваш, или правиш грънци, плетива, сувенири и пр. и пак продаваш.
Като няма хляб, защо не ядете пасти? Това земеделие се прави със земя, която се купува с пари. Животновъдството също, с една крава в хола не става. Сувенирите първо трябва да имаш материали и машина за да ги направиш, и второ, трябва да дойде някой да му ги продадеш.
Защо да не живееш на село, вместо да се буташ в квартира с някой друг.
Защото на много места няма работа, никаква.

# 84
Ами много често мизерията е резултат от мързел, некадърност и залоупотреба с разни субстанции и да се каже това в прав текст не е арогантност.
В темата се говори за бедността, а не за временните затруднения, които изпитва някой висшист докато захлеби.
Далеч не е нужно да си вишист за да имаш високи доходи, нужна е здрава работа. Висшето образование само по себе си нищо не дава. Но и образованието не се получава с късмет, та не злобей по висшистите.
В чужбина същото, обикновено без език, без помощ, на възраст над 30 е доста трудно, дори към невъзможно да се пробие до нормално заплащане, за жилище да не говорим, като наемът ти смуква голяма част от приходите.
Чакай, нещо не разбрах - хората вече директно на 30 години ли се раждат? Какво са правили преди да станат на 30, че ни един език не знаят, при все че в гимназията се учат задължително два, ни професия някаква да са усвоили? То не става купон и пиячка цял живот и после да кажеш "нямах късмет".
Но на повечето места има недостиг на качествени работници. Простото решение е да се преместиш там където има работа.

# 85
Като живееш на село, се занимаваш със земеделие, животновъдство, производство на зимнина, която да продаваш, или правиш грънци, плетива, сувенири и пр. и пак продаваш.
Като няма хляб, защо не ядете пасти? Това земеделие се прави със земя, която се купува с пари. Животновъдството също, с една крава в хола не става. Сувенирите първо трябва да имаш материали и машина за да ги направиш, и второ, трябва да дойде някой да му ги продадеш.
Защо да не живееш на село, вместо да се буташ в квартира с някой друг.
Т.е.? Предложение? Решение някакво? Какво да се прави на село? Преди какво са правели хората там? Откъде са имали земи и животни?

# 86
Ами много често мизерията е резултат от мързел, некадърност и залоупотреба с разни субстанции и да се каже това в прав текст не е арогантност.
Е то хубаво, обаче работолюбието, талантите, волята за правилен избор и т.н. са качества които се градят у индивида от генетика, родители, среда, училище, и т.н. и пак не е само въпрос на личен избор.
Преди какво са правели хората там? Откъде са имали земи и животни?
И преди и сега едни са имали, а други са нямали. Има и уикипедия за бързо допълване напознанията ако се интересуваш, по принцип би трябвало тези знания да са вече набрани от училище където се учи история, но и сега в интернет има доста по въпроса.

# 87
Аз познания имам достатъчно, без претенции да са изчерпателни, разбира се. Но акцентът на поста ми не беше цитираното. А въпросът "какво правим в такъв случай", "какво е решението"? Отговор още никой не е дал, само обяснения как това не може да стане, онова не може да стане. Още повече, че съвременният свят дава много повече възможности, отколкото едно време.
Допълвам се. Разбира се, че винаги е имало и винаги ще има бедни. Тук разискваме защо е така и какво евентуално би могло да се направи. За това е темата, нали? Аз твърдя, че голяма част, не всички, но голяма част могат да направят нещо за себе си. В днешно време и държавата помага малко, някой познат ще ти помогне малко, ти ще си помогнеш и нещата могат да се подобрят. Разстоянията вече не са такъв проблем... Това имам предвид. Но повечето хора не желаят - това е мое лично наблюдение, лично мнение, личен извод, мой личен сблъсък с реалността.

Последна редакция: сб, 24 юни 2023, 16:19 от Мила Атова

# 88
Нещо по темата. Преведено е от руски, но си е точно за това, за което разсъждаваме - генетичната бедност.
https://www.obekti.bg/chovek/4-istorii-koito-shche-promenyat-pre … ichnata-bednost-i

# 89
  • София /Абсурдистан
Нещо по тем1ата. Преведено е от руски, но си е точно за това, за което разсъждаваме - генетичната бедност.
https://www.obekti.bg/chovek/4-istorii-koito-shche-promenyat-pre … ichnata-bednost-i
Много благодаря за книгата, намерих я и ще я прочета. Има я и в свободен достъп на руски.

Не ги мислете тези по селата и забутаните места, те отдавна са по строежите на Европа и в оранжериите и берат разни неща. Тук си идват за малко и за да вдигнат пореден етаж от къща в родното село. Надяват се един ден да се върнат и да си живеят тук с европейска пенсия.

Общи условия

Активация на акаунт