Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 077
  • 766
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас
В последните години понеже понакупих "за спорта", сега с наемите мога да заведа детето да види Австралия. А догодина мога да го заведа да види и нещо друго. Междувременно и себе си мога да заведа тук-там, че даже и мъжа.
Ако не бях купила, ами си ги държах в банката, сега пак можех да заведа детето да види Австралия, ама само толкоз.

# 601
Ама с истоиш в Бургас. Ама нищо. Убеди ме  че по-правилно от твоето няма. А детето и to до вовеки под чехъл, че нали вече всичко е готово и планирано. ... смее ли да порастне ?

# 602
  • Бургас
Живея в Бургас и "стоя в Бургас" са две различни неща. Мога да живея и в София, защото работя предимно там. Пътят ми е само 3 часа. Качеството на живот в Бургас обаче е в пъти по-добро от това, което мога да имам в София. Тази година имам 6 излизания извън страната, без да броя еднодневните шопинг турове до Турция. Пътуването ми е хоби и ако се застоя прекалено дълго, започва да ме стяга шапката. До Австралия не съм ходила още, да си призная много не ме и влече. Засега обикалям Европа.
Едното дете порасна отдавна, живее в София, но "стои" където поиска. Винаги съм била на принципа, че децата трябва да са самостоятелни възможно най-отрано.
Другото още расте.
Не убеждавам никого. За мен е било най-правилно, защото виждам резултата - финансова независимост и свобода. Включително да продам всичко и да си купя жилище в Германия. Защото и това ми е минавало през ум. Бавария е моята страст Simple Smile А цените на жилищата в Нюрнберг са колкото софийските.

# 603
Живея в Бургас и "стоя в Бургас" са две различни неща. Мога да живея и в София, защото работя предимно там. Пътят ми е само 3 часа. Качеството на живот в Бургас обаче е в пъти по-добро от това, което мога да имам в София. Тази година имам 6 излизания извън страната, без да броя еднодневните шопинг турове до Турция. Пътуването ми е хоби и ако се застоя прекалено дълго, започва да ме стяга шапката. До Австралия не съм ходила още, да си призная много не ме и влече. Засега обикалям Европа.
Едното дете порасна отдавна, живее в София, но "стои" където поиска. Винаги съм била на принципа, че децата трябва да са самостоятелни възможно най-отрано.
Другото още расте.
Не убеждавам никого. За мен е било най-правилно, защото виждам резултата - финансова независимост и свобода. Включително да продам всичко и да си купя жилище в Германия. Защото и това ми е минавало през ум. Бавария е моята страст Simple Smile А цените на жилищата в Нюрнберг са колкото софийските.
Tintina, с най-искрени чувства и симпатии към този и предишния ти пост - Дай, Боже, всекиму финансова независимост, свобода и чести holiday пътувания Simple Smile
Имала си смелост и нюх да предприемеш такива рискове и инвестиции, и са успешни Simple Smile

# 604
  • Бургас
Имам и неуспешни - търговски помещения на зелено през 2006-2008-ма. Уж купувахме за родителите ми, които имаха малък магазин и смятаха да се местят. Тъкмо бяха продали една земя, поне не се наложи кредит. Районът се оказа недобър, стоят през повечето време празни, трудно се дават под наем, трудно се продават... Само разходи генерират, едва си покриват данъците и таксите за тока с наемите. Бях още млада и зелена тогава, а и никой от семейството не реагира, не каза "дайте да помислим, дали си струва"... Още ме е яд, че не купихме два или три апартамента...
И в акции съм инвестирала, отново неуспешно. Т.е. не получих очакваната доходност.
Затова - вече от което не разбирам, не купувам Simple Smile
А и си трябваха години време, докато се стигне до "свободата".

Последна редакция: пт, 04 авг 2023, 15:49 от Tintina

# 605
Здравейте, нормална практика ли е да се резервира апартамент в сграда, за която още не е излязло разрешение за строеж? да си призная изненадах се малко, все пак обектът може и да не получи разрешение...

# 606
  • Sofia
Здравейте, нормална практика ли е да се резервира апартамент в сграда, за която още не е излязло разрешение за строеж? да си призная изненадах се малко, все пак обектът може и да не получи разрешение...

Да. Естествено си проучвате строителя подробно,,но иначе по стандартните споразумения депозитът ви се връща, ако не вземат разрешително.
Все пак си поискайте документ за земята, както и всякакви други документи за фирмата и т.н
Остава рискът да изчезнат с депозита де, затова проучвате. Може и да изчакате разрешителното, с риск най-хубавите апартаменти да са вече резервирани, както и да вдигнат цената, щом го вземат.

# 607
по стандартните споразумения депозитът ви се връща, ако не вземат разрешително.
А ако фирмата вече не съществува от кого си вземаш депозита?

# 608
Само да си споделя, поради мигове на отчаяние. Grin Въпреки прес съобщенията за спад на броя на сделките, за охлаждане в търсенето, за повече време за решение или преговори за покупка и т.н от сорта, аз никак не съм оптимист от страната на наблюдаващ пишман купувач и в реалността не наблюдавам никакъв застой или промяна в пазара на имоти. Хората си позволяват да плащат високи цени и то скоро след обявяването на имот. Никакви индикации не ме карат да помисля, че цените днес, които са по-високи от вчера и вчерашните бяха по-високи от преди месец, са на пикови нива. Имам чувството, че няма таван. Факт обаче- купува ли се-да!
Когато се виждаме с брокерът ми той отговаря на минимум 2-3 странични обаждания за други сделки.

Картинка от днешна ситуация с обява, която чак ме развесели:

# 609
А, на тази статистика от обявите за движение нагоре-надолу не вярвайте много-много. Тъй като вече почти наизуст знам обявите в моите търсения, случвало се е няколко имота да изчезнат и след месец да се появят наново като пише, че уж се е покачила или понижила цената, авсущност си е същата. Помня, защото съм разглеждала обявата преди да "изчезне".

# 610

Изгаряш с 2-5 к евро. В 2021 когато гледах масово всички фирми бяга с капитал 50-5000лв, няма никаква гаранция.  Щеше да е хубаво да сме нормална държава и депозитите да се вкарваха в отделна сметка , но реалността е друга.

# 611
  • Sofia

Както съм писала - остава рискът фирмата да изчезне с депозита. То и разрешително да имат - пак остава риск да изчезнат, да не завършат и т.н, при това ще си вътре с доста повече пари. Писали сме много пъти - покупката на зелено е риск.

# 612
Здравейте имам едно запитване.Влиза ли в общите кв.м терасите и избеното помещение на стар панелен апартамент който по нотариален акт се води 58кв и избено помещение от 9кв.м?
Благодаря

# 613
  • Бургас
Терасите на старите апартаменти не са включвани в общата квадратура.
Мазето също е описвано отделно: "..ведно с избено помещение номер еди кой си с квадратура еди колко си". Какво пише в нотариалния акт?

# 614
Тинтина! Евала!
Печалбата идва с риска! Като всичко в живота!
Онези, които само гледат отстрани.. нямат как да не изгубят.

Общи условия

Активация на акаунт