Хората не се делят на мързеливи, пасивни и бедни и използващи всяка възможност богати работохолици. Такива разсъждения показват доста ограничен житейски опит.
Глупости! Защо да е мързел!? Аз си работя по специалността, но не съм мениджър, защото нямам интерес да се занимавам с ЧР, което е част от задълженията на мениджъра. Не съм бедна, не съм и мързелива. Получавам добра заплата и съм преценила, че ЗА МЕН не си струва да получавам малко повече пари, но за сметка на много повече проблеми. Защо!? Както казах, не се оплаквам от заплащането ми в момента, а работата ми е такава, че ВЕЧЕ мога да си позволя да съчетавам работа и свободно време. Обаче съм изстрадала този момент - имала съм периоди, в които съм работила ужасно много за по-малко заплащане, поради естеството на работата ми. Просто с натрупания опит нещата се променят. Ако говорим за започващи кариерата си е едно, но аз съм на друг етап в живота. Така че всичко е относително.
Твоят пример не е релевантен, става дума за хора, на които парите не им стигат, но предпочитат да се оплакват колко е несправедлив животът докато същевременно не си мърдат пръста.
А нови дефиниции няма нужда да се измислят, защото мързел не е равнозначно на отказ от действие поради трудност, нито някога е било. Ако такива неща има нужда да се обясняват не знам какво да препоръчам освен тълковен речник.