Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 110
  • 766
  •   1
Отговори
# 585
"5 пpизнaĸa, ĸoитo пoĸaзвaт ĸoлĸo e зaтънaл ceĸтopът нa имoтитe в Гepмaния"

"Гepмaния e нaй-гoлeмият пaзap зa инвecтиции в нeдвижими имoти нa eвpoпeйcĸия ĸoнтинeнт. Oбeмът нa инвecтициитe e нaмaлял в цялa Eвpoпa, нo cпaдът в Гepмaния дoвeдe cдeлĸитe дo нивaтa oт 2012 г., cпopeд Јоnеѕ Lаng LаЅаllе. Cпaдът пpeз пъpвoтo пoлyгoдиe e 59%, в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa 2022 г."

Статията е интересна:
https://money.bg/property/5-priznaka-koito-pokazvat-kolko-e-zata … -v-germaniya.html

# 586
ами така е. до сега нямаше право в центъра на града да си смениш на старата къща рамките на прозореца без да са ти ги удобрили от общината като материал, цвят и т.н. .. сега дори и най-старата занащтчийска къща да притежава, която във всички пътеводители я има ... можеш да и покатериш на покрива една вятърна перка и няколко солара и някое устройство за топлене на вода ... И да я разкъртиш тотално за една топлинна помпа и подово отопление.  Не знам как стоят нещата с лепенето на стеропори за изолации ... Това да им спрат всички ресурси и да им изключат АЕЦ ите - ...

# 587
Нямат проблем германците, мислят, правят, в близко бъдеще ще си имат добре изолирани домове, с термопомпи и чист въздух около тях. В България има завръщане към твърдото гориво и все по-замърсен от него въздух по софийските квартали. А изолацията не сме я и започвали извън санирането на някои блокове и то и там е на парче. Субсидии от държавата също не знам да има по тоя параграф у нас, а германците имат 5-6 цифрени суми на калпак, отделно че могат да си позволят по-голям разход поначало. А и все още имотите им са на съвсем прилични цени.

# 588
Доста апокалиптична статия. С колко са се вдигнали лихвите в Германия? Мислех, че двойно увеличение на лихвата, което води до 50% увеличение на вноската, уж нямаше да събори никой. Нали са богати немците.

# 589
Апокалиптично е само за който не си е правил сметките, ама то винаги е така. Нещата просто се връщат към нормалните си нива, което трябваше да се очаква. Не е само за Германия това, навсякъде вдигат.

# 590
в момента има повече интерес към онези акции дето поевтиняха временно покрай ковида, така е на пазара, едно се продава за да се купи друго, но това са временни неща.
Това е нелепо - по света има трилиони, паркирани в държавни облигации, които носят сега по 3-4-5% (зависи от държавата), но са готови да се прехвърлят във всеки момент в нещо, което носи добра доходност и е сигурно. Щом не са се прехвърлили в немски недвижими имоти, значи нямат вяра в тях - или пък просто в имоти, управлявани от Воновия. Не вярвам да е нещо специфично точно за тази фирма, защото тя е лидер на пазара там. Нещо в самите имоти е.
Наистина в много държави има регулации какво и кога може и не може да ремонтираш, някъде имаш контрол над увеличението наемите, другаде си задължен да отделяш част за социално слаби (пък те пъдят другите наематели), специфично е за всеки пазар.
Но няма как да се твърди "ето в тази държава експертите очакват да се вдигнат имотите" пък водещата им фирма за имоти да е паднала с 30% последната година и да не мърда наникъде. То досега акулите да се усетили.

# 591
Абе хора, кой е луд д аинвестира в толкова много обекти за саниране и то в един и същ период и то в недоизяснени суми, но със сигурност много големи ... и това при законова граница за увеличение на наемите . Т.е. не можеш да си планираш възвръщение на новите инвестиции в саниране в някакво обозримо бъдеще. Което според мен показва, че поне немците не смятат вложението в недвижимости като инвестиция на пари против инфлацияата , а само ако носи добър наем ...
Обикновенно саниране на жилище и подобряване на условията е причина за вдигане на наема , има подобрение. Но едно е малка инвестиция да се разпредели в наеми ... другото е цялата сума за енергетично саниране да си върнеш плюс печалба
Това с недвижимости против инфлация... само у нас съм го чувала .
ДА не говорим , че у нас се казва имоти .. а там недвижимост ... има разлика в самата символика на думите

# 592
ДА не говорим , че у нас се казва имоти .. а там недвижимост ... има разлика в самата символика на думите

Тук като гледам говорим само за апартаменти (не имоти) и то в София, да има за наемче, за детето след 15 год. като порасне и да паркираш някъде парите заради инфлацията. За мен по - странното е, да имаш 40 - 50 К спестени,  да се страхуваш да не ги изяде тях инфлацията, да теглиш кредит 200 К (с първоначална вноска спестените за спасяване) и да купиш апартамент на вървежно място у Софето, за да спасиш 40К.

# 593
в момента има повече интерес към онези акции дето поевтиняха временно покрай ковида, така е на пазара, едно се продава за да се купи друго, но това са временни неща.
Това е нелепо - по света има трилиони, паркирани в държавни облигации, които носят сега по 3-4-5% (зависи от държавата), но са готови да се прехвърлят във всеки момент в нещо, което носи добра доходност и е сигурно. Щом не са се прехвърлили в немски недвижими имоти, значи нямат вяра в тях - или пък просто в имоти, управлявани от Воновия. Не вярвам да е нещо специфично точно за тази фирма, защото тя е лидер на пазара там. Нещо в самите имоти е.
Наистина в много държави има регулации какво и кога може и не може да ремонтираш, някъде имаш контрол над увеличението наемите, другаде си задължен да отделяш част за социално слаби (пък те пъдят другите наематели), специфично е за всеки пазар.
Но няма как да се твърди "ето в тази държава експертите очакват да се вдигнат имотите" пък водещата им фирма за имоти да е паднала с 30% последната година и да не мърда наникъде. То досега акулите да се усетили.

За там имам бегъл спомен за някакви протести от хората, за опити на държавата да регулира пазара (да намали печалбите)... Това си е основание да бягат инвеститори, защото е риск.

# 594
А на мен ми е супер странно как може да вържеш детето си и парите за детето си след 15 с толкова неподвижно и труднооборотно нещо.
Аз моето сега го чакам да видя каква абитура ще изкара, къде ще ходи да учи и чак тогава ще му мислим как и къде ще му помагаме  ...
Инфлация - неинфлация - първо времето и усилията са за хората и после нареждаме кое както има нужда и както дойде спрямо тях. Колко време, усилия, ангажимент и връзване на средства и ограничения се изисква за покупка на нещо и след това за продажбата му че не било пасващо ... защото инфлацията щяла да изяде нещо ... ама таксите, лихвите и данъците при такава операция не изяждат повече ??

# 595

Тук като гледам говорим само за апартаменти (не имоти) и то в София, да има за наемче, за детето след 15 год. като порасне и да паркираш някъде парите заради инфлацията. За мен по - странното е, да имаш 40 - 50 К спестени,  да се страхуваш да не ги изяде тях инфлацията, да теглиш кредит 200 К (с първоначална вноска спестените за спасяване) и да купиш апартамент на вървежно място у Софето, за да спасиш 40К.

Много хора реално това правят, и които го направиха в последните няколко години, определено спечелиха. Че даже някои от тях вече продадоха и са с печалба поне едно 40%.
Не виждам кое е странното тук в случая.

# 596
  • Бургас
Е как кое е! Оправихме акциите и облигациите (отново, за n-ти пореден път в тази тема), оправихме германския, френския и американския пазар на имоти и сега се чудим как да оплачем тези, които купуват и продават, защото "не ги разбираме".
Апартамент на вървежно място в Софето винаги ще държи цена. Колкото и да не го разбирате. И хората винаги ще купуват и ще продават.

# 597
За мен по - странното е, да имаш 40 - 50 К спестени,  да се страхуваш да не ги изяде тях инфлацията, да теглиш кредит 200 К (с първоначална вноска спестените за спасяване) и да купиш апартамент на вървежно място у Софето, за да спасиш 40К.
Не е странно когато хората пестят и планират какво да правят с парите си, че и го реализират, странното е когато се пести и трупа ей така за спорта.

# 598
Не е странно когато хората пестят и планират какво да правят с парите си, че и го реализират, странното е когато се пести и трупа ей така за спорта.
[/quote]

Да, това че за мен е странно, не значи че не е правилно. Сигурно има някакъв смисъл, щом много хора го правят.

# 599
Това е защото всеки си има различен смисъл който влага и различни важни неща в живота. Един иска да натрупа на детето жилище за като стане на 15 и евентуално може да го ползва , друг решава да го заведе за 5седмици да види Австралия  ...
Но тези философски настройки ще ви светна по-натам. Сега имам по-интересен плаn Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт