Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 024
  • 766
  •   1
Отговори
# 75
Много предлагане има, но хубави имоти няма или са много скъпи. Затова търсите по над 6 месеца и не можете да изберете.

# 76
  • София
Има и друг момент. Лято е.

Тая сутрин получих известие за две обяви, които следя в имот бг.
В София 5к надолу.
На морето 3,5к нагоре.
Наблюдавам тов ефект вече втора година.

# 77
Мен вече по имейл ме известяват за обяви брокерите (такива, с които преди време съм търсила). В разгара нямаше такова нещо, никой не ми пишеше имейли. Явно са им намалели купувачите и им е по-трудно. То при тези цени трябва наистина да работят и да се разкарват по огледи с потенциални купувачи, а някои в момента само гледат и умуват. Това бая време гълта като цяло на самите брокери. + това, че вече ще става и по-трудно със сделките на зелено.
Иначе мои приятели сега търсят, ма цените им идват височки, ходят на огледи тук таме евентуално нещо да им хареса, ма само коптори и брокерите им викат такива са цените, свиквайте. Като знам аз, като брокер (в друга сфера) колко съм я повтаряла тази реплика и иде  се не мине време пазарът се променя в напълно противоположна посока и следва адаптация. Така че не слушайте брокерите какво ви говорят и не го приемайте за чиста монета, тях ги интересува моментният резултат и паричният поток да върви, че ден година храни понякога.

# 78
  • София
Seiko7075, и аз така мисля, това е едната причина. Другата може би е желание за ново жилище, с евентуално финансиране.Но е факт, стана ми интересно и го отбелязвам. Гледам да пиша, ако има нещо, което наистина ми е направило впечатление Simple Smile
Сделките са намалели- факт, пак казвам, не защото няма търсене, просто е скъпо. Инак, ако някой познава читав брокер да пише лично съобщение. И се чудя също, ако решим да търсим ново строителство на някакъв етап , дали може да избегнем брокер. Как се търси такъв тип имот, аз лично знам 10 сравнително големи и известни фирми, но все пак се строи бая и има доста малки фирми. Случайно преди години една такава фирма си публикува обява през имот.бг. Свързахме се, читави хора, завършиха 2 сгради. Тогава не взехме, беше скъпо и малко това, което гледахме. Но в крайна сметка е без брокерски комисионни. Т.е. ако се свържеш със стоителя директно, може да избегнеш целия този филм Sweat Smile
Инак, не веднъж съм казвала, нямам против с брокер да работим, но просто да е читав човек Simple Smile

# 79
Новото строителство често е без комисионна понеже е директно от строител. Има и такива, които се предлагат от брокери пак без комисионна, защото строителят/инвеститорът е възложил на някоя от по-големите брокерски агенции да разпродават сгради, които са стартирали. Но обикновено това са добре известни строители и добре известни агенции също така, които си партнират взаимно. По-малките строители човек трябва сам да си ги проучи, доколкото е възможно и ако има откъде да чуе нещо за тях, да види предишни сгради, да види как са и т.н. Рискът си е по-голям, отколкото с готов апартамент, но не е и като всеки строител да е некоректен, разбира се. Има много сделки, сключени на зелено, които са завършили успешно.

# 80
Понеже се спомена наем, тук очакващите постоянни растежи на наемите, ще имат дежа вю от 2020.
Специално за краткосрочните наеми вижте какво става в сащ. Жалко че тук никой ме се бърка да извади такава статистика, но пък нас статистики не ни ловят, понеже сме центъра на вселената.

Цените на имотите във Финикс са нагоре 16% за една година. Също така тия данни за еърбнб са фейк. Моля те проверявай си източниците, щото маса глупости изписа.

Хората в щатите полудяха като излезе този туит за спада на AirBnB преди два дена. Доста известни хора му направиха ритуит без да проверят данните. Реално май са паднали с 3%. Иначе по въпроса за имотите, доста бъдещо купуване се изтегли напред като всеки който се е притеснявал за спестяванията си от инфлацията е купил. Логично е да понамалеят купувачите. Отделно като започнат да тръбят медиите че цените падат купувачите ще се оттеглят а някои потенциални продавачи които са се надявали цените да скачат ще излязат на пазара. Всичко това ще съвпадне с покачване на лихвите.

# 81
  • Sofia
Много е точно мнението по-горе. Хората с панели, които са били празни, усетиха че моментът е точен да продават на високи цени. И аз забелязвам лек спад, а специално за панели мисля, че нещата ще са поне 10% надолу до края на годината.
Но пък и другото го има, когато цените падат, доста хубави имоти се скриват или няма стимул за тяхната продажба.

# 82
Не думай, редфин достоверен източник ли се води?
Ето статистика на цени от реални продажби във Финикс, който ти споменаваш.

Иначе за airbnb данните идват от самите тях през https://www.alltherooms.com
Понеже се спомена наем, тук очакващите постоянни растежи на наемите, ще имат дежа вю от 2020.
Специално за краткосрочните наеми вижте какво става в сащ. Жалко че тук никой ме се бърка да извади такава статистика, но пък нас статистики не ни ловят, понеже сме центъра на вселената.

Цените на имотите във Финикс са нагоре 16% за една година. Също така тия данни за еърбнб са фейк. Моля те проверявай си източниците, щото маса глупости изписа.

# 83
Имотите едва ли ще паднат драстично на ново строителство в София, може би ще намалее строителството за в бъдеще и сделките също, но с цената на материалите и майсторите дето върви нагоре на инвеститорите не им излизат сметките. Но в Пловдив строителството надминава София и за там не съм сигурен дали ще има толкова много купувачи.

# 84
Внимавай какви данни сравняваш. В случая Имаш median price. Ако тази година се предлагат по-малки къщи (това се случва реално тъй като строителите строят по-малки къщи за да намалят абсолютната стойност без да намалят на квадрат) то median price ще е по- ниска от миналата година без реален спад на квадрат.

# 85
Пък и другата таблица е спорна

Но да се върнем в България и да ги оставим да си фейкват на воля. Щото става леко безмислено да се дъвче дъвката за друг континент с друг вид пазар.

# 86
По принцип може да се направи връзка. Ако в сащ като страна с доста по- силна икономика има спад на арбнб защо това да не се случи в европа където доста страни са на ръба или даже официално в рецесия. А при спад на арбнб тези имоти или ще ги обърнат на дългосрочно което ще повлияе на наемите, или ще ги пуснат на пазара което ще повиши предлагането.

# 87
По принцип може да се направи връзка. Ако в сащ като страна с доста по- силна икономика има спад на арбнб защо това да не се случи в европа където доста страни са на ръба или даже официално в рецесия. А при спад на арбнб тези имоти или ще ги обърнат на дългосрочно което ще повлияе на наемите, или ще ги пуснат на пазара което ще повиши предлагането.

Това са тези, които се дават обзаведени апартаментчета под наем за срок ? 
Ще ти кажа. Ние тази пролет направихме 2 пътувания за по около 16 дена с поне 9-10 спирки в Италия и Южна Франция . Значи за семейство взимахме в букинг . Често бяха хотелчета , но имаше и апартаментчета. Ами ... цените са в доста пъти от преди короната. Редовно сме правили такива пътувания. И се заемат за 0 време. Почти не можеш да хванеш свободно, качеството и размерите са под всяка критика .... но ги взимат. Така че ... ваканциите са си добър бизнес.

# 88
Според вас как ще се развият нещата с цените имотите в последното тримесечие на 2023та и през 2024та? От 6 месеца търся и в момента съм в почивка от това...

Никой не може да каже.. А какво ви е спряло за 6 месеца търсене? Къде мислите, че е проблема? Разкажете за търсенето си.. Би било интересно.
Аз ще споделя.
Търсим си ново жилище в Сифия, но гледаме с перспектива как бихме се чувствали там следващите години. Основните проблеми, които усещаме, са:
- от брокерите не получаваме никакво value - мога и сам да отворя имот бг, има адекватни филтри и мога на няколко страници да придобия представа за район, цени и т.н. На живо едни и същи лафчета и заучени фрази.
- получава се много неприятно презастроен пояс като се почне от Манастирски ливади през Кръстова вада до Малинова долина, отдолу, и цялото околовръстно отгоре - не, не си представям да живея там цял живот, въпреки че преди години ми харесваше като локация;
- въртят се едни и същи обяви - изобщо има ли друг портал освен имот бг?
- откакто сме с дете, на което му предстои училище, района и прилежащите училища също ни ограничава;
Като цяло, основно не ми харесва, че се строи навсякъде и градът ни се уплътнява навътре без план и някаква визия за живущите(а за децата да не говорим).

# 89

Това са тези, които се дават обзаведени апартаментчета под наем за срок ? 
Ще ти кажа. Ние тази пролет направихме 2 пътувания за по около 16 дена с поне 9-10 спирки в Италия и Южна Франция . Значи за семейство взимахме в букинг . Често бяха хотелчета , но имаше и апартаментчета. Ами ... цените са в доста пъти от преди короната. Редовно сме правили такива пътувания. И се заемат за 0 време. Почти не можеш да хванеш свободно, качеството и размерите са под всяка критика .... но ги взимат. Така че ... ваканциите са си добър бизнес.

В Италия в най- популярните места където ходят хора от цял свят предполагам че ще има търсене. На мене взеха да ми се появйват разни неща в туитър с хора които имат голям спад на резервациите в щатите.

Общи условия

Активация на акаунт