Пазарна оценка на жилище в панелна сграда

• 1 497
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте.

Наясно съм, че за оценката се взимат предвид много фактори като локация, общо състояние на сградата, квадратура, състояние на жилището, цена на пазарни аналози и т.н. В случая става дума за панелна сграда на 30г, поддържани общи части, ремонтиран, вътрешно саниран и обзаведен апартамент. Автоматичния оценител в ocenime.bg ми даде даже по-висока цена на кв.м от пазарната цена.

Но все пак ме интересува ме дали някой има скорошен опит със закупуване на жилище в панелна сграда с ипотечен кредит и колко се различаваше пазарната оценка от пазарната цена? За момента не ползваме външен оценител, а такъв на банката (ДСК). Ако той даде много ниска оценка ще се наложи да се ориентираме към друга банка и различен оценител.

# 1
Преди 2 месеца правихме оценка на 2 панелни гарсониери в София. Около 5000 по-ниска беше от пазарната.

# 2
  • София
По мои спомени банката ти дава списък с оценители, с които работи. Ти си избираш един от тях и той прави оценката. Всички са лицензирани, но подходът им може да е различен – някои занижават повече, други са по-близо до реалната пазарна стойност.

При панелките понякога оценката пада, дори и да са ремонтирани – типът строителство си казва думата. Но ако апартаментът е в добро състояние, с добри параметри, може да се доближи до пазарната цена.

На твое място бих проверила примерно условията на ОББ, чувала съм, че там понякога са по-гъвкави.

# 3
  • София
Предстоеше ни, но нещата се разтуриха бързо бързо. Това, което ни казаха (тъй като и ние се бяхме насочили към панел) е, че може да се вдигне цената, но да не очакваме много. В нашият случай трябваше да се вдигне с 20хил. тъй като апартамента беше хубав. До колкото разбрах щяха да ни свържат с такъв, който да вдигне цената до толкова. От всички банки за нас ОББ даваше най-изгодни условия

# 4
Проблемът е, че ДСК си имат вътрешен оценител. Много рядко се обръщали към външна фирма, но пак те си избират към коя, не ми дават списък, от който аз да посоча.

Благодаря, ще се консултираме и с ОББ, да видим те какви условия ще ни дадат.

# 5
  • София
А защо държиш да е ДСК? Добри условия ли ти предлагат?

# 6
  • София
При мен оценката беше малко по-ниска, на панелно жилище. Обаче аз имах самоучастие и даже взех от банката по-малко, отколкото ми предлагаха.

# 7
ОББ дават списък с фирми - оценители, с които работят. Аз си избрах най-евтината оферта, писах до всички. Дадоха ми по-висока цена от пазарната, не съм разговаряла с тях по този повод и не ми е била нужна висока оценка. Не е панел, но може да е от полза.

# 8
Условията на ДСК не са лоши (имам познати финансисти и банкери и потвърдиха, че лихвата и ГПР са добре). Също така вече така или иначе плащам пакет към тях, т.е. няма да имам нищо допълнително по обслужването на сметката.
Но както казах ще видим и ОББ какво ще предложат, ако условията са по-добри ще действаме с тях.

Същевременно от ДСК ме информираха, че все пак въшна фирма ще поеме оценяването  - Ласто Инженеринг. Надявам се да използват сравнителния подход, защото в случая цената на кв.м е даже по-ниска от средната за панел в квартала Grinning

# 9
  • София
При нас като гледахме офертите на банките нещо, което ми направи впечатление е, че не всеки предлага застраховка живот (на което аз държа). Мислих си, че е задължително като купиш жилище и то за 30г. изплащане ама явно не е.
Все пак вие си преценяте вас какво Ви устройва на тия суми.

# 10
Ползвала съм Ласто инженеринг 2 или 3 пъти, макар и не за панел, помня, че всеки път даваха десетина процента по-ниска оценка в сравнение с пазарната цена.

# 11
Ласто бяха част и от оценителите на ОББ. Прочетох негативни мнения и ги избягвах аз лично.

# 12
  • София
Ние взехме панелен апартамент преди по-малко от година. Имам опит с ОББ и Алианц при покупката - ОББ ми дадоха списък с оценителски фирми. Служителят, с който уговаряхме кредита в клона, ме насочи към конкретен човек от конкретна фирма от списъка, с който работели добре и който щял да съобрази оценката с размера на кредита. В крайна сметка Алианц Банк ни дадоха по-добри условия и ни дадоха свобода да избираме от всички лицензирани оценители на пазара без никакви ограничения. На база предлаганата цена за изготвяне на оценката си избрах една от по-известните фирми (беше в списъка на ОББ) - оценителят, който ми се падна на случаен принцип, ме пита в разговор по телефона каква оценка ми трябва, какъв размер кредит ще взимаме. Аз поисках съвсем реална пазарна оценка, не ми беше нужно да я надува, но ми се стори, че е готов да прояви гъвкавост при оценката при нужда. Оценката беше с 30 000 евро по-висока от цената на жилището, която бяхме договорили с продавача, така че приех, че купуваме изгодно.

# 13
  • София
Имам питане специално за хората дето са си купили панелка. Попадам на страшно много апартаменти с усвоена тераса - било то едната било то и двете. Това нещо като го купувате узаконено ли е? И ако не е, това няма ли да е нпроблем на бъщедият собственик?

# 14
Относно оценките, не знам дали все още има хора, които да вярват че оценката се прави по някакви обективни критерии. Всичко е пунта мара.

Пример, купувах тухла - питат ме колко за колко го купувам и цената ми в оценката изготвена за 2 дни идва на 90% от обявената цена. Мен това ме устройва, а и съм сигурен, че и оценителя знае, че ме устройва.
Втори пример, продавам панелка - идва оценител сутринта и прави точно 5 снимки и задава точно 2 въпроса. В късния следобед оценката е готова и пратена на банката и пак е 90% от покупната цена.
Цените на тези оценки както знаете са между 150-250лв поне за София, за другите градове не мога да кажа. Приличен доход за 1-2 дни симулиране на работа и толкова нажежен пазар.

Какво се прави при подготвяне на документацията - пуска се съпоставка по цена с други имоти в наличните сайтове, прави се и още едно бла-бла оценяване на имота на принципа, да хвърлим един боб и оценката е готова, но основно на базата на цената в Imot.bg. Не се взимат предвид никакви ремонти, довършителни работи, състояния на сградата и т.н.
Така, че освен, ако не купувате/продавате барака и нямате пукнат лев в джоба няма за какво да се притеснявате за оценката.

Общи условия

Активация на акаунт