Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 918
  • 766
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Т.е. пак опираме дотам, че състоянието няма значение.

Състоянието няма значение, поне за нас. Казвам го на всеки брокер.
Интересуват ни неща, които са по-трудни и невъзможни за оправяне.
Като се почне от общи части, разпределение и се стигне до локация!
Вътре не ми пука какво е, стига общите части да са поддържани.
И както някой написа, по-добре да не е ремонтирано с цел по-голяма печалба, че ще се кърти!

# 271
  • Бургас
Абсолютно.
Грам не го вълнува купувача колко си дал за ремонта. Той гледа цена, локация и да не са луди съседите. При идентични характеристики няма да плати с 16К отгоре, защото ти си правил ремонт.
Прекалено пипнато жилище би ме държало нащрек - кой знае каква е причината за продажба, ако е след ремонт - най-вероятно нещо не е наред със съседите.
На пазара за булки може и да се продаде бързо най-гиздавата, ама ако не е честна, ще я върнат още на другия ден.
За съжаление имота не можеш да го върнеш и човек трябва добре да си отваря очите и ушите.

# 272
Бих добавила и че булките рядко излизат около 200 000 Евро 🤣.. по - малко внимание се обръща на тях.

# 273
Всеки път като попадна на подобна прилежно изготвена обява от някоя нормална държава и ми става тъжно, осъзнавайки какви примати сме и в каква дупка живеем!

Явно сме една от нациите, които нямат никакви критерии за нищо! И за нас е нормално никой да не върши работата си качествено!!!
В случая нито на продавачи, нито на брокери, нито на купувачи им пука за жалкарското състояние на имотния пазар!
Оформлението на самите обяви остави, но най-лошото е, че няма добри данни за продажбите в района, средните цени, движението им през времето, и т.н.
Хората са светлинни години напред.
Давал съм пример и преди, но ето пак - отваряш някой град в САЩ - Хюстън да речем, избираш си район на картата, гледаш една къща за $360к:

Зуумваш мащаба да видиш около нея, ето ти оценките на всички къщи наоколо, да си направиш сметката как вървят в квартала, разумна ли е офертната цена, и т.н.

На всяка от тях можеш като цъкнеш да видиш с каква площ е, колко бани, спални, това може да обясни защо оценката й е по-висока или по-ниска от другите наоколо. Ако е минавала сделки последните Х години, веднага излиза за колко е продадена, коя дата, цената на финалната сделка намалена или покачена е от офертната.

И това не се вижда само на Зилоу, а и на РедФин и на други сайтове, или ти се показва от собствения ти брокер, когото си наел за сделка - всички имат достъп до мастър данните от МЛС.
Тука не че нямаме кадърни програмисти да направят подобна система, но явно пазарът е малък и не си струва. Или брокерите спъват такова начинание и предпочитат да си запазят хляба, уж че без тях няма как да направиш добра сделка.

# 274
Е ако ще живееш в жилището естествено че има значене състоянието, не всеки иска да запрята ръкави за ремонт, а и както и почнало преселението от чужбина някои купувачи просто искат да си дойдат с багажа и да се нанесат, не да висят по хотели. Но това е само част от пазара, не е общо правило за всички.
Давал съм пример и преди, но ето пак - отваряш някой град в САЩ - Хюстън да речем,
В САЩ и мъжете са по-хубави, не само в Хюстън да речем, ама темата не е и за това 🤨
Бих добавила и че булките рядко излизат около 200 000 Евро 🤣.. по - малко внимание се обръща на тях.
О, ако са сръчни има и такива цени 😁Както и при имотите, важна е възвръщаемостта, пък нищо че били грозни.

# 275
Всеки път като попадна на подобна прилежно изготвена обява от някоя нормална държава и ми става тъжно, осъзнавайки какви примати сме и в каква дупка живеем!

Явно сме една от нациите, които нямат никакви критерии за нищо! И за нас е нормално никой да не върши работата си качествено!!!
В случая нито на продавачи, нито на брокери, нито на купувачи им пука за жалкарското състояние на имотния пазар!
Оформлението на самите обяви остави, но най-лошото е, че няма добри данни за продажбите в района, средните цени, движението им през времето, и т.н.
Давал съм пример и преди, но ето пак - отваряш някой град в САЩ - Хюстън да речем, избираш си район на картата, гледаш една къща за $360к:

Зуумваш мащаба да видиш около нея, ето ти оценките на всички къщи наоколо, да си направиш сметката как вървят в квартала, разумна ли е офертната цена, и т.н.

На всяка от тях можеш като цъкнеш да видиш с каква площ е, колко бани, спални, това може да обясни защо оценката й е по-висока или по-ниска от другите наоколо. Ако е минавала сделки последните Х години, веднага излиза за колко е продадена, коя дата, цената на финалната сделка намалена или покачена е от офертната.

И това не се вижда само на Зилоу, а и на РедФин и на други сайтове, или ти се показва от собствения ти брокер, когото си наел за сделка - всички имат достъп до мастър данните от МЛС.
Тука не че нямаме кадърни програмисти да направят подобна система, но явно пазарът е малък и не си струва. Или брокерите спъват такова начинание и предпочитат да си запазят хляба, уж че без тях няма как да направиш добра сделка.

Поправи ме, ако греша, но там не можеш да продаваш и купуваш без брокер. Не е ли така? И този бизнес има ясно регламентирани законно правила. В България не е така. Програмист, брокер или който и да е, за да направи такова нещо - то той трябва да има всички данни до най - малкият детайл. Тук идва ролята на държавата.

А и на хората.. та не виждаш ли колко сделки се минават не на реална стойност, а на данъчна оценка или на последната сума, на която е закупен. Масово знаем само да искаме, но не се замисляме, че проблема пак е в едно много елементарно нещо... и то е.. манталитета български.

# 276
Поправи ме, ако греша, но там не можеш да продаваш и купуваш без брокер. Не е ли така?
Не е така.

# 277
Можеш да купуваш и продаваш без брокер. Плащаш някаква такса на МЛС и ти качват обявата да могат всички брокери да я виждат и си взимаш адвокат за недвижими имоти. Спестяваш 2.5-3 % от стойността на сделката( комисионата на твоят брокер).Има и частни случай , в които може да играеш на търг и пак не ти трябва брокер.
 Няма го момента , в който даваш пари на ръка или криеш данъци.

# 278
Можеш да купуваш и продаваш без брокер. Плащаш някаква такса на МЛС и ти качват обявата да могат всички брокери да я виждат и си взимаш адвокат за недвижими имоти. Спестяваш 2.5-3 % от стойността на сделката( комисионата на твоят брокер).Има и частни случай , в които може да играеш на търг и пак не ти трябва брокер.
 Няма го момента , в който даваш пари на ръка или криеш данъци.

Именно, че го няма момента, в който даваш пари на ръка. В нашата родина над половината кешови сделки се минават на данъчна оценка. Иначе крайното ми мнение е, че държавата трябва да намери начин да регулира пазара.

И аз лично нямам обяснение защо толкова години това не се случва.

# 279
Ако искате да продадете апартамент (панелка) в София, сега ли бихте продали или бихте изчакали въвеждането на еврото?

# 280
Светлозара, има си максимална сума, която можеш да платиш кеш. Над нея задължително по банка. Не може да платиш апартамент за 100 000 евро на ръка. Само че аз тук не бих обвинявала българския манталитет. За мен това е липса на контрол от страна на държавата. Виждат хората, че няма последствия и те го правят. Ако имаше контрол, какъвто и да ти е манталитета, щеше да е невъзможно да направиш сделка за по-ниска документално цена.
.

# 281
Светлозара, има си максимална сума, която можеш да платиш кеш. Над нея задължително по банка. Не може да платиш апартамент за 100 000 евро на ръка.
"Не може" и "не трябва" са различни неща Smile

# 282
  • София

Мдам. На светлинни години са пред нас...

Може ли информация кой е сайта, за да разгледам?

# 283
  • Бургас
Ако искате да продадете апартамент (панелка) в София, сега ли бихте продали или бихте изчакали въвеждането на еврото?

Зависи дали ми трябват парите.
Ако ще ги инвестирам другаде, или ще купувам - бих.
Ако не ми трябват - не бих.

# 284

Зависи дали ми трябват парите.
Ако ще ги инвестирам другаде, или ще купувам - бих.
Ако не ми трябват - не бих.

Няма да бъде инвестирано или купувано.  Парите са необходими за покриване на ежемесечни  разходи , основен ремонт на основното жилище и  други нужди. Отдаването под наем на втория апартамент няма да донесе достатъчно средства за покриването на посочените разходи в дългосрочен план.
Та, има ли някакво предимство да се изчака въвеждането на еврото  или не е от особено значение?

Общи условия

Активация на акаунт