СЕДМИ КЛАС - седмицата на резултатите - 26.06 - 02.07

• 171 502
  • 1 838
  •   1
Отговори
# 1 605
Защото има промяна. Две от комбинациите са отпаднали.

# 1 606
  • София
Според справочника, миналата година са били 4 паралелки с 4 кода в СМГ. Сега защо са 2, не разбирам.

Защото миналата година имаше 4 вида паралелки - Мат и информатика с английски, математика и физика с английски и същите с немски. Тази година са два вида. Иначе и миналата и тази са общо 6 паралелки.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 22:02 от esma

# 1 607
  • София
Явно няколко от паралелките са еднакви, с един и същи код, няма грешка.

# 1 608
  • София
Здравейте! Имам следното питане относно близнаци. Ако едината девойка я приемат в желаното училище, а другата не, дали има възможност приетата да дръпне сестра си? Ако може, кога трябва да я заоишем неприетата? Тя може ли да си участва на всички класирания или трябва да я запишем заедно със сестра й,?

Да, ще я "дръпне". В случая неприетата близначка ще бъде приета над утвърдения план-прием. Мои познати близначки така влязоха в 73-то - с бала на едната близначка.
Това е инфо от РУО-София-град:
"Над утвърдения държавен план-прием може да се приемат (съгласно чл. 60 от Наредба № 10/01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование):
близнаци в паралелката, в която един от тях е приет по реда и условията за приемане
на ученици в VІІІ клас; ... 
Близнаците следва да са положили приемните изпити, ако такива са предвидени;
Пожелалите да се възползват от това право следва да представят в срок до 08.09.2023 г.:
Документите (актовете за раждане) на близнаците – в приемащото училище при записване."

Ако сте от друг град, потърсете инфо в съответното РУО.

# 1 609
  • Бургас
Ами тогава да се иска медицински само за тези някои специалности, не за всички технически. Не разбирам защо за счетоводство или програмиране се иска медицинско.
              Къде пише,че се иска медицинско за всички технически?

В ръководството на МОН:
"Ако избраната паралелка е професионална, то за нея се изисква медицинско свидетелство. Можете да го прикачите чрез бутон „Прикачване на медицинско свидетелство (PDF)”, като системата изисква файлът да е във формат PDF и да не е по-голям от 2 MB."

И аз сега как да проверя паралелките, които сме избрали дали са "професионални". В списъка от РУО не пише кои са и кои не са.

# 1 610
.........
И аз сега как да проверя паралелките, които сме избрали дали са "професионални". В списъка от РУО не пише кои са и кои не са.

Пише, Ирен, сайтът на РУО Бургас е един от най-подредените. Статистиката за 2023 беше изкарана 20 мин след резултатите от МОН, например. Селектирайте си нужната Ви информация.
https://0201.nccdn.net/4_2/000/000/017/e75/%C3%90%C2%BF%C3%90%C2 … %C3%90%C2%B5.xlsx
Ако не се оправите, пишете ми лично, да Ви ориентирам.

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 01:46 от Гретел

# 1 611
Явно няколко от паралелките са еднакви, с един и същи код, няма грешка.

Ясно, благодаря за отговорите. Да попитам и още нещо, тия разпределения по паралелки във 2АЕГ - история, математика, БЕЛ, химия, ИТ и т.н., реално профилиране ли са? Учат се по-задълбочено от съответните класове или играят роля чак след 10 клас?

# 1 612
  • София
Гледайте само втория език, другите профили не са реални, в 10 клас чак ще си избират 3-ти и 4-ти профил.

# 1 613
Здравейте! Имам следното питане относно близнаци. Ако едината девойка я приемат в желаното училище, а другата не, дали има възможност приетата да дръпне сестра си? Ако може, кога трябва да я заоишем неприетата? Тя може ли да си участва на всички класирания или трябва да я запишем заедно със сестра й,?

Да, ще я "дръпне". В случая неприетата близначка ще бъде приета над утвърдения план-прием. Мои познати близначки така влязоха в 73-то - с бала на едната близначка.
Това е инфо от РУО-София-град:
"Над утвърдения държавен план-прием може да се приемат (съгласно чл. 60 от Наредба № 10/01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование):
близнаци в паралелката, в която един от тях е приет по реда и условията за приемане
на ученици в VІІІ клас; ... 
Близнаците следва да са положили приемните изпити, ако такива са предвидени;
Пожелалите да се възползват от това право следва да представят в срок до 08.09.2023 г.:
Документите (актовете за раждане) на близнаците – в приемащото училище при записване."

Ако сте от друг град, потърсете инфо в съответното РУО.
Т.е. ако едната я приемат и запишем на първо класиране, другата можем да я "присъединим" до 08.09, правилно ли съм разбрала?

# 1 614
Какво правите ,ако имат различни желания и интереси?

# 1 615
  • Пловдив
Смятам, че тази възможност за близнаците е добре измислена и е от доста време. В темата е споделен такъв случай.

# 1 616
Ако не всичко опира до его, предимството на близнаците дори и с достатъчен за прием бал, може да предостави възможност на някое друго дете да влезе в желано училище. 

# 1 617
  • София
Аз пък смятам, че това с близнаците за гимназии трябва да отпадне. Да наясно съм, че се открива място над бройката и не ми заема място/ знам, че някой ще предположи, че затова мисля така
За градина и до 7 кл съм Ок да са заедно. Чисто логистично за родителя и емоционално за децата.
Но на 14 г. те имат различни желания, умения и възможност да се предвижват. Не разбирам защо трябва да са в комплект

# 1 618
Никой не ги задължава да изберат тази опция. Защо да трябва да отпада? Кому пречи? Разбирам да беше някаква несправедливост, която дава нечестно предимство на някое дете (като квотите например), но в случая това касае само самите близнаци и техния личен избор.

# 1 619
Аз пък смятам, че това с близнаците за гимназии трябва да отпадне. Да наясно съм, че се открива място над бройката и не ми заема място/ знам, че някой ще предположи, че затова мисля така
За градина и до 7 кл съм Ок да са заедно. Чисто логистично за родителя и емоционално за децата.
Но на 14 г. те имат различни желания, умения и възможност да се предвижват. Не разбирам защо трябва да са в комплект
Това е абсолютно вярно! И моите девойки са така ...питам само в случай, че едната не може да се класира в що годе читаво училище, тъй като имат осезаема разлика в баловете.

Общи условия

Активация на акаунт