Пазарна оценка на жилище в панелна сграда

• 1 501
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
Мен пък не са ме питали. Дойде, отключихме, снима и си тръгна. Получих след няколко дни всичко в мейл с копие до банката. Дадоха ми цена, която е сходна на другите имоти в близост.

# 16
Малко погрешно мислят клиентите, че пазарната стойност на имота зависи изцяло и единствено от оценителя. След него, в банката, има един или двама други оценители, които заверяват доклада. Дали са 1 или 2 зависи от стойността на обекта. След тях е риска на банката, който също чете документацията. Дори оценителя и заверяващите да са приели определена пазарна стойност за имота, то риска може да препоръча финансиране в по-нисък процент.

# 17
Това също е относително. Някои го правят, други не, а трети го правят само при съмнение. При мен оценката беше това, което им изпрати и оценителят.

# 18
Това също е относително. Някои го правят, други не, а трети го правят само при съмнение. При мен оценката беше това, което им изпрати и оценителят.
Това работя и знам какъв е редът за прием на оценка в банката. Това, че бива четена, не означава, че ще бъде променена. А и не винаги е негативна промяната.

# 19
Аз също съм го работила в интерес на истината. И също съм запозната.

# 20
Оценката се променя в банката ако е нереална. Оценителите нямат за цел да пращат прекалено много нереални оценки, ще излезе, че не си вършат работата коректно и е предпоставка да ги сменят. ДСК са една от малкото банки със собствени оценители - дали е по-добре или по зле - не мога да преценя.
За мен, това с оценките е дейност подобна на брокерската, която има минимална добавена стойност, но нали клиента го плаща и съответно никой не иска да го промени.

Подобна е ситуацията с ваденето на 2-3 ненужни документа - данъчна оценка на имота, кадастрална карта, удостоверение за тежести и удостоверение по чл.87. Всичко това би трябвало да може нотариуса да го издърпа служебно от агенциите, а не всички да хвърчат с безумни листчета между банка, нотариус, клиент и т.н. Ама тази бюрокрация храни държавата.

# 21
Имам питане специално за хората дето са си купили панелка. Попадам на страшно много апартаменти с усвоена тераса - било то едната било то и двете. Това нещо като го купувате узаконено ли е? И ако не е, това няма ли да е нпроблем на бъщедият собственик?

Едва ли, повсеместно се усвоява без никакви разрешителни. Доколкото помня имаше някаква давност.
(Жилище без балкон аз лично не бих купила).

# 22
  • София
Те балконите винаги са два и един от тях (по принцип на кухнята) е усвоен (или поне до тук панелките, е които сме ходили на оглед бяха така). Питам, защото скоро попаднах на една обява и брокерката ми заобяснява как имала документи и тем подобни неща. До колкото знам не е лесно това узаконяване.

# 23
Благодаря още веднъж на всички за включванията!
Оценката излезе и е даже над пазарната цена с 20 хил лева, валидирана и приета от банката. Вече съвсем спокойно може да пристъпваме към покупка.

# 24
А за преместване на кухнята в коридора , трябва ли някакво разрешение от Общината и/или съгласие на съседи?

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 04:15 от ellll

# 25
А за преместване на кухнята в коридора , трябва ли някакво разрешение от Общината и/или съгласие на съседи?
Въпросът е от друго естество, но в общи линии отговорът е, че трябва съгласие от преките съседи. Получава се мокро помещение (с вода и канал) над сухо (коридор). Има банки, които настояват, когато такива промени не са направени със съответните документи, да бъде отчитане като негатив (бокс в дневната, на балкона, в коридора). Вероятно архитект може да бъде по-обстоен в отговора.

Общи условия

Активация на акаунт