Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 176
  • 766
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Не ги помня, тогава пиех мляко и нямах книжка Blush

# 541
Не знам дали ще има спад на цените в БГ по ред причини, но като чета подобни статии с такива заглавия:

"Имoтният пaзap нa Beлиĸoбpитaния e в нaй-гoлeмия cи cпaд oт глoбaлнaтa финaнcoвa ĸpизa oт пpeди дeceтилeтиe"

Почвам да се замислям какво може да стане след 1 - 2 години и в БГ и на къде могат да тръгнат цените Rolling Eyes

Аз от време на време оглеждам едни имоти в Лондон и да ти кажа стоят като Гюро Михайлов, не искат да падат.

# 542
Има лампи и хора, но няма никакви аквариуми на Витошка. Всичко со стои

# 543
Здравейте, опитвам се да си избистря мислите относно цените в момента и завбъдеще. В световен план се прилагат анти-инфлационни мерки, които влизат поетапно, заради различната чувствителност на отделните пазари към промените в лихвите. Консенсусът по принцип е, че такива мерки следва да се задържат продължително, за да няма йо-йо ефект на инфлацията. Това предвещава над 4-5% лихва поне за порядък от няколко години.

Повечето проекти в строеж в момента са разпродадени на цени около 1400-1700 евро кв. и пазара навлиза в ступор при цени от 1800-2200 евро кв. Според мен това е лимита на покупателната способност на масата хора. При вдигане на лихвения процент на 30 годишен кредит с 2%, цената на кредита (или вноската) поскъпва с 20%, което следва да намали покупателната способност с толкова.

Едната ми хипотеза е, че този пик на цените може да се задържи, като повечето продавачи, особено с качествени жилища, задържат позиция. Но какво остава за проектите, които те първа се разработват? Трябва ли да очакваме стъпка назад при цените на зелено, или банкерите ще тъпчат нискилихвени кредити в ръцете на купувачите до последно?

# 544
  • Бургас
Ще тъпчат до последно.
А и при тези цени на труда и общинските такси, липсата на качествената работна ръка, растящите осигуровки, не очаквай падане на цените на зелено.

# 545
Мисля, че чуждите сайтове за разлика от тука нашия разговор мерят ръста за цялата страна. Така ако къщите в Долно Нанагорнище които досега са се предлагали за 1000лв от догодина почнат да се предлагат за 3000лв влизат в статистиката с 300% растеж, и дори всички големи градове в страната да имат растеж от 1% пак може да вдигне средното аритметично за страната до 18%.
Никой не мери така, а ако го прави то не е никакъв статистик. Мери се средно претеглено. Ако един имот от 1000 лева стане 3000, има ръст 200% (не 300, както казваш ти) но влиза с тегло 1000, а друг от 100 хил. стане 105 той има ръст 5% и влиза с тегло 100 хил., тоесто сто пъти по-голямо тегло при изчисляване на среднопретегления ръст.
В случая среднопретегления ръст ще е 200%*1/101+5%*100/101 и ще е на практика пак 5%

А цитираното число гледам пише, че е базирано на "прогноза на експерти". Как прогнозират експертите никой не знае. Общо взето, могат да ти прогнозират каквото число им платиш да ти прогнозират - и нагоре, и надолу.

Например, няколкото хиляди експерти и икономисти с докторати от Харвард и Станфорд, които работят във Фед (централната банка на САЩ) и струват на данъкоплатеца няколко милиарда годишно за заплати, прогнозираха инфлацията леко да надмине таргета от 2%, след това като стана 5% викат, че било временно, после стана и 9% и те продължаваха да прогнозират, че ще се върне на 2%, в момента е около 5.5% и разбира се, прогнозата им е, че до началото на 2024 ще е 2%, но да видим ще се сбъдне ли.
Ето прогнозата им от 2021, всеки може да види колко са познали:

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 09:08 от chris78

# 546
Едно признавам на Крис78. Много добре е подготвен, но това не значи че е прав и че логиката му ще се окаже вярна. Кое е вярно го диктува масата народ, а те са незапознати, глупави и емоционални.
Недоумявам как всеки реве че всичко му е скъпо, но стиска очи и плаща. При такова отношение мога да кажа, че явно не е достатъчно скъпо и по-скъпо ще става.

# 547
и къде в подобни графике отчетено влиянието на края на войната в украйна, африканската криза в момента, изборите в щатите и изхода ... и други неща, които имат такова влияние и правят незначителни всякакви подобни графики.

# 548
Недоумявам как всеки реве че всичко му е скъпо, но стиска очи и плаща. При такова отношение мога да кажа, че явно не е достатъчно скъпо и по-скъпо ще става.
А тези пък приказки, винаги са ме дразнели. Когато всичко е скъпо, какво да правиш, да стоиш и да гладуваш ли? Като нямаш друг вариант за по-евтина стока, купуваш.... имаш, нямаш пари. Същото и с жилищата. Много познати си "платиха" по едно такова с 10 години под наем, че струва ли си.... И след тези 10 години видяха, че е трябвало да си купят и цените са два пъти по-високи. Какво се оказва, че и да не купуваш, пак губиш. Даже повече. Сега нито жилище имат, нито пари. И пак дават.

# 549
и къде в подобни графике отчетено влиянието на края на войната в украйна, африканската криза в момента, изборите в щатите и изхода ... и други неща, които имат такова влияние и правят незначителни всякакви подобни графики.
Белла, едно знам - криза с криза не си прилича. Винаги изниква "нещо още по - непредвидено". И е винаги много по - неочаквано и за най - големите експерти. Аз знаех още когато заглъхна всичко в КОВИДА (а и малко преди него след приключване на 12 год. икономически цикъл - криза - подем от 2008 г.) , че ще има криза, но също знаех, че ще има някъде и война. Не знаех само, че ще е толкова близо. И за да не ме вземете за самохвалещ се пророк - просто историята учи - така винаги е ставало след някакви кризи (икономически, политически). Винаги завършват с война. След 2008 г. - Грузия, Либия. След кризите от 80-те - Персийския залив. След 90-сетте - Ирак, Афганистан ..  След кризите в Америка - голямата депресия - ВСВ.

# 550
Още преди ковида съм изказвала мнения, че след повече от десетилетие растеж, ниска инфлация и трупане на евтини дългове в икономиката се е натрупало напрежение. И в миналото такива напрежения са се освобождавали с войни и силна инфлация, която стапя дълговете и охлажда борсите. Но за войни нямаше изглед и се чудех кога нещата може да избухнат. И тогава "хоп", дойде Ковида. Реших, че това ще изпусне парата и точно така стана. Но сгреших, че ще е само това, защото после дойде и войната. Обаче както свърши ковид кризата, така ще свърши и войната. Или ако не свърши, а стане перманентен конфликт, то икономиката ще се нагоди и вече няма да я отразява. И тогава, след като парата вече е изпусната с инфлацията, според мен следват нови години на растеж, ако Господ не ни стовари още нещо на главите. Или човешките глупост, алчност, реваншизъм, патриотизъм и религиозен фанатизъм.

# 551
растеж на какво ? не виж че има презасищане? прогрес на минимализма ли? друго не виждам. И как ще се изрази минимализма в инвестицията в жилища в които не е задължително да живее някой ?

# 552
Говорех за растеж в общ смисъл, на икономиката като цяло. А жилищата са част от икономиката, което не значи, че ще копират точно ръста и.

# 553
Растеж в общ смисъл ? Няма такова животно. Смисъла ли ще расте, общия?  Расте нещо. Какво според теб ще расте?
Освен населението, но това води до изравняване, социализъм и общо обедняване или до робство. Аз друго не виждам.

# 554
Растеж в общ смисъл ? Няма такова животно. Смисъла ли ще расте, общия?  Расте нещо. Какво според теб ще расте?

Не четеш ли??? Написала съм го - икономиката. Това е най-общото.

Общи условия

Активация на акаунт