Замърсяване на Черно море от взривяването на Нова Каховка

• 12 022
  • 131
  •   1
Отговори
# 30
Според мен тече омаловажаване на  акта  и замърсяване си има. Не  е въпрос дали  е стигнало у нас, и да откажем почивка. Въпрос  е да не замърсяваме и без това мръсната природа..
 Не пушете, вредно е, какво ли не лепят  по кутиите цигари, не  хвърляйте найлонови торбички,  не пръскайте с отрови ,загиват пчелите, а  всъщност п„елите не загинаха от ДДТ, цигарите   не са чак толкова убиващи,  отровите, лекарствата се отменят често да се направи място на пазара за друг играч.
 Да сме честни с природата, че накрая  екосистемите, работили милиони години поне , да не изхвърлят последния - венецът на природата и  да си  съществуват без нас.

Има замърсяване, само  доколко ще стигне до нас е въпрос. И  е бавно , щетите са после , не днес видими.
 От много локални  , става световен проблем.

# 31
Може би ако някой си направи усилието да намери обемът на морето и обемът на язовира и сравни, ще проличи, чисто химически, съществено ли би било едно такова замърсяване. Всъщност замърсяване с какво точно така и не се определи. Иначе мен ме притеснява повече това че всички плажуващи пишкат в морето, рибата също, и то точно покрай плажната линия.

Понеже преди на око сравних вана с чаша за кафе сега потърсих данни:

Обемът на водата в Черно море е 555 000 кубически километра.
Обемът на язовир Каховка бил 18 кубически километра.

Или водата, която се е изляла в Черно море,  представлява 0,003 %. Всъщност може и по-малко, защото част все е попила по пътя.
Ако се върнем към ваната, изливането на  такъв процент вода е все едно във вана с обем 200 литра да се излеят 6 милилитра вода. Това е горе долу една доза противогрипна ваксина цръкната във ваната. То и цианкалий да е, май пак няма да отрови човека.

# 32
  • София /Абсурдистан
Тази година сме на чужбинско море, но не по въпросната причина, още преди инцидента е резервирано.
Миналата година, когато нямаше проблеми уж, бяхме на нашето. Върнахме се с обриви от водата. Така че, то тук си е мръсно по принцип.

# 33
Ние няколко пъти ходихме на плаж (Бургас). 99% от времето сме във водата. Водата ми е ок. Нова Каховка се вля и изпари вече, но фасовете и найлоновите боклуци ще са вечни!

# 34
Скрит текст:
Може би ако някой си направи усилието да намери обемът на морето и обемът на язовира и сравни, ще проличи, чисто химически, съществено ли би било едно такова замърсяване. Всъщност замърсяване с какво точно така и не се определи. Иначе мен ме притеснява повече това че всички плажуващи пишкат в морето, рибата също, и то точно покрай плажната линия.

Понеже преди на око сравних вана с чаша за кафе сега потърсих данни:

Обемът на водата в Черно море е 555 000 кубически километра.
Обемът на язовир Каховка бил 18 кубически километра.

Или водата, която се е изляла в Черно море,  представлява 0,003 %. Всъщност може и по-малко, защото част все е попила по пътя.
Ако се върнем към ваната, изливането на  такъв процент вода е все едно във вана с обем 200 литра да се излеят 6 милилитра вода. Това е горе долу една доза противогрипна ваксина цръкната във ваната. То и цианкалий да е, май пак няма да отрови човека.
[/spoiler]
1. 90% от обема на Черно море е долния сероводороден слой, който не се смесва с горния аеробен слой, т.е. всичко изтекло си остава в горния слой.
2. Смесването става чрез течението, а то е в посока от Украйна към нас.
3. Дали ще има някакъв ефект не е ясно, защото не е ясно колко мръсно море се замърсява. Laughing

# 35
Според мен не е правилно  да се гледа обем срещу обем, понеже водата в Каховка си е била нормална вода, а да се гледа това,  което е отнесла по пътя си до морето дали е опасно и дали мястото му е във водата.

От замърсяване като отломки, вещи, трупове и прочие знам че чистят още по плажовете над нас, Одеса, например си изблизва крайбрежието регулярно,  но зали смогват, не знам.

https://www.novinite.bg/articles/237060/Zaradi-strashnoto-zamars … lajovete-na-Odesa

Какво и кога ще стигне до нашите могат да кажат професионалистите, които се занимават с изследване на теченията и движението на водите. Едва ли ще доплуват отломки.  Значи като опасност остават разтворените във водата евентуално вредни...неща.

Личното ми мнение е, че всички свързани с туризма у нас са впрегнати в момента в кампания, която отрича каквото и да е замърсяване, за да не се попречи на туристическия сезон, така че няма как да сме сигурни. Освен това, то може да не е вредно, а да е гадно - както с оная тръба с фекалии, дето я показваха да се влива, то и там  нямаше  опасност. Значи трябва да правим разлика между замърсяване и опасност.

Та за мен черноморието може да не е опасно, но е мръсно...  сега, колко по-мръсно от обикновено, не знам.

Последна редакция: вт, 27 юни 2023, 15:40 от Iris04

# 36
Тази статия е едно бла бла както и останалите - преписват един от друг, и нищо конкретно не съобщават, но пък заглавието гръмко, с думичката - страшно! разбирай апокалипсиса иде...

# 37
Статията е за замърсяването в Одеса. Одеса нали знаеш къде е. Там се усети и промяна в солеността на водата.

При нас няма как да е чак такова.

# 38
Тази година няма да сме на нашето море по ред причини, извън замърсяването от взривения язовир:
- лоша инфраструктура и куп излишни нерви, произтекли от това, които в чужбина са ни спестени;
- мизерия почти навсякъде - като почнем от плажа и завършим със заведенията;
- скъпотия - миналата година всеки ден плащахме по 30 лв за 2 шезлонга и чадър. Нямаше ме дразни, ако плажът беше поддържан, но... ако щеш;
- липса на тоалетна/достъп до сапун - тук-таме се намират, но не е масова практика.
Не че в Гърция са цъфнали и вързали, но доста от гореизброените негативи там липсват.
И не на последно място - тече усилена кампания за убеждаване на хората как замърсяване няма. Пускат се снимки на чистата вода. Видимо - може би, но не им вярвам...

# 39
  • Sofia
Последнят му проблем на нашето крайбрежие е язовир Нова Каховка. Съотнощението на обемите е 1:30 833, а разстоянието около 400-500 км!! Мръсотията му не е от това и не е от вчера...

# 40
Егати паниката... Говорим за чиста, даже питейна вода, която се е движила по коритото на реката. Като е строен този язовир се е знаело, че има вероятност от аварии (а и веднъж е взривяван вече), знаело се е къде ще мине водата и там не са строени складове за отрови или горива. С какво толкова ще се замърси водата?

# 41
Т.е. няма нищо опасно, което е понесено от наводнението? Тогава защо има замърсяване около Одеса?
400 км са нищо.
От друга страна мине не мине се чува за някой потънал кораб. Колко ли още ще може да поеме горкото ни море...
Тези, които не се плашат изобщо от никакви замърсявание ми звучат леко като тези, които ползват морето за тоалетна - нямало проблем, нали било море.....

# 42
Т.е. няма нищо опасно, което е понесено от наводнението? Тогава защо има замърсяване около Одеса?
400 км са нищо.
От друга страна мине не мине се чува за някой потънал кораб. Колко ли още ще може да поеме горкото ни море...
Тези, които не се плашат изобщо от никакви замърсявание ми звучат леко като тези, които ползват морето за тоалетна - нямало проблем, нали било море.....

Нищо подобно, как само го извъртя???  От много време хората се притесняват, че сравнително малкото Черно море се превръща в "помийна яма" на Европа заради трите големи реки + другите замърсители и липсата на реален обмен със световния океан (все пак морето е с положителен воден баланс и всяка година няколко стотин кубически километра отиват към Средиземно море). И никой не го отрича това. Отричаме, че точно водата от Нова Каховка е нещо супер критично в сравнение с останалото.

# 43
На мен цялата история ми е силно преувеличена, но ще се радвам, ако има отлив и повечето хора предпочетат Гърция, тамън ще е по-спокойно.

# 44
Тогава защо има замърсяване около Одеса?

Има ли? Сигурни ли сме, че не лъжат заради войната , взаимните обвинения и т.н.политики?
Колко над нормата е, и кои точно са веществата, за които се твърди че са замърсили?

Общи условия

Активация на акаунт