Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 213
  • 766
  •   1
Отговори
# 435
  • Бургас
1. В Бургас цените няма да паднат, независимо зима ли е, или лято. Даже сега е по-добре да търсите, защото е по-спокойно, през август хората не са настроени за работа, може и изборът да е по-голям.
2. Защо потребителски кредит, а не ипотечен? Така ще имате възможност да увеличите бюджета, лихвите са по-ниски при ипотечните кредити. Съответно с по-голям бюджет може да се купи по-хубаво и по-голямо жилище.
3. Внимавайте със сделките "на зелено", че нашите строители и инвеститори тук много обичат да лъжат и я видите скоро акт 16, я не. Както и околната инфраструктура. Сега е модерно и в Бургас да се строят жилища във вади, ливади и промишлени зони, ама районът до сградите е "грамофон свири, майка плаче".
4. С каква цел купувате имота? Ще го давате под наем, или ще живеете?

# 436
Изчакай да мине лятото, все ще има разочаровани собственици които не са успели да наберат желания доход и ще продават с удоволствие.

# 437
Спадове и покачвания при имотите има, но съществените такива се изразяват в години, не в сезони или няколко месеца със сигурност. Последния спад беше около кризата след 2007-ма. после покачване, то си продължава в общи линии къде с малко забавяне, къде с усилено покачване в последните години. Сега се заговаря, че може и да има спад, но това не знам някой може ли да го каже със сигурност, изказваха се всякакви специалисти в последните три години и спад все още няма. Може и да има в следващите години, но съществен такъв от август за септември, надали Grinning

# 438
1. В Бургас цените няма да паднат, независимо зима ли е, или лято. Даже сега е по-добре да търсите, защото е по-спокойно, през август хората не са настроени за работа, може и изборът да е по-голям.
2. Защо потребителски кредит, а не ипотечен? Така ще имате възможност да увеличите бюджета, лихвите са по-ниски при ипотечните кредити. Съответно с по-голям бюджет може да се купи по-хубаво и по-голямо жилище.
3. Внимавайте със сделките "на зелено", че нашите строители и инвеститори тук много обичат да лъжат и я видите скоро акт 16, я не. Както и околната инфраструктура. Сега е модерно и в Бургас да се строят жилища във вади, ливади и промишлени зони, ама районът до сградите е "грамофон свири, майка плаче".
4. С каква цел купувате имота? Ще го давате под наем, или ще живеете?

Здравейте,  имам някаква събрана сума, искам да я вложа , за да не изгори , но не е достатъчна, затова ще си помогна с потребителски кредит. Гледах ,че лихвите са паднали на потребителските кредити, не ми се иска да рискувам, да залагам жилището, може да греша, не знам , а и първата година с тези главници...
Не бързам , видях нещо подходящо за мен , но не предлагат изба към него, общо взето в чуденка съм , затова и писах тук.
Благодаря за отговора!

# 439
За последните две тримесечия цените на новото стрителство сякаш отбелязват спад. Броя на сделките е в застой а лихвите тепърва ще скачат. Ако ще плащаш пазарни цени няма никакъв смисъл да купуваш и да си затваряш парите. Гледам разни данни из европа, в швеция имотите падат отвесно надолу, а безработицата им наближава 9%.

# 440
  • Бургас
Според мен е грешка това с потребителския, ама ти си знаеш. Ипотечният също може да се погаси предсрочно.
Пари за изба не бих давала при тези цени на имотите. Те и в Бургас без това се наводняват постоянно.  По-добре по-голямо жилище с килер.

# 441
  • Sofia
За заема - зависи за каква част от сумата е. Потребителски се взима за 2 дни, ако е за малка част от сумата - защо не. За някакви смешни пари да ипотекираш имот - и аз не бих.

# 442
  • Бургас
Нямаме цялата информация, но на мен ако ми паднат пари от наследство и мога да погасявам без проблем по-голям заем, бих си купила голямо и удобно жилище, без да се налага да правя компромиси и да свивам бюджета. Качеството на живот е важно, покупката на имот да живеене е веднъж, най-много два пъти в живота, важно е колко ще пътувам, къде ще си държа колата, колко близо са ми училище, градина, работа, извънкласни дейности, тихо и зелено ли ми е в квартала, какви са общите части и съседите. Хубавите имоти са скъпи. Страха от ипотека не го разбирам, но знам, че е закодиран в народопсихологията ни.

# 443
  • Sofia
Тук ставаше дума за ваканционен имот. Не за основен. Спестил си някой лев и си купуваш местенце, на което да ходиш 2-3 пъти в годината. За какво ти е да е огромен, няма смисъл. Поне аз така разбрах въпроса.

# 444
Здравейте! Ние следим пазарът в последните 1-2 години и реално не търсим спешно имот, а и до скоро нищо не ни беше харесало наистина. Иглеждаме за по-голямо жилище като вече сме си харесали конкретен апартамент в ранна фаза на строеж. Реално нашето желание е да се нанесем там чак след 2-3 години . По план на инвеститора остават 2 години до завършването. Работи се обаче само по схема 10% на предв.договор, 10% на акт 14 и останали 80% на финала на акт 16. Намерението ни е да изтеглим ипотека за последните 80%. Оттук идва и притеснението, че когато дойде време за акт 16 и ипотека през 2025г, не се знае какви ще са лихвите. Цената на имота на зелено леко се е вдигнала с 10% в последната година, но да кажем ни устройва. Чудим се как да постъпим.

# 445
anabelN, може ли да споделите кой е строителя?

# 446
Какви са тези ограждения за масови строежи на високи блокове на мястото на бившето ЖП депо. Къде ще намерят толкова народ да настанят там? Да не го готвят за европейски бежански крвартал ? Не разбирам за кого са толкова много жилища  ?

# 447
Какви са тези ограждения за масови строежи на високи блокове на мястото на бившето ЖП депо. Къде ще намерят толкова народ да настанят там? Да не го готвят за европейски бежански крвартал ? Не разбирам за кого са толкова много жилища  ?
Докато има кой да купува, ще се строи. Аз по-скоро се чудя, кога ще спре "инвестирането" в имоти.

# 448
Онзи ден си мислех, че трябва да се радваме , когато намират място за строеж. Защото, когато наистина свършат.. ще вкарат някой закон за насилствено събаряне на стари сгради и ще почнат и там...

# 449
Онзи ден си мислех, че трябва да се радваме , когато намират място за строеж. Защото, когато наистина свършат.. ще вкарат някой закон за насилствено събаряне на стари сгради и ще почнат и там...

Ама то няма лошо в такъв закон. И не точно за стари, а за неподдържани и опасни такива. Като почне да пада мазилка или сградата да изглежда като коптор се прави предписание на собствениците да я оправят и ако не я оправят се бута за тяхна сметка. И ако не платят сметката имотът се продава на търг, от изкараните пари се плащат разходите по бутането и каквото остане се дава на собствениците.

Общи условия

Активация на акаунт