Бедността избор ли е?

• 39 964
  • 1 072
  •   1
Отговори
# 990
Глупости. Човек може да е старателен работата си, но да е пасивен и да не желае да си намери по-добре платена такава поради пасивност, страх от промяна, нежелание да се излезе от зоната на комфорт, да дам много елементарен пример.

Хората не се делят на мързеливи, пасивни и бедни и използващи всяка възможност богати работохолици. Такива разсъждения показват доста ограничен житейски опит.
Примерът е точно за отказ от възможност за по-добре платена, но с повече трудности, неудобства и пр. работа. За мен това е описание точно на мързел.

Глупости! Защо да е мързел!? Аз си работя по специалността, но не съм мениджър, защото нямам интерес да се занимавам с ЧР, което е част от задълженията на мениджъра. Не съм бедна, не съм и мързелива. Получавам добра заплата и съм преценила, че ЗА МЕН не си струва да получавам малко повече пари, но за сметка на много повече проблеми. Защо!? Както казах, не се оплаквам от заплащането ми в момента, а работата ми е такава, че ВЕЧЕ  мога да си позволя да съчетавам работа и свободно време. Обаче съм изстрадала този момент - имала съм периоди, в които съм работила ужасно много за по-малко заплащане, поради естеството на работата ми. Просто с натрупания опит нещата се променят. Ако говорим за започващи кариерата си е едно, но аз съм на друг етап в живота. Така че всичко е относително.

Твоят пример не е релевантен, става дума за хора, на които парите не им стигат, но предпочитат да се оплакват колко е несправедлив животът докато същевременно не си мърдат пръста.

А нови дефиниции няма нужда да се измислят, защото мързел не е равнозначно на отказ от действие поради трудност, нито някога е било. Ако такива неща има нужда да се обясняват не знам какво да препоръчам освен тълковен речник.

# 991
Няма традиции и улеснения за законов труд на непълнолетни, както и въобще почасовата работа или на непълен работен ден също нямат традиции, съответно и за жени с малки деца рядко стои опцията да могат да поработя ат няколко часа законно, за да съчетават с гледането на малко дете. Иначе и аз съм работила преди пълнолетие, за съжаление главно селскостопанска работа, сезонен труд или семейно тютюн, и това, освен някаква сума пари, която си е само за теб, да можеш да си купиш нещо, което родителите не могат да си позволят да ти купят, не мисля, че дава особени предимства пред работодател, не те прави опитен на трудовия пазар.

П. П. В България вестниците се разнасят от пощенски служители, на които това им е работата. То не че през 2023 г. има много вестниците за разнасяне, освен "Трета възраст" и подобните за 70+ годишните. Имам роднина, която работи в пощите, и брошурите на хипермаркетите разнася, получават някакво малко допълнително заплащане, но като цяло въпросът е, че хипермаркетите са си ги уредили тези неща с пощите.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 16:07 от кукумицинка

# 992
Аз бях навършила 18, когато почнах да работя. Впоследствие никога не съм се притеснявала да ида на интервю и т.н. Пари си имах винаги, повече от приятелите, които бяха на родителска издръжка. За мен конкретно е имало доста ползи.

# 993
Аз бях навършила 18, когато почнах да работя. Впоследствие никога не съм се притеснявала да ида на интервю и т.н. Пари си имах винаги, повече от приятелите, които бяха на родителска издръжка. За мен конкретно е имало доста ползи.

Да, ок, ама си била пълнолетни, нищо специално при наемане, работата за 18-годишни не е по-специфична за работодателя от тази за 28-38-годишни.

Иначе аз имам предвид нещо съвсем друго. 2 месеца си брал грозде за пари (на черно, разбира се). Ако не смяташ с това да се занимаваш някакъв бъдещ и дългосрочен период, това с нищо не топли работодателите, нито по някакъв начин те прави уверен на трудовия пазар, не ти дава стаж, не те запознава с трудовото законодателство, не си защитен от него, нямаш и задължения към него.

# 994
Е, моето мнение е друго. Дъщеря ми работи като спасител в аквапарк. Ще придобие представа как се общува с колеги и работодател. Научи основни понятия за първа помощ. Отделно поддържа добра спортна форма с тази работа. Заплащането си е изцяло за нея. И работи по нейно желание, аз не бих я карала, ако не иска. И дава трудов стаж, щом си е с договор.

# 995
По мое време тийновете си намирахме работа нелегално - ти си на 16, продаваш сладолед, плащат ти на ден/ седмица. Аз получих инструкция, ако дойде проверка и ме питат дали работя, да отговарям "не, аз само помагам за малко". Но това беше през 90-те.
Крайно време е да измислят нещо по-леко като административна процедура за непълнолетни, и повече възможности да се работи на половин ден. Мисля, че и много млади майки биха се възползвали от почасова заетост, не само младежи.

# 996
Кукумицинка,  Е как да не те прави по-уверен? Първо ти дава пари. Второ ти дава стаж, може би не официален, но си е стаж, опит, дори и само житейски, не толкова трудов. Трето - да, може сферата да ти хареса и да решиш да се развиваш в нея. Всички тези неща малко ли са?

Последна редакция: чт, 07 сеп 2023, 08:49 от Мила Атова

# 997
Аз съм работила летата на морето, въобще не съм го мислила толкова, нито съм го считала за нещо велико, нито пък съм се гордяла с голямото си постижение. Никакво самочувствие не ми е дал такъв вид неквалифициран труд, гледах го единствено като начин да припечеля джобни. Всичките ми приятели почти работеха летата, та ако за някой друг това е нещо невероятно изграждащо характер, за много хора е просто нормална част от живота.

Със сигурност по никакъв начин не е допринесъл този труд за последвалото ми развитие като личност, за професионалното пък дума да не става.

# 998
Значи все трябва да е имало причина да го правиш. И за мен е нещо нормално. По мое време просто не беше прието. Затова работих след 18 вече.

# 999
Да, (1) всички останали работеха и ако не работех нямаше да имам компания и (2) изкарвах допълнително джобни. Естествено нашите спряха да ми дават като си имах вече “заплата”, но така или иначе тя беше доста повече от джобните така че не съм се минала. Всички работеха за джобни, никой в моята среда от немотия. И както има много успешни хора сред тях днес, така има и такива, които едва свързват двата края. Затова ми е странно да се отдава такова голямо значение на работа 2-3 лета по няколко седмици.

# 1 000
За теб може да е едно нищо, но за мен беше важно. На мен конкретно много ми е помогнало после да имам самочувствие занапред при следващи работи. Така се е случило. На мен първата ми работа беше в социологическа агенция. Физически труд не съм полагала, може би нямаше да се справя добре.

# 1 001
по мое време също не беше разпространено работенето преди пълнолетие
аз не съм,и не съм имала съученици,които да работят летата
завършила съм гимназия 97ма

# 1 002
Имам пред вид, че е в интерес на децата да им върви стаж, а когато не са минали по реда официално, са ощетени. Сега 2 месеца - 2 месеца. Другото лято пак.

# 1 003
Аз бях обслужващ персонал на морето, нищо, към което да се стремя, така че по никакъв начин не смятам, че нещо съм научила и ми е помогнало. Разрешителните всяка година отнемаха много време, през което се работеше на черно, така че се съмнявам колко стаж съм събрала от тея общо 6-7 месеца за три години.

Самочувствие ми даде работата след това, от която се издържах докато следвах. От моите познати имаше само още двама трима такива, така че там определено усещах някаква разлика и полезен ефект на много нива. Летата - не мисля.

# 1 004
Е, работила си напразно явно, не е края на света Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт