Замърсяване на Черно море от взривяването на Нова Каховка

• 12 034
  • 131
  •   1
Отговори
# 15
Отнесени са гробища, животни, канализации - патогени. От обработваемите площи - тор и пестициди. Промишлени предприятия - химични вещества и т.н. Не е много ясно колко точно ще се пречисти морето и кое ще влезе в рибката, която ядем. И понеже сме свикнали на никой да не вярваме - е съвсем резонно да се чудим лъжат ли ни, че няма опасност или казват истината.

Ок, а тук не отнасят ли пестици при наводненията?
И второ..в тия пром.предприятия хим.в-ва не се ли съхраняват в затворени контейнери, а не така в отворени буркани, че да ги отнесе водата?
И трето питане имам - как се отнасят гробища точно?

# 16
  • Тра-ла-ла
Голяма част от подземните водни жили минават през гробища и какви ли не находища и се вливат в морето, че и в питейните водоеми.
Има санитарно-охранителни зони, оразмерени с математическо моделиране. Или по водосбори. Има си пречиствателни станции и постоянен мониторинг. Депата за отпадъци се изграждат по специални способи. Там също има пунктове за мониторинг, които следят движението и концентрацията на определени показатели на инфилтрата. Остави тази работа на хидрогеолозите Stuck Out Tongue Winking Eye и химиците.

Ако се съмнявате, че ви лъжат, вземете проба и занесете за изследване.
Всяка сутрин ли? Stuck Out Tongue Winking Eye ...и после с чиста съвест цамбууууррр и нагълтване с вода! Joy

# 17
Трябва в чужбина да я нося..пробата Joy
То и на лабораториите не вярвам язе Joy...сите са маскари, по моему...

А първия урок който дадох на синко за морето бе затваряй я тая уста като иде вълна..Grinning

# 18
  • Тра-ла-ла
А първия урок който дадох на синко за морето бе затваряй я тая уста като иде вълна..Grinning
Слабо, слабо....трябва и скафандър Joy

# 19
Криза е, няма пари за скафандър ве...

# 20
Не е много ясно колко точно ще се пречисти морето и кое ще влезе в рибката, която ядем.
Ама и на мидите и скаридите от морето покрай големите ни пристанища хич не им се чудим, нищо че събират менделеевата таблица.

# 21
Слабо, слабо....трябва и скафандър Joy

Съветът си е много добър и съвсем не почива изначално на идеята за зарази.

# 22
  • вкъщи
Значи ,аз съм от Бургас. Колежка рускиня ми заяви да не се къпем,че е много опасно,знаела го от техните. Моя близка,която работи към гранична морска полиция,каза че всичко е наред,да се къпем. Член от семейството работи в хотел по морето и каза,че никой чужденец не стъпва в морето, защото знаели,че не трябва... Е аз вчера се къпах и видях няколко вида риба,дори попче на брега. Все си мисля,че рибата щеше да измре ако е чак толкова замърсено. Цяла година го чакаме тва лято и накрая как да не ходя на плаж,като съм на морето. Обожавам го и се зареждам за цяла година.

# 23
Бих искала да видя изследвана проба взета от морето в Украйна...не само заключение че било "опасно". Доказателство искам да видя, не прапаганда и кьорфишеци военни...
Искам да видя кои показатели са над нормата, конкретно.

# 24
Чаша кафе във вана ще се усети. Виж в басейн съм съгласна

# 25
Чаша кафе във вана ще се усети. Виж в басейн съм съгласна

Така е, ама аз не писах "чаша кафе", а "чаша за кафе във ваната" и имах предвид само размерите на двете, но при презумпцията, че ще е все вода.  Впрочем може и басейн да е по-подходящо сравнение за двата обема.

# 26
  • Варна
дрън дрън и пълни глупости , ако се сравнят обемите на морето и язовира е все едно да сравняваш 1 капка вода капната във вана с вода. Почетете малко бе хора - 90% от замърсяването на морето влиза през Дунав. А най вредното нещо с което контактуваме е въздуха - пак съвсем тъпа статистика - 15 000 души в бг. умират на година от последствията на мръсния въздух и никой не е спрял да диша. Живея на 15 мин. пеша от морето и си ходя редовно - нищо му няма - вчера се къпах с 2 бр. внуци.

# 27
Може би ако някой си направи усилието да намери обемът на морето и обемът на язовира и сравни, ще проличи, чисто химически, съществено ли би било едно такова замърсяване. Всъщност замърсяване с какво точно така и не се определи. Иначе мен ме притеснява повече това че всички плажуващи пишкат в морето, рибата също, и то точно покрай плажната линия.

# 28
Може би ако някой си направи усилието да намери обемът на морето и обемът на язовира и сравни, ще проличи, чисто химически, съществено ли би било едно такова замърсяване. Всъщност замърсяване с какво точно така и не се определи. Иначе мен ме притеснява повече това че всички плажуващи пишкат в морето, рибата също, и то точно покрай плажната линия.

Eто това е въпрос за милиони!

# 29
Мнението на доц. Николай Вълчев - директор на Института по океанология във Варна: https://www.youtube.com/watch?v=LEKw0-c5gkk
Аз лично нямам притеснения. От хотела ни звъняха да питат дали няма да откажем резервациите, явно има отказали се. Няколко пъти повториха, че басейните ще работят и ще се почистват ежедневно. Да бе, ще отида на морето, и ще кисна в басейн Smile Посмяхме се, потвърдихме.
Морето е уникална по същността си екосистема. Начинът, по който се самопочиства и възстановява е забележителен. Имам огромно доверие на природата и утвърдилите се от хилядолетия еволюционни механизми.
А по отношение на рибата - хиляди пъти предпочитам прясно уловена риба от Черно море, отколкото отгледана и уловена незнайно къде, замразявана и размразявана по кой знае колко пъти, да не говорим пък за консервираната в маринати. Тази поне до скоро е била жива и причините за смъртта са известни. Smile

Общи условия

Активация на акаунт