Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 075
  • 766
  •   1
Отговори
# 630
Значи купувайте злато. То е белязало по-малък реален ръст от имотите, би трябвало да се представи по-добре от имотите от сега нататък, че да се получи отново балансът.

# 631
Експерти очакват цените на недвижимите имоти в световен мащаб да се покачат рязко през следващите години.

https://www.pariteni.bg/novini/imoti/ochakvat-riazko-poskypvane-na-imotite-246852
За момент помислих че сайтът се казва partenka.bg 😁, върнах се да погледна пак. Аз други неща чета и там пише различно, а сега де, на кого да се вярва?

# 632
Експерти очакват цените на недвижимите имоти в световен мащаб да се покачат рязко през следващите години.

https://www.pariteni.bg/novini/imoti/ochakvat-riazko-poskypvane-na-imotite-246852
За момент помислих че сайтът се казва partenka.bg 😁, върнах се да погледна пак. Аз други неща чета и там пише различно, а сега де, на кого да се вярва?
Пиши какво те притеснява и кое те обърква. Какво "различно пише там"? Мнения различни и очаквания различни. И лихвите по ипотеките щяха да скачат, а през април взеха, че паднаха.

# 633
Може би ще е като с храната, дрехите, ресторантите.....
Някога,някъде ще има отстъпки и намаления,но никога няма да има връщане към старите цени.....

# 634
Някога,някъде ще има отстъпки и намаления,но никога няма да има връщане към старите цени.....

Да де, но като седнеш да вечеряш не е нужно да изтеглиш ипотечен кредит за 30 години с месечна вноска, колкото средната заплата.

# 635
Знам ли, някой и за ресторант му трябва кредит....
А и в България има населени места с имоти на сравнително достъпни цени....
Който му е скъпо,живее под наем....По цял свят е така....

# 636
  • София
Ето и още една гледна точка, която пък съвпада с моите виждания и съответно залагания на дълги позиции в този сектор.

https://www.pariteni.bg/novini/imoti/shte-se-vdignat-li-cenite-i … dove-u-nas-246848

# 637
Tintina, с най-искрени чувства и симпатии към този и предишния ти пост - Дай, Боже, всекиму финансова независимост, свобода и чести holiday пътувания Simple Smile
И аз така - желая успех на всички ви! Жалко, че на практика това е невъзможно, защото ако всички имат по 2-3 апартамента да ги дават под наем, кой тогава ще живее в тях и ще им плаща наем, с който те само да ходят по почивки?

Много правилно някой по-горе каза, че когато в БГ заплатите бяха малки и имотите бяха евтини, кой инвестирал - спечелил (и аз така 1-2 пъти). Имам един приятел още като студент 90-те години ходи на бригада в САЩ, първата година събра половината пари, втората година другата половина, и си купи жилище на 21-22 г. беше.
Отдавна вече това е невъзможно, защото ако младеж се върне от САЩ с 5-10 хиляди долара какво ще си купи? Може би някоя кола на старо, а за апартамент и 10% вноска не можеш да направи дори.
Тъй че няма как да се дават примери "аз така направих преди 10-20 години и успях, правете и вие тъй сега!" - за други времена си има други успешни стратегии, ама какви са точно ще ги разберем когато настоящето стане минало Simple Smile

# 638
Tintina, с най-искрени чувства и симпатии към този и предишния ти пост - Дай, Боже, всекиму финансова независимост, свобода и чести holiday пътувания Simple Smile
И аз така - желая успех на всички ви! Жалко, че на практика това е невъзможно, защото ако всички имат по 2-3 апартамента да ги дават под наем, кой тогава ще живее в тях и ще им плаща наем, с който те само да ходят по почивки?
Да отбележа с чувство за хумор, че в тази тема има достатъчно защитници на тезата, че е по-добре да се живее под наем. Изписали са десетки мнения.

# 639
Логично е да е по-добре в краткосрочен план. Но в дългосрочен според мен нещата се обръщат.

# 640
  • Sofia
Логично е да е по-добре в краткосрочен план. Но в дългосрочен според мен нещата се обръщат.

В каква посока се обръщат?

Аз днес и по друга тема съм се замислила- климатичните промени са вече тук и според учените 40С ще стане шаблонно за лятото. Мислите ли, че това ще отвори повече пазара на имоти по морето и в планината, където все повече ще се търси прохлада?

# 641

В каква посока се обръщат?

Аз днес и по друга тема съм се замислила- климатичните промени са вече тук и според учените 40С ще стане шаблонно за лятото. Мислите ли, че това ще отвори повече пазара на имоти по морето и в планината, където все повече ще се търси прохлада?
Климатичните промени ще отворят потока от миграция на хора, които ще бягат от глада и сушата. Ние сме на пътя им.

# 642
За климатичните промени не знам, но знам как е било в близкото минало и как ще е в близкото бъдеще (а на мен ми остават -30 години живот все пак). Та ако имаш свой апартамент с добра термоизолация в бъдеще и с ниска пенсия, и без доходи все ще избута някак си. Но ако човек е бил все под наем и не е спестил може да се окаже в лошо положение. А и да е спестявал, близкото минало ни учи, че пак може да е прецакан. Докато имотът остава. Та едно лично жилище за мен винаги е плюс.

# 643
Но ако човек е бил все под наем и не е спестил може да се окаже в лошо положение. А и да е спестявал, близкото минало ни учи, че пак може да е прецакан. Докато имотът остава.
Е защо да не е пестил? Ако наемът е 800 лева, а ипотеката 1200, тия 400 лв разлика ще си ги спестяваш и влагаш в нещо. Отделно ако е твой ще даваш за данъци, ще събират за ремонти на покрива, за саниране и термопомпи евентуално (кой знае какво ще измислят като в Германия), ще подменяш уреди, настилки, ремонти и т.н. - тия пари също ще ги спестиш. Ако ги изпиеш и на старини останеш без нищо - твой си проблем.

# 644
разбира се че е плюс да имаш собствено изолирано и икономично жилище , също с ниски общи разноски и асансьо и добре позиционирано и т.н. но това не става като купише за инвстиция 3 недомаслени на жп депото и се правиш на инвститор и рентиер ... в един момент остаряваш и не можеш да тичаш след всеки наемател и трябва да продаваш едно по едно. Според мен е добре първо да си се погрижиш всичко на твоето основно да ти е ок и после инвестиции.

Общи условия

Активация на акаунт