Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 065
  • 766
  •   1
Отговори
# 615
Терасите на старите апартаменти не са включвани в общата квадратура.
Мазето също е описвано отделно: "..ведно с избено помещение номер еди кой си с квадратура еди колко си". Какво пише в нотариалния акт?
Със застроена площ.от 58.47 кв.м.ведно с прилежащото  ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ N9 C площ 9кв.м
заедно 3.27 % (три цяло двадесет и седем стотни процента ид.части от обшите частина сграата и
заедно с 3.27 % (три цяло двадесет и седем стотни процента ид.части на който е построена сградата и
съответния процент от правото на строеж върху терена на който е построена сградата

Тоест при така написан нотариален акт реалните кв.м колко би трябвало да са?

# 616
Tintina всеки има начин на живот. Всеки знае какво прави с живота си и времето си. Ти си решила да направиш каквото си направила, ангажирала си се и не е било ей така просто ,  и се чувстваш в крайна сметка добре от това. Но някой друг си решава друго и той може да се чувства добре .

# 617
В последните години понеже понакупих "за спорта", сега с наемите мога да заведа детето да види Австралия. А догодина мога да го заведа да види и нещо друго. Междувременно и себе си мога да заведа тук-там, че даже и мъжа.
Ако не бях купила, ами си ги държах в банката, сега пак можех да заведа детето да види Австралия, ама само толкоз.
Или професията ви е някаква супер уникално скъпо платена или подценявате интелигентността на четящите.
Една проста сметка на описаното от вас по средни цени го подсказва.
Колко обаче имат подобни възможности и отразява ли се съществено вашето единично стопанско поведение на имотния пазар в България (за да сме по темата)? Подсетихте ме за една стара история с хляб и пасти.

Последна редакция: сб, 05 авг 2023, 06:26 от dariVale

# 618
  • Бургас
Ivan31 - 58.47 кв м.
dariVale проста сметка по средни цени сега - да.
Аз започнах да купувам преди 20 години. Първият ми апартамент струваше 21 500 Е Simple Smile Къде заплата, къде участие в различни допълнителни проекти, т.е. извънредна работа, къде с кредит, на зелено, т.е. разсрочено, къде стечение на обстоятелствата - например дадох под наем моето първо жилище, защото се преместихме в апартамента на мъжа ми. От този наем изучих голямото дете и нямаше в този период скъпи ваканции.
Естествено, че с една заплата няма как да се случи "сега веднага всичко наведнъж". То и не се случи. И не сме спирали да работим. Но вече мога да отказвам проекти и да имам повече свободно време, а преди 10 г. и дори 5 г. не можех да си го позволя.
За да сме по темата - много хора познавам с по-добри и по-високи доходи, по-скъпи и големи жилища. Включително и в темата.
.

# 619
Аз започнах да купувам преди 20 години. Първият ми апартамент струваше 21 500 Е Simple Smile
Преди 20г заплатите в България бяха далеч под европейските, цените на имотите също. Това беше голямо предимство на хора които имаха възможност да купят тогава и да използват огромния скок в цените. Вече не е така и следващите 20г скокът ще е много по-малък, ситуацията е съвсем различна по отношение началното вложение което се изисква за да направиш портфолио имоти.

# 620
  • Sofia
Ами тя не спори за това, обяснява как е натрупала имоти в прехода. То всички така купувахме, аз ползвах и спада 2009г, купих двустаен 65км.м за 30 000 евро с ипотека, която си беше значим процент от заплатата тогава, но отдавна го изплатих (и тогава имаше мнения да не рискувам). В перспектива, който е влагал е спечелил за целите 30 години преход с редки изключения.

# 621
Потребителката обяснява как вместо да слуша колко безперспективни са имотите, е  инвестирала в тях в продължение на 20 години, вие я контрирате, че не можело да бъде, защото малко хора правели като нея...

# 622
  • Sofia
Точно! Каква справка по средни цени, тя не е купила вчера!
Имам и аз такива приятели, 10 години чакат да стане изгодно и имотите да паднат. На мен също не ми беше много приятно с ипотека, тогава нямах хубава заплата, ама ей на - човек се развива, изплаща.
Абсолютно е възможно да е купила 2-3 имота и сега да си живее чудесно с наемите. 12 месеца х наем за 2-3 имота и ето ти достатъчно за екскурзии.

# 623
Има различни хора, различни характери и различни делови подходи.
Много ми е приятно и полезно да чета Тинтина.
Два апартамента за едно семейство, които имат от родители и пр., са си прекрасен трамплин, но  не всички хора са имали дисциплината и уменията, да си "изиграят правилно картите" и да умножат това, което са получили.
Имам и примери на хора, които получиха прекрасни имоти от държавата, ( в онези времена) на символични цени, но ги трансформираха в други и на практика загубиха много и като пари и като качество на живот, но пък имаха спокойни години без проекти, планиране, дисциплина и  рискове и пр.
Така че, всеки има приоритети и дарби, просто са различни.

# 624
Аз разбирам и другата гледна точка. Някой, който иска да му е спокойно, да си ходи по почивки, да си позволява повече неща, да не мисли какви комбинации да прави за плащане на ипотека, да не търси по-добра работа и т.н. Това също е избор, но както купуването на жилище не е за всеки, така и за някой друг пък предпочита да си купи жилище пред горното спокойствие. Различни разбирания, различни приоритети. Важното е финално всеки да е доволен от избора, който е направил.

# 625
Два апартамента за едно семейство, които имат от родители и пр., са си прекрасен трамплин, но  не всички хора са имали дисциплината и уменията, да си "изиграят правилно картите" и да умножат това, което са получили.
Ми то сега повечето хора имат по два апартамента.

# 626
Ако това беше така, нямаше да има наематели.

# 627
Ако това беше така, нямаше да има наематели.
Вицът за "Свинско със зеле".

# 628
"Според Шопов обаче спадът надвишава 50 на 100 и обясни разминаването."

Във видеото след 4-тата минута.

https://www.bgonair.bg/a/157-direktno/313900-skok-na-ogledite-za … at-zaradi-tsenite

# 629
Експерти очакват цените на недвижимите имоти в световен мащаб да се покачат рязко през следващите години.

https://www.pariteni.bg/novini/imoti/ochakvat-riazko-poskypvane-na-imotite-246852

Общи условия

Активация на акаунт