Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 033
  • 766
  •   1
Отговори
# 735
По това съотношение семейството от горния пример пак си получава без проблем кредита.

С 1 заплата. При 2 средни заплати нещата изглеждат още по-добре. Имаме много достъпни жилища.

# 736
Жилищата са всичко, но не и достъпни.

# 737
Жилища в София по 10 000 долара на свободния пазар  никога не е имало.
Това е ако някой е изупувал от съсобственик по данъчни оценки и пр., но на свободния пазар в града София не е имало.
Всякакви легенди всеки може да разказва, не е забранено.
Ето и колежката ти даде пример за Младост, аз добре помня тези времена, а който не ги помни - има и архиви:
https://www.capital.bg/biznes/imoti/1997/10/11/241163_ceni_na_ap … na_bazaoferti_za/
Цена на кв.м. в Младост - $219.
60 кв. жилище прави 12,000 - ОК, не е 10, сгрешил съм.
Това само показва колко е нерелевантно някой да дава примери какво направил преди 10-20 години и спечелил. Това въобще не значи, че ако някой днес направи това ще спечели.

Кредит 200 000 евро, вноска 1517 лв. на месец, срок 35 г. Калкулатор на Пощенска банка, ама има и други.
Средна заплата в София по данни на НСИ - 2700.
Тази вноска е 1517 само първата година. Докато лихвата е 2.5%. А ако лихвата стане 5%? А ако стане 10%? Нима не беше толкова преди десетина години? А ти говориш за 35 годишен кредит. То при такъв срок 30-годишен човек ако вземе кредит, значи таман за пенсия ще се радва на изплатен апартамент.
Сега се сетих и за другия ти пост по-горе, на който не отговорих: Втори имот, който купих без кредит, ползвах като обезпечение за кредит за друг бизнес. Ако го нямаше, нямаше откъде да вземем парите.
Ами парите щеше да вземеш от... готовите пари, които си дала за имот. Гениално, нали? Или искаш да кажеш, че за имота си дала 100к, а срещу него са ти дали кредит 200к?

# 738
Тази вноска е 1517 само първата година. Докато лихвата е 2.5%. А ако лихвата стане 5%? А ако стане 10%? Нима не беше толкова преди десетина години? А ти говориш за 35 годишен кредит. То при такъв срок 30-годишен човек ако вземе кредит, значи таман за пенсия ще се радва на изплатен апартамент.
Да не забравяме, че заплатите също растат за тези 30г, а и може да растеш в професията и да идеш на по-високо ниво на заплащане, да получиш наследство, да удариш кьоравото от инвестиции, да се ожениш за милионерша, да спечелиш от тотото и какво ли не.

# 739
  • София, Bulgaria
Таман след 30г., ако го устискаш до тогава кредита, вноската ще ти е равна на пакет тоалетна хартия, айде да е от тези големите..24-ка.

# 740
Таман след 30г., ако го устискаш до тогава кредита, вноската ще ти е равна на пакет тоалетна хартия, айде да е от тези големите..24-ка.

А не мога ли да тегля заем, с покритие 2 кила злато, купувам го, изплащам го 30 години, до тогава няма начин да не е 3-но, 4-рно по -  скъпо, а връщам рула хартии. Всеки път се чудя, защо банкерите не правят тези врътки с апартаментите, а дават заеми на Пешо и Данчо.

# 741
Да не забравяме, че заплатите също растат за тези 30г, а и може да растеш в професията и да идеш на по-високо ниво на заплащане, да получиш наследство, да удариш кьоравото от инвестиции, да се ожениш за милионерша, да спечелиш от тотото и какво ли не.
Може. А може и да те съкратят от работа и да е трудно да си намериш друга, камо ли по-добре платена. Може да се разболееш, да окьоравееш, и т.н. да не дава господ.
А може и реалната заработка да не се качва и даже да пада - ето как е било в Америка, сивото е номинална, червеното е реална, т.е. с отчитане на инфлацията.
Инфлацията вдига номиналната заплата, но вдига и лихвите, така че качва и вноската по ипотеката. Тези неща е хубаво да се мислят, преди да се взема, особено ако е малък буфер между доход и вноска.

# 742
Категорично се разграничвам от твърденията на някои пишещи, че тези, които наследяват, били неинициативни и пр.
Всеки има право, да е активен или не участник на пазара, всеки е роден с различна енергия, различен финансов и организационен нюх, всеки има своя съдба.
Важното е, всеки да се чувства добре със своите избори.

# 743
Може. А може и да те съкратят от работа и да е трудно да си намериш друга, камо ли по-добре платена. Може да се разболееш, да окьоравееш, и т.н. да не дава господ.
А може и реалната заработка да не се качва и даже да пада - ето как е било в Америка, сивото е номинална, червеното е реална, т.е. с отчитане на инфлацията.
Инфлацията вдига номиналната заплата, но вдига и лихвите, така че качва и вноската по ипотеката. Тези неща е хубаво да се мислят, преди да се взема, особено ако е малък буфер между доход и вноска.

Може и да останеш без работа, така е. Ей на, аз например ровя в контейнерите. Но си имам свое жилище и не ми пука, а ако бях под наем сега трябваше и да спя на работното си място Simple Smile
Ако се вгледаш в тази крива ще видиш, че след 1995 година двете са успоредни, тоест няма обедняване.
Инфлацията расте много повече от лихвите. Натрупаната инфлация през последните 50 години със сигурност е над 100%, да не търся точната цифра, но лихвите все си варират в зоната на едноцифрените числа. Тоест инфлацията реално сваля вноската и причината е проста - начислява се върху фиксирана сума. Тоест взел си 100 000 евро, които ще се равняват по покупателна способност на 200 000 след 30 години, но лихвата все се начислява върху 100 000.

И не ме разбирай грешно, не съм фенка на заемите и никога не съм вземала такива. И не отричам, че заемите си имат и рискове, и подводни камъни и изискват здрав разум. Но то това важи за всичко в живота. Но от друга страна заемите дават уникалната възможност да живееш в комфорт сега, а не след 20 години, когато ще си спестил пари за това. А животът си тече, докато човек прави планове за бъдещето, и това компенсира рисковете от кредита, защото по-добре да изплащаш заем докато децата ти растат спокойно в свой уютен дом, отколкото да живееш като чергарин и да спестяваш 20 години. Пък и кеф цена няма. Може да заместиш "кеф" и със спокойствие, сигурност, възможност да си ремонтираш и обзавеждаш както искаш, да си вземеш любимец и прочее.

# 744
Инфлацията расте много повече от лихвите. Натрупаната инфлация през последните 50 години със сигурност е над 100%, да не търся точната цифра, но лихвите все си варират в зоната на едноцифрените числа. Тоест инфлацията реално сваля вноската и причината е проста - начислява се върху фиксирана сума. Тоест взел си 100 000 евро, които ще се равняват по покупателна способност на 200 000 след 30 години, но лихвата все се начислява върху 100 000.
Всичкото е хубаво на тези сметки, освен това, че са за миналите 10, 20, 30 години... а не за бъдещите 10, 20, 30.
Ако вярваш, че всичко ще продължава както си е било - ОК. Ако мислиш, че има риск от рецесия, застой, дефлация, стагфлация - става друго.
Аз не бих взел ипотека с вноска 1500 лева (с тенденция да скочи на 2500 понеже всички ЦБ вдигат лихвите ударно) освен ако не изкарвам поне 5-6,000 лева. Което не е в сила за повечето софиянци.

# 745
Всичкото е хубаво на тези сметки, освен това, че са за миналите 10, 20, 30 години... а не за бъдещите 10, 20, 30.
Ако вярваш, че всичко ще продължава както си е било - ОК. Ако мислиш, че има риск от рецесия, застой, дефлация, стагфлация - става друго.
Аз не бих взел ипотека с вноска 1500 лева (с тенденция да скочи на 2500 понеже всички ЦБ вдигат лихвите ударно) освен ако не изкарвам поне 5-6,000 лева. Което не е в сила за повечето софиянци.

Ама то и в миналото е имало и рецесия, и инфлация, и застой, но отминават и в дългосрочен план нещата винаги се нормализират. Големият риск е в краткосрочен план, там човек може да загази. И, разбира се, има го рискът от лоши сметки, това никой не го отрича. Ама то има риск от катастрофа и като караш колата си, ама я караш, нали?

Иначе и аз не бих взела никакъв кредит, ако мога да не вземам. Ама ако се налага това си е просто инструмент.

# 746
Довечера ще пусна нова тема, гледам, че тихо и полека сме стигнали 50 стр. Simple Smile

# 747
Ако не бяхме си купили жилище.. бих предпочела да се върна в моя град и да си живея в къщата при баба си принерно - отколкото да пълня нечий джоб с 800 лв наем. Абсолютно честна съм.. предпочитам да ги давам на баба ми.

# 748
Е да, като си под наем имаш избор да пълниш джоба на хазяина или да се върнеш при баба/мама/вуйчо.
Докато сложиш ли си подписа под ипотеката, 20-30 години нямаш тази опция да спреш да плащаш. Имаш само опцията да продадеш имота ако закъсаш, но само ако пазарът се е вдигнал межудвременно. Ако е паднал - лошо за теб, пак дължиш цялата главница, макар че не можеш да я покриеш като продадеш имота.

@ЧС - да, въпросът е да планираш така, че краткосрочните затруднения да не те съборят и да не ти променят живота. Лесно е ако си случат, когато вече си изплатила собствено жилище. Ако се случат докато още го изплащаш - вдигане на лихви, рецесия, безработица, вноска, която не можеш да си позволиш - лошо.
Ето днес новини от Ройтерс - в Германия новото строителство се свива с 47% засега през 2023. 1 от 10 работни места е в строителния сектор и свързани с него по веригата. Тука, викаш, не може да стане така?

# 749
Нямам намерение да нося от девет дерета вода. Всеки сам си решава под наем или да купи.
Преди година бях в Лондон, миналия месец също. Ми знаеш ли колко кранове красят пейзажа и колко нови сгради забелязах в Сити?  Не навсякъде е еднакво.

Общи условия

Активация на акаунт