Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 040
  • 766
  •   1
Отговори
# 720
  • Sofia
Здравейте, какво ви е мнението за новите сгради по протежение на ул. Обиколна в Дружба2 ? Зад повечето от тях минава надземно метрото, няма ли да е проблем шума и вибрациите? Иначе има нелоши предложения..

За Грийн лайф или други питаш? Имаше много негативни отзиви за некоректността на Greеn life София, има тема във форума. Поставили са купувачите си пред нови условия, на които не можеш да възразиш.

# 721
Tintina, с най-искрени чувства и симпатии към този и предишния ти пост - Дай, Боже, всекиму финансова независимост, свобода и чести holiday пътувания Simple Smile
И аз така - желая успех на всички ви! Жалко, че на практика това е невъзможно, защото ако всички имат по 2-3 апартамента да ги дават под наем, кой тогава ще живее в тях и ще им плаща наем, с който те само да ходят по почивки?

Много правилно някой по-горе каза, че когато в БГ заплатите бяха малки и имотите бяха евтини, кой инвестирал - спечелил (и аз така 1-2 пъти). Имам един приятел още като студент 90-те години ходи на бригада в САЩ, първата година събра половината пари, втората година другата половина, и си купи жилище на 21-22 г. беше.
Отдавна вече това е невъзможно, защото ако младеж се върне от САЩ с 5-10 хиляди долара какво ще си купи? Може би някоя кола на старо, а за апартамент и 10% вноска не можеш да направи дори.
Тъй че няма как да се дават примери "аз така направих преди 10-20 години и успях, правете и вие тъй сега!" - за други времена си има други успешни стратегии, ама какви са точно ще ги разберем когато настоящето стане минало Simple Smile

Елементарна логика - множествата на имащите и на нуждаещите се от жилище за временно ползване в дадено населено място са различни. Това е ясно и няма нужда да бъде обяснявано.

От първия ден, в който се отвори свободния пазар на имоти в България ( отмяната на Глава втора от Закона за собствеността на гражданите - ДВ бр. 21 , 1990 г.) имам лични наблюдения на пазара на недвижими имоти в София. Тогава бях в университета. Най-евтиният малък  апартамент беше около 20 000 долара.
Така че, освен ако не е спечелил поне 10-15 хил. долара за една бригада ( което ми се стурва невъзможно за сезон, изключая рискови или високоспециализирани занятия) , няма как човек да си е купил жилище в София САМО с парите от бригада.
Всякакви легенди могат да се разказват, но това не значи, че са истина.

Забелязвам от юридическата си практика ( сделки, наследства, делби, съдебни претенции и пр.), където собствеността и наследяването масово е преплетено и с ипотеки, обезпечения, заеми и пр., че най-отявлени противници на придобиването на имот със заемни средства са тези, които е очевидно, че ще наследят имот в обозримо бъдеще. Именно те са много категорични, как било неразумно, да се тегли кредит и придобива имот за живеене.
Изключения винаги има, в лицето на сам човек, авантюрист, който сменя държавите за живеене  веднъж годишно, желае да е свободен от всичко и пр., да е жив и здрав, но  хора с деца са в съвсем друга картинка.

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 10:54 от Deborana

# 722
Забелязвам от юридическата си практика ( сделки, наследства, делби, съдебни претенции и пр.), където собствеността и наследяването масово е преплетено и с ипотеки, обезпечения, заеми и пр., че най-отявлени противници на придобиването на имот със заемни средства са тези, които е очевидно, че ще наследят имот в обозримо бъдеще. Именно те са много категорични, как било неразумно, да се тегли кредит и придобива имот за живеене.

Това е така, виждам го и аз, без да съм юрист. Най-големите философи и противници са точно хора, които разчитат на наследени апартаменти, те като цяло са и по-неинициативни в живота, не са склонни да си излязат извън зоната на комфорт. То няма лошо и да си такъв, не е за всеки всичко, но да тръгнеш да обясняваш на останалите колко са се объркали, при положение, че грам усилие не си положил в тоя живот...

# 723
Almond12 Или пък такива, които ще наследят всякакви неща, които обаче в настоящето и даже в бъдещето не само не им помагат, но и ги натоварват. Това са масово хора, които не живеят в страната, на които родителите остаряват и не могат да се справят, но които градят живот на съвем друго място и нито биха могли да помагат на възрастните при разрушители наематели, нито поредната поправка на покрива на къщата във върха на вилните зони от време оно им е в приоритетите, нито пък им се занимава един ден да изгубят доста време да се занимават с купища роднини да събират и да се разправят с парчета от неща и разходите по тях. Не забравяйте, че емигрантите българи, които градят нещо някъде по света и не са просто сезонни , черно или гастарбайтери ... не са малко и се увеличават. Много малка част от тях при условията на здравеопазването в момента се връщат да се заемат с местен живот. Не че е лошо това, но който не е опитал да гради един живот на сам на съвсем друго място няма да разбере защо бялата спретната къщурка не е достатъчно силен магнит за пенсионери и наследници и рентиери на изостанали неща ...

# 724
От 20 години ползвам банките за кредити и нито веднъж не съм ги почувствала като "свекърви". За мен са вариант за ресурс, когато ми е необходим. Първия кредит го изплатих за 9-10 г. Втори имот, който купих без кредит, ползвах като обезпечение за кредит за друг бизнес. Ако го нямаше, нямаше откъде да вземем парите.
Може да си го изплатила и за 5 години, а някой човек може да си е купил жилището и с пари от две студентски бригади (по-горе ме оборват, че жилищата тогава били по 20 хил. $, но имаше и по 10, помня добре).
И как сега това е актуално, когато едно жилище в София е над 150-200 хил. евро - с колко софийски средни заплати се изплаща?

При наема нищо не даваш накуп, но и накрая нищо не вземаш. Като теглиш чертата, с притежание на имот после е по-добре или ти казваш друго? Wink
Интересна логика. Да запитам и аз: с притежание на Мерцедес ли по-приятно се живее, или без Мерцедес?
Отговор: ми сигурно с Мерцедес се живее по-приятно, но като даваш 100к за него някак отнема от удоволствието. Особено ако ги вземаш назаем и не знаеш колко ще ти е лихвата през следващите години.

За да не спорим излишно, нека се съгласим, че всеки може да седне на Ексел, да си разбие плащанията по години, да си включи и цената на финансирането, и да си направи сметката кое му е по-добрия вариант. За едни може да е така, за други иначе.

# 725
  • Бургас
Кредит 200 000 евро, вноска 1517 лв. на месец, срок 35 г. Калкулатор на Пощенска банка, ама има и други.
Средна заплата в София по данни на НСИ - 2700.
На тези, които опонират, че не може само с една средна заплата да се живее и кредит да се плаща - голямо жилище за 200К не се купува, за да живее в него само един човек. С две дори и средни заплати е напълно постижимо да се плаща кредит.
Моята вноска през 2004 беше 600 лв. на месец. При средна заплата 300 лв.

# 726
Жилища в София по 10 000 долара на свободния пазар  никога не е имало.
Това е ако някой е изупувал от съсобственик по данъчни оценки и пр., но на свободния пазар в града София не е имало.

Всякакви легенди всеки може да разказва, не е забранено.

# 727
Жилища в София по 10 000 долара на свободния пазар  никога не е имало.
Имаше  90-те, продаваха се по данъчна оценка  която беше някъде там.

# 728
Кредит 200 000 евро, вноска 1517 лв. на месец, срок 35 г. Калкулатор на Пощенска банка, ама има и други.
На тези, които опонират, че не може само с една средна заплата да се живее и кредит да се плаща - голямо жилище за 200К не се купува, за да живее в него само един човек. С две дори и средни заплати е напълно постижимо да се плаща кредит.

При вноска от 1517 лв и заплата от 2700 лв банката не би трябвало да отпуснат кредит, защото съотношението е по-голямо от 1 към 3. При 3-членно семейство с едно дете и 2 заплати по 2700 лв банката отново не би трябвало да отпусне кредит, защото тези 5400 са за 3 човека, не 1.

# 729

При наема нищо не даваш накуп, но и накрая нищо не вземаш. Като теглиш чертата, с притежание на имот после е по-добре или ти казваш друго? Wink
Интересна логика. Да запитам и аз: с притежание на Мерцедес ли по-приятно се живее, или без Мерцедес?
Отговор: ми сигурно с Мерцедес се живее по-приятно, но като даваш 100к за него някак отнема от удоволствието. Особено ако ги вземаш назаем и не знаеш колко ще ти е лихвата през следващите години.

обаче какъв си провокатор Joy

Чакай сега, никога не сме говорили само за лукс апартамент за купуване.
Така по-горе питането ти става - с притежание на кола ли се живее по-приятно или без кола? Естествено, че хора с по-малки доходи, ще си вземат Опел и няма да дават такива пари, хора с по-големи заплати и приходи Wink - Мерцедес, но и колата днес е необходимост, не лукс, особено при семейства с бебета и малки деца, пък и по принцип.

# 730
Да запитам и аз: с притежание на Мерцедес ли по-приятно се живее, или без Мерцедес?
Обикновено Мерцедес за 100хил не е първа кола, което доста променя пътя на логиката довела до там, както и паричния поток 😉

# 731

При вноска от 1517 лв и заплата от 2700 лв банката не би трябвало да отпуснат кредит, защото съотношението е по-голямо от 1 към 3. При 3-членно семейство с едно дете и 2 заплати по 2700 лв банката отново не би трябвало да отпусне кредит, защото тези 5400 са за 3 човека, не 1.

Ще се учудите колко са занижени критериите на банките Grinning Кредит не биха отпуснали на някакъв много закъсал случай. В гореописания пример съм на 90% убедена, че ще отпуснат кредит и то може би за цялата сума дори Grinning Пак зависи от работни места и други индивидуални особености, но далеч не са така критични, както смятате.

# 732
Ще се учудите колко са занижени критериите на банките Grinning Кредит не биха отпуснали на някакъв много закъсал случай. В гореописания пример съм на 90% убедена, че ще отпуснат кредит и то може би за цялата сума дори Grinning Пак зависи от работни места и други индивидуални особености, но далеч не са така критични, както смятате.

Надявам се да не е така, защото това е рецепта за катастрофа.

# 733
  • София, Bulgaria
Съотношението дълг/доход до преди 2 седмици беше 60/40. Сега в 3 от големите банки го дигнаха на 50/50
Горсониера в Младост 3, 1998г. купихме за 9000 долара. След 11г я продадохме за 34000 евро.

# 734
По това съотношение семейството от горния пример пак си получава без проблем кредита.

Общи условия

Активация на акаунт