Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 017
  • 766
  •   1
Отговори
# 60
Според вас как ще се развият нещата с цените имотите в последното тримесечие на 2023та и през 2024та? От 6 месеца търся и в момента съм в почивка от това...

# 61
Според вас как ще се развият нещата с цените имотите в последното тримесечие на 2023та и през 2024та? От 6 месеца търся и в момента съм в почивка от това...

Никой не може да каже.. А какво ви е спряло за 6 месеца търсене? Къде мислите, че е проблема? Разкажете за търсенето си.. Би било интересно.

# 62
Лиса Самър много неща имат влияние, но според госпожа Лагард лихвите не са достигнали връхната си точка ... та ако това ти е критерия ...
в същото време има ежедневно хиляди мигранти ...
Честно казано не знам. Ама като гледам мъничката светлозарка влетя с рогцата Simple Smile

# 63
Понеже се спомена наем, тук очакващите постоянни растежи на наемите, ще имат дежа вю от 2020.
Специално за краткосрочните наеми вижте какво става в сащ. Жалко че тук никой ме се бърка да извади такава статистика, но пък нас статистики не ни ловят, понеже сме центъра на вселената.

Цените на имотите във Финикс са нагоре 16% за една година. Също така тия данни за еърбнб са фейк. Моля те проверявай си източниците, щото маса глупости изписа.

# 64
Лиса Самър много неща имат влияние, но според госпожа Лагард лихвите не са достигнали връхната си точка ... та ако това ти е критерия ...
в същото време има ежедневно хиляди мигранти ...
Честно казано не знам. Ама като гледам мъничката светлозарка влетя с рогцата Simple Smile

😀 Къде видя рогца, лельо?

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 15:04 от svetlozara98

# 65

Никой не може да каже.. А какво ви е спряло за 6 месеца търсене? Къде мислите, че е проблема? Разкажете за търсенето си.. Би било интересно.

Принципно номер 1 причина да се откажа да търся са брокерите.

Стартирах в началото на годината с няколко огледа, имах доста конкретни изисквания, като пространство, кв метри и квартали. След първия ден на оглед ме попитаха " и кой апартамент си избра", което ме шокира, тъй като човек има нужда от малко време за да се спре на жилище. Не купувам краставици все пак...
Имах втора уговорка за разглеждане на имоти и бяха почти удвоили моя бюджет и ме разхождаха в квартали, в които не бях казала предварително. След това пак ме питаха " кой апартамент си избра".

Създадоха ми усещането, че съм ходещ шаран, който искат да му одерат кожата.

В крайна сметка след малко мислене и още малко огледи се спрях на жилище, вече обсъждахме предварителен договор, но явно им се видя евтино жилището и искаха доста по-тлъст хонорар, от този който се разбрахме в началото. Стори ми се че искат буквално "откуп" за това, че съм харесала въпросния апартамент. Изнесох се с 200 от ситуацията. (говорим за град София и за много пари)

Последващи контакти и огледи с други брокери ми бяха отново подозрителни, може би твърде много ме афектира първата ситуация.

Междувременно стойностите на обявите в имотибг леко спаднаха. Както отбелязах, гледам един и същ тип имоти в едни и същи квартали и вече след толкова месеци излизат и по-изгодни обяви. Вътрешната ми интуиция говори, че пазара ще се успокои още малко. Брокерите казват " сега или никога", " днеска има, утре няма"  Grinning

Вие имате ли опит в подобни приключения?

# 66
Сходно. Постоянно се въртят едни и същи имоти и доста компромисни, при това за София, не е да кажеш за малък град. Сега наясно сме, че ще трябва някакъв компромис, но наличното е много компромисно в повечето случаи и понеже си имаме жилище, в което да живеем и ние сме в период на почивка от търсене или по-скоро гледане. Като не сме на зор, не искаме да се хвърляме на нещо много компромисно за много пари.

# 67
Лиса Самър, доверете се на вътрешната си интуиция и си дайте примерно 6 месеца почивка. Просто не влизайте в омагьосаният кръг, че имотите ще се сринат. Брокерите виждат 90% от имотите, като 50% от тях се продават сравнително бързо. Пазара за тях е динамичен, а за нас е покупката на живота ни. Обикновено, за да се смени района и да се вдигне бюджета значи е нямало какво друго да се гледа.. Всъщност това за мен е работата на брокера, да отсее какво има в даден район за дадени пари и да ме заведе там. Правилният ход е бил да ви кажат, че в желаните райони от вас има примерно 24 обекта и вие сте ги видели. От тук нататък почва избиране на компромис цена/ локация/ състояние. И вие да си прецените. В крайна сметка вие плащате и казвате как ще се действа. Просто ако имаше имот, на който да ви заведат и да е идеален според мен щяха - та нали така ще вземат "заплатата си".

# 68
По принцип брокерите крият най-добрите имоти за приятелите си или за себе си...

# 69
По принцип брокерите крият най-добрите имоти за приятелите си или за себе си...

Това са около 10% от брокерите. Не всички имат готов кеш или богати приятели с готов кеш. Ако могат да направят сделка, ще я направят и няма да им пука дали е Иван авера му или ти. Пък и повечето хора избягват да работят с близки и познати, защото изначално си мислят, че си им длъжен нещо..я да им намалиш комисионната, я нищо да не плащат 😀

# 70
Сходно. Постоянно се въртят едни и същи имоти и доста компромисни, при това за София, не е да кажеш за малък град. Сега наясно сме, че ще трябва някакъв компромис, но наличното е много компромисно в повечето случаи и понеже си имаме жилище, в което да живеем и ние сме в период на почивка от търсене или по-скоро гледане. Като не сме на зор, не искаме да се хвърляме на нещо много компромисно за много пари.
А за собствено ползване ли търсите, или за инвестиция?

# 71
  • София
Лиса Самър,и ние спряхме поради това- историята не е същата, но нахални, неадекватни брокери готови навсяка цена да ти набутат нещо- ти казваш какво искаш- той ти отговаря- за тези пари купуваш панел, този и този- ми не, не искам някой да ми каже какво ще купя.Тон, отношение,чудя се хората или незнаят как да правят бизнес или идеята е да попадат на хора, които се са склонни към манипулация и преса и да се възползват от тях.... Ще почваме търсене пак-тясно ни е, обаче има намаляне на цените, защото купуващи има, но не и на тези цени. И понеже, най-вероятно и ние ще продаваме малко жилище се оказа, че е поевтиняло с поне 5 к, че може и повече- преди време такова се продаде за 85к евро, сега незнам...
Все още има доста надути цени, разбира се, но обяви стоят вече година, а предлагането на скъпи жилища е огромно. Изобщо предлагането на жилища в София е огромно- някой са такива дупки, въпроса е, че обявите се роят. Прави ми впечатление, че последните седмици излизат все повече обяви за панели, просто стотици Thinking !Чудя се защо Thinking И цените са им Hushed
svetlozara98, като цяло гледам да изчитам темата винаги. Незнам кой говори за срив Thinking Но имаше скорошна статистика, че миналата година средна цена на квадрат е била 1600, сега е станала 1800. Да не кажа, колко панели са пуснати на цени 1800 до 2 к Rolling Eyes Dizzy Face Няма кой да ги купи за тези цени, разбираш ли. Тука говорим, че ако миналата година хората са се избивали и са накупили на 1500- 1600, сега е нормално да не бързат и да не МОГАТ всички на 2к. За мен миналогодишните цени са нещо по-реално и достъпно от това сега и за такъв спад говорим, не за срив, апокалипсис и прочие.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 15:37 от chriss

# 72
А за собствено ползване ли търсите, или за инвестиция?

За собствено ползване.

По принцип хич не харесвам израза за "инвестиция", понеже и в тези жилища живеят хора и всеки би предпочел да наеме по-функционално като площи жилище. Т.е. дори за инвестиция е в интерес на купувача да купи по-функционален имот. Но това е друга тема.

Иначе съм съгласна, че когато е за собствено ползване човек е по-внимателен, има повече изисквания и му отнема повече време гледането, вече и зависи колко е на зор и дали това ще окаже влияние на избора също.

# 73
Лиса Самър,и ние спряхме поради това- историята не е същата, но нахални, неадекватни брокери готови навсяка цена да ти набутат нещо- ти казваш какво искаш- той ти отговаря- за тези пари купуваш панел, този и този- ми не, не искам някой да ми каже какво ще купя.Тон, отношение,чудя се хората или незнаят как да правят бизнес или идеята е да попадат на хора, които се са склонни към манипулация и преса и да се възползват от тях.... Ще почваме търсене пак-тясно ни е, обаче има намаляне на цените, защото купуващи има, но не и на тези цени. И понеже, най-вероятно и ние ще продаваме малко жилище се оказа, че е поевтиняло с поне 5 к, че може и повече- преди време такова се продаде за 85к евро, сега незнам...
Все още има доста надути цени, разбира се, но обяви стоят вече година, а предлагането на скъпи жилища е огромно. Изобщо предлагането на жилища в София е огромно- някой са такива дупки, въпроса е, че обявите се роят. Прави ми впечатление, че последните седмици излизат все повече обяви за панели, просто стотици Thinking !Чудя се защо Thinking И цените са им Hushed

И аз точно това забелязах, към 5к са надолу жилищата, спрямо същите в началото на годината.
Моята интуиция не е, че ще има срив, но по-скоро ще има още малко отлив от цената надолу.
Има още нови имоти, които ще се строят, самите купувачи леко са се успокоили и вероятно това е логичната следваща стъпка - леко успокоение на цените.

Иначе да отговоря и на по-предни коментари във връзка с моя пост:
- Според мен не се бяха изчерпали на имоти въпросните брокери, просто искаха да ми покажат друга гледна точка, което е ок. Имаше още какво да се види във въпросните първоначални квартали, бях видяла само 8-9 жилища на онзи етап. Не ми хареса най-вече пришпореността с която действат и увеличението на бюджета. Първоначалния, който имах си беше достатъчно реалистичен и имаше доста голям избор (Спрамо имотибг) с него. Цялата работа идва според мен от процента, който взимат. Чуха от банковия посредник, че могат да ми отпуснат повече пари и го приеха като добра новина за тях, а не за мен Grinning

# 74
Прави ми впечатление, че последните седмици излизат все повече обяви за панели, просто стотици Thinking !Чудя се защо Thinking И цените са им Hushed

Сега ми се заражда една идея, защо е така, но само спекулирам. Например, сега доста хора си накупиха ново строителство (а и не само ново, но на по централно, хубаво място), поразшириха се разселиха се от комплексите, но са купили със спестени пари или ипотеки. Задържали са предишните жилища, с желанието си да изчакат да продадат на по - високи цени, и сега се усещат, че момента е повратен (както казвате вече 5К надолу), и бързат да продават и се наводнява със старо строителство, панелки... Така си мисля само!

Общи условия

Активация на акаунт