Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 131
  • 766
  •   1
Отговори
# 660
Освен това както казах, хората рядко имат дисциплина редовно да инвестират разликата между евентуална вноска и наема.
Ти го каза, но във финансите 500 лева паричен поток са си 500 лева - а пък дали ще ги инвестираш в нещо доходно или ще ги изхарчиш за удоволствия, пак си го броиш в равносметката като +500 лева/месец. Поне ще си живял по-приятно, отколкото да се стискаш 20-30 години докато изплатиш ипотеката.
И ако с 500 лева е по-изгодно да се живее под наем, повече рационално мислещи хора ще изберат това. Няма общовалиден принцип "по-добре е да се купи" или "по-добре е да се наема" - всичко зависи от цената на даден имот и пазарния му месечен наем. Понякога е по-добре едното, понякога другото. Човек трябва да е гъвкав. Някои хора не искат да са гъвкави, те искат сигурност - тяхна си работа, да отварят портфейла и да плащат.

# 661
При банките излиза, че раздават кредити, под инфлацията, за печалба над това и не говорим.
Банката не работи със свои пари, че да им ги изяжда инфлацията, работи с твоите и само си прибира отчисления за печалба.

# 662
Банката не работи със свои пари, че да им ги изяжда инфлацията, работи с твоите и само си прибира отчисления за печалба.

Е да де, моите пари са на 0-ла %, раздава 1 число мои пари и на още 100 балъка. Банката взима 2,5%, но това ще е достатъчно ли като печалба, на фона на цялата инфлация, повишаващи им се заплати, печалби. Не ми се връзва. Засега си разглеждам видовете погасяване на кредити, много ми е любопитно и се опитвам да разбера анюитетното погасяване (равни вноски), каквото е в болшинството от случаите на взетите кредити.

Последна редакция: пн, 07 авг 2023, 19:17 от Seiko7075

# 663
Обсъждали ли сте скоро новите сгради срещу Централни софийски гробища и тези в Люлин, близо до последната спирка на трамвай 8? Вторите имат някаква обявена схема на изплащане на улицата.

# 664

Е да де, моите пари са на 0-ла %, раздава 1 число мои пари и на още 100 балъка. Банката взима 2,5%, но това ще е достатъчно ли като печалба, на фона на цялата инфлация, повишаващи им се заплати, печалби. Не ми се връзва. Засега си разглеждам видовете погасяване на кредити, много ми е любопитно и се опитвам да разбера анюитетното погасяване (равни вноски), каквото е в болшинството от случаите на взетите кредити.
Смисъла на повишаване на лихвите при кредитиране като инструмент за борба с инфлацията е, че заплатите ще растат с по-малък темп от цените на стоки и услуги. Хората ще ограничат търсенето и това ще намали темпа на нарастване на цените.
Така, че със сигурност повишените лихви по заемите и повишените такси за видовете банкови услуги стигат на банките да си покриват оперативните разходи.
Не разбирам какво толкова се чудите на анюитетните вноски. Има достатъчно формули в интернет. При този вид погасяване в първата половина на погасителния период около 70% от вноската отива за погасяване на лихва. По този начин главницата се стопява бавно и като абсолютна сума лихвата е по-висока от простия лихвен процент. При такъв вид погасяване безобидни на вид повишения в лихвения процент имат сериозно отражение върху  финалната цена на кредита.
Аз лично никога не съм се съгласявала на такъв вид погасителен план. Винаги съм предпочитала "намаляващи вноски".

Банката не е наемодател или организация, която да определя цената на стоката според инфлацията. Върху решението каква да е цената на парите, които продава влияят много сложни фактори. Цената на която купува парите, платежоспособността на клиента, вида обезпечение, обема лоши кредити, пазарния сегмент, който за момента е интересен и кум който се стреми, някои държавни регулации и пр. и пр.
Не е лесно дори краставици да продаваш, какво остава - пари.

# 665
Цитат
Вчера по нова даваха и как в Амстердам има задължителни соларни панели
Това как да се разбира,че задължават някой да има?Доста хора имали желание,но се чака с месеци,а от мин.лято вече и с години,за да се обзаведеш с такива панели.Това благодарение на войната в украйна.Първо всичко поскъпна заради ковид,после войната,кой ще плаща сметката?Редовият европеец дето го правят луда калинка.На другите континенти хората си нямат такива проблеми и си живеят по-спокойно,и по-добре от ЕС.

# 666
Софарма билдинг ще строи жилищен комплекс срещу Техническия университет в София.
 Интересно, в кой сегмент ще е дизайна на жилищата.

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2023/08/07/4515478_sofarm … a_sgrada_sreshtu/

# 667

Не разбирам какво толкова се чудите на анюитетните вноски. Има достатъчно формули в интернет. При този вид погасяване в първата половина на погасителния период около 70% от вноската отива за погасяване на лихва. По този начин главницата се стопява бавно и като абсолютна сума лихвата е по-висока от простия лихвен процент. При такъв вид погасяване безобидни на вид повишения в лихвения процент имат сериозно отражение върху  финалната цена на кредита.

Изобщо не се чудя, по - скоро задавах риторичен въпрос, няколко пъти съм писал тук за този вид вноски - просто хората да се замислят, че след 10-15 год. от кредита, всъщност главницата въобще не е погасена и е много чувствително дори и минимално повишение на лихвите.. И другите неща, които казахте са ми ясни, но засега в БГ се дава пас на общия световен тренд. Много сме спестовни и търпеливи. Другите са по - нетърпеливи и по - бързо си изнасят парите от банките, които съответно ги задържат с по- добри условия.

# 668
Софарма билдинг ще строи жилищен комплекс срещу Техническия университет в София.
 Интересно, в кой сегмент ще е дизайна на жилищата.

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2023/08/07/4515478_sofarm … a_sgrada_sreshtu/
В този:
https://planning.bg/proekti/kliment-ohridski-3-x

# 669

Изобщо не се чудя, по - скоро задавах риторичен въпрос, няколко пъти съм писал тук за този вид вноски - просто хората да се замислят, че след 10-15 год. от кредита, всъщност главницата въобще не е погасена и е много чувствително дори и минимално повишение на лихвите.. И другите неща, които казахте са ми ясни, но засега в БГ се дава пас на общия световен тренд. Много сме спестовни и търпеливи. Другите са по - нетърпеливи и по - бързо си изнасят парите от банките, които съответно ги задържат с по- добри условия.
По-добри условия за спестите лите, означават по-лоши условия за кредитополучателите по нашите географски ширини.
А и за да заплашиш банката с "изнасяне" на средствата трябва да имаш реална и доходоносна алтернатива.
За да сме по темата - в цяла БГ, с изключение на София, Пловдив, Бургас и Варна да "инвестираш" в имоти не носи доходност, а разходи. Липсва култура на отдаване и наемане. Седят едни жилища с празни прозорци и фасади в окаяно състояние.

# 670

За да сме по темата - в цяла БГ, с изключение на София, Пловдив, Бургас и Варна да "инвестираш" в имоти не носи доходност, а разходи. Липсва култура на отдаване и наемане. Седят едни жилища с празни прозорци и фасади в окаяно състояние.

На мен ли го разправяте, понеже сме по темата за имотите не само в гореизброените от Вас градове, а за България, аз съм изцяло потърпевш от имотите, имам огромно загуби, за които често пиша тук (в провинциални областни градове). В тях не трябва да се инвестира, просто трябва да имаш едно жилище и да живееш, иначе всичко е огромна загуба. Една тухла в провинцията струва един лев. Поставянето ѝ в такъв град струва още един лев. Същата тухла в София струва също един лев, поставянето ѝ да кажем е малко по-  скъпо - 1,50. Но имота като цяло, построен в различните градове има 3-4кратно по-  ниска  стойност спрямо София. Т.е. разходите за построяване и поддръжка са приблизително еднакви. Но стойността е различна. - Location, location, location.

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 09:07 от Seiko7075

# 671
Говорим си. Темата за имотите като инвестиция и начин да спасиш спестяванията от инфлация е близка на повечето хора в БГ. Може би поради липсата на антиинфлационни алтернативи, може би поради национални особености.
Прехода също изигра своята роля. От силното подценяване на имотите в началото, до сегашните относително пазарни нива.
Мисля си, че в момента сме в етап на силно подценени селски имоти. Но за тях ще минат още десетилетия докато си "дойдат на цена". А заради обезлюдяването може и да не стане.

По-горе се писа за ренти в Добруджа от по 400 лв. Ако изобщо има такива то са единични случаи. Масово са между 100 и 150 лв.
Земеделската земя е нещото в което наистина си заслужава/ше да се инвестира и който е започнал преди 15 години сега е добре осигурен. Виж за така вложени пари мога да кажа, че подсигуряват и жизнен минимум и екскурзии (в зависимост от количеството).

# 672

Земеделската земя е нещото в което наистина си заслужава/ше да се инвестира и който е започнал преди 15 години сега е добре осигурен. Виж за така вложени пари мога да кажа, че подсигуряват и жизнен минимум и екскурзии (в зависимост от количеството).

Това ми е любимата и единствена инвестиция, от която само и единствено съм печелил, без да влагам почти нищо след първоначалното. (време, още средства, нерви). Тя пък ми компенсира загубите от тухлите и бетона, който ми е на тотална загуба.

# 673
  • София, Bulgaria
Да живееш под наем в София е приемливо до момента,  който в картинката се появят семейство, деца.
И 500 лв. разлика няма да ти подобри въобще комфорта,  ако се налага през година, две да сменяш квартири с целия "катун". А, ако и случиш на наемодател, който следи за всяко петно на дивана, мокета, изцапани стени..и т.н., иначе нормални неща при израстване на деца и се окажеш в конфликти. Какво правиш?...Сменяш квартира, по средата на учебната година?...голям комфорт,  просто уникален..за 500 лв. разлика, ако можеш да си ги позволиш, разбира се, ако не можеш...дерзаеш, за да можеш..
Забравих да добавя в семейната идилия и домашен любимец...90% от жилащата под наем ще са затворени за теб, освен някои с бабишки лукс или вече прежалени, амортизирани мебели.

# 674

Това ми е любимата и единствена инвестиция, от която само и единствено съм печелил, без да влагам почти нищо след първоначалното. (време, още средства, нерви). Тя пък ми компенсира загубите от тухлите и бетона, който ми е на тотална загуба.
За мен влагането в тухли и бетон никога не е било начин да запазиш стойността на парите. Видя се през последните 20 години. Ако имота е среден клас, наема и наемателите същата категория. В БГ битува културата "майната му на поддръжката, то не е мое". А пък, че ти живееш 5 - 10 - 15 години в "не твое" не се брои.
Накрая спечеленото не стига, за да покрие привеждането във вид, годен за ново отдаване или продаване.
Ако имота е висок клас - трудно се придобива повече от един, трудно се намира кой да го ползва адекватно и дългосрочно, дори в големите градове.
За ваканционните имоти огромния недостатък е презастрояването. Там основното качество е локацията и гледката, която загубваш още преди да е изъхнало мастилото на нотариалния акт.
Бяхме пресмята ли, че с парите за апартамент на море или планина можем да ходим доживот в който хотел си поискаме в същите места.
Разбира се всичко все пак опира до количеството средства, които индивида/семейството може да си позволи да спестява.

Да допълня Томева (с мне името й съм напълно съгласна) - ако доходите ти позволяват наем на голямо жилище, то всяка банка с радост би ти отпуснала заем за закупуване (особено последните 15 г.)

Общи условия

Активация на акаунт